Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Ασθένειες - Θεραπείες γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 19-06-13, 12:46
Το avatar του χρήστη pkas
pkas Ο χρήστης pkas δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: βυρωνας
Προεπιλογή

Αυτο που περναει απο το μυαλο μου ειναι οτι ισως τα ηδη εξασθενημενα ψαρακια απο ασθενεια, νιτρωδη και διαφορα φαρμακα ισως δεν αντεξουν. Εχεις καραντινα να τα βαλεις ξεχωριστα να τα παρακολουθεις και αναλογως πραττεις; Και ισως και καμια βιταμινη με το φαγητο τους να τα βοηθησει.
Ας σου πουν και οι πιο εμπειροι βεβαια απλα μοιραστηκα τη σκεψη μου...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-06-13, 14:44
plin Ο χρήστης plin δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Καλλιθέα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από pkas Εμφάνιση μηνυμάτων
Αυτο που περναει απο το μυαλο μου ειναι οτι ισως τα ηδη εξασθενημενα ψαρακια απο ασθενεια, νιτρωδη και διαφορα φαρμακα ισως δεν αντεξουν. Εχεις καραντινα να τα βαλεις ξεχωριστα να τα παρακολουθεις και αναλογως πραττεις; Και ισως και καμια βιταμινη με το φαγητο τους να τα βοηθησει.
Ας σου πουν και οι πιο εμπειροι βεβαια απλα μοιραστηκα τη σκεψη μου...
Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου!

Ελπίζω να αδειάσω να κολλήσω σωστά αυτό το 55άρι που έχω στην αποθήκη μετά το τριήμερο, και να βάλω σε καραντίνα το ψάρι που αυτή τη στιγμή φαίνεται άρρωστο.

Επί του παρόντος συνεχίζω τη θεραπεία με bactopur και ελπίζω για το καλύτερο.

Δεν θεωρώ ότι στρεσαρίστηκαν τα ψαράκια με 0,4ppm περίπου ΝΟ3. Ας μας πούνε όμως τη γνώμη τους και οι περισσότερο έμπειροι. EDIT: Τώρα είδα ότι από δικό μου λάθος , έγραψα 5ppm. Όχι δεν ήταν τόσο, αλλά κάτι λιγότερο από 0,5ppm, η πρώτη βαθμονόμηση του τεστ της Sera. Γι' αυτό, άλλωστε, χρησιμοποίησα τη μισή δόση του Sera Toxivec.

Χρησιμοποιώ Sera Fishtamin στο νερό (γιατί το άρρωστο ψάρι δεν τρώει - είναι μόνιμα κρυμμένο).

Οι σημερινές μετρήσεις ήταν τέλειες. NH3/4 = 0, NO2 = 0, NO3 = 0 (!!!) Δεν ξέρω αν το toxivec αφαίρεσε και τα νιτρικά ή αν απλά η ‘ζούγκλα’ έκανε το θαύμα της. Μηδενικά νιτρικά μέτραγα όταν είχα τα 7 white minnow μόνο. Αναγκαστικά χρησιμοποίησα το Seachem Nitro για να τα ανεβάσω στα 10ppm λόγω φυτών, όπως έκανα και τότε.

Η ‘ζούγκλα’ μπορεί να είναι εξαιρετική στη βελτίωση των συνθηκών του νερού, να παρέχει προστασία στις …εκατοντάδες red cherry που με χαρά καταβροχθίζουν τη φυτική μάζα, αλλά είναι σίγουρα μεγάλος μπελάς όταν ψάχνεις να βρεις τα tateurndina (και τα CPD). Ανακάλυψα ότι τελικά …έχω επτά (τουλάχιστον ).
Επίσης είναι απίστευτος μπελάς να ανακαλύψω το άρρωστο ψάρι. Θέλω να του κάνω μπάνιο σε πυκνό διάλυμα άλατος αλλά κάπου κρύβεται και δεν μπορώ να το εντοπίσω
Αύριο, μαζί με 50% αλλαγή του νερού θα προσπαθήσω να αραιώσω τη ‘ζούγκλα’ μπας και το εντοπίσω. Δεν πρέπει να έχει πεθάνει, πάντως, γιατί χθες, μετά από σκόπιμη …τρομοκρατία από εμένα, βγήκε για λίγο από τη ‘ζούγκλα’ και συνέχιζε να ‘ξύνεται’. Μου φαινόταν, επίσης, πολύ στρεσαρισμένο, αλλά μάλλον επειδή το κατατρόμαξα εγώ.

Το τριήμερο θα λείπω, θα σας ενημερώσω για την περεταίρω πορεία από την τρίτη. Κάθε συμβουλή είναι ιδιαίτερα καλοδεχούμενη!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 25-06-13, 19:23
Senior Member

Προεπιλογή

Να σας ενημερώσω για την πορεία των tateurndina.
Την Παρασκευή 21/6 χορήγησα την δεύτερη δόση του bactopur και κατέβασα τη θερμοκρασία (σταδιακά) στους 23,5°C διότι η υψηλή θερμοκρασία δεν ευνοεί την θεραπεία με το bactopur αλλά και για να μην στρεσάρονται άλλο τα υπόλοιπα (υγιή) ψάρια.
Σήμερα 25/6 έκανα μια αλλαγή 40-50% νερού. Τα νέα είναι ευχάριστα αλλά όχι χωρίς κάποιους προβληματισμούς.

Ξεκινάμε από τα ευχάριστα: Τα tateurndina είναι, τελικά, 8 στον αριθμό ! Αυτό σημαίνει ότι δεν έχασα ούτε αυτό που είχε λευκές περιοχές . Επίσης, απ’ ότι μέχρι τώρα παρατηρώ, κανένα ψάρι, πια, δεν ξύνεται . Επίσης συμπεριφέρονται πολύ πιο φυσιολογικά και φαίνεται να ψιλοτρώνε.

Τί με προβληματίζει: Τα χρώματά τους δεν είναι ζωντανά. Είναι σχετικά υποτονικά, ενώ ένα από αυτά φαίνεται σαν να βαριανασαίνει (ανοίγει τα βράγχια του – αλλά χωρίς να αναγκάζεται να ανεβαίνει στην επιφάνεια) – μπορεί όμως να μου φαίνεται, από το άγχος μου που τα παρατηρώ αν είναι εντάξει.
Επίσης, σχεδόν όλα, έχουν άσπρη κοιλιά - εννοώ την περιοχή πίσω από τα βράγχια - , κάτι που δεν νομίζω ότι το είχαν παλιότερα. θα ανεβάσω φωτογραφίες όποτε μπορέσω για να το δείτε και εσείς. Μήπως οφείλεται στο ότι έμειναν 3-4 ημέρες νηστικά;

Είμαι πολύ χαρούμενος που δεν έχασα και άλλο ψάρι και που, επιτέλους, τα πράγματα φαίνονται να πηγαίνουν καλύτερα.

Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει ο κίνδυνος η βιολογία του φίλτρου να επηρεάστηκε από το bactopur. Η Sera στο φυλλάδιό της δεν αναφέρει τίποτα. Δυστυχώς, δεν έκανα μετρήσεις πριν αλλάξω το νερό, οπότε δεν ξέρω αν όλα είναι εντάξει με τη βιολογία. Έχει κανείς εμπειρία από το bactopur; Επηρεάζει τη βιολογία;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 29-06-13, 20:18
Senior Member

Unhappy Θάνατος CPD

Καλησπέρα,
Έχω άσχημα νέα. Σήμερα έχασα ένα CPD . Το βρήκα σε κρίσιμη κατάσταση (βλ. φωτό). Δεν μπορούσε να κολυμπήσει (ήταν ανάποδα) και τα λέπια του ήταν φουσκωμένα. Η κόρη μου είχε πει ότι είχε παρατηρήσει κάποιο CPD που ήθελε … χτένισμα, αλλά εγώ δεν το είχα δει μέχρι τώρα. Τα άτιμα κάθονται χαμηλά και πίσω, μέσα στη ζούγκλα, και ελάχιστα μπορείς να τα δεις. Το συγκεκριμένο ψαράκι έπρεπε να φτάσει σε τόσο κρίσιμη κατάσταση για να επιπλέει ελεύθερα οπότε να το δω .
Το μόνο που πρόλαβα να κάνω είναι να του κάνω ένα μπάνιο άλατος για ένα λεπτό περίπου σε διάλυμα 2% τυροκομικού αλατιού. Δεν φάνηκε να του έκανε ιδιαίτερα καλό. Το έβαλα αμέσως μετά σε καραντίνα, πάνω από μια αεραντλία. Αν και, σταδιακά, τα λέπια του φάνηκαν να ‘πέφτουν’ στη θέση τους, το ψαράκι έπαψε να κολυμπά εντελώς. Μετά από πέντε ώρες όπου δεν έδειχνε σημάδια βελτίωσης, και όπου πρακτικά ούτε ανάπνεε, αναγκάστηκα και του έκανα ευθανασία .
Τα άλλα CPD – όσο μπορώ να διακρίνω – φαίνονται φυσιολογικά. Αυτά που δεν φαίνονται εντελώς φυσιολογικά είναι τα tateurndina. Τα χρώματά τους είναι ξεπλυμένα ενώ είναι κάπως υποτονικά. Επίσης, μερικές φορές αναπνέουν από την επιφάνεια. (Σημειώνω ότι η θερμοκρασία του ενυδρείου είναι 23,5°C). Ένα, μάλιστα, ψιλοξύνεται. Του έκανα μπάνιο στο διάλυμα άλατος 2% για περίπου μισό λεπτό, όπως και σε ένα δυο ακόμα από αυτά που μου φαινόντουσαν περισσότερο υποτονικά.
Πιστεύω ότι, πιθανότατα, η ασθένεια των CPD είναι η ίδια με αυτή των tateurndina. Πιστεύετε ότι είναι dropsy; Και αν ναι, πώς να την αντιμετωπίσω;
Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κάποιο ψάρι με συμπτώματα, εκτός ίσως από – πολύ ελαφρά – φουσκωμένη και άσπρη κοιλιά σε μερικά tateurndina, και επίσης ένα από αυτά ψιλο-ξύνεται, αλλά φοβάμαι για το μέλλον. Σκέφτομαι να χορηγήσω λίγο ενυδρειακό αλάτι (Sera Ectopur) προληπτικά καθώς και Melafix.
Επίσης, αναζητώ κάποιο φάρμακο για dropsy που να μην πειράζει τα ασπόνδυλα, αλλά ακόμα δεν έχω βρει.
Κάθε συμβουλή καλοδεχούμενη, γιατί έχω αρχίσει να απογοητεύομαι!

EDIT: να σημειώσω ότι οι μετρήσεις παραμένουν εξαιρετικές, αμμωνία 0, νιτρώδη 0, νιτρικά <10ppm, Ph γύρω στο 7, θερμοκρασία 23,5. Αλλαγές νερού 40-50% δυο φορές την εβδομάδα. Οι αλλαγές γίνονται πολύ σιγά (η σημερινή έκανε σχεδόν δυο ώρες) γιατί το νερό που πέφτει είναι αρκετά υψηλότερης θερμοκρασίας (περίπου 29°C - αλλά δουλεύει παράλληλα το ψυκτικό και η θερμοκρασία του ενυδρείου παραμένει στους 23,5) και Ph ( περίπου 8 ).
Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  CPD1.jpg
Εμφανίσεις:  507
Μέγεθος:  32,3 KB  
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-06-13, 18:35
Senior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από plin Εμφάνιση μηνυμάτων
Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει ο κίνδυνος η βιολογία του φίλτρου να επηρεάστηκε από το bactopur. Η Sera στο φυλλάδιό της δεν αναφέρει τίποτα. Δυστυχώς, δεν έκανα μετρήσεις πριν αλλάξω το νερό, οπότε δεν ξέρω αν όλα είναι εντάξει με τη βιολογία. Έχει κανείς εμπειρία από το bactopur; Επηρεάζει τη βιολογία;
Τελικά, η βιολογία του φίλτρου δεν φάνηκε να επηρεάστηκε.
-------------------------
Το ενυδρειακό αλάτι, στη χαμηλή δόση που χορήγησα στο ενυδρείο, καθώς και το Melafix δεν φαίνεται να κάνουν τίποτα. Το Tateurndina που ξύνεται συνεχίζει, ενώ είναι φανερά αδυνατισμένο και έχει χάσει το χρώμα του. Επίσης, και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό, άρχισε να ξύνεται και ένα white cloud minnow.

Συνοψίζοντας:
Στο ενυδρείο πριν από περίπου ένα μήνα προστέθηκαν CPD & tateurndina. Ένα tateurndina είχε ένα μεγάλο λευκό σημάδι στο πλάι. Πριν από δέκα περίπου ημέρες άρχισαν οι θάνατοι μερικών tateurndina. Δοκιμάστηκε θεραπεία με Sera Mycopur που δεν φάνηκε να είχε κάποιο αποτέλεσμα, και μετά με bactopur το οποίο φάνηκε να έκανε κάτι, αλλά όχι αρκετά για να εξολοθρεύσει την ασθένεια. Επίσης έγιναν και μπάνια σε ενυδρειακό αλάτι. Χθες είχα και έναν θάνατο CPD από dropsy. Αυτή τη στιγμή στο ενυδρείο τουλάχιστον ένα tateurndina και ένα white minnow είναι άρρωστα (ξύνονται).

Άρα η ασθένεια είναι κολλητική. Θεωρώντας ότι το dropsy στο CPD ήταν δευτερογενές της κύριας επιμόλυνσης από κάποια παράσιτα, μετά από ψάξιμο για κάποια ισχυρή θεραπεία που να είναι όμως σχετικά ασφαλής για γαρίδες και φυτά, αποφάσισα να χορηγήσω Seachem paraguard μαζί με kanaplex.

Οποιαδήποτε γνώμη και συμβουλή καλοδεχούμενη!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη plin : 30-06-13 στις 18:35 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-06-13, 18:50
Undertaker Ο χρήστης Undertaker δεν είναι συνδεδεμένος
Banned

Περιοχή: -
Προεπιλογή

Αυτό έπαθε και το Gourami μου και το έχει από 21/6/13 (τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ απο τις φωτογραφίες και τις περιγραφές σου). Μετά από 2-3 μέρες εμφανίστηκε και σε άλλα δυο. Θανάτους ευτυχώς δεν είχα. Έκανα θεραπεία με baktopur την περασμένη Πέμπτη και το Σάββατο (χθές). Σταμάτησε η εξάπλωση των λευκών σημαδιών, η οποία ειδικά στο πρώτο ψάρι ήταν ραγδαία, ωστόσο δεν εξαφανίστηκαν. Αυριο θα βάλω άνθρακα στο φίλτρο για απορρόφηση του φαρμάκου και αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση θα κάνω συχνές και μεγάλες αλλαγές νερού και σε λίγες μέρες θα δοκιμάσω συνδυασμό ΕΧΙΤ και esha2000 όπως καποιος συνχομπίστας με συμβούλεψε. Δε μπορώ να σου πω τι θα πρέπει να κάνεις εσύ γιατί δε ξέρω. Σου λέω απλά τη δική μου εμπειρία γιατί μου φαίνεται η ίδια νόσος (......μπορεί και να μην είναι). Καλή επιτυχία και αν έχεις καλά αποτελέσματα περιμένω νέα σου και το ίδιο θα κάνω κι εγώ!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-06-13, 21:26
Senior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Safarpn Εμφάνιση μηνυμάτων
Αυτό έπαθε και το Gourami μου και το έχει από 21/6/13 (τουλάχιστον έτσι το βλέπω εγώ απο τις φωτογραφίες και τις περιγραφές σου). Μετά από 2-3 μέρες εμφανίστηκε και σε άλλα δυο. Θανάτους ευτυχώς δεν είχα. Έκανα θεραπεία με baktopur την περασμένη Πέμπτη και το Σάββατο (χθές). Σταμάτησε η εξάπλωση των λευκών σημαδιών, η οποία ειδικά στο πρώτο ψάρι ήταν ραγδαία, ωστόσο δεν εξαφανίστηκαν. Αυριο θα βάλω άνθρακα στο φίλτρο για απορρόφηση του φαρμάκου και αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση θα κάνω συχνές και μεγάλες αλλαγές νερού και σε λίγες μέρες θα δοκιμάσω συνδυασμό ΕΧΙΤ και esha2000 όπως καποιος συνχομπίστας με συμβούλεψε. Δε μπορώ να σου πω τι θα πρέπει να κάνεις εσύ γιατί δε ξέρω. Σου λέω απλά τη δική μου εμπειρία γιατί μου φαίνεται η ίδια νόσος (......μπορεί και να μην είναι). Καλή επιτυχία και αν έχεις καλά αποτελέσματα περιμένω νέα σου και το ίδιο θα κάνω κι εγώ!
Σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου.
Να κάνω μια παρατήρηση. Ένας συμφορουμίστας αγόρασε από τον ίδιο δύο tateurndina και του αρρώστησαν όπως και εμένα. Δεν είχαν λευκές περιοχές, αλλά ανορεξία και νωθρότητα. Μου είπε ότι χρησιμοποίησε ESHA2000 χωρίς αποτέλεσμα.

Το ότι και στις δυο περιπτώσεις (σε εσένα και σε εμένα) η θεραπεία με bactopur δεν ήταν πλήρης πιθανά να υποδεικνύει την ίδια ασθένεια, πράγματι. Αναρωτιέμαι μήπως θα έπρεπε να επιμείνουμε περισσότερο στο bactopur, με τριπλή ή τετραπλή χορήγηση (η εταιρία συνιστά χορήγηση δυο φορές).

Σου εύχομαι καλή επιτυχία με την θεραπεία που διάλεξες. Επειδή έχω πολλά ασπόνδυλα δεν μπορώ να την κάνω στο δικό μου ενυδρείο.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-06-13, 21:57
Undertaker Ο χρήστης Undertaker δεν είναι συνδεδεμένος
Banned

Περιοχή: -
Προεπιλογή

Κατ' αρχήν θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την επόμενη φορά που θα πάρεις ψάρια, αν θα τα πάρεις ή όχι απο το ίδιο κατάστημα. Δεν έχεις ενυδρειο καραντίνα ώστε να απομονωσεις εκεί τα άρρωστα ψάρια και να μην έχεις πρόβλημα με τα ασπόνδυλα στο μεγάλο κατα τη θεραπεία; Δε θυμάμαι αν το baktopur μιλάει για επανάληψη της αγωγής αλλα για να το λες εσυ μάλλον θα το διάβασες και έτσι θα ειναι. Οπως και να έχει, σε ότι κάνεις να έχεις επιτυχία σου εύχομαι και περιμένω νέα.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές