|
Στήσιμο Κοινωνικών ενυδρείων Συζήτηση για το στήσιμο και την διακόσμηση κοινωνικών ενυδρείων, προτάσεις για "σωστούς" συνδυασμούς ψαριών για τον αρχάριο και όχι μόνο |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Εγω σαν ανθρωπος που δεν αλλαζει ευκολα (συνηθειες, γνωμες , φιλους) αντιμετωπιζω με το ιδιο σκεπτικο και τα ενυδρεια μου. Δε μου αρεσει η ιδεα να ξεστηνω-καταστρεφω ενα οικοσυστημα που εκανε τοσο καιρο για να δημιουργηθει. Εξαλλου βλεπω οτι ειδικα στα φυτεμενα ενυδρεια που συνεχως αλλαζουν μορφη και εξελισσονται δεν ειναι ευκολο να τα βαρεθεις.
__________________
|
#2
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
|
#3
|
|||
|
|||
![]()
2 χρονια το 120λιτρο με τα ιδια ψαρια, ιδια φυτα κατα 90% και ιδιο στησιμο.
1 χρονο ακριβως το 200λιτρο με τα ιδια ψαρια, φυτα και στησιμο και δεν τα εχω βαρεθει καθολου. μεσα μπαινει χερι μονο στα κλαδεματα και γενικοτερα τα αφηνω στην ησυχια τους. θελω να προσπαθησω να δω ποσο καιρο θα ζησουν τα ψαρια μου και γενικοτερα τα ενυδρεια μου, χωρις να πειραξω τιποτα. ισως αυτο να μου <<βγαινει>> απο μονο του, επειδη ασχολουμαι μονο με spieces ενυδρεια. |
#4
|
||||
|
||||
![]()
Προσωπικά δεν κάνω αλλαγές στο ενυδρείο μόνο βελτιώσεις, τις φοβάμαι γιατί αλλάζουν οι συνήθειες και οι συμπεριφορές στα ψάρια, μόνο για μετακόμιση και εκεί προσέχω να το ξαναστήσω έτσι όπως ήταν ώστε να βρουν πάλι το σημείο τους τα ψάρια δηλ την φωλιά που είχαν.
|
#5
|
||||
|
||||
![]()
Νομιζω οτι η ολη κουβεντα εχει να κανει με δυο τυπους ανθρωπων:
-Υπαρχουν ατομα που αλλαζουν ψαροσυνθεση σε συντομο χρονικο διαστημα, ωστε να φιλοξενησουν αρκετα ειδη. Ειτε γιατι δεν βρηκαν ακομα το ειδος που τους ταιριαζει, ειτε γιατι θελουν να δοκιμασουν τα παντα. -Υπαρχουν ατομα που βρηκαν τα ειδη που εψαχναν για να κολλησουν μαζι τους, να τα κανουν τα κατοικιδια τους, να τα αγαπησουν και απο εκει και περα να κανουν οτι καλυτερο μπορουν για να ειναι η συμβιωση τους ευχαριστη και για τις δυο πλευρες. Νομιζω οτι μια αλλαγη στησιματος ενυδρειου δεν ειναι καθολου κακη σε μερικες περιπτωσεις, αλλα αυτο εχει να κανει και με το ειδος των κατοικων του ενυδρειου και με αυτη τη βαση θα πρεπει να λειτουργουμε. Φυσικα και προκειται για μη ευχαριστη και δυσκολη διαδικασια για τα ψαρια (και για το χομπιστα) η αλλαγη στησιματος ενυδρειου (μετακινηση, ενυδρειο καραντινα, νεο αγνωστο περιβαλλον), αλλα δεν ειναι ολα τα ψαρια τα ιδια. Να πω δυο παραδειγματα ψαριων (τα οποια φιλοξενω) για να δικαιολογησω την παραπανω αποψη: -Στα Neolamprologus Multifasciatus (Multies), δεν θα αλλαζα ποτε κατι που εχει να κανει με τα κελυφη τους και την περιοχη που εχει παρει το καθε ενα, γιατι πολυ απλα αν εστω σκεφτω να κουνησω κατι, θα νοιωθουν οτι τους γκρεμισα το σπιτι. Ειναι ψαρια που το ενυδρειο το εχουν κανει σπιτι τους απο την πρωτη στιγμη. -Απο την αλλη, τα Dwarf Puffers, μετα απο 1.5 χρονο στο ιδιο ενυδρειο, τα βλεπω οτι βαριουνται και δεν κανω καθολου πλακα. Εχουν εξερευνησει καθε πιθανο σημειο του ενυδρειου και αυτο που κανουν, ειναι να περιμενουν ποτε θα κουνηθω για να κολλησουν τα μουτρα τους στα τζαμια και να δουν τι κανω. Ουτε σκυλους να ειχα. Σε τετοιου τυπου κατοικους, νομιζω αξιζει τον κοπο και το ρισκο μια αλλαγη setup, κατι που σκεφτομαι εδω και καιρο να κανω.
__________________
|
#6
|
||||
|
||||
![]()
Στησιμο/ξεστησιμο ενυδρειων σε συντομο χρονικο διαστημα, δεν θα ειταν και πολυ καλο για τα ζωντανα, σαν να θεωρεις το ενυδρειο ενα διακοσμητικο στο σπιτι,νομιζω πως μπορουμε να τα εχουμε και τα δυο και τα ψαρια μας καλα και ενα πολυ καλο διακοσνητικο αν το στησουμε σωστα και μελετιμενα.
|
#7
|
|||
|
|||
![]()
δυστυχως με τα ψαρια αρκετοι δεν εχουν την επαφη που μπορουν να εχουν με ενα σκυλο ή μια γατα οποτε ειναι λογικο καποια στιγμη να βαριουνται το ιδιο θεαμα συνεχεια και να θελουν να αλλαξουν κατι, τοτε συνηθως την πληρωνουν τα ψαρια, τα τελευταια χρονια προ κρισης υπηρχε και η μοδα των δισκων και ηθελαν οι περισσοτεροι νεοι χομπυστες κατα κυριο λογο, να βαλουν "τον βασιλια των ψαριων" χωρις να μπορουν να υπολογισουν τον χρονο και ισως τον κοπο που θελουν οι ρουτινες για να μπορεις να χαρεις αυτο τα ψαρια σε λιγα λιτρα, αυτο καταντησε κουραστικο καποια στιγμη για αυτους, οποτε παμε παλι σε αλλαγη ψαριων.
καποιες φορες ενα καινουριο μελος στην οικογενεια σου στερει τον χρονο που μπορεις να αφιερωσεις στα ζωντανα σου. μην ξεχναμε και αλλη μια παραμετρο την οικονομικη, γνωριζω αρκετους ανθρωπους που ειχαν αρκετα ενυδρεια και αναγκαστηκαν να αποχωριστουν τους κατοικους τους λογο οικονομικων δυσκολιων. |
#8
|
||||
|
||||
![]()
στην ουσία ρωτάμε αν το ζητούμενο είναι το ενυδρείο ή τα ψάρια.
"έμπλεξα" τυχαία όπως πολλοί με τα χρυσόψαρα και όταν τα μετακόμισα στο κατάλληλο ενυδρείο, αφορούσε την δική τους ποιότητα ζωής. μου φαίνεται αδιανόητο να τα δώσω για να αλλάξω το set up του ενυδρείου. τα δύο απ' αυτά είναι 6 ετών. η διακοσμητική πλευρά του ενυδρείου είναι μια ενδιαφέρουσα παράμετρος , πάντα όμως για μένα σε σχέση με τους κατοίκους του. ποτέ δεν με απασχόλησε σαν αυτόνομο διακοσμητικό στοιχείο του χώρου. σίγουρα όταν μπαίνεις στο "λούκι" του "χόμπυ" επιθυμείς κι άλλο κι άλλο ενυδρείο για να έχεις την εμπειρία κι άλλων ψαριών.. αν υπάρχει ο χώρος, ο χρόνος και η οικονομική δυνατότητα είναι μια χαρά. διαφορετικά συμβιβάζεσαι με τις δυνατότητές σου. η απόφαση να στήσεις ένα ενυδρείο και να φιλοξενήσεις κάποια ψαράκια, είναι εξ' ίσου σημαντική όσο η υιοθεσία οιουδήποτε ζώου. πρέπει να είσαι πριν απ' όλα φιλόζωος κι όχι χημικος, γεωπόνος ή διακοσμητής και ν' αδιαφορείς για την ζωή των ψαριών. αυτή την στιγμή έχω το πρώτο μου 30άρι να λειτουργεί για ένα cardinal που έχει απομείνει να ζει μόνο του πλέον και είναι πάνω από 6 ετών. είμαι κατηγορηματικά αντίθετη με την επιστροφή ψαριών στα πετ σοπς. το θεωρώ οξύμωρο, να "μαλώνουμε" τους πρωτάρηδες για τα λάθη τους που δεν σέβονται την ποιότητα ζωής του ψαριού τους και μετά σε άλλο θέμα αναλύσεων υψηλού επιπέδου να βλέπουμε να συστήνεται επιστροφή των ψαριών στα μαγαζιά προκειμένου να γίνει ένα ωραίο στήσιμο. Καλά έκανες και έθεσες αυτό το θέμα γιατί όσοι από μας είμαστε μεγαλύτεροι σε ηλικία και στο "άθλημα" πρέπει να μεταβιβάζουμε σωστές απόψεις προς τους νεότερους.
__________________
|
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Διαστημα φωτισμου ? | rakita | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 18 | 01-12-12 18:20 |
Το χρονικο της καταστροφης...... | Pritanis | Δίσκοι | 59 | 08-12-05 17:22 |