|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Επαναφέρω το θέμα για να ρωτήσω αν τελικά τα λεντ αυτά συνεχίζουν να έχουν καλή απόδοση, γιατί τα σκέφτομαι κι εγώ για reef, αλλά διαβάζω πολλά σε παλιότερα ποστ περί πτώσης απόδοσης (όχι στου συγκεκριμένου μαγαζιού, αλλά γενικά).
Επίσης, μήπως κανείς γνωρίζει να μας διαφωτήσει για το ποιά είναι η αντιστοιχία σε βαττ ανάμεσα σε Τ5 και λεντ? Δηλαδή μια λάμπα 39W Τ5 σε πόσα βατ led αντιστοιχεί; |
#2
|
||||
|
||||
![]()
Εγώ, όσον αφορά τα συγκεκριμένα, δεν έχω παρατηρήσει καμμία απολύτως πτώση απόδοσης και τα ζωντανά μου (ψάρια, ασπόνδυλα και κοράλλια) χαίρουν άκρας υγείας.
Τώρα όσο για τα υπόλοιπα τεχνικά θέματα, θα προτιμούσα να απαντήσει κάποιος πιο έμπειρος στα ηλεκτρολογικά. |
#3
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() ![]()
__________________
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη rawnerve : 01-08-11 στις 17:41 Αιτία: Automerged Doublepost |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Παιδιά τέτοιου είδους συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνουν εύκολα, αν και ακούγετε απλό είναι πολύ πολύπλοκο θέμα και αυτό λόγο του ότι το φάσμα που εκπέμπουν οι δύο πηγές έχει πολύ μεγάλες διαφορές. Αν επικεντροθούμε στο θέμα PAR (Photosynthetically active radiation=Φωτοσυνθετικά ενεργή ακτινοβολία) δηλαδή το ισχύ εκπομπής χρίσημης από φωτοσυνθετικούς οργανισμούς ακτινοβολίας τότε έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης. Σύμφωνα με μετρήσεις και άρθρα που έχω διαβάσει κατά καιρούς στο Coral και στο Advanced Aquarist οι διαφορές στα Watt δεν είναι μεγάλες μεταξύ Τ5 και LED και η αναλογία είναι περίπου 1:1 αν συγκρίνει κανείς την χρίσημη ακτινοβολία. Φυσικά σε όλες τις περιπτώσεις μιλάμε για ολοκληρωμένα LED συστήματα όπως το Aquaillumination ή Pacific sun και όχι DIY ή Κινέζικα σε σύγκρηση με Τ5 συστήματα όπως της ΑΤΙ.
Φυσικά εκεί που κερδίζουν τα LED είναι στο κόστος λειτουργίας εφόσον έχει αποδειχθεί από μετρήσεις της Aquaillumination που έχουν δημοσιοποιειθεί ότι μιλάμε για 20-30 χιλιάδες ώρες λειτουργίας με απώλειες ισχύως που δεν ξεπερνούν το 10% καθώς και χωρίς φασματικές αλλαγές ενώ για Τ5 αυτές δεν ξεπερνούν τις 2000! Είναι γνωστό ότι τις Τ5 πρέπει να τις αλλάζουμε κάθε έξη μήνες αν θέλουμε να έχουμε σταθερότητα στην ακτινοβολία που δέχονται τα ζωντανά που φιλοξενούμε. Τέλος θα ήθελα να παρατηρήω κάτι στο φίλο Nikos_alex. Δυστυχώς οι διατάσεις του ενυδρείου σου δεν κάνουν για reef, λόγω τις αναλογίας ύψους, πλάτους θα έχεις θέματα με την κυκλοφορία και την οξυγόνωση με αποτέλεσμα να έχεις διαρκή προβλήματα με άλγη και αστάθεια τιμών όπως pH και Alcalinity. Tα ενυδρεία reef θα πρέπει πάντα να είναι μίνιμουν 1/1 αναλογία ύψους πλάτους δηλαδή στη περίπτωσή σου το ύψος του νερού δεν θα πρέπει να ξεπερνα τα 50εκ.
__________________
![]() |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Επιλογη σκιμερ | kokos125 | Φίλτρανση | 5 | 12-09-10 09:54 |
επιλογη για 55λιτρα | mao | Αρχάριοι γλυκού νερού | 0 | 17-04-08 10:09 |
επιλογη διαχυτηρα | mao | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 6 | 08-04-08 20:19 |
επιλογη ψαριων | thu vu | Αρχάριοι γλυκού νερού | 6 | 07-04-08 23:47 |
επιλογη....???? | thanasis76 | Malawi | 19 | 11-01-08 21:30 |