|
|
||||
|
||||
![]()
Να ρωτησω κατι γιατι το'χω απορια...
Το εχω δει να αναφερεται κι αλλου αλλα δεν το καταλαβαινω... Το φιλτρο γιατι κρινεται ως ανεπαρκες; Απο τη στιγμη που στο ενυδρειο δεν μετρωνται αμμωνια και νιτρωδη παρα μονο νιτρικα και η ροη του φιλτρου είναι σχεδον 6 φορες τα καθαρα λιτρα του ενυδρειου γιατι ειναι μικρο; Τι παραπανω θα μπορουσε να προσφερει ενα μεγαλυτερο φιλτρο; ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
επισης το οτι μετρας νιτρικα μονο δε σημαινει οτι καποια στιγμη δε θα μετρησεις και αμμωνια.ενα οριακο φιλτρο σε χωρητικοτητα βιολογικου μπορει ανα πασα στιγμη να καταρευσει και να δεις την αμμωνια να εκτοξευεται!! |
|
||||
|
||||
![]()
ειναι απλο.
γιατι ανεβαινουν τα νιτρικα?
το οτι γυρναει τα λιτρα του ενυδρειου του 4 η 5 η 10 φορες την ωρα,δε σημαινει απαραιτητα οτι αρκει. το βιολογικο υλικο ειναι λιγο,αρα λιγα(αναλογικα) και τα σημεια που προσφερονται για τα διαφορα βακτηρια.(και αυτα χρειαζονται διαφορετικες συνθηκες οξυγονωσης,ροης,κλπ-ασχετα αν βρισκονται πανω στα ιδια υλικα ολα) το νερο δεν περναει απο ολα τα υλικα με την ιδια ταχυτητα.το περισσοτερο πηγαινει αποκει που βρισκει τη μικροτερη αντισταση.("channeling" αγγλιστι) αλλα βακτηρια ζουνε στην εξωτερικη επιφανεια των υλικων και αλλα πιο βαθια. παρε δυο ενυδρεια με την ιδια ιχθυοφορτιση και ιδιους ρυπους (σε ταισμα και αποβλητα) και βαλε στο πρωτο ενα μεγαλο εσωτερικο φιλτρο που γυρναει 6 η 8 φορες τα λιτρα του, και στο δευτερο ενα εξωτερικο με μεγαλυτερο καδο που τα γυρναει δυο η τρεις φορες την ωρα. ποιο ενυδρειο θαχει καλυτερες μετρησεις? δε θαχει το δευτερο? ακομα και αν το κανεις στο ιδιο ενυδρειο.(αντε να μη τον κανεις σε δυο διαφορετικα, αφου λεμε πως καθε ενυδρειο ειναι διαφορετικο-πραγμα που ισχυει) ποσοι εχουμε δει διαφορα στην αλλαγη απο εσωτερικο φιλτρο σε εξωτερικο? κιεσυ το εχεις δει σιγουρα. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη kgf12345 : 12-02-16 στις 22:35 |
|
||||
|
||||
![]()
Οταν το φιλτρο μπουκωνει (που αν χρησιμοποιειται υαλοβαμβακας και αντικαθισταται οποτε μαζευει πολυ βρωμια και καθαριζονται τα υλικα του φιλτρου ανα τακτα χρονικα διαστηματα δεν υπαρχει λογος να μπουκωσει) και το νερο δεν περναει απο ολο το υλικο του, δηλαδη δεν χρησιμοποιειται ολο το υλικο του, δεν θα επρεπε να μετρωνται στο νερο αμμωνια και νιτρωδη;
Απ'τη στιγμη που βγαινουν μονο νιτρικα εγω καταλαβαινω οτι ολη η αμμωνια που παραγεται στο ενυδρειο, αντιπετωπιζεται επαρκως απ'το φιλτρο, τα υλικα του και τα βακτηρια τους... Οταν λεμε "καλυτερες μετρησεις" τι εννοουμε; Θα ειχε δηλαδη το ιδιο ενυδρειο με ιδιες αλλαγες κλπ αλλα με ενα εξωτερικο μεγαλυτερο φιλτρο, λιγοτερα νιτρικα; Δηλαδη θα γινονταν απονιτροποιηση; Μαλλον οχι... |
|
||||
|
||||
![]()
δεν λεει κανεις πως δεν χρησιμοποιειται ολο το υλικο του.
το νερο περναει απο ολα τα υλικα αφου ειναι κλειστος χωρος με υλικα. αλλα περναει με διαφορετικο ρυθμο απο ολα αυτα τα υλικα. δε σημαινει πως επειδη ενα φιλτρο εχει αντλια 600 λιτρα/ωρα θα περναει το νερο με την ιδια ροη απο ολα τα υλικα. και αφου δεν περναει απο ολα τα υλικα με την ιδια ροη,αρα σε καποια σημεια υπαρχει λιγοτερη ροη,αρα λιγοτερο οξυγονο,κλπ. ναι απονιτροποιηση κανει.απλα δεν κανει "ολικη" απονιτροποιηση.(δεν ειπα πουθενα οτι μηδενιζουν τα νιτρικα,ειπα οτι μειωνονται) αλλη απονιτροποιηση κανει ενα eheim 2080 και αλλη ενα aquaball.εννοω σε "ποσοτητα"(αν μπορουμε να το πουμε ετσι). ε τωρα τι να σου πω? εγω το εχω δει σε ενυδρεια μου. με μεγαλυτερο φιλτρο μειωνονται τα νιτρικα. μην κοιτας που οι περισσοτεροι κανουν το λαθος και μολις παρουν μεγαλο φιλτρο,πλακωνουν και γεμιζουν ψαρια... τα βακτηρια που οξειδωνουν την αμμωνια και παραγουν νιτρωδη,χρειαζονται οξυγονο για να λειτουργησουν. αρα ζουνε "ρηχα" στα υλικα. τα αλλα που κανουν απονιτροποιηση,δεν χρειαζονται οξυγονο και ζουνε πιο "βαθια". οταν δεν υπαρχει αρκετη οφελιμη επιφανεια για απονιτροποιηση,που θα πανε τα νιτρικα? δε θα μαζευτουν στο νερο? αντιθετα μπορει στο ιδιο φιλτρο να υπαρχει οφελιμη επιφανεια για να οξειδωθουν η αμμωνια και τα νιτρωδη. γιατι αυτα τα βακτηρια θελουν οξυγονο,αρα ροη,αρα θα ζησουν εκει οπου περναει το νερο πιο ευκολα και πιο επιφανειακα. και οχι μονο στο φιλτρο.και σε αλλες επιφανειες οπου ζουνε και ετεροτροφα βακτηρια, που και αυτα καταναλωνουν αμμωνια. απονιτροποιηση δεν κανουν ομως ![]() Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη kgf12345 : 13-02-16 στις 01:01 |
|
||||
|
||||
![]()
Αν υποθεσουμε οτι γινεται απονιτροποιηση ναι τοτε περισσοτερο βιολογικο υλικο=μεγαλυτερη απονιτροποιηση.
Απλα απ'οσο εχω ψαξει, χωρις την παρουσια οργανικου ανθρακα δεν γινεται απονιτροποιηση της προκοπης γι'αυτο και αναρωτιεμαι αν τελικα υπαρχει ουσιαστικη διαφορα ή οχι...(ασε που υπαρχει και κινδυνος αντιστροφής της διαδικασιας νιτροποιησης...) Αλλα προφανως για να βαζουν ολοι εξωτερικα φιλτρα και πολλες φορες και πανω απο ενα ανα ενυδρειο, θα γινεται μια καποια απονιτροποιηση... Απο αυτα που εχω δει και σε αλλα site και ξενα καποια, οι αποψεις ειναι λιγο αντικρουομενες... Αλλα οπως ειπες κι εσυ αμα βαζουν φιλτραρες και το πλακωνουν και στα ψαρια, διαφορα δεν θα δουν. Anyway μην πλατιαζω στο post του ανθρωπου...thanks! |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Δεν ειναι απαραιτητο ζητουμενο και η απονιτροποιηση, η οποια απαιτει ειδικες συνθηκες. Ουτε μας εξασφαλιζει απονιτροποιηση ενα μεγαλυτερο φιλτρο, ιδιως αν εχει μεγαλυτερη ροη (συνεπως οξυγονωση στα υλικα). Οσον αφορα τη ροη, ακομα και στη μεση να πεφτει η πραγματικη, και παλι ειναι τριπλασια απο τη μια φορα που ειναι το μινιμουμ. .
|
||||
|
||||
![]()
"σχετικα" ειναι ολα
![]() αν πας με βαση το οτι δεν μετρας αμμωνια και νιτρωδη κ βασιζεσαι 100% στις αλλαγες για μειωση νιτρικων, τοτε δεν ειναι ανεπαρκες. αν σε καλυπτει αυτο(κ δεν λεω οτι ειναι κακο αν σε καλυπτει-οποιονδηποτε) τοτε οκ. εμενα δεν με καλυπτει γιαυτο κ το κρινω ανεπαρκες απτη στιγμη που εχει νιτρικα που δεν δικαιολογουνται αλλιως. ακομα κ αν μπουκωνει γρηγορα το φιλτρο,το θεωρω σημαδι ανεπαρκειας. θελω να πω πως ακομη κ αν υστερει σε ενα συγκεκριμενο τομεα το φιλτρο,τοτε πως θα το πεις αν οχι ανεπαρκες? πχ. εχεις ενα εσωτερικο φιλτρακι με ροη 400 λιτρα\ωρα σε 60αρι ενυδρειο,με ενα σφουγγαρι και λιγο σιποραξ. και δυο ψαρακια στο ενυδρειο. στρωμενο το φιλτρο,μετρας 0 αμμωνια κ νιτρωδη αλλα στο τελος της βδομαδας μετρας 40 νιτρικα. αν το φιλτρακι σου δεν μπορει να καθαρισει το βυθο που μαζευει βρωμια κ αυτη γινεται εστια νιτρικων, τοτε τι θα κανεις δε θα το πεις ανεπαρκες το φιλτρο,επειδη μετρας 0 αμμωνια κ νιτρωδη? θελω να πω,πρεπει να το βλεπουμε "σφαιρικα" το θεμα,παντα με βαση τη ρουτινα μας,το ειδος κ τον αριθμο ψαριων,το ειδος κ την ποσοτητα τροφης κλπ. μπορει να εχουμε τα ιδια ενυδρεια με τα ιδια ψαρια.εγω να μετραω 50 νιτρικα κιεσυ 20. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη kgf12345 : 13-02-16 στις 01:45 |
|
||||
|
||||
![]()
Γιωργο, το φιλτρο σου, κανει (σοβαρη) απονιτροποιηση?
|
||||
|
||||
![]()
φυσικα,σιγουρα κανει καποια απονιτροποιηση.
θελουμε δε θελουμε θα κανει. το οτι δεν θα κανει "σοβαρη" απονιτροποιηση ειναι κιαυτο σιγουρο. αλλα δεν μιλαω για μηδενισμο νιτρικων,μιλαω για μειωση. ουτε ψαχνω τον μηδενισμο τους. αν θελω να τα μηδενισω θα το γεμισω φυτα και θα ληξει η υποθεση.(στο δικο μου ενυδρειο παντα με τα ψαρια που ασχολουμαι εγω). αλλα οταν εχω δει σε ενυδρειο μου(και στο πρωτο μου juwel και αργοτερα στο 240) πως μολις εβαζα μεγαλυτερο φιλτρο πεφτανε τα νιτρικα,και ειδικα οταν το κυνηγας αυτο,ε τοτε δε μπορω να μην το προτεινω σε καποιον. στο juwel ειδικα,οταν αλλαξα απτο εσωτερικο στο fluval 305 ειδα μεγαλη διαφορα. και αργοτερα ακομη μεγαλυτερη οταν απτο ιδιο fluval πηγα στο 2076 στο 240λιτρο. μιλαμε για 10- 15ppm κατω ειχαν κατεβει τοτε αν θυμαμαι καλα. οποτε αν εχεις ευαισθητα ψαρια,ειναι σχετικο το τι αποτελει "σοβαρη" απονιτροποιηση. φυσικα θεωρω αυτονοητο πως οι αλλαγες νερου γινονται κανονικα,ακομα και αν μετραμε 0 νιτρικα.(μην παρει κανεις λαθος ιδεα...) ![]() Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη kgf12345 : 13-02-16 στις 02:27 |
|
||||
|
||||
![]()
10-15ppm και για μενα ειναι σοβαρη απονιτροποιηση.
Ναι φυσικα και οι αλλαγες γινονται κανονικα ακομα κι αν εχεις νιτρικα 0 γιατι δεν ειναι τα νιτρικα το μονο κριτηριο (...redox). |
|
||||
|
||||
![]()
Η απονιτροποιηση ξαναλεω θελει ειδικες συνθηκες.
Δεν την φτανουν "περισσοτερα υλικα" στο φιλτρο. Τα βακτηρια που κανουν απονιτροποιηση, ζουν κυριως σε εντελως αντιθετες συνθηκες απο αυτες που ζουν τα βακτηρια που κανουν νιτροποιηση. Μεσα στο βυθο πχ, χωρις οξυγονο. Σε ενα "ωριμο βυθο" που λεμε δλδ στα ενυδρειακα θεματα ![]() Σε ενα φιλτρο που τρεχει φουλ νερο (πλουσιο σε οξυγονο, που θελουν τα νιτροποιητικα βακτηρια), λιγο δυσκολο να υπαρξουν τετοιες συνθηκες. Ακομα και βαθεια στους πορους του υλικου που γεμιζουν σκουπιδι (οργανικα) και παραγουν περισσοτερα νιτρικα, παρα γινεται απονιτροποιηση. (θα εχετε ακουσει για αυξηση νιτρικων σε μη καλα συντηρημενα φιλτρα) Παράθεση:
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Θα έχω πρόβλημα σε αυτό το σημείο της σιλικόνης; | alexandertm8 | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 7 | 13-04-14 10:10 |
Όχι πλέον αρχάριος (πιστεύω) | ducatista | Στήσιμο Κοινωνικών ενυδρείων | 87 | 17-04-13 15:38 |
Το Μαδριλένικο Ώριμο πλέον ..... | Serafeim | Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων | 18 | 08-09-10 22:42 |
Δισκοενυδρείο σε φωτεινό σημείο | philosopher | Δίσκοι | 7 | 08-09-10 09:38 |