Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Θαλασσινό νερό > Παρουσιάσεις θαλασσινών ενυδρείων > Fish Only

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 16-08-05, 20:24
Το avatar του χρήστη manosdr
manosdr Ο χρήστης manosdr δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ΡΕΘΥΜΝΟ
Wink

Οταν στήνουμε ένα ενυδρείο όσο οικονομικό και να θέλουμε να το κάνουμε
προσέχουμε να μην κάνουμε σοβαρά λάθη που και σε έξοδα θα μας βάλουν τελικά αλλά και θα μας γεμίσουν απογοήτευση δέ.Ο νεκρός βράχος που σου πρότειναν από Γερμανία τα παιδιά είναι όμορφος,πορώδης και χαμηλού βάρους
οπότε και θα σου ομορφήνει το ενυδρείο,και κρυψώνες για τα ζωντανά σου θα σου προσφέρει και λίγο νερό θα σου βγάλει από το ενυδρείο όταν μπεί.
Οι πέτρες από τις Σποράδες δεν θα σου προσφέρουν τίποτα από αυτά.
Οον αφορά τα φίλτρα είπαμε θα χρειαστείς ένα χημικό,ένα βιολογικό και ένα
μικρό skimmer.Το skimmer είναι απαραίτητο στο fish only και θα σε γλυτώσει από πολλά προβλήματα.Τώρα άν δεν το βάλεις να βάλεις μπόλικο καλό ενεργό
άνθρακα στο χημικό φίλτρο.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-08-05, 09:41
Το avatar του χρήστη ahar
ahar Ο χρήστης ahar δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: Αθήνα Ν.Σμυρνη
Προεπιλογή

Θα συμφωνήσω με τον Μάνο.
Οσο οικονομικο και να προσπαθήσεις να κάνεις ένα reef , αυτό που δεν πρεπει να τσιγκουνευτείς είναι το φίλτρο και τα φώτα (αν και αυτα παντα εξαρτώνται απο το είδος των ασπονδυλών που θα βάλεις μεσα στο ενυδρειο).
Οσον αφορα την βάση μπορείς να βάλεις μεχρι και τσιμεντόλιθους σαν βάση άρκει να τους κουράρεις για κανα μήνα με συνεχεις αλλαγές νερού γιανα φύγουν τα υπολοιπα απο την διαδικασία κατασκευής τους. Ειναι μια τεχνική που χρησημοποιήται πάρα πολύ στο εξωτερικο σε μεγάλα και δημόσια ενυδρεία.
Ο λόγος που σε αποτρέπουν και οι άλλοι φίλοί απο το να βάλεις "ντόπιο" είναι ότι ο εντόποιος βραχος έχει αρκετούς μικροοργανισμους και άλγη που έαν αποφασίσεις ότι θα φτιαξεις ένα συγκεκριμενό οικοσύστημα πχ ερυθρά θαλλασης τότε θα "καταλαβουν" το ενυδρειο σου με πολλές φορές ολέθρια αποτελέσματα.

Εγω μια φορα έκανα το λαθός να βάλω ένα κομμάτι "μαρουλι" για να φάνε οι λυσματες και μεσα σε μια βδομάδα γέμισσα απο "μαλουπα", αλγη δηλαδή πολύ λεπτή σαν τρίχες που κάλυψε τα παντα....
Για να την βγάλω αναγκαστηκα να κουρέυω στην κυριολεξία 2 φορες την εβδομάδα.
Τα σπορια της άλγης ήταν κατα 90% απο το "μαρούλι".

Το να βάλεις σκιμμερ είναι για μενα μονοδρομος.
Και μαλιστα καλο σκιμμερ.
Και εφοσον δυστηχώς στην ελλαδα ακομα δεν κυκλοφορουν φτηνά και καλα σκιμμερακια (ελληνικα) προσανατολιζόμαστε στην αγορα ενος καλου απο το εξωτερικο ή απο εισαγωγή απο κάποιο κατάστημα .
Εκτος και αν είσαι πνευμα ανησηχο και με γνωσεις diy όποτε με κάμποσο πειραματισμο και πεταμενα κομμάτια σώληνων πλεξιγκλας φτιάξεις δικο σου (εγω είμαι στην Version 0.2 ). (Βαρβαροι φωτό λίαν συντώμως!!)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-09-05, 18:51
Το avatar του χρήστη Tricky
Tricky Ο χρήστης Tricky δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Χαλανδρι , Αττικης
Προεπιλογή

Γεια χαρα σε ολους και παλι ,

μην νομιζετε πως εχω τρομαξει με την ιδεα του fish only marine...

απλα προετοιμαζομαι καταλληλως με αρκετο διαβασμα απο δω και απο κει (μαζευω και λεφτα!!)

Μια παρενθεση :
Καθως διαβαζα προχθες το φορουμ στο http://www.marineaquarium.gr ενα νεο να ρωταει για ενα set up ακριβως ιδιο με αυτο που θελω και εγω, ο sps4ever του ειπε οτι απο πλευρας εξοπλισμου '' ...Θεωρώ ότι ένα φίλτρο όπως το 2215 με κάρβουνο, υαλοβάμβακα και siporax θα είναι αρκετά'' . Δεν του ανεφερε καν ζωντανο βραχο ενω για σκιμμερ του ειπε οτι θα ηταν καλο αλλα οχι απαραιτητο (παντα για τη δεδομενη ιχθυοφορτιση)
Αν θελετε το σχολιαζετε.

Τελος παντων εγω ειπα να ακολουθησω κατα γραμμα τις οδηγιες σας .
Οι παραγγελιες εξοπλισμου θα ξεκινησουν σε μια εβδομαδα.Εχω τις παρακατω ερωτησεις :

1) σκιμμερ : εκτος απο το prizm που προταθηκε υπαρχει κανενα αλλο καλο και δοκιμασμενο για τα λιτρα μου (100-120) .Ισως κανενα εσωτερικο ? (θα κρυφτει διπλα στο εσωτ. φιλτρο).Το σκιμμερ θα μπει σε λειτουργια αφου στρωσει το ενυδρειο , σωστα ?
2)φωτισμος : τι λαμπα να βαλω ? μπορω να κρατησω αυτη που εχω τωρα (SYLVANIA COOL WHITE 25 WATT) ? ο ζωντανος βραχος δεν θα χρειαστει περισσοτερο φως ? (μηπως πεθανουν ολα τα ζωντανα που εχει πανω του με λιγο φως) Επισης θελω να βαλω μια actinic blue (το βαλλαστ εχει θεση για δευτερη λαμπα) Ποσα watt θα ειναι αυτη?
3)Απο που στην Αθηνα θα αγορασω τον ζωντανο βραχο μου ?Υπαρχει κανα μαγαζι εξωτερικου (ευρωπης) που να στελνει σε καλυτερη τιμη ? η ιδια ερωτηση ισχυει για τον αραγωνιτη

Τελος , ας σημειωσω πως θα χρειαστω εναν εθελοντη απο εδω να ερθει σπιτι την πρωτη ημερα που θα ξεκινησω το ενυδρειο για να φτιαξουμε νερα , εξοπλισμο και για scaping του βραχου

Thanks
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 03-09-05, 21:58
george hmmy Ο χρήστης george hmmy δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Γη :)
Προεπιλογή

Φίλε tricky νομίζω ότι είναι λάθος να ζητάς σε ένα φόρουμ να σου κρίνουν την άποψη ενός που έχει γραφτεί σε άλλο φόρουμ. Ας το έκανες ανώνυμα, σε ένα φόρουμ διάβασα αυτό, τι λέτε. Στοιχειώδεις ευγένεια και για το θαλασσινό φόρουμ αλλά και για το gab που έρχεται σε δύσκολη από το δικό σου αρνητικό ύφος!

Δεύτερον, οι οδηγίες ποιανού εδώ μέσα σου είπαν ότι το skimmer μπαίνει αφού στρώσει το ενυδρείο? Με το που θα βάλεις νερό και αλάτι θα μπει και ο skimmer.

Στη συνέχεια τώρα, μία λάμπα έτσι κι αλλιώς είναι πολύ λίγη και δεν κάνεις δουλειά, θα χρειαστείς οπωσδήποτε, νομίζω, άλλη μία.

Στην Αθήνα βρίσκεις σε αρκετά μαγαζιά βράχο, δες στο gab στα προτεινόμενα μαγαζιά, πάρε κανένα τηλεφωνάκι και βλέπεις τι γίνεται. Όσο για βράχο απέξω το ξεχνάς (το ζωντανό) αν υπήρχε η δυνατότητα αποστολής απέξω δε θα δίναμε τα ωραία μας λεφτουδάκια εδώ! Για ψόφιο έχει και το aquaristic όπου κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου.

Αν συμπλήρωνες και την περιοχή που μένεις θα ήταν πολύ πιο εύκολο για σένα και για τον εθελοντή!

Φιλικά,
Γιώργος
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-09-05, 00:35
Senior Member

Προεπιλογή

Γιωργο ,
δεν υπηρχε κανενα αρνητικο υφος στην τοποθετηση μου ...
σχετικα με το post που ανεφερα μπορει να ανηκει σε αλλο φορουμ αλλα μην το κανουμε και τεραστιο θεμα ...αλλωστε διαφωνιες και διαφορετικες αποψεις υπαρχουν ακομα και σε μελη του ιδιου board ποσο μαλλον σε διαφορετικα ...αν προκαλει προβλημα ας γινει edited το μηνυμα μου

Για τις λαμπες , εννοεις να βαλω και αλλη ασπρη ή μια μπλε ? Ποσα watt λευκου χρειαζεται ο βραχος ? (για τα ψαρια ξερω πως ειναι οκ αυτη που εχω)

Για το σκιμμερ καμια αλλη προταση?
Οσο αφορα το ποτε ξεκιναει να δουλευει το σκιμερ ,αυτο το διαβασα καπου αλλου (οτι πρεπει να στρωσει το ενυδρειο πρωτα αλλιως θα καθυστερησει το στρωσιμο λογω σκιμερ)

Παντως ο νεκρος βραχος απο aquaristic οντως αξιζει ...ειδα ενα κομματι και ειναι οντως ωραιος και ελαφρυς ...καμια σχεση με τις πετρες που ειχα μαζεψει ... με γλιτωσατε απο πατατα

Α, μενω Αθηνα , Λυκαβητο...

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Tricky : 04-09-05 στις 00:58
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-09-05, 01:47
george hmmy Ο χρήστης george hmmy δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Γη :)
Προεπιλογή

Φίλε Tricky απλά νομίζω ότι δεν είναι ωραίο να καλείς σε δημόσιο σχολιασμό τα λεγόμενα άλλου που δεν μπορεί να συμμετέχει και να υπερασπιστεί τη θέση του. Τώρα για τη λύση που πρότεινε έχω υπόψιν μου ενυδρείο πάνω από 800lt fish only σε μαγαζί χωρίς ίχνος ζωντανού βράχου. Είναι λύση που έχει αποδοχή. Όπως επίσης reef χωρίς καθόλου επιπλέον φίλτρανση πλην του βράχου. Επίσης δουλεύει. Είναι πολύ φλου το θέμα του τι είναι καλό και τι όχι. Καθένας βάση της προσωπικής του εμπειρίας βγάζει και κάποια συμπεράσματα!

Εγώ έχω τη βεβαιότητα ότι το skimmer μπαίνει αμέσως, με την προσθήκη του βράχου. Λάμπα μια actinic blue χρειάζεσαι, εγώ στα 200lt έχω 2x25 ακτινικές και 2x25 λευκες.

Όσο για τις πέτρες, βέβαια και δεν κάνουν πέτρες της θάλασσας μας για πολλούς λόγους. Αν κάνεις παραγγελία από aquaristic διάλεξε διάφορα είδη, plates και τέτοια που λέει, βοηθούν πολύ στη διαμόρφωση του χώρου!

Λυκαβητό... Έχεις ωραία θέα?
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 04-09-05, 02:23
Senior Member

Προεπιλογή

μπα , στο ισογειο μενω ...οι γονεις ειναι ψηλα και βλεπουν την Αθηνα πιατο

Κοντα εισαι ? τουλαχιστον να κλεισουμε με το θεμα του εθελοντη
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές