|
Γαρίδες του γένους Neocaridina Red cherry, Yellow, Snow ball, Blue pearl, Rili κλπ. |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Απο την στιγμη που εχει 20 γαριδες σε 60 λιτρο, τι αλλαγες να κανεις...
![]() Τα νιτρικά πρεπει να ειναι απο τις τροφές που ριχνεις ,καθως και η αιτια εμφανισης των σκουληκιων. Αποψη μου , Σπυρο με οσα εχω μαθει οσο διατηρω ενυδρεια. Στα ενυδρεια , ναι μεν και εγω κάνω αλλαγές οπου πεφτει λιπασμα και φως κυριως στο μεγάλο, τις αλλαγες ομως σε αυτο τις κάνω για να διωξω την περισσια των λιπασμάτων. Στα μικρα τα γαριδάδικα εχω παρατηρησει, οτι με μεγάλες αλλαγες 50% και πάνω , καταστρέφω τους μικροοργανισμους, και την πράσινη αλγη που εχω στα τζάμια. Αν εχεις φυτά σε γαριδάδικο , με το κανεις μεγάλη αλλαγη αφαιρεις και τα θρεπτικά οπου θα τραβουσαν τα φυτά, και δεν λέω των λιπασμάτων αλλα απο τον κυκλο των τροφων που ριχνουμε. Δυστηχως σε ολα τα ενυδρεια λογω φυτων προσθέτω νιτρικά , γιατι μηδενιζουν και μπλοκάρουν τα φυτά, αλλαγες κάνω απλά τυπικά καθε 7 ημέρες, το 10% περιπου. Τα παραπανω αφορουν τις "ευκολες " γαρίδες, στις crs δεν πεφτει τιποτα και δεν το συζητάμε για μεγάλη αλλαγη με την καμια. Αν εχεις προβλημα με νιτρικά η κάτι αλλο απλά σπας τις αλλαγες σου σε 2 -3 φορες την εβδομάδα. Ολη η ιστορια στις γαριδες ειναι να βρεις την ποσοτητα τροφης που χρειάζονται και πιστεψε με αυτη ειναι ελάχιστη... |
|
||||
|
||||
![]()
Ρωτησα αν υπαρχει βασικα καποιος λογος να επηρεαζονται αρνητικα οι γαριδες απο την μεγαλη αλλαγη νερου.
Δεν ξερω περι λιπανσης, αναγκες φυτων κλπ, αλλα οι RC παντως απο οτι εχω δει εγω, δεν παθαινουν τιποτα με τη μεγαλη αλλαγη νερου. Εκανα 80% (σωστη) αλλαγη νερου, εδω και χρονια, κι αυτο γιατι το χρειαζοταν το νερο, λογω ταισματος (αναλογια λιτρων και τροφης). Στο νερο δεν επεφτε τιποτα αλλο εκτος απο τροφη, και φρεσκο νερο και η επιλογη των φυτων ειναι τετοια που να μην εχουν απαιτησεις παρα μονο λιγο φως, οτι βγαζουν οι τροφες, και νερο. Μικροοργανισμοι και αλγες πανε συνηθως αναλογικα κι αυτοι, με την αναγκη του νερου για αλλαγη. Φυσικα, αν δεν εχει αναγκη το νερο του, να γινει μεγαλη αλλαγη, δεν χρειαζεται να την κανει. Οι μικρες και συχες αλλαγες νερου, δεν φερνουν το ιδιο αποτελεσμα στην μειωση των τιμων (οταν ειναι απαραιτητη). Απλα φρεσκαρισμα γινεται.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Είναι προτιμότερο μικρές και συχνές αλλαγές νερού ακριβώς γιατί δεν μειώνουν τις τιμές στις παραμέτρους του νερού μας. Το συχνότερο πρόβλημα ειδικά σε αρχάριους στην μεγάλη αλλαγή νερού είναι η θερμοκρασία. Αν δεν προσέξουμε ώστε το νερό της αλλαγής να έχει ακριβώς την ίδια θερμοκρασία με το νερό του ενυδρείου, σε μεγάλη αλλαγή νερού θα μεταβληθεί απότομα η θερμοκρασία με αποτέλεσμα το θερμικό σοκ. Το βασικότερο πρόβλημα ειδικά σε ώριμα και καλά στρωμένα ενυδρεία είναι η χημεία του νερού. Λέγοντας χημεία δεν αναφέρομαι μόνο στις σύνηθες μετρήσεις μας(pH, GH, KH) αλλά τη γενικότερη χημική σύσταση του νερού. Είτε χρησιμοποιούμε νερό βρύσης(που πολλές φορές ανάλογα την εποχή έχει διαφορετικές παραμέτρους) είτε επεξεργασμένο νερό είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν έχει την χημική σύσταση με το ώριμο νερό του ενυδρείου μας. Μεγάλη αλλαγή νερού συνεπάγεται και απότομη αλλαγή των παραμέτρων με ολέθρια αποτελέσματα για τις γαρίδες. Κάποια είδη γαρίδων είναι πιο ανθεκτικά και κάποια περισσότερο ευαίσθητα. Το σίγουρο όμως είναι ότι όλες επηρεάζονται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα ψάρια. Για τους παραπάνω λόγους σε ενυδρεία μόνο με γαρίδες(αφού δεν επιφέρουν μεγάλη βιοφόρτιση-σε λογικές ποσότητες) προτείνεται οι αλλαγές νερού να γίνονται εβδομαδιαία 10%-20%. Πολλοί προτιμούν και είναι ακόμα πιο ασφαλές να κάνουν ακόμα πιο μικρές αλλαγές σε συχνότερη βάση(2-3 μέρες) αλλά θέλει προσοχή στην τήρηση αυτής της ρουτίνας αφού δεν πρέπει να αλλάξει απότομα αφού πάλι θα επηρεάσει τις παραμέτρους του νερού μας.
|
|||
|
|||
![]()
εμενα δλδ που τα λιτρα μου ειναι 48 με 50 και κανω μια αλλαγη τη βδομαδα η 2 αναλογα με μια λεκανη η οποια ειναι 10 λιτρα ειναι καλα?
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Εγω σε 50 λιτρο θα εκανα αλλαγη 5 λιτρα περιπου, αλλα οπως ειπα και παραπάνω τα νιτρικα θα σε οδηγησουν. |
|
||||
|
||||
![]()
Aυτο το "ποτε" δεν ισχυει και ειναι μυθος.
Εκανα για χρονια οπως ειπα σε RC, καθε εβδομαδα 80% και 90% αλλαγη νερου (με προετοιμασμενο νερο παντα και αργη εισαγωγη του στο ενυδρειο), η αποικια ειναι κατακοκκινη και δεν σταματα να μεγαλωνει, σε σημειο να εχω ξεκινησει απο 20 λιτρα και τις εχω πλεον σε 150. Οποιος δεν ξερει να κανει σωστη αλλαγη νερου, ας μην κανει μεγαλη.
|
||||
|
||||
![]()
Ο τρόπος που κάνει ο Σπύρος τις αλλαγές, ο σωστός δηλαδή, δεν εφαρμόζετε από τους περισσότερους και γιαυτό όταν κάνουν μεγάλες αλλαγές στην κυριολεξία αλλάζουν το νερό του ενυδρείου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όταν δηλαδή δεν μπορούμε να κάνουμε σωστές αλλαγές νερού, τότε καλύτερα να είναι αυτές έως 10% του αρχικού όγκου νερού.
|
||||
|
||||
![]()
εγω θα συμφωνησω με τον Alex οτι οι γαριδες δεν αρεσκονται στις μεγαλες αλλαγες.
Τωρα απο που βγηκε οτι εμεις δεν κανουμε σωστες αλλαγες δε ξερω.. ξερει ο Σπυρος καποιον αλλο τροπο και δεν μας τον λεει?!! |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Αλλαγές νερού | ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥ | Χημεία - Φυσική θαλασσινού νερού | 3 | 30-12-14 23:45 |
Αλλαγές νερού | ΧΑΡΗΣ | Αρχάριοι γλυκού νερού | 22 | 12-08-14 17:09 |
Ποιότητα νερού - αλλαγές νερού | gianelos | Γλυκό νερό - Γενικά | 2 | 26-09-10 23:01 |
Αλλαγές νερού | fotis478 | Γλυκό νερό - Γενικά | 7 | 07-04-08 20:07 |
αλλαγές νερού | gemini_str | Γλυκό νερό - Γενικά | 2 | 01-06-04 13:24 |