Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Prev Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Next
Παλιά 26-10-10, 09:34
Το avatar του χρήστη Ύδωρ
Ύδωρ Ο χρήστης Ύδωρ δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Γαλάτσι
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από bokostas Εμφάνιση μηνυμάτων
Φυσικά μπορεί να στρωθεί κι έτσι όπως λες Ύδωρ. Εγώ πάντως προτείνω πάντοτε στρώσιμο με μπόλι, καθαρά για τους εξής πρακτικούς λόγους:

1. Γιατί είναι πιο γρήγορο (κι ως γνωστόν ο αρχάριος δεν κρατιέται), αφού σε μερικές ώρες μπορεί να βάλει το πρώτο ψάρι.
Ως αρχάριος (ο κάθε αρχάριος εννοώ) πρέπει να μάθει από ΠΡΙΝ ακόμα αρχίσει να ασχολείται, πως το χόμπυ του ενυδρείου απαιτεί ΤΕΡΑΣΤΙΑ υπομονή. Αν δεν τη διαθέτει, καλύτερα να ασχοληθεί με το lifestyle.
2. Γιατί είναι πιο εύκολο, αφού δεν χρειάζεται να υπολογίσει τίποτε και να σπαζοκεφαλιάσει με σύριγγες, ml, cc, ppm, συγκεντρώσεις κλπ.
Οι ακριβείς μετρήσεις είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ στο χόμπυ μας και καλό είναι να εξοικειωθεί ευθύς εξαρχής. Ειδικά οι συγχομπίτισσες είναι ήδη εξοικειωμένες με τις μετρήσεις λόγω ...κουζίνας και αν δεν είναι, προσφερόμαστε να βάλουμε ένα χεράκι (βοήθειας εννοώ! )
3. Γιατί είναι ασφαλέστερο (αν είναι υγιές), αφού αν βάλει 5πλάσιο μπόλι, τόσο το καλύτερο, πράγμα που δεν ισχύει με την αμμωνία.
Δεν υπάρχει πιο ασφαλής τρόπος από το στρώσιμο με αμμωνία. Ακόμα και αν βάλεις μπόλι ΠΑΛΙ θα χρειαστεί να δίνεις αμμωνία μέχρι να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα στις μετρήσεις και μέχρι να μπουν τα ψάρια. Χώρια που ποτέ δεν ξέρω αν θα μπορέσει να βρει κανείς τόσο πολύ μπόλι που να είναι από μόνο του ικανό να υποστηρίξει αμέσως έστω και περιορισμένη ιχθυοφόρτιση.
4. Γιατί φαίνεται στα μάτια του αρχάριου λιγότερο πολύπλοκο κι "επιστημονικό" και άρα τον πείθεις ευκολότερα να μην το παραλείψει στο στήσιμο.
Να μάθουμε να μη φοβόμαστε τις λέξεις και να μην βάζουμε ταμπελάκια. Τι θα πει επιστημονικό; Όποια μέθοδο κι αν διαλέξει θα πρέπει να ακολουθήσει πιστά κάποιο πρωτόκολλο, που για τον αρχάριο θα πρέπει να είναι τυφλοσούρτης. Η διατήρηση ενός ενυδρείου είναι άλλωστε (για όποιον είναι σοβαρός) χόμπυ που μπαίνει στα νερά πολλών επιστημών, όπως οικολογία, χημεία, βιοχημεία, βιολογία, φυσική, ακόμη και βασικά μαθηματικά. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει όποιος θέλει να ξεκινήσει να ασχολείται. Αν κρίνει ότι δεν μπορεί, ας μην ασχοληθεί εξαρχής, θα είναι καλύτερο και για τον ίδιο, και για τα ψάρια του και για το πορτοφόλι του.
5. Για προσωπικούς λόγους, γιατί έχω μπολιάσει γύρω στα 50 φίλτρα με επιτυχία 95% (δεν λέω ότι με αμμωνία θα είχα μικρότερη επιτυχία)
Όλοι έχουν τη δική τους εμπειρία και είναι φυσικό να μιλούν με βάση αυτήν. Κι εγώ πχ. έχω στρώσει μεταξύ άλλων ενυδρείο ΜΟΝΟ με αμμωνία, χωρίς ούτε μπόλι ούτε τροφή. Ξέρω όμως πως αν είχα και μπόλι θα ήταν πολύ ταχύτερο. Η τροφή δεν προσφέρει ουσιαστικά πολλά, πέραν της αμμωνίας που κι αυτή παράγει σε τελικό βαθμό, εκτός από ότι βοηθάμε και άλλα βακτήρια πχ του κύκλου του φωσφόρου) που όμως δεν είναι η πρώτη προτεραιότητα σε ένα νέο ενυδρείο. Αυτά αναπτύσσονται ούτως ή άλλως με τον καιρό, καθώς ωριμάζει και το σύστημά μας.
6. Γιατί είναι ωραίο να γνωριζόμαστε κι από κοντά (ειδικά με τις συνχομπίστριες), αντί να τις στέλνουμε στον πρώτο τυχόντα φαρμακοποιό.
Αυτό, συμφωνώ. Με τον Παύλο έχουμε πει ήδη να συναντηθούμε για να πάρει μπόλι, αν και κανένας από τους δυο μας δεν είναι "συγχομπίστρια"

Και φυσικά δεν υπάρχει πνεύμα αντιπαράθεσης, αλλά αν θέλεις αντιπαράθεση, σε προκαλώ να μου καταρρίψεις το ακλόνητο επιχείρημα Νο6.
Δυστυχώς. Πολύ θα το ήθελα, αλλά με πρόλαβε ο φίλος delta66 .

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές