Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Ανατολική Αφρική > Βιοτοπικά - Γεωγραφικά ενυδρεία Λιμνών Ανατολικής Αφρικής

Βιοτοπικά - Γεωγραφικά ενυδρεία Λιμνών Ανατολικής Αφρικής Παρουσιάσεις ενυδρείων Λιμνών Ανατολικής Αφρικής, συζητήσεις για διακόσμηση

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 18-01-12, 21:40
Το avatar του χρήστη vag0s
vag0s Ο χρήστης vag0s δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Ηλιούπολη Αττικής
Προεπιλογή

Οκ σωστή σκέψη. ¶ρα από ότι καταλαβαίνω θα στρώνεις το ενυδρείο 1 μήνα με τροφούλα κλπ;

*** Φίλε ο θερμαντήρας είναι μια χαρά. Επίσης ξέρουν καλά τι κάνουν και τον τοποθετούν μέσα στο φίλτρο, εκεί έχει τη μέγιστη απόδοση.
Βλέπω κι εγώ τα ίδια φαινόμενα στο ενυδρείο μου. Φταιει η χαμηλή θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. 15αρια χτυπάω κι εγώ εδώ μέσα. Στο ενυδρείο από 26 πάω 24-25. Είναι ο χειμώνας. Μια λύση θα ήταν να είχες μόνιμα ανοιχτό το καλοριφέρ και να μην αερίζεις καν, αλλά δεν λέει. Γενικά, από τη στιγμή που η θερμοκρασία πέφτει σταδιακά, μέχρι και 2 βαθμους την ημέρα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Μην ανησυχείς..
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-01-12, 21:59
Το avatar του χρήστη Παναγιώτης Κ
Παναγιώτης Κ Ο χρήστης Παναγιώτης Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ¶ρτα
Προεπιλογή

Εμένα παιδιά πάντως το σπίτι είναι κάτω απο 20 βαθμούς σε γενικό επίπεδο και η θερμοκρασία του ενυδρείου δεν αυξομειώνεται ποτέ των ποτών! Παραμένει πάντα ότι και να γίνει στους 26,5 στάνταρ!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-01-12, 22:20
Το avatar του χρήστη \/ag
\/ag Ο χρήστης \/ag δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από vag0s Εμφάνιση μηνυμάτων

*** Φίλε ο θερμαντήρας είναι μια χαρά.
Είναι φυσιολογικό να μην μπορεί να σηκώσει την θερμοκρασία του νερού πάνω από 26 βαθμούς;
Πόσο χαμηλή θερμοκρασία να έχει το σπίτι;κάτω από 15 δεν νομίζω!Ε δεν γίνεται να μην σηκώνει θερμοκρασία στο νερό...

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από ΠαναγιώτηςCR7 Εμφάνιση μηνυμάτων
Εμένα παιδιά πάντως το σπίτι είναι κάτω απο 20 βαθμούς σε γενικό επίπεδο και η θερμοκρασία του ενυδρείου δεν αυξομειώνεται ποτέ των ποτών! Παραμένει πάντα ότι και να γίνει στους 26,5 στάνταρ!
Δεν είναι και ότι καλύτερο αυτό..μιά μικρή διακύμανση στην θερμοκρασία είναι επιθυμητή..
Χωρίς ελεγκτή θερμοκρασίας το καταφέρνεις αυτό;;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-01-12, 22:28
Το avatar του χρήστη Ektorakos
Ektorakos Ο χρήστης Ektorakos δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Γλυκα Νερα
Προεπιλογή

το οτι μπορουμε να βαλουμε ψαρια σε 25 βαθμους ειναι θετικο.
τωρα που στο σπιτι εχω θερμοκρασια 19-20 βαθμους κερδιζω 0,1 βαθμο καθε 40 λεπτα . ειμαι στα 25,3 αυτη τη στιγμη.

εχω ενα αλλο θεματακι λιγο με την αμμωνια στο ενυδρειο. δεν μπορω να την σηκωσω στα 3 ppm . εβαλα χθες βασει αρχειου exel 10.8 gr αμμωνια και το τεστ εδειξε 1 ppm. ειπα να το αφησω

σημερα εβαλα αλλα τοσα (10,8 γρ) αμμωνια . κανω τεστ 1,5 ppm . λιγο παραπανω. (τα τεστ ειναι ΑΠΙ)
εριξα αλλα 10 γρ στα καπακια και θα ξαναμετρησω στις 22,50 που θα κλεισω 1 ωρα απο τοτε που την εριξα.
Τωρα που το σκεφτηκα, δεν ανακινουσα το μπουκαλακι της αμμωνιας πριν το βαλω στη συριγγα. ισως να επαιρνα μονο νερο ? τι να πω.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-01-12, 22:29
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Ektorakos Εμφάνιση μηνυμάτων
το οτι μπορουμε να βαλουμε ψαρια σε 25 βαθμους ειναι θετικο.
τωρα που στο σπιτι εχω θερμοκρασια 19-20 βαθμους κερδιζω 0,1 βαθμο καθε 40 λεπτα . ειμαι στα 25,3 αυτη τη στιγμη.

εχω ενα αλλο θεματακι λιγο με την αμμωνια στο ενυδρειο. δεν μπορω να την σηκωσω στα 3 ppm . εβαλα χθες βασει αρχειου exel 10.8 gr αμμωνια και το τεστ εδειξε 1 ppm. ειπα να το αφησω

σημερα εβαλα αλλα τοσα (10,8 γρ) αμμωνια . κανω τεστ 1,5 ppm . λιγο παραπανω. (τα τεστ ειναι ΑΠΙ)
εριξα αλλα 10 γρ στα καπακια και θα ξαναμετρησω στις 22,50 που θα κλεισω 1 ωρα απο τοτε που την εριξα.
Τωρα που το σκεφτηκα, δεν ανακινουσα το μπουκαλακι της αμμωνιας πριν το βαλω στη συριγγα. ισως να επαιρνα μονο νερο ? τι να πω.
Έχεις αποφασίσει τι ψάρια θες να βάλεις; Ίσως να βρεθεί και πιο άμεση λύση, για το στρώσιμο...

Παράθεση:
Είναι φυσιολογικό να μην μπορεί να σηκώσει την θερμοκρασία του νερού πάνω από 26 βαθμούς;
Φυσικά και είναι φυσιολογικό. Από ότι είδα του ανεβαίνει πάνω από 26, απλά ο θερμοστάστης του δεν μπορεί να τους διατηρήσει. Λογικό είναι, το ίδιο ακριβώς βλέπω κι εγώ. Ξαναλέω αυτό συμβαίνει λόγο θερμοκρασίας σπιτιού. Αν υπήρχε τρόπος να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία 18-20C μέσα στο σπίτι το ενυδρείο θα είχε σταθερά όσο επέλεγε. Θα έκανε αρκετή ώρα να πιάσει το 26άρι, όπως και κάνει άλλωστε, αλλά θα κατάφερνε να το διατηρήσει.

Παράθεση:
Το καλοριφέρ είναι σε απόσταση 1,5 μέτρου απο το ενυδρείο.
Δεν μπορώ να πω πως κάνει δουλειά όμως το καλοριφέρ γιατί είναι μικρό το σώμα και για να ζεσταθεί το σπίτι φαντάσου θέλει πάρα πολλή ώρα!
Είναι καθαρά θέμα θερμοστάτη! Ο δικός μου δουλεύει στου ξαπλόπουλου!
Παναγιώτη παίζει τεράστιο ρόλο το καλοριφέρ. Μακάρι να μπορούσα να τα βάλω και τα δικά μου δίπλα σε σώματα!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-01-12, 23:09
Το avatar του χρήστη \/ag
\/ag Ο χρήστης \/ag δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Παράθεση:

Φυσικά και είναι φυσιολογικό. Από ότι είδα του ανεβαίνει πάνω από 26, απλά ο θερμοστάστης του δεν μπορεί να τους διατηρήσει. Λογικό είναι, το ίδιο ακριβώς βλέπω κι εγώ. Ξαναλέω αυτό συμβαίνει λόγο θερμοκρασίας σπιτιού. Αν υπήρχε τρόπος να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία 18-20C μέσα στο σπίτι το ενυδρείο θα είχε σταθερά όσο επέλεγε. Θα έκανε αρκετή ώρα να πιάσει το 26άρι, όπως και κάνει άλλωστε, αλλά θα κατάφερνε να το διατηρήσει.
Βάγγο δεν του έχει ανεβάσει πάνω από 26...οι θερμοκρασίες που βλέπεις σε προηγούμενες απαντήσεις είναι έπειτα από αλλαγή νερού με ζεστό νερό...
21:34 => 25,2C
22:41 => 25,4C
Λογικό είναι αυτό;1 ώρα + για 0,2C;Με αναμμένο καλοριφέρ στο σπίτι ε...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-01-12, 23:48
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από \/ag Εμφάνιση μηνυμάτων
Βάγγο δεν του έχει ανεβάσει πάνω από 26...οι θερμοκρασίες που βλέπεις σε προηγούμενες απαντήσεις είναι έπειτα από αλλαγή νερού με ζεστό νερό...
21:34 => 25,2C
22:41 => 25,4C
Λογικό είναι αυτό;1 ώρα + για 0,2C;Με αναμμένο καλοριφέρ στο σπίτι ε...
Δεν μου φαίνεται περίεργο. Έτσι κι αλλιώς ο θερμαντήρας είναι στο όριο για τα λίτρα του. Λογικό είναι να την ανεβάζει τόσο αργά. Το θέμα είναι να την ανεβάσει και να την κρατήσει!!!

Είδωμεν, αν και πιστεύω ότι όταν θα θέλει σταθερή θερμοκρασία θα την έχει, αν κρατάει και την θερμοκρασία του σπιτιού του σταθερή.

Πάντως αν θες να χτυπήσεις 29-30 θες και 2ο θερμαντήρα.

Vag μην συγκρίνεις το ενυδρείο σου με αυτό εδώ. Εσύ ίσως να "έφτιαξες" τη θερμοκρασία σου όταν είχαμε υψηλότερες θερμοκρασίες. Επειδή έστησα κι άλλο ένα ενυδρειάκι πριν καμιά εβδομάδα, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δύσκολο είναι να την ρυθμίσεις αν είσαι στην αναλογία που προτείνει ο κατασκευαστής (watt-ltr) αυτές τις ημέρες με τέτοιο καιρό...
Και κάτι άλλο. Όταν σε ένα ενυδρείο δίπλα υπάρχει καλοριφέρ κάνουμε τεράστια οικονομία παιδιά! Το περισσότερο ρεύμα που καίμε στα ενυδρεία μας προέρχεται από τους θερμοστάτες.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 19-01-12, 02:05
the_passenger Ο χρήστης the_passenger δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Marousi
Προεπιλογή

Είχα μικρός ένα δάσκαλο αγγλικών που είχε ένα 2CV

όταν τον ρώτησα πόσο κάνει τα 0-100 μου είπε:
Δεν πιάνει 100 ! μόνο σε κατηφόρα..

Αυτό που θέλω να πώ έιναι ότι πχ σε 400 λίτρα με θερμοκρασία χώρου 15 δεν μπορούμε από 300άρι θερμοστάτη να περιμένουμε να ανεβάσουμε στους 29 βαθμούς!... γι'αυτό πολλές φορές δε βγαίνει συμπέρασμα από αυτά που διάβασα.. είναι σα να λέμε "μα πάταγα τέρμα γκάζι στο 2cv και έβλεπα τα χλμ να πέφτουν αντί να ανεβαίνουν".. χμμ.. ναί αλλά πήγαινε φορτωμένο και άρχισαν και οι ανηφόρες!

Φιλική συμβουλή, βάλε φελιζόλ τουλάχιστον στην πίσω πλευρά και στην πλαινή που δε φαίνεται (θα σου έλεγα και από κάτω σε προηγούμενα πόστ) και θα δεις καλύτερη διατήρηση της θερμοκρασίας.

επίσης, όπως είπε και ο φίλος πρίν, καλύτερα να μήν αφήνεις το σπίτι με όφφ τη θέρμανση να πέσει ώς τους 15.. (πχ βάλε το θερμοστάτη των καλοριφέρ στους 17-18 βαθμούς όσο λείπεις), γιατί η ενέργεια που θα ξοδέψεις αφού γυρίσεις ώστε να το φέρεις πχ από 15 στους 20 είναι μεγαλύτερη από αυτή που γλίτωσες έχοντας τα σώματα τελείως κλειστά (οπότε και θα άναβε σπάνια και από λίγο και θα κράταγε τους 17-18 όσο λείπεις). Έτσι θα βοηθήσεις σημαντικά και το ενυδρείο / θερμοστάτη/ες.

Παίζει μεγάλο ρόλο η διαφορά θερμοκρασίας χώρου ενυδρείου, ακόμα και για την επιλογή συνολικών watt θερμοστάτη (σε κάποια γνωστή μάρκα θερμοστάτη - δε θυμάμαι τώρα ποιά - είχα δει και πίνακα όπου όσο αυξανόταν η διαφορά ανέβαιναν τα watt που πρέπει να επιλέξουμε). Η γενική αναλογία 1 watt / λίτρο (τώρα έχεις λιγότερο και από αυτό) ισχύει στο μέσο όρο, τώρα εσύ στις δοκιμές που έκανες είχες μεγαλύτερη ανάγκη και από αυτή, γι'αυτό πιστεύω δε "βγήκαν".
-------------------------
Παράθεση:
...

Όταν σε ένα ενυδρείο δίπλα υπάρχει καλοριφέρ κάνουμε τεράστια οικονομία παιδιά! Το περισσότερο ρεύμα που καίμε στα ενυδρεία μας προέρχεται από τους θερμοστάτες.
+1

έχω 240λιτρο, και την πλάτη του στα 10 cm από καλοριφέρ.

Με φελιζόλ στην πλάτη (για να μην επειρεάζεται έντονα στα on/off του καλοριφέρ), δεν έχω δεί ποτέ να επειρεάζεται η θερμοκρασία του πάνω από 1 βαθμό (δηλαδή δεν έχω ανεπιθύμητες διακυμάνσεις), ενώ πρίν το φελιζόλ είδα μέχρι 2 βαθμούς διαφορά

όμως το ενυδρείο εκμεταλλεύεται τη γενικότερη ζέστη από το σώμα, και κρατά θερμοκρασία. Ο θερμοστάτης ακόμα και τώρα με αυτά τα κρύα ανάβει σπάνια!

Λίγη προσοχή σε μερικά πράγματα και δε θα κάνουμε πλούσια τη ΔΕΗ, είναι και οι καιροί περίεργοι...

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη the_passenger : 19-01-12 στις 02:05 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-01-12, 22:41
Senior Member

Προεπιλογή

25,4 η θερμοκρασια ειδα μολις
Παράθεση:
Έχεις αποφασίσει τι ψάρια θες να βάλεις; Ίσως να βρεθεί και πιο άμεση λύση, για το στρώσιμο...
1m+3f Labidochromis Caeruleus
1m+3f Pseudotropheus Acei (yellow tail)
1m+3f Pseudotropheus Maingano Cyanoerhabdos

εκτος και αν αλλαξει κατι μεχρι τοτε που θα τα βαλω.

Δεν βιαζομαι να βαλω ψαρια. Ολη η διαδικασια με το στρωσιμο μα αμμωνια μου αρεσει και θα ηθελα να την ζησω. Θα ελεγα οτι τα προβληματα ειναι μερος του χομπι .

Τον εναμιση μηνα αυτο θα εξοικιωθω με το ενυδρειο , τον εξοπλισμο του τα τεσταρισματα, θα κανω μικροαλλαγες στις πετρες τωρα ακομα που μπορω κτλ.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Ektorakos : 18-01-12 στις 22:41 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-01-12, 22:49
Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Ektorakos Εμφάνιση μηνυμάτων
25,4 η θερμοκρασια ειδα μολις

1m+3f Labidochromis Caeruleus
1m+3f Pseudotropheus Acei (yellow tail)
1m+3f Pseudotropheus Maingano Cyanoerhabdos

εκτος και αν αλλαξει κατι μεχρι τοτε που θα τα βαλω.

Δεν βιαζομαι να βαλω ψαρια. Ολη η διαδικασια με το στρωσιμο μα αμμωνια μου αρεσει και θα ηθελα να την ζησω. Θα ελεγα οτι τα προβληματα ειναι μερος του χομπι .

Τον εναμιση μηνα αυτο θα εξοικιωθω με το ενυδρειο , τον εξοπλισμο του τα τεσταρισματα, θα κανω μικροαλλαγες στις πετρες τωρα ακομα που μπορω κτλ.
Μια χαρά!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-01-12, 23:07
Senior Member

Προεπιλογή

Ph = 2.5? θα ελεγα ειναι σιγουρα 2 αλλα ισως και λιγο παραπανω.
Γαμωτο το ph 2 και το ph4 εχουν πολυ μικρη διαφορα.

Τεσπα. το αφηνω ως εχει. αυριο θα ριξω αλλα 10 γραμ και απο μεθαυριο θα τεσταρω καθε δυο μερες και πριν να ριξω την αμμωνια ετσι ωστε να ριχνω οσο περιπου χρειαζεται για να το κραταω σταθερο στα 3 ppm

σας ευχαριστω ολους
θερμοκρασια 25,5
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-01-12, 22:29
Το avatar του χρήστη Παναγιώτης Κ
Παναγιώτης Κ Ο χρήστης Παναγιώτης Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ¶ρτα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από \/ag Εμφάνιση μηνυμάτων
Δεν είναι και ότι καλύτερο αυτό..μιά μικρή διακύμανση στην θερμοκρασία είναι επιθυμητή..
Χωρίς ελεγκτή θερμοκρασίας το καταφέρνεις αυτό;;
Το καλοριφέρ είναι σε απόσταση 1,5 μέτρου απο το ενυδρείο.
Δεν μπορώ να πω πως κάνει δουλειά όμως το καλοριφέρ γιατί είναι μικρό το σώμα και για να ζεσταθεί το σπίτι φαντάσου θέλει πάρα πολλή ώρα!
Είναι καθαρά θέμα θερμοστάτη! Ο δικός μου δουλεύει στου ξαπλόπουλου!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-01-12, 22:21
Member

Προεπιλογή

Είναι πολλοί παράγοντες, όπως αναλογία λίτρων-watt, απόσταση καλοριφέρ, μπαλκονόπορτα, θερμοκρασία σπιτιού, καπάκι, λάμπες... Δεν είναι κάτι στάνταρ, απλά μου φαίνεται απόλυτα λογικό αυτο που γίνεται στην περίπτωση του φίλου μας.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές