Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Θαλασσινό νερό > Μεσογειακό

Μεσογειακό Ότι έχει σχέση με τη ζωή και τη διατήρηση Μεσογειακού ενυδρείου

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 02-10-18, 21:59
Το avatar του χρήστη Dimae
Dimae Ο χρήστης Dimae δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Peiraious
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από michalos Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλημερα, ποση ειναι η δοσολογια για την ζαχαρη?
στα 105+25 sump=130 λιτρα μικτα ποση χρειαζεται?
Και καθε ποτε βαζω? Επισης ειναι σταθερη η δοση ή αυξανει σταδιακα?
Η αποχη εννοεις ειναι σχεδον επιπεδη? οταν την σηκωσεις μαζευει σαν καλαθι και κλεινει μεσα τα ψαρια οπως ανεβαινει επανω
Με ενα κονταρι δεμενη ειναι ακομα πιο βολικη
Δες εδω πως δουλευει
Αυτοι δεν βαζουν καν δολωμα και επιασαν ψαρια , φαντασου να εβαζαν και δολωμα τι θα γινοταν
https://www.youtube.com/watch?v=u6qhe4K_TO8
Ναι το έχω δει το βίντεο...
Αυτήν θα πάρω...

Στάλθηκε από το SM-J510FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-------------------------
Λοιπόν το ενυδρείο θα είναι στο ίδιο στυλ με το vision 260.Δεν θα το φτιάξω εγώ παρά θα πω σε ειδικό ή θα το πάρω έτοιμο. Οι διαστάσεις του είναι 121 μήκος 46 πλάτος 64 ύψος. Τώρα κατέληξα σε ένα Σάμπ και καλό.
Απλά με αυτές τις διαστάσεις πως πρέπει να το φτιάξω ? Επίσης εχετε κάποια βάση να μου προτείνετε που να χώρα το Σάμπ και να αντέχει το ενυδρείο ?
Το ύψος του 60λ είναι 60 πόντους...
Το σχέδιο ήταν πολύ βοηθητικό. Έτσι θα πράξω για την κατασκευή του Σάμπ.
Μόνο θα ήθελα να μου πεις τι έχει το πρώτο διαμέρισμα γιατί δεν πολύ κατάλαβα.

Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια και την υπομονή.

Στάλθηκε από το SM-J510FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Dimae : 02-10-18 στις 21:59 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-10-18, 22:21
SweepingFish Ο χρήστης SweepingFish δεν είναι συνδεδεμένος
Banned

Περιοχή: Γλυφάδα
Προεπιλογή

Από ότι κατάλαβα στο πρώτο διαμέρισμα έχει μπλε σφουγγάρια και από κάτω ίσως βαμβάκι ή κάτι παρόμοιο ή στο ''άλλο άκρο'' ζάχαρη που είπε ο pagokoftis αλλά δεν είμαι σίγουρος.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-10-18, 06:08
Το avatar του χρήστη michalos
michalos Ο χρήστης michalos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ΡΕΘΥΜΝΟ
Προεπιλογή

Οπως ειδα εγω το σχεδιο
το πρωτο διαμερισμα βλεπω δεν εχει τιποτα απλα για να μειωνει τον θορυβο ειναι
Το 2ο εχει μπλε σφουγγαρια και βαμβακι
Ζαχαρη δεν εχει κανενα
Βαση μπορεις να κανεις μονο σου με ξυλα απο ξυλουργο
Το πολυ 50 ευρω να βγουν, διαφορετικα καποια μεταχειρισμενη βαση
Τα ενωνεις με βιδες τα ξυλα αφου τρυπησεις με τρυπανακι λιγο στην αρχη
Μετα το περνας με βερνικι για να γινει αδιαβροχο το ξυλο
Επισης εκει που θα ειναι το sump καλο ειναι να εχει ανοιγμα στην πισω πλευρα να αεριζεται για να μην κρατα υγρασια μεσα το επιπλο
Κατα προτιμηση mdf που ειναι φτηνο και πιο γερο απο μελαμινη
Το θαλασσης ειναι πιο καλο για νερα αλλα και πιο ακριβο
Και στο τελος αν θελεις το βαφεις και με πλαστικο χρωμα κατα προτιμηση μαυρο
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-10-18, 09:13
Το avatar του χρήστη pagokoftis
pagokoftis Ο χρήστης pagokoftis δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Πάτρα
Προεπιλογή

Το πρώτο διαμέρισμα είναι μόνο για να κατεβαίνει το νερό από τους σωλήνες, καθώς θα σιφωνάρει από το κυρίως ενυδρείο.. Είναι ο καλύτερος τρόπος στον οποίο έχω καταλήξει για να μην έχεις τα φίλτρα από κάτω και πέφτει και το νερό με ορμή πάνω τους.. Με αυτόν τον τρόπο απλά υπερχειλίζει στο δεύτερο διαμέρισμα που είναι σε καλαθάκι με τη σειρά σφουγγάρια χοντρά και ψιλά και τέλος μια στρώση ενυδρειακό βαμβάκι.. Αν η υπερχείλιση σου δεν σιφωνάρει, που δεν το προτείνω από άποψη θορύβου, μπορείς να το παραλείψεις... Αν σιφωνάρει, έτσι, θα έχεις ένα εντελώς αθόρυβο ενυδρείο...
Εκεί μπορείς να φτιάξεις και μια παγίδα από πάνω για τις φυσαλίδες, όταν κλείνεις/ανοίγεις την αντλία, ώστε να μην σου πετάγονται σταγόνες τριγύρω..

Αφού κατέληξες σε αυτό το sump, θα σου πω ακριβώς διαστάσεις να στο φτιάξει ο τζαμάς σου!! Επίσης και για το ενυδρείο σου!! Το refugium μπορέις να το απομονώσεις με μαύρο ζελοφάν που κολλάει στο ταζάμι εσωτερικά χωρίς κόλλα και τα δύο μέρη που βρίσκονται στις πλευρές του ενυδρείου με ζελοφάν με κόλλα αφού βάλεις εσωτερικά αλουμινόχαρτο ώστε να νατανακλά το φως.. Έχω φτιάξει και εσωτερικά με αλουμινόχαρτο και κολλημένο 2mm τζάμι για πλήρη αντανάκλαση, αλλά θα είσαι κομπλέ και έτσι.. Ένα καπάκι από πάνω για τα λεντ και δεν θα έχεις διάχυση του φωτός μέσα στον χώρο του sump..

Για την βάση αν δεν πιάνουν τα χέρια σου καλύτερα να στην φτιάξει ξυλουργός ή αλουμινάς...
Το ενυδρείο σου θα είναι 121x46x64 , οπότε αν η στάθμη σου είναι στα 55cm ας πούμε, μιλάμε για 306 λίτρα + το βάρος του ενυδρείου, άμμου, βράχου, φτάνουμε παράκάτι 400 κιλά..
Πιστεύω για τέτοιο βάρος θα πρέπει να πας σε βάση από κοιλοδοκό.. Όχι οτι δεν γίνεται με ξύλο, αλλά θα πρέπει να γίνει πολύ σωστά!!
Για ενυδρείο ακριβώς αυτών των διαστάσεων η βάση μου κόστισε 120 ευρώ, βαμμένη με αστάρι και άλλα 50 ευρώ να την ντύσω με ξύλο!! Αν ήσουν Πάτρα θα σου πούλαγα δεύτερη, ίδια ακριβώς, έτοιμη κομπλέ, που κάθεται..
Μπορεις να κάνεις δύο τρύπες αντίθετα και στη μία άκρη να προσαρμόσεις ένα ανεμιστηράκι από pc να κυκλοφορει τον αέρα από έξω προς τα μέσα, καθώς η υγρασία που θα έχει το sump θα είναι μεγάλη... Προστατεύεις έτσι και την βάση σου... Εγώ προσάρμοσα ένα ανεμιστηράκι 20m για pc αθόρυβο εντελώς και δεν είχα ούτε σταγόνα υγρασίας ποτέ στο sump..
Αν σου βάλει και κάτω στην βάση τα ίδια κάθετα στηρίγματα με πάνω, θα μπορείς να τοποθετήσεις το sump άνετα στο κάτω μέρος... Θα κοιτάξω να βρω φωτός από το δικό μου να σου στείλω..

Αποφασίζεις για υπερχείλιση και ολοκληρώνουμε... Με κρεμαστή υπερχείλιση ξεμπερδευεις.. Αν πάρεις με εξαγωγή εγκλωβισμένου αέρα, είναι πιο ασφαλής.. Αν προσέξεις και τον σωλήνα εισόδου του νερού, με κάποιο μακρύ ποτήρι ώστε να μην στον φράξει κάτι και έχεις ντράβαλα, ακόμα καλύτερα..
Αν πας σε bean animal, θα έχεις την τέλεια υπερχείλιση, αθόρυβη και ασφαλή, αλλά σίγουρα είναι φασαρία να την φτιάξεις σωστά και θα κοστίσει και παραπάνω...

Προχωράμε...

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη pagokoftis : 03-10-18 στις 09:13 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-10-18, 09:37
Senior Member

Προεπιλογή

Βάση με 5άρι κοιλοδοκό ασταρωμένη και προσαρμογή κόντρα πλακέ θαλάσσης στο κάτω μέρος όπου θα καθόταν το sump και το δοχείο αναπλήρωσης.. Με το ίδιο υλικό ντύθηκε ολόκληρη η βάση..
Αντέχει 2 τόνους το λιγότερο!! Υπερβολή? Δεν ξέρω!! Έχουμε και σεισμούς συχνά...

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  20150615_185326.jpg
Εμφανίσεις:  447
Μέγεθος:  77,3 KB

Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  20150615_191158.jpg
Εμφανίσεις:  462
Μέγεθος:  72,4 KB
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-10-18, 21:37
Το avatar του χρήστη Dimae
Dimae Ο χρήστης Dimae δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Peiraious
Προεπιλογή

Πολυ ομορφα.Σε ευχαριστω παρα πολυ πραγματικα μου λυνεις τα χερια
Θελω απλα να ξερω τις διαστασεις του σαμπ.Επισης λετε να μου κολλησει και διαμερισματα ο τζαμας?? λογικα θα μπορει.
Μεσα στο ρεφ εφοσον θα υπαρχει ολο αυτο το φως λογικα η αλγη θα παει και θα ερχεται οποτε θα μπορω να φιλοξενησω αλλα ειδη οπως σχεδιαζα αρχικα ?? εδω προβληματιζομαι. Επισης ποιο ειναι το λιγοτερο που μπορουν τα φωτα του ρεφ να ειναι ανοικτα και τι φως χρειαζομαι?
Τωρα αν το πισω μερος της βασης το ανεμηστηρι θεωρειται απαραιτητο(οχι οτι ειναι κοπος αλλα τεσπα)
Για την βαση πολυ ωραιο το σχεδιο σου απλα θα πρεπει να πω ξυλουργο η να παρω την ετοιμη βαση και να την τροποποιησω προσαρμοζοντας το σκελετο σου εδω https://www.google.gr/search?q=juwel...s8FzdubXKU1PM:
Τελος θα ηθελα λινκ για την υπερχειλιση ποπυ προτεινεις και να μου πειτε τι χρειαζομαι απο σωληνωσεις

ΥΓ: αυριο προμηθευομαι τουτην εδω https://sim.gr/el-gr/proionta/apoxes...catpageindex/3
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-10-18, 00:35
Senior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Dimae Εμφάνιση μηνυμάτων
Πολυ ομορφα.Σε ευχαριστω παρα πολυ πραγματικα μου λυνεις τα χερια
Θελω απλα να ξερω τις διαστασεις του σαμπ.Επισης λετε να μου κολλησει και διαμερισματα ο τζαμας?? λογικα θα μπορει.
Μεσα στο ρεφ εφοσον θα υπαρχει ολο αυτο το φως λογικα η αλγη θα παει και θα ερχεται οποτε θα μπορω να φιλοξενησω αλλα ειδη οπως σχεδιαζα αρχικα ?? εδω προβληματιζομαι. Επισης ποιο ειναι το λιγοτερο που μπορουν τα φωτα του ρεφ να ειναι ανοικτα και τι φως χρειαζομαι?
Τωρα αν το πισω μερος της βασης το ανεμηστηρι θεωρειται απαραιτητο(οχι οτι ειναι κοπος αλλα τεσπα)
Για την βαση πολυ ωραιο το σχεδιο σου απλα θα πρεπει να πω ξυλουργο η να παρω την ετοιμη βαση και να την τροποποιησω προσαρμοζοντας το σκελετο σου εδω https://www.google.gr/search?q=juwel...s8FzdubXKU1PM:
Τελος θα ηθελα λινκ για την υπερχειλιση ποπυ προτεινεις και να μου πειτε τι χρειαζομαι απο σωληνωσεις

ΥΓ: αυριο προμηθευομαι τουτην εδω https://sim.gr/el-gr/proionta/apoxes...catpageindex/3
Θα σου γράψω αύριο που θα έχω λίγο ησυχία.. Τα διαμερίσματα είναι το πιο εύκολο, τα κολλάς και μόνος σου...
Στο refugium θα μπορείς να βάλεις ότι θες, από φώτα απλοί flood προβολείς 6500Κ θα είναι κομπλέ... Φωτοπερίοδο και watt θα τα δούμε...
Απλά αν το κάνεις φωτοαποκλεισμένο, δεν θα μπορείς να χαζεύεις μέσα... Αν δεν το κάνεις, από το φως θα σου γεμίζουν άλγη και τα τζάμια/εξοπλισμός από τα υπόλοιπα διαμερίσματα, οπότε θα χρειάζεσαι συχνό καθάρισμα.. Το βλέπεις εν καιρώ...
Στο πίσω μέρος της βάσης θα κάνεις δύο τρύπες στο ξύλο απ΄όπου θα περνάνε οι σωλήνες καθόδου και ανόδου... και αν θες, κάνεις δύο μεγάλες στα πλαϊνά της βάσης όπου στη μία θα βάλεις ανεμιστηράκι... Προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο ώστε να μην γίνονται μέσα όλα μούσκεμα.. Μέχρι και μούχλα μπορεί να σχηματιστεί αν δεν το αερίζεις... και πάλι είναι κάτι που το βλέπεις και το φτιάχνεις και αργότερα...
Αν πάρεις έτοιμη βάση, δεν έχει νόημα, χρησιμοποιείς αυτή, απλά πρόσεξε να έχει χώρο μέσα, γιατί οι περισσότερες δεν έχουν, ή έχουν διπλά ντουλαπάκια κλπ... Επίσης δεν μπορείς να την πετσοκόψεις γιατί χαλάς την στατικότητά της... Αυτή που μου δείχνεις στο λινκ, βλέπεις οτι δεν έχει χώρο για sump!!!
Για την υπερχείλιση σου παραθέτω δύο λινκ, να καταλάβεις την λειτουργία της και πρέπει να σκεφτείς πως μπορείς να την φτιάξεις, γιατι δεν είναι απλό πράγμα... Υπάρχουν φυσικά και έτοιμες λύσεις, όπου το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι 3 τρύπες στο ενυδρείο!!
http://www.beananimal.com/projects/s...ow-system.aspx
https://blog.marinedepot.com/educati...nimal-overflow
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές