Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 25-02-16, 15:52
Το avatar του χρήστη Aquatix
Aquatix Ο χρήστης Aquatix δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: -
Προεπιλογή

Εχτές έκανα μία παρατήρηση που με βοήθησε να καταλάβω γιατί έχω πάει λίγο πίσω στο στρώσιμο. 4ppm αμμωνίας σχεδόν μηδενίζονται σε 12 ώρες (μέτρηση μετά από 12 ώρες 0,25ppm) και όχι σε 24! Οπότε έβαζα λίγη αμμωνία και τώρα άλλαξα τη δοσολογία ώστε να έχει διαρκώς αμμωνία το νερό και να ολοκληρωθεί ο κύκλος.

Πήγα και πήρα μερικά φυτά έδεσα ανούβιες πάνω στα ξύλα και γενικότερα ξεκίνησα το "χορό των φυτών". Ψάχνω και για πέτρες που να μου κάθονται καλά στο μάτι χωρίς να παίζουν με Ph - σκληρότητα, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία ακόμα. Μετά το πρώτο φύτεμα προφανώς έγινε κόλαση μέσα οπότε έκανα και σκούπα πρώτη φορά. ελπίζω να τη συνηθίσω με τον καιρό...

Για αρχή λοιπόν πήρα 5 Anubias barteri var. nana, 4 Echinodorus bleheri, λίγο java moss που την έδεσα πάνω σε ξύλο, και λίγο Cabomba caroliniana αν δεν κάνω λάθος. Οπότε το χόμπυ της εβδομάδας είναι η μετακίνηση φυτών σε διαφορετικές θέσεις προσπαθώντας να καταλάβω.... τι (μου) γίνεται!

Έχω δύο ερωτήσεις σε αυτό το σημείο:
- Χρειάζεται να ρίξω λίγο γενικό λίπασμα στα φυτά σε αυτή τη φάση; Με μέτρο προφανώς γιατί οι δοσολογίες στα μπουκαλάκια συνήθως είναι για φουλ φυτεμένα.
- Εφόσον έβαλα φυτά κρατάω τα φώτα ανοιχτά 7-8 ώρες την ημέρα, σωστά;
- Χρησιμοποιεί κάποιος κάποιο κοντάρι με πανί στην άκρη για να καθαρίζει τα τζάμια από μέσα χωρίς να κάνει το δύτη;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 25-02-16, 16:06
Το avatar του χρήστη Τάκης
Τάκης Ο χρήστης Τάκης δεν είναι συνδεδεμένος
Bob ο Μάστορας

Περιοχή: ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Aquatix Εμφάνιση μηνυμάτων
- Χρησιμοποιεί κάποιος κάποιο κοντάρι με πανί στην άκρη για να καθαρίζει τα τζάμια από μέσα χωρίς να κάνει το δύτη;
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=85516

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 25-02-16, 16:09
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

http://www.tetra.net/en/en/aquaristi...heibenreiniger
Δεν ειναι και για μεγαλο βαθος αυτο παντως
Παλιά 25-02-16, 16:26
Member

Προεπιλογή

Καλές ιδέες και οι δύο ευχαριστώ!!

Λίπασμα ρίχνω λιγοστό ή δεν χρειάζονται ακόμα τα φυτά;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 25-02-16, 17:00
Το avatar του χρήστη Dimis
Dimis Ο χρήστης Dimis δεν είναι συνδεδεμένος
Διαχειριστής

Περιοχή: Μεγαρα Αττικης & Χαλανδρι
Προεπιλογή

Δεν χρειάζεται επί της παρούσης.
Παλιά 29-02-16, 17:42
Member

Προεπιλογή Update 29/2/2016

Τα νιτρώδη έχουν πιάσει ταβάνι εδώ και 2 ημέρες (3 με τη σημερινή) οπότε προσέχω τα επίπεδα της αμμωνίας, μην την πατήσω όπως την προηγούμενη φορά, να ολοκληρωθεί το στρώσιμο. Τα νιτρικά υπάρχουν γύρω στο 40 αλλά μάλλον κάτι τρώνε και τα φυτά .

Δυστυχώς στο hardscape δεν πρόλαβα να κάνω πολλά πράγματα εκτός από αλλαγές σε θέσεις φυτών. Κάποια ξύλα τώρα που το βλέπω ίσως να πρέπει να φύγουν και να βρω κάτι άλλο στη θέση τους. Να γίνει λίγο αξιοπρεπές να ανεβάσω καμιά φωτογραφία να μου πείτε τη γνώμη σας. Λίπασμα δε ρίχνω ακόμα όπως είπαμε.

Αγόρασα κάποια πράγματα για να με διευκολύνουν στις ρουτίνες. Από μαγαζί στην Πειραιώς λοιπόν, αγόρασα βαρέλι 60 λίτρων για να κάνω τις αλλαγές (16 ευρώ τα 60 λίτρα, 18 τα 75 χωρίς βρύση). Επίσης πήρα αλφαδολάστιχο Φ16 (5/8 95λεπτά το μέτρο για την αντλία που πήρα με 29 ευρώ (Eheim 1000). Επίσης έβαλα ένα παλαιό χρονοδιακόπτη που είχα και ρύθμισα τα φώτα να παίζουν από 15:00-23:00 κάθε μέρα. Είχα πάρει και μια απλή σκούπα βυθού με αρκετό μήκος και τη δοκίμασα. Θέλει να πάρω τον αέρα και τσακίζει λίγο το λάστιχο στην πάνω μεριά. Αν καταφέρω θα βάλω μια γωνία και θα το φτιάξω. Θα δω και για τον καθαρισμό των τζαμιών ώστε να βγουν όλες οι ρουτίνες και να μπω σε μια σειρά.

Έκανα μέτρηση Ph και βγήκε 7,4. Οπότε με το που στρώσει το ενυδρείο θα δω και σκληρότητες και ανάλογα αποφασίζω.

Υ.Γ.: Τιμές και μαγαζιά τα έβαλα μήπως κάποιος θέλει κάτι παρόμοιο. Αν έπρεπε να τα βάλω αλλού ή να μην τα βάλω μου λέτε και το αλλάζω!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-03-16, 14:43
Member

Προεπιλογή Almost there!

Καθαρά Δευτέρα λοιπόν, με τον ταραμά στα χέρια λέω δεν κάνω ένα τεστ να δω που βρισκόμαστε; Τα υγρά τεστ API άναψαν το γαλάζιο φως στα νιτρώδη οπότε είμαστε έτοιμοι για ψαράκια. Κρατάω αμμωνία γύρω στο 2-3 να υπάρχει και έκανα και αλλαγή νερού να μειώσω τα νιτρικά που ήταν στο ταβάνι! Το PH μετρήθηκε γύρω στο 7,3-7,4. Θα αγοράσω σήμερα τεστάκια και για Kh και Gh οπότε θα κάνω ολοκληρωμένες μετρήσεις και στη βρύση και στο ενυδρείο. Τα νιτρώδη σήμερα πάντως είναι σταθερά μηδέν αν και η αμμωνία "καταναλώνεται" κανονικά.

Και κάπου εδώ επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα ζητώντας τη βοήθειά σας με τα ψαράκια. Η πρώτη σκέψη (πριν καν πάρω το ενυδρείο) ήταν τα cherry barbs παρέα με σαλίγκαρους και kuhli loach. Είχα σκεφτεί και ένα άλλο είδος αλλά διάβασα πολλά για ασθένειες και άλλαξα γνώμη (dwarf gourami αν θυμάμαι καλά). Αργότερα ίσως έβαζα μερικές γαρίδες amano (και ένα καρχαρία να κόβει βόλτες τόσο χώρο θα έχω!). Από την άλλη μου φαινόντουσαν πολλά όλα αυτά αλλά από την άλλη αν δεν το έχεις ξανακάνει που να ξέρεις με τόσα που ακούς. ( η πρόταση από γνωστό petshop ήταν 15 barbs, 10kuhli, 10 sterbai και βάλε και μερικά από αυτά τα μπλε(neon tetra))

Θα ήθελα ψαράκια λοιπόν με τελικό μέγεθος γύρω στα 5 εκατοστά να παίζουν στην πάνω ζώνη. Στο σύνολο να υπάρχει μια κάποια ποικιλία χωρίς όμως να το πήξω ή να παίζω οριακά με τις αντοχές των ζωντανών ή του ενυδρείου. Όμορφα/α έντονο/α χρώμα/τα. Τα σαλιγκαράκια έχουν φάση οπότε επιμένω να θέλω μερικά και από αυτά αλλά όχι πάρα πολλά (5-6) και ότι γεννάνε χάρισμα .

Αν κάποιος έχει καταλάβει στο περίπου τι θέλω και έχει χρόνο και όρεξη να μου προτείνει κάτι είμαι όλος αυτιά! Έχω κάποια ψαράκια εδώ χωρίς όμως να είναι δεσμευτικά. Όπως είπα αν μου δίνονται πολλές περισσότερες επιλογές (για αρχάριο πάντα με ότι σημαίνει αυτό) με χαμηλότερες τιμές ph μπορώ να πάω όσμωση.

Ευχαριστώωωωωωω
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-03-16, 16:38
Το avatar του χρήστη Τάκης
Τάκης Ο χρήστης Τάκης δεν είναι συνδεδεμένος
Bob ο Μάστορας

Περιοχή: ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Προεπιλογή

Θύμισε μας διαστάσεις ενυδρείου
Το νερό θα είναι βρύσης ή θα το μαλακώνεις ;

Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Tags
αρχαριος, ξεκίνημα, επιλογή ενυδρείου, ψάρια

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές