Δεξαμενές (τεχνητές λίμνες)Βήμα προς βήμα εκτέλεση και παρουσίαση του τεχνητού μας υγροβιότοπου. Λίγα ή πολλά λίτρα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, το μόνο που μετράει είναι το αποτέλεσμα.
Θα σου πρότεινα να βάλεις και ψάρια (κουνουπόψαρα, χρυσόψαρα, τιλάπια κτλ) μέσα στην δεξαμενή κάτω από τις ζαρντινιέρες. Ψάξε στο ιντερνετ για aquaponic. Είμαι μεγάλος φαν
Έχω κάνει πειράματα στην λίμνη μου με μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδια με μεγάλη αποτυχία.
Το project το έχω τρέξει με χρυσόψαρα, κρεμμύδια και αγγουριά με μεγάλη επιτυχία.
Τα "απόβλητα" των ψαριών είναι το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά σου. Το μόνο που μπορεί να παρατηρήσεις είναι το κιτρίνισμα των φύλλων. Αυτό γιατί θα υπάρξει έλλειψη σιδήρου. Μπορείς να αγοράσεις σίδηρο για φυτά σε σκόνη και να το ρίχνεις στο νερό με τα ψάρια χωρίς να τα επηρεάζεις αρνητικά σε κάτι.
Τον πετροβάμβακα γιατί τον χρησιμοποιείς? Ο Υαλοβάμβακας κάνει standar κακό στα (βράγχια) ψάρια. Για τον Πετροβάμβακα δεν ξέρω. Οι ρίζες των φυτών πάντος μια χαρά θα καθίσουν πάνω στις ελαφρόπετρες.
Το χειμώνα προσωπικά δεν είχα καθόλου φυτά.Απο την μια τα ψάρια δεν επιβαρύνουν το νερό λόγο κρύου και μειωμένων απαιτήσεων. Από την άλλη υπάρχει το σύστημα με της ελαφρόπετρες που φιλτράρει το νερό.
Έχεις ένα μεγάλο μειονέκτημα στο project σου. το επίπεδο του νερού στις ζαρντινιέρες σου θα είναι σε σταθερό επίπεδα. Έτσι οι ρίζες θα σαπίζουν και δεν θα μεγαλώνουν τα φυτά όπως θα έπρεπε. Αυτό το έλυσα στην 2η απόπειρά μου χρησιμοποιώντας “το ποτήρι του Δικαίου”(στα αγγλικά Bell Siphon). Οι ρίζες αερίζονται και βρέχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς να κάνεις κάτι. Δες το βίντεο να καταλάβεις τι λέω.