|
|
||||
|
||||
![]()
Στελιο δε γνωριζω το excel, το χρησιμοποιησα ελαχιστα μεχρι που διαβασα ολα αυτα που γραφουν οποτε το εκοψα με τη μια, αλλα υποθετω οτι η περιστασιακη χρηση ΙΣΩΣ ειναι χειροτερη απο τη μονιμη ρουτινα. (δεν γνωριζω τι συνθηκες μπορει να αλλαζει βεβαια) Παντως κι αλλος σε αλλο φορουμ εγραφε για θανατους και σαπισμα φυτων με περιστασιακη χρηση (απ οτι καταλαβα εριχνε μαλλον και λιγο υπερβολικη δοση) και το εκοψε και ολα του πηγαν σωστα, αλλα εκεινου -λογικοτερα- του πεθαιναν τα κορρυ.
Εσυ πιστευεις περισσοτερο πως ειναι αρρωστια τελικα? |
|
||||
|
||||
![]()
Κοίτα, ούτε χημικός είμαι ούτε βιολόγος! Κάποιοι έχουν παρατηρήσει προβλήματα σε ευαίσθητες (κυρίως) γαρίδες. Πολλοί άλλοι δεν είχαν κανένα θέμα ούτε με υπερδοσολογία. Και εγώ όσο το έχω χρησιμοποιήσει δεν έχω δει να καίγεται κάστανο στα ζωντανά. Δεν το χρησιμοποιώ μόνιμα όμως, οπότε για τις επιπτώσεις της μόνιμης χρήσης αρκούμαι σε εμπειρίες άλλων. Σίγουρα τα φυτά (εκτός των λίγων που σκοτώνει φυσικά!) θα επωφελούνταν πολύ περισσότερο με μόνιμη χρήση (την οποία προτείνει και η Seachem), όμως δεν έχω ακούσει προσωπικά για πρόβλημα με περιστασιακή. Ίσως να είναι απλά χαμένα λεφτά με τέτοια χρήση!
Τώρα το τι είναι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα, δε μιλάμε για μαζική εξόντωση και μάλιστα τα cory είναι ατάραχα θα μπορούσε να είναι, με το μικρό μου μυαλουδάκι, και από αρρώστια και από παράσιτο και ίσως ακόμα και από τοξίνη και ίσως όλα αυτά να βρίσκουν πάτημα σε εκφυλισμό των γονιδίων από τις διαδοχικές γέννες, χωρίς ανανέωση του αίματος. Μπορεί ακόμα να ήταν τέτοιο το timing που αυτά που πέθαναν να ήταν αυτά που περνούσαν από κάτω τη στιγμή που έπεφτε το excel! Ό,τι κι αν είναι και να μη γίνει προληπτική θεραπεία με το φάρμακο ας γίνει για το γαμώτο με Melafix, να αυξηθούν οι αλλαγές, να ενισχυθούν οι τροφές με βιταμίνη και ίσως σκορδόζουμο καμιά φορά τη βδομάδα και αν έχουν μείνει ανοιχτές για πάνω από 4 μήνες να αλλαχτούν, αν είναι δυνατόν να ανανεωθούν τα αίματα λίγο και να μπει άνθρακας για κάποιο διάστημα (όχι βέβαια κατά τη διάρκεια της θεραπείας, εάν αυτή γίνει). Δηλαδή να ενισχύσει το ανοσοποιητικό των ψαριών και να καλύψει το ενδοχόμενο κάποιας τοξικής ουσίας και βλέπουμε αν παρουσιαστεί κάτι καινούργιο. Αυτά!
|
||||
|
||||
![]()
Το πρωτο που σκεφτηκα ειναι εκφυλισμος, αλλα τα εχει ανανεωσει τα αιμματα, οποτε το απερριψα.
Esha2000 προληπτικα, γιατι οχι? δεν αποκλειεται η αρρωστια. Τωρα για τοξινες πλαστικου, θα την παταγαν ΝΟΜΙΖΩ τα κορρυ πρωτα αλλα μετα τη θεραπεια θα μπει ετσι κι αλλιως ο ανθρακας... |
|
||||
|
||||
![]()
Χανεις μονο γκαπι 'η και ξιφοφορους;
|
||||
|
||||
![]()
άποψή μου είναι ότι τα ζωοτόκα είναι αρκετά ευαίσθητα ψάρια.
παρατηρώ επίσης ότι τα αρσενικά αρκετά συχνά δημιουργούν εμμονές με συγκεκριμένα θηλυκά με αποτέλεσμα να αδιαφορούν για τα άλλα και να τα στρεσάρουν με τα όποια επακόλουθα. και εγώ κατά καιρούς χάνω ενήλικα πλάτυ χωρίς κανένα εξωτερικό σημάδι, κυρίως θηλυκά με πολλές γέννες στο ενεργητικό τους ή στρεσαρισμένα για μεγάλο διάστημα από κάποιο αρσενικό (ακόμα δεν έχει συμβεί βέβαια σε ψαράκι που γεννήθηκε στο ενυδρείο). |
|
||||
|
||||
![]()
Μετά τη χτεσινή κουβέντα μας (και σας ευχαριστώ όλους γι' αυτό) είμαι πάλι εδώ για να διευκρινίσω μερικά θέματα που ίσως δεν έγιναν απολύτως κατανοητά σε όλους και να συνοψίσω το πρόβλημα (όσο αυτό είναι δυνατόν) σε μερικές αράδες.
1. Χάνω μόνο ζωοτόκα από τότε που πρωτοέβαλα ψάρια (1 χρόνο πριν) μέχρι και σήμερα. Χάνω ζωοτόκα αδιακρίτως, και γκάπυ και μόλυ και ξιφοφόρους, ασχέτως αν είναι δικά μου μωρά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο ενυδρείο μου ή αν είναι αγορασμένα από πετ. 2. Τα αίματα έχουν αλλάξει πολλάκις. Λόγω των θανάτων αγοράζω ψάρια και μάλιστα από όλα σχεδόν τα μαγαζιά της Πάτρας μη τυχόν και έχω πέσει θύμα της κακής ποιότητας ψαριών ενός πετσοπ. Ουσιαστικά σήμερα δεν υπάρχει στο ενυδρείο κανένα "παλιό" ψάρι είτε από εκείνα που μου έδωσαν φίλοι είτε από εκείνα που γεννήθηκαν μέσα στο δικό μου ενυδρείο. 3. Νιτρικά στο 30 για μένα σημαίνει αλλαγή όταν άλλοι συνχομπίστες φτάνουν να κάνουν αλλαγή κοντά στο 80. Δεν λέω ότι είναι σωστό αλλά αυτοί δεν χάνουν ψάρια κι εγώ τις πολλές και σύντομες αλλαγές τις φοβάμαι λόγω στρες, οπότε επέλεξα αυτή την τιμή που δεν είναι και τέρμα κάτω ούτε και τέρμα Θεού, ως μέση λύση. Τώρα που μιλάμε γίνεται ήδη προγραμματισμένη αλλαγή (διάρκεια πλήρωσης περίπου 2 ώρες) 4. Το βαρέλι είναι κατάλληλο για τρόφιμα (το κλασικό με σήμα το κουταλοπήρουνο) είναι φτιαγμένο για ν' αποθηκεύουν ελιές, μετά την αλλαγή στεγνώνει τελείως καθώς και όλος ο εξοπλισμός (αντλία λάστιχα) 5. Χθες έχασα μια μεγάλη (σωματικά) ξιφοφορίνα που είχε στο ενεργητικό της μόνο μία γέννα και ήταν μικρό που γεννήθηκε στο ενυδρείο μου από γονείς που προήλθαν από χάρισμα φίλου. Έχασα πριν μέρες και έναν κατάμαυρο μεγάλο μόλυ sailfin που είναι από τ' ανθεκτικότερα ψάρια κατά γενική ομολογία. Πολύ τον βάζουν για να στρώσουν θαλασσινό. Αλλά αυτός μάλλον έφυγε λόγω οξυζενέ, για να πω την αλήθεια μπορεί και η ξιφοφορίνα να έφυγε λόγω του οξυζενέ. Είναι πολύ πρόσφατο το συμβάν και μπορούν κάλλιστα οι επόμενοι θάνατοι ν' αποδοθούν σε αυτό. Το γεγονός πάντως είναι ότι υπάρχουν ανεξήγητα πολλοί θάνατοι χωρίς εμφανή λόγο. Υπόστρωμα με λίπασμα δεν υπάρχει για να πω ότι κάτι αντιδρά με αυτό και γίνεται αιτία θανάτου, διάβασα όσα περισσότερα βρήκα, αλλά δεν κατάφερα να βρω από που προέρχεται το θανατικό. Σκορδόζουμο δεν έχω δοκιμάσει (θα το κάνω σήμερα και αν τελικά βρω λύση θα πάρω μια πλεξούδα 20 κιλά να έχω για ώρα ανάγκης ![]() Επίσης σκέφτομαι να κάνω και μία μέτρηση σκληρότητας στο νερό βρύσης και να συγκρίνω με τις τιμές του ενυδρείου μήπως τυχόν το χαλίκι που έχω ευθύνεται για την τόσο υψηλή σκληρότητα. ------------------------- ********* Για το σκορδόζουμο που λέτε μιας και δεν το έχω ξανακάνει, να πάρω λίγο νεράκι και 5-6 κομμάτια σκόρδο, να τα λιώσω στο μούλτι και μπλούμ μέσα στο ενυδρείο???? Είναι αρκετό το σκόρδο στα 200 λίτρα??? Πόσο συχνά μπορώ να το επαναλαμβάνω??? ********** Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη vaska : 15-08-12 στις 10:29 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]()
Μια συμπληρωματικη διευκρινιση που μπορω να κανω σχετικα με τις αλλαγες ειναι οτι οι συχνες αλλαγες μονο κακο δεν κανουν. Γιατι μιλας για στρεςς? Οι σστες αλλαγες γινονται με λεπτο λαστιχο (ακομα και αεραντλιας αν ειναι δυνατο), η αλλαγη κανονικα κραταει 0.5-2 ωρες και δε στρεσσαρεται κανενα ψαρακι. Αν τις κανεις με διαφορετικο τροπο απο αυτον ειναι λαθος (πχ με κουβαδες).
Γενικα οι αλλαγες οσο πιο συχνες και μικρες ειναι τοσο το καλυτερο, οι extreme δισκαδες πχ κανουν σε καθε ταισμα αλλαγες νερου (3-4 φορες τη μερα)! και κατα τη γνωμη μου 2 φορες τη βδομαδα απο 15% ειναι καλυτερο απο μια και 30%, αλλα και παλι αυτο ειναι απλως μια διευκρινηση για σωστες συνθηκες, αν το προβλημα σου ηταν αυτο τα κορυ θα ηταν τα πρωτα που θα φευγαν κι οχι τα ζωοτοκα. Οσο για τα 80 νιτρικα που αναφερεις, κανεις δεν τα κραταει τοσο ψηλα, κι οποιος το κανει για καιρο μονο υγειη ψαρια δεν μπορει να εχει. ------------------------- το σκορδοζουμο το πουλανε και στα petshops. DIY φτιαχνεις με αποχυμωτη, οχι απλα με λυωσιμο Με αυτο μουλιαζεις την τροφη, μια δυο φορες τη βδομαδα ειναι πολυ καλα Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Nick74 : 15-08-12 στις 10:38 Αιτία: Automerged Doublepost |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
2η προσπάθεια φυτεμένο | j.p. | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 90 | 16-12-12 11:37 |
Κοινωνικό φυτεμένο- Προσπάθεια πρώτη. | Θοδωρής Μ | Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων | 2 | 13-02-12 11:16 |
Παρουσίαση Ενυδρείου (Πρώτη προσπάθεια) | Aquablue | Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων | 30 | 03-11-10 16:37 |
Πρώτη προσπάθεια σε 54lt. | Spike | Αρχάριοι γλυκού νερού | 13 | 04-05-10 16:21 |
120λιτρα κοινωνικό φυτεμένο (πρώτη παρουσίαση) | lucky13 | Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων | 56 | 01-07-09 00:40 |