Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Prev Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Next
Παλιά 05-10-14, 00:43
Το avatar του χρήστη Τάκης
Τάκης Ο χρήστης Τάκης δεν είναι συνδεδεμένος
Bob ο Μάστορας

Περιοχή: ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Προεπιλογή

Επανέρχομαι στο θέμα με νέες για μένα πληροφορίες.
Τόσο καιρό έχω άνθρωπό με γνώσεις πάνω σε αυτά τα θέματα και δεν το σκέφτηκα καθόλου να τον ρωτήσω, είναι ο αδελφός μου που έχει σπουδάσει μοριακή βιολογία και με έρευνες σε πανεπιστήμια Ν.Υ και Ρότερνταμ και τώρα ερευνητής σε Φαρμακευτική στην Ολλανδία. Το τηλεφώνημα κράτησε 2 ώρες περίπου με ερωτήσεις πάνω στα παραπάνω θέματα.
Έχουμε και λέμε
Σαπούνισμα να το αποφεύγουμε γιατί αφήνει κατάλοιπα, και επειδή τα σαπούνια που χρησιμοποιούμε είναι από πετροχημικά, δεν είναι ότι καλύτερο για τους οργανισμούς. Μου είπε πως και αυτοί στο εργαστήριο δεν σαπουνίζουν τα τζαμάκια που βάζουν στο μικροσκόπιο αλλά τα βάζουν σε αλκοόλες για καθαρισμό και σε ισχυρά οξέα για καθαρισμό και απολύμανση. Για αλκοόλη μπορούμε να βάλουμε οινόπνευμα, το μπλε απαγορεύεται ΑΥΣΤΗΡΑ, έχει πετρέλαιο μέσα, αυτό που κυκλοφορεί στο εμπόριο έχει γλυκερίνη που δεν κάνει κακό, καθαρό είναι πανάκριβο και δεν υπάρχει πλέον στο εμπόριο.
Όταν τον ρώτησα πως όταν χρειάζεται να σαπουνίσουμε κάτι και βάλουμε πράσινο σαπούνι ποια είναι η γνώμη του, μου απάντησε πως είναι πολύ πιο ασφαλές, αρκεί βέβαια να ξεπλύνουμε καλά, επίσης μου πρότεινε να το περνάω με ξύδι μετά το ξέβγαλμα και μετά πάλι ξέβγαλμα. Να σας πως για το ξύδι μου το λέει χρόνια να το χρησιμοποιώ σε πλυσίματα, και ειδικά σε φρούτα και λαχανικά , εξουδετερώνει ή μειώνει τη δράση από φυτοφάρμακα.
¶ρα όταν χρειάζεται καθαρίσουμε κάτι, χρησιμοποιούμε οινόπνευμα ή αν θέλει και σαπούνισμα , είναι προτιμότερο το πράσινο σαπούνι από το υγρό για τα πιάτα , πολύ καλό ξέβγαλμα, ξύδι και πάλι ξέβγαλμα. Μπορούμε να βάλουμε μια πλάκα πράσινο σαπούνι ή σαπούνι Μασσαλίας σε ένα βάζο με νερό και σε μια εβδομάδα να έχει γίνει σαν το υγρό σαπούνι, και αραιώνουμε με νερό ανάλογα πως το θέλουμε.
Για απολύμανση τώρα, τον ρώτησα για το υπερμαγγανικό κάλιο, κατά αρχήν με ρώτησε που το ξέρω, κατά δεύτερο να το ξεχάσω, ισχυρό οξειδωτικό , πολύ καλή απολύμανση, αλλά επικίνδυνο στη χρήση, βρες άλλους τρόπους, μου λέει.
Περιντρόλ ή οξυζενέ, ισχυρό οξειδωτικό, λίγη προσοχή στη χρήση όταν δεν είναι αραιό διάλυμα, διαλύεται στο νερό και ξεπλένεται εύκολα, δεν αφήνει κατάλοιπα. Επ' ευκαιρία , του είπα πως χρησιμοποιούμε οξυζενέ για τη καταπολέμηση μιας άλγης, και όταν το χρησιμοποίησα μια φορά είχα αύξηση αμμωνίας για μία ημέρα και ίσως ήταν από τη νεκρή άλγη, μου απάντησε πως δεν ήταν τόσο από τη νεκρή άλγη, αλλά από ότι το οξυζενέ σκοτώνει βακτήρια και προφανώς μου μείωσε η βιολογία, για αυτό είχα την αμμωνία, άρα προσοχή στη χρήση του οξυζενέ μέσα στο ενυδρείο.
Χλωρίνη, πολύ καλό απολυμαντικό αλλά πολύ καλό ξέβγαλμα, όταν του είπα για τους φόβους μου για τη χλωρίνη και πως πιστεύω ότι το άκουα-φόρτε (υδροχλωρικό οξύ) ξεπλένεται πιο εύκολα, μου απάντησε τα εξής. Η χλωρίνη δεν είναι οξύ, παρόλο που έχει χαμηλό PH, αλλά είναι οξειδωτικό, στην απολύμανση προτιμάμε τα οξειδωτικά από τα οξέα, είναι αλήθεια πως το υδροχλωρικό οξύ διαλύεται πιο εύκολα στο νερό και εξατμίζεται πολύ εύκολα, και πως όταν εξατμιστεί το άκουα-φόρτε έχει εξατμιστεί και το χλώριο, ενώ η χλωρίνη θέλει πιο πολύ χρόνο. Για αυτό όταν πρόκειται για απολύμανση ή για καθαρισμό από οργανικά (πρασινίλες , μικρόβια κλπ) να βάζω χλωρίνη, όταν πρόκειται για ανόργανα όπως τα άλατα να βάζω υδροχλωρικό οξύ. Και μου είπε , αφού είσαι υποχόνδριος και φοβάσαι η χλωρίνη, αφού το ξεβγάλεις πολύ καλά, ξέπλυνε και με ξύδι μετά (μανία με το ξύδι αυτός ο άνθρωπος). Μου εξήγησε πως το ξύδι περιέχει οξικό οξύ που είναι δεν είναι και πολύ ασθενές οξύ, αλλά είναι φυσικό, όπως φυσικό είναι και το κιτρικό οξύ από λεμόνια αλλά είναι πιο ασθενές. Επίσης να μη χρησιμοποιώ οξικό οξύ από το εμπόριο γιατί μπορεί να προέρχεται από πετροχημικά, για αυτό , ξυδάκι, φυσικό και ασφαλές.
Επόμενη ερώτηση, κατά πόσο το άκουα-φόρτε μπορεί να επηρεάσει τη σιλικόνη, η σιλικόνη είναι ουδέτερο υλικό , όπως και τζάμι, και έχουν κάτι κοινό και τα δύο, είναι ενώσεις πυριτίου, μπορεί αν βάλουμε πυκνό διάλυμα υδροχλωρικού οξέως να επηρεάσει μετά από καιρό κάποιο πρόσθετο που μπορεί να έχει η σιλικόνη μέσα και να την αποδυναμώσει, αλλά θεωρητικά δεν την επηρεάζει. Τη σιλικόνη ή και το τζάμι ακόμη μπορεί να το επηρεάσει αλκαλική ένωση, αλλά όχι οξύ, για αυτό τα δυνατά οξέα τα φυλάμε σε γυάλινα μπουκάλια και τα αλκαλικά σε πλαστικά, μου είπε.
Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η συζήτηση , πιστεύω να μη σας ζάλισα , αλλά εγώ έμαθα αρκετά, για αυτό αναθεωρώ την άποψη μου για το σαπούνισμα και θα πάω να πάρω κανά μπουκάλι ξύδι να έχω

Απάντηση με παράθεση

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές