|
Γαρίδες του γένους Neocaridina Red cherry, Yellow, Snow ball, Blue pearl, Rili κλπ. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||
|
|||
![]()
Μάλλον ήρθαν οι φωτογραφίες τώρα.
Για να είμαι ειλικρινής, με το θέμα θερμοκρασίας έχω πρόβλημα. Ο χρυσός κανόνας λέει ότι η θερμοκρασία μας είναι ότι γράφει το θερμόμετρο και όχι τα κλίκ του θερμοστάτη. ΟΚ εδώ! Στην πόλη που κατοικώ έχει 2 μαγαζιά που μπορώ να προμηθευτώ θερμόμετρο. Τα παλιά μου σπάσανε αλλά δέν βρίσκω κάτι καλό. Δέν έχουνε.(η κρίση έχει μάλλον πολύπλοκες διαστάσεις..) Βρήκα ένα αυτοκόλλητο στρόγγυλο και αυτό μου δείχνει 28 όταν ο θερμοστάτης (eheim 50W) μου λέει 26. Τί να πιστέψω; Τις γαρίδες που πάνε καλά και τρώνε με όρεξη; Τον θερμοστάτη; Το αυτοκόλλητο θερμόμετρο των 2 ευρώ; Δέν βρίσκω καλό θερμόμετρο και επειδή η κρίση με δάγκωσε βαθειά(i lost my job-no income) δέν παραγγέλνω πιά απο πουθενά. Παλιότερα 7-10 χρόνια πούλαγα cory και jack dempsey`s που παρήγαγα στα ενυδρεία μου, τα περισσότερα τα χάριζα. Τα ενυδρεία που στήνω τώρα είναι απο ρετάλια παλιότερων μεγαλύτερων που τα διέλυσα και τα έκοψα-έραψα μόνος μου. Μου έμειναν κάποιοι σπόγγοι και 4-5 κυκλοφορητές απο παλιά, όπως και 4-5 θερμοστάτες. Για μένα είναι η χρυσή εποχή της πατέντας και του περισσότερου διαβάσματος για τα ενυδρειακά με αφαιρετικότητα (για να χρυσώσω το χάπι..) Απλά με πάσα ειλικρίνεια παραθέτω ότι κάνω. |
|
|||
|
|||
![]()
Φίλε εύχομαι να βρεις εργασία σύντομα!
Είναι κρίμα και εντελώς παράλογο, άνθρωποι δημιουργικοί σαν εσένα να μην έχουν εργασία τη στιγμή που ο κόσμος έχει τόσες, μα τόσες ανάγκες! ![]() Τα γαριδάκια σου να τα χαίρεσαι και να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Προτείνω να κάνεις το εξής (χονδροειδές) τεστ για να δεις την ακρίβεια του θερμαντήρα και να τον βαθμονομήσεις. Προϋπόθεση να το κάνεις είναι να έχεις ένα ιατρικό θερμόμετρο. Συνήθως αυτά έχουν κάτω όριο μέτρησης μια τιμή γύρω στους 30-32 βαθμούς. Αν είναι ψηφιακό, μπορείς - με προσοχή - να το βυθίσεις σε νερό μόνο στην άκρη του, μέχρι το σημείο που τελειώνει το μονοκόματο πλαστικό της 'μύτης' του στο νερό χωρίς πρόβλημα. Ανέβασε την θερμοκρασία σε ένα δοχείο με νερό με τη χρήση του θερμαντήρα στους 33°C (λίγο κάτω από το άνω όριο θερμοκρασίας του θερμαντήρα). Προσοχή: Για να βεβαιωθείς ότι η θερμοκρασία του νερού είναι ίδια παντού στο δοχείο ανακάτευε συχνά το νερό (αν δεν έχεις κυκλοφορητή ή κάποιο μικρό φιλτράκι που να προκαλεί ικανή ροή). Χρησιμοποίησε το ιατρικό θερμόμετρο - με προσοχή αν είναι ηλεκτρονικό - και μέτρα την πραγματική θερμοκρασία του νερού. Βαθμονόμησε αντίστοιχα τον θερμαντήρα. Αν αυτός ήταν πολύ λάθος ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις την διαδικασία και να τον ξαναβαθμονομήσεις. |
|
||||
|
||||
![]()
Αν μπορεις να βρεις ενα απλο αναλογικο ενυδρειακο θερμομετρο των 2 ευρω και να συγκρινεις, θα ηταν καλα. Της sera να ξερεις, ειναι αρκετα αξιοπιστα και δεν κοστιζουν 2-3 ευρω, αν υπαρχει περιπτωση να βρεις στην πολη σου.
Το πιθανοτερο ειναι να μην ειναι σωστα καλιμπραρισμενος ο θερμοστατης του θερμαντηρα, αλλα θα ηταν καλυτερα να το διασταυρωσεις και με δευτερη μετρηση.
|
|||
|
|||
![]()
Ιδιαίτερα ευχαριστώ τον φίλο Chocholate Puma για μιά καλή πρόταση, αλλά δέν χρειάζεται.
-Φίλε plin, θα τα καταφέρουμε στο τέλος πιστεύω. Θα το κάνω το πείραμα. -Φίλε nazgul , μάλλον εγώ δεν μπορώ να διαβάσω σωστά το θερμόμετρο, ανάβουν 3 νούμερα συγχρόνως με διαφορετικά χρώματα που απέχουν ανα 2 βαθμούς, Το ίδιο γίνεται στο διπλανό ενυδρείο με άλλο θερμοστάτη (tetra) Θα ψάξω να βρώ θερμόμετρο απο άλλη πηγή, βιομηχανικά - εργαστηριακά είδη, κλπ. |
|
|||
|
|||
![]()
Το προβλημα του θερμόμετρου λύθηκε . Βρέθηκε τελικά ένα γυάλινο της Tetra.
H ένδειξη ήταν ένα βαθμό πάνω απο το θερμοστάτη. Το αυτοκόλλητο έδειχνε 1 παραπάνω βαθμό ακόμα. Συνεχίζω με θέματα βιολογίας και συμπεριφοράς. Σήμερα όλη τη μέρα η μαμά γαρίδα και η μοναδική αρσενική τρελλάθηκαν . Συνέχεια κολυμπούσαν γύρω-γύρω απο άκρη σε άκρη με εμφανή πανικό. Η αρσενική έφτανε στην επιφάνεια , μέχρι που προσπαθούσε να βγεί απο το ενυδρείο . Σκαρφάλωνε στο γυαλί λίγα εκατοστά και επέστρεφε μέσα. Το βράδυ κουράστηκε και άραξε κάτω απο μιά πέτρα. Το θηλυκό συνέχιζε τις βόλτες μέχρι αργά το βράδυ. Τα μικρά "πετάγανε" κι`αυτά αλλά πιό χαλαρά.. Στην αρχή νόμιζα ότι μπήκε κάποιος παράγοντας μέσα στο νερό που τα ενοχλούσε. Παρατηρώντας όμως είδα ότι δέν παρουσίαζαν σημεία δηλητηρίασης , δηλαδή να κολυμπάνε σα ζαλισμένα, να κρύβονται κάπου ακίνητα, να τα παρασέρνουν τα ρεύματα κλπ.. Στην προσπάθειά μου να βοηθήσω την κατάσταση ΑΝ υπήρχε ενδεχόμενος κίνδυνος έκανα αλλαγή νερού κάπου 15-20%, τα ίδια.. Αποφάσισα να βουτήξω την τρελλαμένη αρσενική και να τη ρίξω στο διπλανό άδειο ενυδρείο που δουλεύει μέν , αλλά δέν "ταίστηκε" ποτέ. Μήν μπορώντας να πιάσω αυτή που ήθελα , βουτάω τη θηλυκιά με την απόχη και τη ρίχνω στο άλλο.. Τα ίδια , και αυτή τρελλαμένη σαν να μήν άλλαξε τίποτα!! . Την αφήνω κανένα μισάωρο και την επιστρέφω πίσω . Τα ίδια.... Εν τέλει παίρνω όλο το σύστημα φιλτραρίσματος του διπλανού και το έβαλα να δουλεύει στο ενυδρείο με τις γαρίδες. -Μάλλον καλή απόφαση γιατι θα μπολιαστεί για κάποιες μέρες. Ησύχασα πάντως. Πιθανές αιτίες.. Η ατμόσφαιρα ήταν βαρειά, ο καιρός άστατος και ξέσπασε καταιγίδα.. Η θηλυκιά αποχρωματίστηκε, ιδιαίτερα στη μέση και διακρινόταν πράσινη σέλλα. Θα έκανε χιλιόμετρα όλη μέρα!!! Αν έχετε εσείς κάτι να μου πείτε για την περίπτωση είμαι όλος αυτιά. Επίσης, αν θεωρηθεί ότι διαθέτω 3 μικρά ενυδρεία έτοιμα να δεχτούν γαρίδες και αυτή τη στιγμή έχω ένα ενυδρείο με μια μεγάλη αρσενική και μιά μεγάλη θηλυκιά και ίσως πάνω απο 12-13 μικρά, τι είναι καλύτερο να κάνω; κάποια στιγμή να βάλω τις μεγάλες σε άλλο ενυδρείο προκειμένου να κάνουν ότι κάνουν και να μείνουν τα μικρά εκεί που είναι να μεγαλώσουν; -Να πιάσω 4-5-6 μικρά και να τα βάλω αλλού; -Να μήν κάνω τίποτα και να αφήσω την αποικία να γίνει (Θεού θέλοντος) 150 άτομα; Δοθείσης της ευκαιρίας την φωτογράφισα κάποια close up. ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Φίλε μου μην τρελαίνεσαι! Φυσιολογικά μου φαίνονται αυτά που περιγράφεις
![]() Προσωπική μου συμβουλή ως "παθών"... μην το πολυσκαλίζεις, άσε το ενυδρείο και τις γαριδούλες στην ησυχία τους και θα σε ανταμείψουν με τον καιρό ![]() Επίσης τα γαριδάκια δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσεις να τα πιάσεις όσο κι αν προσπαθήσεις... στην καλύτερη περίπτωση θα σου φεύγουνε από τις σχισμές της απόχης. |
|
|||
|
|||
![]()
Νέα ερωτήματα.
1.Παρατήρησα στον πληθυσμό των τουλάχιστον 14 μικρών γαρίδων , τώρα πιά έχουν μεγαλώσει κάποιες στα 9-10mm , ότι υπάρχουν σαφέστατες αποκλίσεις στο μέγεθος. ¶λλες είναι στα 9χιλ , άλλες στα 6-7χιλ. Πρόκειται για αρσενικά και θηλυκά; 2.Επεσήμανα μία ή δύο που με τρόμαξε το μέγεθος . Ήταν στα 2χιλ μόνο. Προέρχονται απο μικρά αυγά; Είναι μικρά με καχεξία; |
|
|||
|
|||
![]()
Και σάν προσθήκη να πώ ότι η πράσινη άλγη (μου αρέσει αισθητικά) τείνει να εκτοπίσει την καφετιά της σκουριάς που είναι η τροφή των γαρίδων.
Μου γεννάται το ερώτημα πώς όταν ακούω ότι οι άλγες οφείλονται σε νιτρικά και φωσφορικά (μάλλον άλατα....), εγώ τις έχω με 2 γαρίδες και 14 γαριδάκια στα 5-8χιλ σε ένα ενυδρείο 40λ που ΔΕΝ ταίζω. -Ναί μέν υπάρχει πολύς φωτισμός , αλλά απο μόνος του τί να κάνει όταν υποτίθεται πως δέν υπάρχουν νιτρικά και φωσφορικά; -Αν υποθέσουμε ότι στο 40λιτρο κάνω αλλαγές νερου 2λ τη μέρα, σε 20 μέρες λογικά τα παραπάνω άλατα θα πρέπει να τείνουν προς εξαφάνιση. Είναι αυτός ενδεδειγμένος τρόπος; -Πολλές φορές διάβασα ότι οι γαρίδες παρουσιάζουν σχεδόν μηδενική ιχθυοφόρτιση, bio load, ή όπως αλλοιώς. Πως ακόμα και με 150 γαρίδες στο 40λιτρο πάς καλά. Το πιστεύω!, πως μπορώ να το αντικρούσω.. -Εγώ τώρα αν κάνω για 10 μέρες 4λ αλλαγή νερού καθημερινά , θα εξαφανιστούν οι άλγες; -Κατα πόσον είναι επικίνδυνες οι πράσινες άλγες για τις γαρίδες; Αντιλαμβάνεστε ότι τα ερωτήματα που θέτω δέν είναι ρητορικά. Σε τελική αναφορά θα ήθελα να σχολιάσω κάποιες απόψεις για τα fluidized sand bed filters. Η άποψη κάποιων ήταν ότι με αυτά θα γεμίσει το ενυδρείο με νιτρικά. Δεδομένου ότι τα χρησιμοποιώ ως μίνι ιδιοκατασκευές, αλλά επαρκείς για τα λίτρα, τι κακό έχει ένα φίλτρο που παράγει νιτρικά ενώ ο στόχος είναι να σπάσουμε την αμωνία και τα νιτρώδη; -Ποιά φίλτρα διασπούν την αμωνία NH3και τα νιτρώδη και ΔΕΝ παράγουν νιτρικά; Ερώτημα για απάντηση...... Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη lingistis : 24-03-16 στις 16:54 |
|
||||
|
||||
![]()
Οι "αθώες" πράσινες άλγες (green spot, green beard) είναι αρκετά σημαντικές σε γαριδάδικα διότι μέσα τους παράγεται infusoria απαραίτητη για την τροφή των μικρών. Ομοίως και η cladophora έχει το παραπάνω πλεονέκτημα αλλά αν την κολλήσεις στο ενυδρείο σου την έβαψες
![]() Η διαφορά των μεγεθών στα μικρά γαριδάκια δε μπορεί κάποιος να ξέρει και να σου απαντήσει με βεβαιότητα ότι τα μεγαλύτερα είναι θηλυκά και τα μικρότερα αρσενικά... μπορεί τα μεγαλύτερα σε μέγεθος να τρώνε όλο το φαγητό τους... μπορεί να προέρχονται από διαφορετικές διαδοχικές γέννες... μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός το μέγεθος... μπορεί να είναι συνδυασμός πραγμάτων... who knows ![]() |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Ερώτηση για διατροφή cherry barb και platty | spiros06 | Διατροφή | 2 | 15-12-10 15:42 |
Ερώτημα!!! | *ΙΧΘΥΣ* | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 1 | 12-04-07 15:01 |
Επείγον ερώτημα για αυγά corys | wodan | Γατόψαρα Ν. Αμερικής | 33 | 02-11-06 10:08 |