Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

 
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Prev Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Next
  #11  
Παλιά 15-12-13, 22:36
anastasja Ο χρήστης anastasja δεν είναι συνδεδεμένος
Junior Member
 
Εγγραφή: 01-12-2013
Περιοχή: United Kingdom
Μηνύματα: 10
Προεπιλογή

Καλησπέρα σε όλους! Εγώ είμαι νέος στο φόρουμ και στο χόμπυ. Αν και διάβαζα ότι έβρισκα και το οργάνωνα 2-3 χρόνια πριν το επιχειρήσω...όμως τελικά τα κατάφερα .
Οι παραπάνω σύνδεσμοι στην θεματολογία της σελίδας είναι εξαιρετικοί και θα σε βοηθήσουν πολύ. Θα ήθελα να προσθέσω, ότι στην θέση σου και όσο διαβάζεις θα έκανα ένα καλό καθάρισμα του ενυδρείου.
Προσοχή, όχι απορρυπαντικά!
Βγάλε το χαλίκι και βάλτο σε μια λεκάνη με νερό βρύσης. Γέμισε και το ενυδρείο και τους σωλήνες με νερό βρύσης και ξέπλυνε το. Αν νομίζεις ότι υπάρχει κύνδινος βακτηρίων που μπορεί να επιβιώσουν σαν ενδοσπόρια ή άλλων παρασίτων και αν έχεις πολλά μέτρα σωληνώσεων ή αν θες να μην ξεστήσεις το ενυδρείο τότε διάβασα ότι μπορεί να βοηθήσει η χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου αλλά σε αυτή την περίπτωση πρώτα συμβολέψου κάποιον ειδικό και κάποιον που το χει δοκιμάσει!
Όσον αφορά την ανάπτυξη της αποικίας των βακτηρίων στο φίλτρο για την διάσπαση της αμμωνίας σε νιτρώδη και νιτρικά εγώ προσπάθησα 2-3 μήνες με μεθόδους χωρίς αμμωνία (και χωρίς ψάρια φυσικά ). Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα και η προσθήκη ψαροτροφής σαν πηγή αμμωνίας το πιο πιθανό είναι να οδηγήσει σε πολλές αλλαγές νερού χωρίς λόγο και χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα!
Τελικά αγόρασα αμμωνία για σπιτική χρήση με 9.5 % συγκέντρωση και κυρίως χωρίς σαπούνι, αρώματα και λοιπές προσθήκες. Επίσης ανέβασα την θερμοκρασία στους 25 βαθμούς κελσίου και κράτησα σταθερά την συγκέντρωση αμμωνίας στο ενυδρείο σε 5ppm . Φαντάζομαι παρόμοιες και πιο αναλυτικές είναι οι οδηγίες στο λινκ στο σχετικό θέμα του φόρουμ.
Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν βοηθάει ή όχι η προσθήκη βοηθημάτων (βακτήρια σε διάλυμα) κατά την διαδικασία ωρίμανσης του φίλτρου. Υπάρχουν πολλές αναφορές για κατάρευση της αποικίας των βακτηρίων στο φίλτρο και ξαφνική άνοδο της αμμωνίας... Εγώ δεν το ρίσκαρα, προσωπικά πιστεύω ότι ο συνδυασμός αμμωνίας, με μπόλι από υπάρχον φίλτρο, υπομονή και καθημερινά τεστ του νερού είναι η καλύτερη μέθοδος. Επίσης το πυκνό φύτεμα με φυτά με μίσχο (στεμ..) θα βοηθήσει από την αρχή.
Από την στιγμή που θέλεις να κρατήσεις γκαπις και ξιφοφόρους και γενικά ένα κοινωνικό ενυδρείο με ψάρια που θέλουν σκληρό νερό θα πρότεινα να προσέξεις το χώμα που θα διαλέξεις να μην ρίχνει το pH και την ανθρακική σκληρότητα. Αν σου αρέσει το χαλίκι που έχεις ήδη μπορείς να κάνεις ζώνες φύτευσης με χώμα μέσα σε ρηχά πλαστικά δοχεία ανάμεσα στο χαλίκι και χαλίκι από πάνω που θα κάνει τα φυτά να φαίνονται σαν να βγαίνουν μέσα από το χαλίκι. Απέφυγε την λεπτή άμμο και το μεγάλο πάχος υποστρώματος για να μην δημιουργηθούν ζώνες με ανοξικές συνθήκες.
Πάντως ένα καλό υπόστρωμα είναι καλή επένδυση αν θέλεις να πάνε καλά τα φυτά.
Από φυτά θα πρότεινα και τα μος ειδικά το Java moss (vesicularia sp.), το Phoenix moss (Fissidens fontanus) και τα marimo moss balls (cladophora aegagrophila). Αυτά μεγαλώνουν εύκολα, δίνουν μέρος στο γόννο να κρυφτεί και εναλλακτική πηγή τροφής (όχι τα ίδια, οι μικροοργανισμοί που μαζεύουν). Και μάλλον θα έχεις πολλά νεογνά κάτι που μάλλον πρέπει επίσης να σκεφτείς αναλόγως με τις διαστάσεις του ενυδρείου σου. Σε μένα πάει πολύ καλά και το Water Sprite, Indian Water Fern (Ceratopteris thalictroides).
Αν αδειάσεις να καθαρίσεις τον εξοπλισμό πιστεύω αξίζει μετά από τέσσερα χρόνια να συντηρήσεις το λάστιχο στο σφράγισμα του φίλτρο και τις συνδέσεις των σωλήνων (αν έχεις εξωτερικό) αλλά και την σιλικόνη του ενυδρείου.
Ελπίζω να μην επανέλαβα πολλά από όσα θα διαβάσεις στο φόρουμ ούτως ή άλλως. Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση!
ΥΓ. Οι ξιφοφόροι (swordtail, xiphophorus helleri) θα φτάσουν τα 10 εκατοστά σε μήκος και το ελάχιστο μήκος του ενυδρείου πρέπει να είναι 90 εκατοστά. Τα πλάτυ (xiphophorus maculatus) δεν γίνονται μεγαλύτερα από 6 εκατοστά και ένα μήκος ενυδρείου 45 εκατοστών αρκεί. Μην βάλεις πολλά ψαράκια από την αρχή. Δώσε χρόνο στο φίλτρο να μεγαλώσει με το φορτίο ρύπων.
Απάντηση με παράθεση
 


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
ΒΟΗΘΕΙΑ! mere1313 Τεχνικά θέματα για ενυδρεία με ασπόνδυλα 10 29-05-12 22:10
ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ CO2 kostastsod DIY . Φτιάχτο μόνος σου 18 03-04-11 14:18
ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!!! george82 DIY . Φτιάχτο μόνος σου 3 20-04-09 05:43
βοηθεια pauloskostas Αρχάριοι γλυκού νερού 6 16-04-07 23:32
ΒΟΗΘΕΙΑ tok Δίσκοι 1 24-03-07 18:38

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 23:48.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,08944 seconds with 14 queries