Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Θαλασσινό νερό > Εξοπλισμός Θαλασσινού νερού > Φωτισμός

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 23-06-10, 23:16
Το avatar του χρήστη exelix
exelix Ο χρήστης exelix δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Πάτρα-Αθήνα
Προεπιλογή

Αν τα watt που λέει είναι αυτά που καταναλώνονται από τα led τότε δίνει μόνο 1,6A. Αυτό που ανάβει τα led είναι το ρεύμα και όχι η τάση, απλά στην περίπτωσή μας (όπως και σχεδόν πάντα εκτός ειδικών για εμάς εφαρμογών) το ρεύμα δημιουργείται από την τάση που δίνουμε, οπότε για περισσότερο ρεύμα χρειαζόμαστε περισσότερη τάση. Για να αυξήσεις μόνο το ρεύμα χρειάζεσαι ειδικό τροφοδοτικό, καμία σχέση με αυτά τα παλμοτροφοδοτικά που αγοράζουμε φθηνά παντού και μιλάμε για λεφτά! Αν θες να δοκιμάσεις κάτι πιο εύκολο από τα υπόλοιπα είναι να βρεις ένα τροφοδοτικό που να μπορεί να δώσει λίγο πάνω από τα 12V που δίνει το μαμίσιο, αλλά οι κίνδυνοι που έγραψαν όλοι παραπάνω δεν ακυρώνονται. Αν ξέρει κάποιος καλύτερα για το αν θα συνεχίσει να μειώνεται συνέχεια η ένταση τότε ίσως να αξίζει το ρίσκο (άμα μιλάμε για κάτι που πάει για φούντο ό,τι και να γίνει και γρήγορα), εγώ δεν έχω την πείρα να προτείνω κάτι πιο ειδικό.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-06-10, 23:23
chria Ο χρήστης chria δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Αλεξανδρούπολη
Προεπιλογή

Είναι λίγο άσχετο, αλλά νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει σε πειραματισμούς.

http://led.linear1.org/led.wiz

Αύριο αν βρω χρόνο Πάνο θα ξεσκονίσω τα βιβλία μου και θα μπορέσω να βοηθήσω. Τώρα έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου αλλά δεν θέλω να τα γράψω γιατί δεν είμαι καθόλου σίγουρος
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-06-10, 23:25
Το avatar του χρήστη broson
broson Ο χρήστης broson δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Λαμια
Προεπιλογή

πανο η εταση που τραβανε εχει να κανει και με την συνδεσμολογια
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-06-10, 23:35
Το avatar του χρήστη Πάνος
Πάνος Ο χρήστης Πάνος δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: Αλεξανδρούπολη
Προεπιλογή

τι πληροφοριες πρεπει να παραθεσω για να βγει καποια ακρη??
χρηστο εσυ μπορεις να το δεις και απο κοντα...και γιατι οχι να το ανοιξουμε.
Παλιά 23-06-10, 23:49
Senior Member

Προεπιλογή

Θα πω μέχρι εκεί που ξέρω. Τα κυκλώματα που φτιάχνονται για να ανάβουν τα led (εκτός αν μιλάμε για ηλεκτρονικά κυκλώματα με transistors όπου και δεν μπορώ να βοηθήσω γιατί έχει πρόβλημα το μυαλό μου με αυτά!) αποτελούνται από τα led σε διάφορες διατάξεις (δηλαδή εν σειρά, παράλληλα, συνδυασμούς, ανάλογα τι χρειαζόμαστε κάθε φορά) και απλούς αντιστάτες (σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς αυτούς) ώστε να φτάνει η τάση στα άκρα κάθε led στα 3,3V (κατά περίπτωση, αλλά συνήθως για τα λευκά εκεί είναι) ώστε να ανάβουν. Εφόσον μιλάμε λοιπόν για ένα τέτοιο κύκλωμα (όπως σχεδόν πάντα στις απλές εφαρμογές) και ξέρουμε ότι η τάση που το τροφοδοτεί είναι 12V τότε δε χρειάζεται να ελέγξουμε κάτι το ιδιαίτερο στο ίδιο το κύκλωμα. Ίσως μόνο τις αντιστάσεις για να δούμε αν έχουν την αντοχή για παραπάνω ρεύμα, αν θεωρήσουμε ότι οι κινέζοι τα έχουν όλα να λειτουργούν στο όριο. Εγώ απλά θα έδινα λίιιγο μεγαλύτερη τάση. Τώρα άμα το ανοίξετε και δείτε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα αυτό μπορεί και να μην έχει αποτέλεσμα, τουλάχιστον θετικό!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 23-06-10, 23:56
Το avatar του χρήστη Dimis
Dimis Ο χρήστης Dimis δεν είναι συνδεδεμένος
Διαχειριστής

Περιοχή: Μεγαρα Αττικης & Χαλανδρι
Προεπιλογή

Παιδια μιας και ανοιξε αυτο το θεμα οποιος εχει γνωσεις ας τις ριξει στο τραπεζι για να βγαλουμε μια ακρη με το θεμα λεντ για φωτισμο ενυδρειου.
Ειχα σκοπο να επενδυσω σε πολυ κοπο και χρημα για να φτιαξω ενα φωτιστικο led που θα μου εβγαζε περα ενα 250αρι high tech αλλα απο οτι ακουω ισως ειναι κακη ιδεα.
Οποτε ας μην το παρατησουμε το θεμα αλλα να προσπαθησουμε να βγαλουμε μια ακρη για τον χρονο ζωης,την αποδοση,την καταναλωση κ.α. ωστε μαζι με τον Πανο να γινουμε σοφοτεροι ολοι.
Παλιά 24-06-10, 00:33
Senior Member

Προεπιλογή

Αυτό που μπορώ να σου πω για αρχή είναι ότι τα καλής ποιότητας led αντέχουν σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας (δηλαδή ονομαστικό ρεύμα και θερμοκρασία) αρκετά χρόνια πριν χρειαστούν αλλαγή. Τώρα αυτό είναι πολύ γενικό, αλλά αν μου μιλάς για πολύ φυτεμένο που σε νοιάζει να μη χαθεί μεγάλο μέρος της φωτεινότητάς μπορεί αυτό να είναι σε 3 χρόνια. Αν μπορείς να βρεις για τα led που θες να χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία που το δείχνουν αυτό θα είσαι ακόμα πιο σίγουρος, απλά είναι μια πληροφορία που δύσκολα τη δίνουν. Είναι του στιλ L75, L70, L50, δηλαδή οι ώρες μετά τις οποίες η φωτεινότητα είναι πλέον στο 75%, 70%, 50% (ημιζωή). Δυστυχώς δεν ξέρω να σε παραπέμψω σε κάποιο μαγαζί. Η κατανάλωση είναι σαφώς αρκετά μικρότερη από ότι αν χρησιμοποιείς λαμπτήρες φθορισμού. Στο θαλασσινό, λόγω των MH είναι μικρότερη η οικονομία που κάνεις, αλλά και εκεί σημαντική, νομίζω γύρω στο 40-60%. Αν θες να φτιάξεις κάτι τέτοιο μόνος σου κοίτα και εδώ για να έχεις κάτι πιο συγκεκριμένο στο μυαλό σου (όσο μπορεί να σε βοηθήσει, αν τελικά το δοκιμάσεις):http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=39807
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 24-06-10, 00:39
Το avatar του χρήστη Dimis
Dimis Ο χρήστης Dimis δεν είναι συνδεδεμένος
Διαχειριστής

Περιοχή: Μεγαρα Αττικης & Χαλανδρι
Προεπιλογή

Το εχω ξεκοκκαλισει αυτο φιλε μου και ειναι πολυ χρησιμο!
Απλα να ξερεις οτι μεσα στο καλοκαιρι θα σε χρειαστω με τους υπολογισμους w/lt και το φασμα φωτισμου.
Ελπιζω να εισαι δεκτικος για τις αποριες μου.
Παλιά 24-06-10, 00:56
Senior Member

Προεπιλογή

Μωρέ εγώ σε ό,τι μπορώ να βοηθήσω το κάνω, απλά αυτό για μένα θα είναι πολύ περίεργο καλοκαίρι και δεν ξέρω κάθε πότε θα έχω internet! Ό,τι ξέρω και εκτός του άρθρου παραπάνω (δεν είναι και πολλά πάντως) για το ζήτημα θα στο πω και ο θεός βοηθός! Αλήθεια τόλμησες να κάνεις τους υπολογισμούς για το φωτισμό που έχεις αυτή τη στιγμή για να δεις αν είναι στο περίπου ίδιο το αποτέλεσμα με τα w/l;

Και για να μην κανιβαλίσω άλλο το θέμα του Πάνου, ας γράψει και όποιος άλλος ξέρει κάτι είτε από την πείρα του είτε από τα βιβλία του! Εγώ πάντως με λίγο ψάξιμο που έκανα βρήκα ότι όταν αρχίσεις να βλέπεις μεγάλη μείωση τότε δε σταματάει, απλά είναι η αρχή του τέλους. Αν μιλάμε για φωτισμό σπιτιού ίσως να μην μας ένοιαζε πολύ, αλλά εδώ που μετράνε όλα μάλλον τα πράγματα δεν είναι καλά. Ελπίζω να βγουν ψεύτες όσοι γράφουν αυτά που διάβασα!
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές