|
Γλυκό νερό - Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]()
Συμφωνω..για αυτο με μετρησεις και αρκετο χρονικο διάστημα φερνεις ενα ισοζύγιο σε φυτα και ιχθυοκαλλιέργειας
Τωρα σε θεμα ενυδρειο και χωρις φυτα δεν ξερω αν γινεται...με πιανεις αδιαβαστο
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
1. Χρησιμοποιώντας το υπόστρωμα και τις διακοσμητικές πέτρες σαν υλικά βιολογικού φιλτραρίσματος. Πρέπει όμως οι πέτρες να είναι πορώδης και το υπόστρωμα να είναι χαμηλής κοκομετρίας. Επίσης απαιτείτε μεγάλη κυκλοφορία του νερού έτσι ώστε να μεταφέρεται το οξυγόνο όσο πιο βαθιά γίνεται τόσο στα πορώδη βράχια όσο και στην άμμο. Με χαμηλή κυκλοφορία χρησιμοποιείς μικρό μέρος των υλικών αυτών με αποτέλεσμα να μην είναι επαρκές. Χρησιμοποιείτε πάρα πολύ στα θαλασσινά καθώς πέρα από την επάρκεια που προσφέρει στην διάσπαση της αμμωνίας και των νιτρωδών προσφέρει και διάσπαση των νιτρικών των οποίον οι χαμηλές τιμές παίζουν μεγάλο ρόλο στα θαλασσινά και ειδικά στα reef. 2. Μεγάλη ανάπτυξη φυτών, αλγών και μακρό-αλγών σε ενυδρείο(sump) που επικοινωνεί με το κεντρικό. Το concept είναι το ίδιο με του φυτεμένου. Τα πολλά φυτά-άλγες-μακροάλγες χωρίς την παρουσία ψαριών που πιθανώς να τα φάνε καταναλώνουν αυτά που παράγουν τα ψάρια. Πολλές φορές χρησιμοποιείτε αντίστροφη φωτοπερίοδος από αυτήν του display ενυδρείου για να μην υπάρχουν μεταβολές στο ph μεταξύ μέρας και νύχτας(Η φωτοσύνθεση ρίχνει το ph). Και αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείτε κυρίως στα θαλασσινά αλλά όχι για την καταπολέμηση της αμμωνίας-νιτρωδών(εκεί στο θαλασσινό υπάρχει η μέθοδος 1) αλλά για την μείωση των νιτρικών και για λόγους ταΐσματος των κοραλλιών. Κατά την γνώμη μου τόσο το 1 όσο και το 2 εφαρμόζεται άνετα και στο γλυκό νερό καθώς δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να μην δουλεύει. Το ενυδρείο μου(αυτό στο video) χρησιμοποιεί την μέθοδο 1 με πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα. Ελπίζω να βοήθησα |
|
||||
|
||||
![]()
πολυ ωραιο θεμα !!
|
||||
|
||||
![]()
για θαλασσινο ειμαι ασχετος και ετσι σκοπευω να παραμεινω
![]() φοβαμαι οτι και τα labido δεν ειναι καθαρα..επισης αυτο που σου ειπα στο 0.49 ειναι σε κακη κατασταση,εκτος απο τα πτερυγια που λες,η κοιλια του ειναι μεσα και τα βρανχια κατακοκκινα.οσο για καποια αλλα το οτι δειχνουν τοσο μεγαλα τα ματια τους ισως δειχνει οτι εχουν μεινει πισω σε αναπτυξη. για τα 30 νιτρικα που εχεις μετρησει μεγιστο τα θεωρω υπερβολικα για malawi(δεν ξερω για τα αλλα αλλα φανταζομαι το ιδιο ισχυει)..μακροχρονια προκαλουν πολλα προβληματα και δεν πρεπει ποτε να ξεπερνουν τα 10(γνωμη μου)..μεχρι και την αναπτυξη καθυστερουν εως και σταματουν.. δεν ερχομαι σε αντιπαραθεση μαζι σου και οτι λεω ειναι απλη παρατηρηση. μπορεις να το κανεις πολυ καλυτερο αν βρεις την ορεξη..πχ τα demasoni ειναι κοπαδοψαρα και πρεπει να τα κρατας σε αριθμο 8+(γνωμη μου) και ακομα καλυτερα 12+.. επισης δεν καταλαβα ποιος ειναι ο λογος του πειραματος?αφου σε καλυπτει βιολογικα ο βραχος γιατι να δοκιμαζεις ποια ειναι τα ορια?θες να δεις ποσο μπορει να αντεξει ενα συστημα χωρις φιλτρο?φανταζομαι οτι αυτο στο εχει αποδειξει εως τωρα αφου εχεις και τις γνωσεις του θαλασσινου.εγω ξαναλεω ως ασχετος δεν θα το δοκιμαζα..εκτος κι αν ειχα χρονο να ειμαι καθε μερα απο πανω του και να κανω μετρησεις.. |
|
||||
|
||||
![]() Έτσι όπως περιγράφεται το "πείραμα" δεν το θεωρώ περίεργο να "λειτουργεί" αλλά με διάφορα προβλήματα. Είναι κάτι πολύ παλιό σαν εφαρμογή, πριν ανακαλυφθούν και εφαρμοστούν οι γνωστές σύγχρονες μέθοδοι φιλτραρίσματος και συντήρησης (σαμπ, εξωτερικά -εσωτερικά φίλτρα κλπ). Τα φίλτρα βυθού έχουν την ίδια λογική (ανάπτυξη της βιολογίας στο υπόστρωμα) αλλά και τα θαλασσινά με τον ζωντανό βράχο. Τα φίλτρα βυθού έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί τελείως (σε γαριδάδικα συνεχίζουν να έχουν καλή εφαρμογή) και στα θαλασσινά υπάρχουν συμπληρωματικά συστήματα (σκίμερ κλπ). Είναι λογικό με 6000+ λ/ω κυκλοφορία του νερού σ' ένα ενυδρείο 240 λίτρων με πορώδεις πέτρες και αραγωνίτη να υπάρχει βιολογία και ας υποθέσουμε ότι έχεις και μια ζώνη αναερόβια όπου αναπτύσσονται βακτήρια που καταναλώνουν τα νιτρικά και απελευθερώνουν αέριο άζωτο. Τι γίνεται όμως με τη λάσπη που μένει από την αποδόμηση τροφών/περιττωμάτων κλπ, τι γίνεται με το Tds όταν κάνεις αλλαγή κάθε μήνα σχεδόν? ......... Τελοσπάντων είμαι αντίθετος στα πειράματα από χομπίστες με ζωντανά που μάλλον ταλαιπωρούνται Για να αποδείξουμε τι? Ότι δεν χρειάζεται τεχνολογικός εξοπλισμός? Όταν χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες (και αντίστοιχες ζωές ψαριών) για να έχουμε σήμερα τα μέσα να διατηρούμε στην αιχμαλωσία τα ζωντανά μας μέχρι το όριο της ηλικίας τους? |
|
|||
|
|||
![]()
Συμφωνώ με τους 2 παραπάνω ότι η λέξη πείραμα είναι βαριά με δεδομένο ότι υπάρχουν ζωντανά στην μέση. Από την άλλη όμως δεν παύει να είναι πείραμα υπό την έννοια ότι δεν χρησιμοποιείτε αυτός ο τρόπος βιολογικής φίλτρανσης σε ενυδρεία γλυκού νερού ενώ αντίθετα είναι ο πιο διαδεδομένος στο θαλασσινό.
Αυτό όμως που δεν δέχομαι με τίποτα είναι ότι τα ψάρια ταλαιπωρούνται και μάλιστα λόγω κακής ποιότητας νερού και ακόμα χειρότερα από ύπαρξη αμμωνίας. Κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει πιο efficient τρόπος βιολογίας από όλες της απόψεις άρα αμμωνία, νιτρώδη τα ξεχνάμε, Επίσης δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος βιολογίας όσον αφορά τα νιτρικά. Δέχομαι όμως διάφορα άλλα όπως: δεν παρέχει χημικό και μηχανικό φιλτράρισμα, ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δεν μπορεί να εφαρμοσθεί σε πολλούς τύπους ενυδρείων, ότι ο κοραλιογενής βράχος και άμμος δεν είναι αισθητικά σωστός σε ενυδρεία γλυκού νερού. Όσον αφορά την λάσπη, απλά δεν υπάρχει. Ο λόγος είναι η μεγάλη κυκλοφορία του νερού αλλά και η ανασκαφές και σιφωνάρισμα που κάνουν τα ψάρια όπως φαίνεται σε κάποια σημεία του παρακάτω video: Επίσης χρησιμοποιώ υαλοβάμβακα για την συλλογή floating μπίχλας. Για να προχωρήσουμε όμως την συζήτηση παρακάτω έχω να κάνω 3 παρατηρήσεις: 1. Θυμάται κανείς την αντιμετώπιση που είχαν τα filterless θαλασσινά εκεί στις αρχές του 2000? Η εκφράσεις τύπου "δεν ρισκάρω τα πανάκριβα ψαράκια /κοραλάκια μου", "απλά δεν γίνεται χωρίς canister", "με αυτές της π@π@ριες που προτείνονται μου έρχεται να βάλω και 3ο canister" και πολλά άλλα ήταν πολύ κοινές. Κάποιοι νέοι κυρίως χομπίστες το τόλμησαν με πολύ καλά αποτελέσματα αφήνοντας τους παλιούς να θέλουν καμία 5ετία να παραδεχτούν το λάθος τους. 2. Η τεχνολογία είναι εδώ για να δίνει εναλλακτικές και όχι να παγιώνει καταστάσεις 30ετίας. Αν βρισκόμασταν στο 2000 δεν θα έκανα ποτέ ένα τέτοιο εγχείρημα. Δεν είμαι τόσο χαζός να αγόραζα τους wave-makers-stream pumps της εποχής πού ήταν πανάκριβοι αντίθετα θα αγόραζα ένα εξωτερικό φίλτρο για να κάνω την δουλειά μου, σήμερα όμως η τεχνολογία μας έχει δώσει και αυτό εργαλείο σε πολύ προσιτές τιμές. Κάποτε τα reef αλλά και τα απαιτητικά φυτεμένα ήθελαν MH ή άστο καλύτερα, σήμερα υπάρχουν φωτιστικά με T5 και Leds με πανίσχυρο φωτισμό και οι MH είναι τρίτο-τέταρτη επιλογή. Κάποτε δεν στηνόταν reef χωρίς skimmer, σήμερα πολλοί το τολμούν. 3. Παρόμοιο post ανάρτησα σε ξένο forum(εκεί το filterless ήταν με μικρά γράμματα αλλά με αυτό κόλλησαν). Η αντίδραση τους παιδιά ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με την δικιά μας εδώ. Δεν ξέρω αν είναι πιο ανοιχτόμυαλοι ή απλά πιο ευγενικοί ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Αγαπητέ φίλε θα ήμασταν ανοιχτόμυαλοι και ευγενικοί αν σου λέγαμε απλά μπράβο και τι πρωτότυπο?
Να προχωρήσω κι εγώ παρακάτω: Δεν βλέπω κανένα επιχείρημα να το εφαρμόσει κάποιος γιατί: -από άποψη ευζωίας των ζωντανών είναι αμφίβολο(?) παρά το ότι επιβιώνουν 1 μόνο χρόνο σε ένα ενυδρείο "πλυντήριο" -Ξαναλέω ότι αυτό που κάνεις είναι πολύ παλιό και ξεπερασμένο -από άποψη εξοικονόμησης ενέργειας είναι έως και ασύμφορο -από άποψη χρόνου απασχόλησης μια απ' τα ίδια -από άποψη αισθητική δεν μ' αρέσει Πιστεύω ότι το όλο σύστημα περπατάει σε ένα τεντωμένο σκοινί και όταν "μπουκώσει" από την ανεπαρκή μηχανική φίλτρανση (γράφεις βέβαια ότι αναγκάζεσαι να αφαιρείς μπίχλα από την επιφάνεια! και ότι περιοδικά χρησιμοποιείς και το εσωτερικό με "υαλοβάμβακα") θα καταρρεύσει πνιγμένο στα νιτρικά. (εξήγησε αν θέλεις: αυτό που γράφεις "δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος βιολογίας όσον αφορά τα νιτρικά" - τα βακτήρια που καταναλώνουν νιτρικά ξέρω ότι αναπτύσσονται σε συνθήκες χαμηλής οξυγόνωσης και κυκλοφορίας-τα νιτρικά απομακρύνονται με τις αλλαγές νερού ή καταναλώνονται από φυτά και φύκη ή απ' αυτά τα βακτήρια-η λάσπη από την αποδόμηση των οργανικών υπολειμμάτων αν δεν αφαιρείται μηχανικά που πάει?.....). |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Ενυδρείο χωρίς φίλτρο | lifefx | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 37 | 22-02-15 12:26 |
γίνεται sump χωρίς διαμερίσματα? | aquaristas | Φίλτρανση | 5 | 24-09-12 01:29 |
Υπόστρωμα - Γίνεται χωρίς? | OlgaM | Γλυκό νερό - Γενικά | 5 | 26-02-12 16:34 |
χωρίς ΝΟ3 δεν γίνεται φυτεμένο | mitsos1975 | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 19 | 02-12-10 22:39 |
Tι γίνεται αν παραμείνει το φίλτρο εκτός νερού? | kalaxan | Αρχάριοι γλυκού νερού | 23 | 08-12-09 22:24 |