|
Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||
|
|||
![]()
Δυστυχώς, η θερμοκρασία χρώματος χρησιμοποιείται, λανθασμένα ΙΜΗΟ, σαν ένδειξη για την καταλληλότητα των λαμπτήρων στο φυτεμένο και αποπροσανατολίζει αντί να βοηθάει.
http://www.aquatek.gr/vb/showpost.ph...3&postcount=18 http://www.aquatek.gr/vb/showpost.ph...3&postcount=12 Επίσης, για τον υπολογισμό των W/lt (που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ χονδρικός υπολογισμός) παίζουν ρόλο περισσότερο το σχετικό ύψος του ενυδρείου (σε σύγκριση με τα λίτρα του) και όχι η καθαρή ποσότητα του νερού. Αντίθετα, με μετρήσεις, έχει αποδειχτεί ότι είτε γεμάτο είτε άδειο, ένα ενυδρείο έχει πρακτικά τα ίδια PAR. Φίλε NosPanos από τη στιγμή που εσύ έχεις το ίδιο ενυδρείο και έχεις ήδη μια λάμπα grolux πες μας, τα φυτά που βρίσκονται ακριβώς από κάτω της (και φωτίζονται μόνο από αυτήν) πώς αναπτύσσονται; Δείχνουν καθόλου σημάδια υπερβολικού φωτισμού; |
|
|||
|
|||
![]()
φίλε nospanos δεν σου την λέω.. μην το παίρνεις στραβά...
-αυτο που έγραψα ειναι απλό και αναφέρομαι σε συγκεκριμένο πράγμα, δεν έχω διάθεση να θίξω κανένα ουτε να τον προσβάλω.. -λάθος μου που έγραψα ''όλοι οι έμπειροι'' δεν ήταν όλοι αλλά αρκετοί... .... νομίζω ήμουν σαφείς... ------------------------- ααα... και πολλοί άλλοι έμπειροι λέγανε οτι η απλές 830-840-865 ειναι μια χαρά με πολύ καλά αποτελέσματα στα φυτά απο τα πιο απλά εως τα πιο δύσκολα.. αρκη το φώς να επαρκεί σε 'ποσότητα' watt-lumen-ισχύς... σε συνδυασμό όμως με λίπανση και co2, τα άλλα τα ''ιδικά'' δεν χρειάζεται να τα ψάχνουμε και πολύ... ------------------------- λέγοντας ''πλασάρουν'' εννοώ της αιτερίες και όχι τα παιδιά του φόρουμ.. η sylvania πλασάρη τωρα ως ιδικη για φυτα την grolux στα 8500κ παλια άλλα έκανε και στο μέλλον άλλα θα κάνει.. η τεχνολογία εξελήσετε.. έχεις παρεξιγησει οτι έγραψα και δεν συνεχίζω γιατι βάζεις λόγια που δεν είπα... Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη manos76 : 07-04-14 στις 15:56 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Πάνω σε αυτό που ανέφερες για τα ίδια PAR που έχει ένα ενυδρείο σε όποια φάση και να είναι, το έχεις ψάξει καθόλου τι σενάριο παίζει με τις σκιές που δημιουργούνται? γιατί η λογική μου λέει ότι αν μια επιφάνεια φωτίζεται λιγότερο τότε επόμενο είναι ότι "εκτείθεται" και σε λιγότερα PAR... Παράθεση:
![]() Όσο είχα και τις 2 λάμπες Grolux, αν εξαιρέσω τις άλγες, τα φυτά δεν αναπτύσσονταν σε ύψος και γενικότερα δεν είχαν τους σωστούς ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τώρα που έχω 1 Grolux και 1 λευκή. Ίσως να έπαιζε ρόλο η απουσία του φωτισμού πλήρους φάσματος, του "λευκού" φωτισμού κοινώς... Ένα άλλο που είχα παρατηρήσει ήταν ότι στα κόκκινα φυτά τονίζονταν τα χρώματά τους (γνωστό αποτέλεσμα) αλλά τα πράσινα φυτά φαινόντουσαν σαν ξεθωριασμένα και αλλοιωνόταν το πράσινο οπτικό αποτέλεσμα που θα είχαν υπό το φως μιας λευκής ή κιτρινωπής λάμπας. Γενικότερα για όσα έχω πει για τις λάμπες Grolux θέλω να συνοψήσω μέσα σε λίγες γραμμές ότι από τη στιγμή που πρόκειται για εξειδικευμένη λάμπα ανάπτυξης φυτών δε θα πρέπει να είναι αποκλειστικά η κύρια πηγή φωτισμού στο ενυδρείο μας παρά μόνο συμπληρωματική στον φωτισμό του φυσικού περιβάλλοντος που προσπαθούμε να αναπαραστήσουμε. Το πόσο πολύ θα ευνοήσει τις άλγες εξαρτάται από την συνολική ένταση φωτός που παράγουν ο/οι λαμπτήρας/ες. Γι αυτό έκανα λόγο για ενυδρεία που έχουν μέτριο προς χαμηλό ή απλά χαμηλό φωτισμό, διότι εκεί ελαχιστοποιούνται κατά πολύ οι πιθανότητες για ανάπτυξη άλγεων από ευθύνη του φωτισμού και μόνο ωφέλη για τα φυτά μας μπορεί να μας προσφέρει η Grolux σε αυτή την περίπτωση. |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Εδώ μπορεί κάποιος να διαβάσει πολλές πληροφορίες για φωτισμό κατάλληλο για φυτά. 2. Θα γράψω κάτι που θα φανεί ίσως υπερβολικό, αλλά φοβάμαι ότι έτσι είναι: Καμία λάμπα φθορισμού δεν έχει (ούτε θα μπορέσει ποτέ) να έχει φυσικό φως για τα ζωντανά μας. Οι λάμπες φθορισμού (και ως ένα βαθμό και τα led) αποτελούνται από ένα σύνολο μονοχρωματικών πηγών (οι διάφοροι φώσφοροι) που έχουν σχεδιαστεί (με μικρότερη ή μεγαλύτερη επιτυχία ανάλογα και με το κόστος ή την κατανάλωση) να 'ξεγελούν' το ανθρώπινο μάτι ώστε να νομίζουμε ότι το φως τους είναι λευκό. Τα ζωντανά μας ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να το θεωρούν λευκό (εκτός αν έχουν τα ίδια ακριβώς κωνία στο μάτι τους με εμάς- πράγμα απίθανό αφού ακόμα και τα ανώτερα θηλαστικά διαφέρουν). Οι λάμπες που είναι ειδικές για την ανάπτυξη των φυτών έχουν προσαρμόσει το χρωματικό τους φάσμα στις ανάγκες των φυτών θυσιάζοντας τις χρωματικές ανάγκες του ανθρώπου. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες λάμπες για τις ανάγκες των κιχλίδων ή άλλων ψαριών. Από τη στιγμή που εσύ έχεις το ίδιο ενυδρείο με τον νηματοθέτη και χρησιμοποιείς μια λάμπα grolux και είσαι ευχαριστημένος με την ανάπτυξη των φυτών που βρίσκονται ακριβώς από κάτω από την grolux και συνεπώς φωτίζονται αποκλειστικά από αυτήν, αυτό μας λέει ότι η λάμπα αυτή δεν βγάζει υπερβολικά έντονο φωτισμό για το ενυδρείο σας. |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|