Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Γλυκό νερό - Γενικά

Γλυκό νερό - Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 17-11-11, 18:56
Το avatar του χρήστη Maverick
Maverick Ο χρήστης Maverick δεν είναι συνδεδεμένος
Shaman

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

@kgf12345
Ε τον βρίσκω λίγο παρατραβηγμένο τον παραλληλισμό μεταξύ βασανιστηρίων σε ζώα και την προσπάθεια αναπαραγωγής χωρίς γνώση. Κατά τη γνώμη μου πάντα...

@ Ioanna.bar
Το κατάλαβα από το πρώτο ποστ ότι μάλλον αναφέρεσαι - κυρίως - στις αναπαραγωγές μονομάχων, διότι ούτε είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν αλλά ούτε και πολύ εύκολες ώστε να συμβούν φυσικά σε ένα ενυδρείο. Οπότε αναπόφευκτα, όταν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με κάποια ενυδρειακή αναπαραγωγή, είναι φυσικό να διαλέξει τους μονομάχους λόγω της "μέτριας δυσκολίας".
Το θέμα με την αναπαραγωγή μονομάχων είναι ότι μπορεί να "πάει στραβά" σε πολλά διαφορετικά σημεία είτε της προετοιμασίας είτε της διαδικασίας. Για παράδειγμα μπορεί η θηλυκιά να μην εμφανίζει τα σημάδια ότι είναι έτοιμη, μπορεί να μην της αρέσει ο αρσενικός, μπορεί να μην έχει ώριμα αβγά, μπορεί να μην γίνει σωστός συγχρονισμός κατά την προετοιμασία κλπ. Από την άλλη ο αρσενικός μπορεί να μην φτιάχνει φωλιά, να είναι πολύ (ή λίγο) επιθετικός, μπορεί να τρώει τα αβγά, μπορεί να μην προσέχει τα αβγά, μπορεί να μην είναι σε θέση να "αγκαλιάσει" τη θηλυκιά κλπ Μετά άν όλα αυτά γίνουν καλά υπάρχουν ενα σωρό άλλα προβλήματα σχετικά με τα μικρά: μπορεί να μην είναι γονιμοποιημένα τα αβγά, μπορεί να πιάσουν μύκητες, μπορεί να μην καταφέρουν να γεμίσουν τις νηκτικές τους κύστες και να περάσουν στο free-swimming στάδιο, μπορεί να έχει κρύο αέρα πάνω από την επιφάνεια και να πεθάνουν, μπορεί να ταίστούν με λάθος τροφή και να πεθάνουν, μπορεί να ταιστούν πολύ και να πεθάνουν από spike στην αμμωνία κλπ. Τώρα μέσα σε όλες αυτές τις μεταβλητές, ο ενυδρειόφιλος που κάνει την αναπαραγωγή, έχει έλεγχο μόνο σε μερικές (πχ είδος τροφής όπως ανέφερες) και μένουν αρκετές που όσο και να προσπαθήσει να τις κοντρολάρει δεν τα καταφέρνει ακόμα και με πολλά χρόνια εμπειρίας. Γιαυτό έχουμε φτιάξει και μερικά threads που αναφέρουν τα πιθανά προβλήματα αλλά και τα θέματα που πρέπει να προσέξει κανείς μετά (πως θα στεγάσει τα αρσενικά κλπ) και έτσι προσπαθούμε να σπρώξουμε τον κόσμο στο να διαβάσει πρώτα και μετά να το επιχειρήσει. Αλλά και πάλι τα αποτελέσματα δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένα...
Απ ότι κατάλαβα εσύ αναφέρεσαι μόνο σε εκείνους που χωρίς να ξέρουν τίποτα για το θέμα (ή ακόμα χειρότερα ξέρουν αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη τις συμβουλές και την καθοδήγηση) και προχωρούν στην αναπαραγωγή με καταστροφικά (για τα μικρά) αποτελέσματα. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι μέρος του γενικότερου προβλήματος έλλιπούς γνώσης στο χόμπι των ενυδρείων, οπότε συμφωνώ ότι δεν είναι λιγότερο κακό από το να βασανίζεις ένα χρυσόψαρο, αλλά πιστεύω ότι η αντιμετώπιση διαφέρει ανάλογα με την περίπτωση και ανάλογα με τις προθέσεις. Δηλαδή δεν θα "πέσουμε να φάμε" το ίδιο κάποιον που έστρωσε το ενυδρείο με το χρυσόψαρο, αλλά μετά μπήκε και βρήκε το φόρουμ και συνεχίζει με σωστές κινήσεις έχοντας καταλάβει το λάθος του και κάποιον που δεν ακούει τίποτα και συνεχίζει στα ίδια λάθη. Τουλάχιστον έτσι θεωρώ εγώ. Ελπίζω να καταλαβαίνεις το σκεπτικό μου...

ΥΓ Ωραίο θέμα συζήτησης.

Φυλλάδιο πληροφοριών/φροντίδας μονομάχου από το GAB - Προωθήστε το!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-11-11, 19:36
Το avatar του χρήστη kgf12345
kgf12345 Ο χρήστης kgf12345 δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: rio atabapo(μεσα)-alto rio ilioupoli
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Maverick Εμφάνιση μηνυμάτων
@kgf12345
Ε τον βρίσκω λίγο παρατραβηγμένο τον παραλληλισμό μεταξύ βασανιστηρίων σε ζώα και την προσπάθεια αναπαραγωγής χωρίς γνώση. Κατά τη γνώμη μου πάντα...
εχεις δικιο,εγω δεν καταλαβα(δεν διαβασα σωστα το σχολιο της ιωαννας)και νομιζα οτι μιλαγε για εκεινους που βαζουνε δυο αρσενικα στην ιδια γυαλα για να δουνε μονομαχια.οποτε ακυρο το σχολιο μου.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-11-11, 19:49
Το avatar του χρήστη Παναγιώτης Κ
Παναγιώτης Κ Ο χρήστης Παναγιώτης Κ δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ¶ρτα
Προεπιλογή

Ξέρεις πολλές φορές Ιωάννα οι γέννες δεν έρχονται προγραμματισμένα και ειδικά στα ψάρια. Και συνήθως ένας αρχάριος δεν ξέρει να τις αντιμετωπίσει όση καθοδήγηση και άν λάβει όπως και το θέμα του χρυσόψαρου τα οποία είναι τα πειραματόζωα του κάθε αρχάριου.
Δέν σε κατηγορώ, απλά κάποιος που πρωτοξεκινάει δεν έχει κάποιες βασικές γνώσεις που θα έρθουν αργότερα με το διάβασμα και την εμπειρία, και αυτό γίνεται γιατί παίρνουν το ζήτημα του ενυδρείου στα χαλαρά.
Αυτή είναι η άποψή μου.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 17-11-11, 21:41
Το avatar του χρήστη Plakas
Plakas Ο χρήστης Plakas δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Κύπρος
Προεπιλογή

Εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο.

Αν οι απροετοίμαστες αναπαραγογές είναι τόσο λάθος όσο το χρυσόψαρο που το βάζουμε να κλυμπά στα σ....τα του για να στρώσει το ενυδρείο....και μετά αν δεν πεταχτεί στη λεκάνη να πάει σε μπολ.....αυτοί που έχουν breeding tanks ή γαριδάδικα για να έχουν feeder fish για τις ψαρούκλες τους δεν είναι χομπιστές?

ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ...
Οι αναπαραγογές είναι φυσική λειτουργεία των ψαριών και δεν έχει κανένα λάθος. Το να μην επιβιώσουν κάποια η κάποιες φορές και όλα τα μικρά πάλι είναι φυσικό (καλό είναι φυσκικά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επιβιώσουν) το να τρώει το μεγάλο ψάρι το μικρό, πάλι είναι φυσικό φαινόμενο.
....το να πιάνουμε ένα χρυσόψαρο και να το ρίχνουμε στην αμμωνία γιατί δεν θέλουμε να περιμένουμε 10-15 μέρες ακόμα....ΔΕΝ είναι καθόλου φυσικό!
ΑΡΑ, είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα.

ΥΓ: Όποιος πιστεύει ότι αυτοί που κάνουν γέννες για να ταϊζουν τα μεγαλύτερα ψάρια τους δεν αγαπούν το χόμπι....ας πάει μια βόλτα στο
http://monsterfishkeepers.com/ που ΟΛΟΙ το κάνουν και ας τους πεί ότι δεν είναι χομπιστές!
Παλιά 18-11-11, 00:53
Το avatar του χρήστη kgf12345
kgf12345 Ο χρήστης kgf12345 δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: rio atabapo(μεσα)-alto rio ilioupoli
Προεπιλογή

σορυ για το "offtopic"
παντως το θεμα ειναι παντα επικαιρο.μπορει να ειναι λιγο offtopic αλλα μαλον οχι και τοσο.πως θα εξελιχθει αραγε η συζητηση εκει...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-11-11, 01:20
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Plakas Εμφάνιση μηνυμάτων
Εγώ να ρωτήσω κάτι άλλο.

Αν οι απροετοίμαστες αναπαραγογές είναι τόσο λάθος όσο το χρυσόψαρο που το βάζουμε να κλυμπά στα σ....τα του για να στρώσει το ενυδρείο....και μετά αν δεν πεταχτεί στη λεκάνη να πάει σε μπολ.....αυτοί που έχουν breeding tanks ή γαριδάδικα για να έχουν feeder fish για τις ψαρούκλες τους δεν είναι χομπιστές?
Ειναι χομπιστες, αλλα τι χομπι κανουν?

Παράθεση:
ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ...
Οι αναπαραγογές είναι φυσική λειτουργεία των ψαριών και δεν έχει κανένα λάθος. Το να μην επιβιώσουν κάποια η κάποιες φορές και όλα τα μικρά πάλι είναι φυσικό (καλό είναι φυσκικά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να επιβιώσουν) το να τρώει το μεγάλο ψάρι το μικρό, πάλι είναι φυσικό φαινόμενο.
....το να πιάνουμε ένα χρυσόψαρο και να το ρίχνουμε στην αμμωνία γιατί δεν θέλουμε να περιμένουμε 10-15 μέρες ακόμα....ΔΕΝ είναι καθόλου φυσικό!
ΑΡΑ, είναι δύο τελείως διαφορετικά θέματα.
Δεν διαφωνω σε αυτα.
Η αποψη μου ηταν οτι δεν πρεπει καποιος να σπρωχνει σε αναπαραγωγη, αν ειναι απροετοιμαστος.
Αν τυχει η αναπαραγωγη (ως απροετοιμαστος) και κανει οτι ειναι δυνατον καλυτερο, δεν θα κατηγορηθει αυτος αντι για το νομο της φυσης.
Δεν μπορει να μοιραζει και αντισηληπτικα στα θηλυκα για να ειναι αθωος.

Παράθεση:
ΥΓ: Όποιος πιστεύει ότι αυτοί που κάνουν γέννες για να ταϊζουν τα μεγαλύτερα ψάρια τους δεν αγαπούν το χόμπι....ας πάει μια βόλτα στο
http://monsterfishkeepers.com/ που ΟΛΟΙ το κάνουν και ας τους πεί ότι δεν είναι χομπιστές!
Οπως ειπα και πιο πανω.
Ειναι χομπιστες.
Μονο που δεν κανουμε το ιδιο χομπι.
Παλιά 18-11-11, 02:34
Το avatar του χρήστη kwstas_original
kwstas_original Ο χρήστης kwstas_original δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην kwstas_original Send a message via Skype™ to kwstas_original
Προεπιλογή

Παράθεση:
Οπως ειπα και πιο πανω.
Ειναι χομπιστες.
Μονο που δεν κανουμε το ιδιο χομπι.
Ετσι ειναι.
Διαχωρηστηκαμε απο οποιον του ειναι δυσβασταχτα και ακατανοητα καποια πραγματα.
Αλλο χομπυ το δικο σας, και αλλο το δικο μας λοιπον, nice..δεν με χαλαει να συμφωνω με 80.000 ανθρωπους και να διαφωνω με εναν

@Plakas, i like U

Ωραιο θεμα, το παρακολουθω με ενδιαφερων
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 18-11-11, 02:50
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor

Περιοχή: Αθηνα
Προεπιλογή

Δεν με χαλαει ακομα κι αν ειμαι μονος μου
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές