Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Λίμνες > Συστήματα - Εξοπλισμός και DIY κατασκευές

Συστήματα - Εξοπλισμός και DIY κατασκευές Το σύνολο του τεχνητού εξοπλισμού και υλικών που θα υποστηρίξουν τη δεξαμενή μας, μετατρέποντας την σε ένα υγειές κύκλωμα.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 14-04-09, 09:04
Το avatar του χρήστη in the pond
in the pond Ο χρήστης in the pond δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: ΚΥΠΡΟΣ
Προεπιλογή

Ε, καλά!
Κάνοντας μια λίμνη δεν σημαίνει ότι ξεγνοιάσαμε και έχει πια περάσει ο κόπος του ενυδρείου. Ισχύει και εδώ ο κανόνας της συνεχής φροντίδας γιατί εξακολουθούμε να μιλάμε για κλειστό κύκλωμα έστω και αν στην περίπτωση αυτή πρωτεύοντα ρόλο παίζει η φύση. Χωρίς την δική μας επαγρύπνιση, όχι απλά θα στερέψει το νερό ή θα γεμίσει ο πάτος φύλλα και λεκέδες, αλλά θα μας βουλώσει και η αντλία!!!

Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στο να πάρεις αντλία βυθιζόμενη. Απλά θα μεριμνήσεις ώστε να τοποθετήσεις από κάτω ένα τούβλο, ώστε να υπάρχει μια υψομετρική διαφορά μεταξύ αντλίας και βυθού. Αυτό σίγουρα θα σε κρατήσει για αρκετό διάστημα μακριά από βουλλώματα και άλλα προβλήματα.

Συμφωνώ με τον φίλο Άντρο ότι σε αρκετές πριπτώσεις η αφαίρεση του σπόγγου της αντλίας είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου η παρακολούθηση της λίμνης δεν μπορεί να γίνεται σε καθημερινό επίπεδο.

Τώρα στο θέμα των δύο μέτρων υψομετρικής διαφοράς ώστε να δημιουργηθεί καταρράκτης, δεν μπορώ να δω κάποιο πρόβλημα σε αυτό, γιατί είναι πολύ εφικτό και δεδομένο θα έλεγα, στην περίπτωση μάλιστα που δεν θα έχεις έτοιμο φίλτρο του εμπορίου. Η λίμνη έχει τέτοια δομή και πληθυσμούς από μικροοργανισμούς και την βιολογία, που ακόμα και ένα ψάρι να πεθάνει μέσα, θα διαλυθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το φίλτρο είναι απαραίτητο, αλλά κουλάρετε παιδιά!!! Η λίμνη με τα φυτά της με συνεχόμενη ροή είναι ένα τεράστιο φίλτρο από μόνη της. Τα πράγματα είναι τόσο απλά, που στη θέση του φίλτρου (3500 λίτρα λίμνη) θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ένα τεχνητό ρυάκι 2 μέτρων όπου δεξιά-αριστερά θα χρησιμοποιούσαμε φυτά με πλούσιο ρίζωμα. Από τη φύση τους αυτά τα φυτά, είναι φτιαγμένα για να διαπερνά το νερό το ρίζωμα τους και να κατακρατούν τα διάφορα συστατικά. Ο χώρος αυτός είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τις μάζες των βακτηριδίων. Είναι με άλλα λόγια, ο φυσικός σπόγγος της λίμνης. Η κάθαρση δε του νερού απο τους διάφορους λεκέδες της λίμνης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά ένα τρυπητό κουβά τοποθετώντας γύρω-γύρω ένα κομάτι βιολογικό βαμβακερό ύφασμα και στο κάτω μέρος ένα μεγάλο κομάτι υαλοβάμβακα. Σας εγγυούμαι ότι μια λερωμένη λίμνη θα γίνει κρύσταλλο σε λίγες ώρες μόνο.

Εγώ προσωπικά έχω περάσει σε ένα άλλο επίπεδο στο θέμα λίμνη, δηλαδή στο "όσο πιο φυσικό, τόσο το καλύτερο". Από τεχνητά θέματα μόνο η αντλία.
-------------------------
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από POURITANOS Εμφάνιση μηνυμάτων
Αχ τι το θελες να ποσταρεις Θανάση Ντίνη.
Φωτιες μου αναψες ευχαριστες απλα θα κανω πολυ κοπο για να το
υλοποιήσω και εκεί που με παίρνει(οριακά ίσως) να φτιάξω το εξωτερικό χώρο για το φίλτρο είναι δύσβατη περιοχή.
Άσε που πρέπει να σπάσω και ένα κομμάτι της λίμνης για να κερδίσω χώρο για το φίλτρο.
Σε ευχαριστώ πάντως είναι κάτι που πριν ένα χρόνο που σκεφτόμουν το φιλτράρισμα της λίμνης δεν μπορώ να πω ότι το είχα δώσει και πολύ σημασία.
βάζω μια φωτο του χώρου που διαθέτω για την δημιουργία του
και ακόμα μια πως σκέφτομαι να το φτιάξω μήπως βοηθήσει και κανένα συνχομπιστα στο πως να κάνει κάτι ανάλογο στην λίμνη του.
Καλή η πρόνοια σου φίλε, αλλά μόνο για την περίπτωση πισίνας!!! Αν θέλεις τη συμβουλή μου, η αντλία ή α αναρρώφηση του νερού πρέπει πάντα να γίνεται από το βαθύτερο σημείο της λίμνης, γιατί εκεί είναι και οι συγκεντρώσεις των ρύπων (το λερωμένο νερό είναι βαρύτερο από το καθαρό). Μόνο έτσι θα πραγματοποιείται πραγματική κυκλοφορία νερού με σωστή φίλτρανση.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη in the pond : 14-04-09 στις 09:04 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-04-09, 12:45
Το avatar του χρήστη POURITANOS
POURITANOS Ο χρήστης POURITANOS δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member

Περιοχή: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από in the pond Εμφάνιση μηνυμάτων
Ε, καλά!
Κάνοντας μια λίμνη δεν σημαίνει ότι ξεγνοιάσαμε και έχει πια περάσει ο κόπος του ενυδρείου. Ισχύει και εδώ ο κανόνας της συνεχής φροντίδας γιατί εξακολουθούμε να μιλάμε για κλειστό κύκλωμα έστω και αν στην περίπτωση αυτή πρωτεύοντα ρόλο παίζει η φύση. Χωρίς την δική μας επαγρύπνιση, όχι απλά θα στερέψει το νερό ή θα γεμίσει ο πάτος φύλλα και λεκέδες, αλλά θα μας βουλώσει και η αντλία!!!
Εδώ φίλε μου πιστεύω ότι η κάθε λίμνη θέλει διαφορετικό στύσιμο και μελετη από κάποια άλλη. Η δική μου θα έχει 2,5 μετρά υψομετρική διαφορά από όλη την περιοχή (ολόκληρο τον οικισμό δεν μιλάω απλά για το οικοδομικό τετράγωνο μου) θα έχει περίφραξη όλος ο χώρος= σκόνες μονό από των αέρα. φυλά δεν θα έχω και γιατί είμαι ψηλά αλλά και επειδή δεν έχει κοντά μου δεντρα.

Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα στο να πάρεις αντλία βυθιζόμενη. Απλά θα μεριμνήσεις ώστε να τοποθετήσεις από κάτω ένα τούβλο, ώστε να υπάρχει μια υψομετρική διαφορά μεταξύ αντλίας και βυθού. Αυτό σίγουρα θα σε κρατήσει για αρκετό διάστημα μακριά από βουλλώματα και άλλα προβλήματα.
Αυτη ηταν και η αρχικη σκεψη. Απλα με το εξωτερικο χωρο φιλτρου εκτος λιμνης κερδιζεις :
1..χωρο στη λιμνη
2..δεν φενωντε καλωδια και σωλινες
3..εχει ευκολοτατι προσβαση με μια κινηση να βγαλεις το βιολογικο φιλτρο σου και να το καθαρισεις
4..μπορεις να βαλεις οτι τυπο αντλια θελεις
5..μπορεις να βαλεις και 2 αντλιες
αναλυση του 5.. 1 αντλια μικρης δυναμης για να εχεις απλα κυκλοφορια (στη περιπτωση μου το χρειαζωμε γιατι θα εχω προλιμνη με παπυρο οπου θελω να τρεφοντε με τα νιτρικα) και να μπενει σε λειτουργια κι η δευτερη (η δυνατη) την ωρα που θα εχει μεγαλη ηλιοφανεια . ολα θα γινοντε με χρονοδιακοπτη

Συμφωνώ με τον φίλο Άντρο ότι σε αρκετές πριπτώσεις η αφαίρεση του σπόγγου της αντλίας είναι απαραίτητη και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου η παρακολούθηση της λίμνης δεν μπορεί να γίνεται σε καθημερινό επίπεδο.
σκοπος μας ειναι να μεγαλωσουμε οσο μπορουμε των βιολογικο χωρο για να μην εχουμε καθε τοσο να καθαριζουμε το φιλτρο και τα μπιχλιμπιδια του

Τώρα στο θέμα των δύο μέτρων υψομετρικής διαφοράς ώστε να δημιουργηθεί καταρράκτης, δεν μπορώ να δω κάποιο πρόβλημα σε αυτό, γιατί είναι πολύ εφικτό και δεδομένο θα έλεγα, στην περίπτωση μάλιστα που δεν θα έχεις έτοιμο φίλτρο του εμπορίου. Η λίμνη έχει τέτοια δομή και πληθυσμούς από μικροοργανισμούς και την βιολογία, που ακόμα και ένα ψάρι να πεθάνει μέσα, θα διαλυθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το φίλτρο είναι απαραίτητο, αλλά κουλάρετε παιδιά!!! Η λίμνη με τα φυτά της με συνεχόμενη ροή είναι ένα τεράστιο φίλτρο από μόνη της. Το τονισα οτι εκει θελω να φτασω την λιμνη μου στο να εχει αν εινα ιδυνατο μονο κυκλοφορια Τα πράγματα είναι τόσο απλά, που στη θέση του φίλτρου (3500 λίτρα λίμνη) θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε ένα τεχνητό ρυάκι 2 μέτρων όπου δεξιά-αριστερά θα χρησιμοποιούσαμε φυτά με πλούσιο ρίζωμα.
Αντι να κανω ρυακι εκανα προλιμνη με φυτα παπυρο Από τη φύση τους αυτά τα φυτά, είναι φτιαγμένα για να διαπερνά το νερό το ρίζωμα τους και να κατακρατούν τα διάφορα συστατικά. Ο χώρος αυτός είναι ιδιαίτερα αγαπητός από τις μάζες των βακτηριδίων. Είναι με άλλα λόγια, ο φυσικός σπόγγος της λίμνης. Η κάθαρση δε του νερού απο τους διάφορους λεκέδες της λίμνης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά ένα τρυπητό κουβά τοποθετώντας γύρω-γύρω ένα κομάτι βιολογικό βαμβακερό ύφασμα και στο κάτω μέρος ένα μεγάλο κομάτι υαλοβάμβακα. Σας εγγυούμαι ότι μια λερωμένη λίμνη θα γίνει κρύσταλλο σε λίγες ώρες μόνο.
Αυτο που περιγραφεις επειδη εχω δει το τροπο που το εφτιαξες, θελει μικρη ροη και πρεπει να ειναι κρυμενο πισω απο καταραχτη σε υψωμα
Η δικη μου λιμνη λογο του μεγαλου καταραχτη θελει δυνατη ροη οποτε κατι τετοιο θα ηταν αδυνατο θα ξεχυλιζε το νερο πριν προλαβει να φιτραριστη
το κάθε τι μπαίνει συμφωνά με το τι θελουμε να κανουμε.

Εγώ προσωπικά έχω περάσει σε ένα άλλο επίπεδο στο θέμα λίμνη, δηλαδή στο "όσο πιο φυσικό, τόσο το καλύτερο". Από τεχνητά θέματα μόνο η αντλία.
Σύμφωνο
απλα πρεπει να περαση η λιμνη στη φαση να φτιαξει την βιολογια και τα φυτα της στο σωστο επιπεδο και μετα αφου στωσει μια κυκλοφορια ειναι αρκετη . Απλα οσπου να φτασουν τα φυτα μας στα επιπεδα που θελουμε πρεπει να εχουμε καλο φιτραρισμα για αρχη και μετα με το καιρο φτιαχνουμε το βιολογικο φιτρο ετσι οστε ν περναει ποιο ευκολα το νερο (ποιο αραιά φιτρανση)

Καλή η πρόνοια σου φίλε, αλλά μόνο για την περίπτωση πισίνας!!!
Η περιπτώσει πισίνας δεν είναι λάθος αν έχει τέτοιο σκεπτικό το φίλτρο της
πιστεύω ότι είναι κόπος με αποτέλεσμα. Το να ρίξεις μια αντλία μέσα στο νερό είναι ο εύκολος τρόπος και γη αυτό το κάνουν οι περισσότεροι
.
Αν θέλεις τη συμβουλή μου, η αντλία ή α αναρρώφηση του νερού πρέπει πάντα να γίνεται από το βαθύτερο σημείο της λίμνης, γιατί εκεί είναι και οι συγκεντρώσεις των ρύπων
Όπως έγραψα παραπάνω θεωρό ότι δεν θα έχω μεγάλη επιβάρυνση από εξωτερικούς παράγοντες και γι αυτό προχωράω σε αυτή τη λύση
(το λερωμένο νερό είναι βαρύτερο από το καθαρό). Μόνο έτσι θα πραγματοποιείται πραγματική κυκλοφορία νερού με σωστή φίλτρανσηΑυτο προσπαθω να κανω.
.....
Παλιά 14-04-09, 15:08
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

"Όπως έγραψα παραπάνω θεωρό ότι δεν θα έχω μεγάλη επιβάρυνση από εξωτερικούς παράγοντες και γι αυτό προχωράω σε αυτή τη λύση"

Πρέπει να ξέρεις (αφού λες έχεις ήδη λίμνη) ότι η κύρια πηγή συσσόρευσης ακαθαρσιών σε μια λίμνη είναι το ίδιο το οικοσύστημά της (ψάρια-φυτά-άλγες) και όχι άμεσα ο εξωγενής παράγοντας. Τα φύλλα του εξωγενή παράγοντα απλά παραμένουν στην επιφάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν βυθιστούν. Αν έχεις το νου σου, μια απόχη είναι η ιδανικότερη λήση.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-04-09, 16:29
Senior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
"Όπως έγραψα παραπάνω θεωρό ότι δεν θα έχω μεγάλη επιβάρυνση από εξωτερικούς παράγοντες και γι αυτό προχωράω σε αυτή τη λύση"

Πρέπει να ξέρεις (αφού λες έχεις ήδη λίμνη) ότι η κύρια πηγή συσσόρευσης ακαθαρσιών σε μια λίμνη είναι το ίδιο το οικοσύστημά της (ψάρια-φυτά-άλγες) και όχι άμεσα ο εξωγενής παράγοντας. Τα φύλλα του εξωγενή παράγοντα απλά παραμένουν στην επιφάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν βυθιστούν. Αν έχεις το νου σου, μια απόχη είναι η ιδανικότερη λήση.
Φιλε μου Βασιλη
το περισοτερο βαρος των φυτων το ριχνο κυριος στην βοηθητικη λιμνη (προλιμνη) η οποια θα εχει μονο παπυρο) η κυριος λιμνη θα εχει 2 γλαστρες πανω κατω με παπυρο και μια με νουφαρα . Ο παπυρος δεν εχει απωλειες σε φυλα το πολυ να κοβω τα ξερα βλασταρια. Το νουφαρο δεν ξερω αν ριχνει η οχι φυλα. Θεωρο οτι δεν θα εχω προβλημα με φυλλα. καμοια φορα ποτε ξερεις τι γινετε μπορει και να γεμισει απο χιλιους λογους που δεν εχουμε σκεφτει. Το λερωμα του βυθου δεν το γλυτωνω οπως και να εχει ειναι κατι που νομιζω ολοι το παθαινουμε και χρειαζετε εως ενα σημειο παντα.
σε ευχαριστω
Παλιά 14-04-09, 16:38
Θανάσης Ντίνης Ο χρήστης Θανάσης Ντίνης δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Λαμπίρι Αιγίου
Προεπιλογή

Θα συμφωνήσω με τον πουριτανό ότι κάθε κατασκευή λίμνης έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και δεν πρεπει να είμαστε απόλυτοι ποτέ σε τίποτα κάτι που για μένα ισχύει όχι μονο στη κατασκευή μιας λίμνης αλλά και γενικότερα στη ζωη μου.

'Οσον αφορά το βάθος, μπορει οι ρύποι να εχουν την τάση να κάθονται στο βαθυτερο σημείο, αλλά αυτό δε σημαινει ότι και το βαθυτερο σημειο είναι πάντα στο κέντρο της λίμνης, μπορει να ειναι και στην μια ακρη της λίμνης, κάτω ή.. σχεδόν κάτω από το καταρράκτη, και στην άλλη άκρη να ειναι η εισοδος της αντλίας, οπότε υπάρχει κυκλοφορία νερού και απο το βυθο (αφου το νερο πεφτει στη περιοχη που ειναι το βαθυτερο σημειο). (ετσι ειναι η λιμνη η δικη μου)

Τωρα, το βαθυτερο σημειο, σε ενα αλλο παράδειγμα, ας πούμε, οτι ειναι στο κέντρο της λίμνης, και βάλεις την αντλία εκεί και στην μία άκρη της λίμνης εχουμε την εξοδο της αντλίας. Καλιστα θα μπορουσε να πει καποιος στην απέναντι πλευρά (απο εκει που μπαινει το νερο παλι στη λίμνη) δεν εχουμε κυκλοφορία νερου οποτε εχουμε "νεκρό" σημείο.....

Όλα δεν μπορούμε να τα έχουμε πάντα και χρειάζεται παντα να κανουμε και καποιους συμβιβασμούς όπως και εσύ φίλε Βασίλη ενώ θέλεις κατι τελείως φυσικό, οσον αφορά τη λίμνη, (και πιστεψε με σε καταλαβαίνω απόλυτα),παρ όλα αυτά δε σε ενδιαφέρει να έχεις μια αντλία να φαινεται μεσα στη λίμνη.

και σε οτι αφορά το "κουλάρετε" ...κουλ είμαστε, απλώς ανταλλάσουμε απόψεις και δεν επιβάλλουμε σε κανενα τιποτα
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-04-09, 18:44
Andros Ο χρήστης Andros δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB

Περιοχή: Tseri, Nicosia
Αποστολή μηνύματος μέσω MSN στον/στην Andros
Προεπιλογή

Καταρχας διαφωνω καθετα στο να μπει η αντλια στο βαθυτερο σημειο της λιμνης οπου και αν ειναι αυτο.

Η αντλια μπαινει στην ακριβως αντιθετη μερια απο την εισοδο του νερου στη λιμνη (ειτε αυτο ειναι με ρυακι, ειτε καταρρακτη κ.λ.π)

Με το τροπο αυτο ολο το νερο της λιμνης αντλειται ομοιομορφα.

Ο λογος της διαφωνιας μου στο να μπει η αντλια στο βαθυτερο σημειο ειναι απλος. Η αντλια θα καταπονειται απο την αντληση των οποιονδηποτε σωματιδιων με αποτελεσμα την καταστροφη της μοναδας λειτουργιας.

Και φυσικα Θαναση η καθε λιμνη εχει την δικη της ιδιαιτεροτητα. Υπαρχουν ομως ορισμενοι κανονες (γενικα μιλω) που δεν μπορουν να αλλαξουν σε καμια λιμνη

ΕΝΑΣ ΑΝΟΗΤΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ...ΕΝΑΣ ΣΟΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ....
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-04-09, 19:04
Θανάσης Ντίνης Ο χρήστης Θανάσης Ντίνης δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: Λαμπίρι Αιγίου
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Andros Εμφάνιση μηνυμάτων
Υπαρχουν ομως ορισμενοι κανονες (γενικα μιλω) που δεν μπορουν να αλλαξουν σε καμια λιμνη
Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό,εννοείται, δεν το συζητάμε!!!!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-04-09, 19:19
Το avatar του χρήστη exetlaios
exetlaios Ο χρήστης exetlaios δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: θεσσαλονικη
Lightbulb

Παράθεση:
Καταρχας διαφωνω καθετα στο να μπει η αντλια στο βαθυτερο σημειο της λιμνης οπου και αν ειναι αυτο.

Η αντλια μπαινει στην ακριβως αντιθετη μερια απο την εισοδο του νερου στη λιμνη (ειτε αυτο ειναι με ρυακι, ειτε καταρρακτη κ.λ.π)

Με το τροπο αυτο ολο το νερο της λιμνης αντλειται ομοιομορφα.

Ο λογος της διαφωνιας μου στο να μπει η αντλια στο βαθυτερο σημειο ειναι απλος. Η αντλια θα καταπονειται απο την αντληση των οποιονδηποτε σωματιδιων με αποτελεσμα την καταστροφη της μοναδας λειτουργιας.

Και φυσικα Θαναση η καθε λιμνη εχει την δικη της ιδιαιτεροτητα. Υπαρχουν ομως ορισμενοι κανονες (γενικα μιλω) που δεν μπορουν να αλλαξουν σε καμια λιμνη
φίλε ανδρος τώρα συνειδητοποίησα ποιάς λίμνης είσαι κάτοχος.Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα καταρχας και κατά δευτερον έχω κλέψει και απο σένα ιδέες ως προς την διαμόρφωση αλλα δεν βαριέσαι εδώ γίνεται του κλέπσαντος...
Σχετικά με αυτό που λές με βολεύει αφάνταστα η εκδοχή σου για την τοποθέτηση της αντλίας πιο επιφανειακα και όχι στον πυθμένα.Επίσης αφού έχεις λίμνη και το προτείνεις σημαίνει ότι δεν αντιμετώπισες καποια ιδιαίτερη συσωρευση μπίχλας.....Απλά θέλω να το ξεκαθαρίσω για να προχωρήσω
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-04-09, 20:03
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από exetlaios Εμφάνιση μηνυμάτων
φίλε ανδρος τώρα συνειδητοποίησα ποιάς λίμνης είσαι κάτοχος.Συγχαρητήρια για το αποτέλεσμα καταρχας και κατά δευτερον έχω κλέψει και απο σένα ιδέες ως προς την διαμόρφωση αλλα δεν βαριέσαι εδώ γίνεται του κλέπσαντος...
Σχετικά με αυτό που λές με βολεύει αφάνταστα η εκδοχή σου για την τοποθέτηση της αντλίας πιο επιφανειακα και όχι στον πυθμένα.Επίσης αφού έχεις λίμνη και το προτείνεις σημαίνει ότι δεν αντιμετώπισες καποια ιδιαίτερη συσωρευση μπίχλας.....Απλά θέλω να το ξεκαθαρίσω για να προχωρήσω
Ιδιαιτερη συσσορευση μπιχλας οπως λες οχι αλλα παντα θα υπαρχει μεσα στα πλαισια φυσικα...
Αν ομως εβαζα την αντλια στο βαθυτερο σημειο τι θα γινοταν???
Ακομα κατι που πρεπει να ληφθη υποψην σχετικα με το βαθος ειναι οτι τις κρυες μερες και νυκτες του χειμωνα τα ψαρια καθονται στο πιο βαθυ σημειο της λιμνης αφου ειναι και το πιο ζεστο σημειο κατι σαν χειμερεια ναρκη για να περασουν το χειμωνα. Εαν εμπαινε η αντλια σε εκεινο το σημειο τα ψαρια δεν θα μπορουσαν να ησυχασουν και αν μπορουσαν να μιλησουν θα μας υβριζαν
Οσο για την κλεψια μην στεναχωριεσαι.....ολοι εδω μεσα λιγο πολυ κατι κλεψαμε

ΕΝΑΣ ΑΝΟΗΤΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ...ΕΝΑΣ ΣΟΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ....
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-04-09, 19:32
Senior Member

Προεπιλογή

Παράθεση:
Υπαρχουν ομως ορισμενοι κανονες (γενικα μιλω) που δεν μπορουν να αλλαξουν σε καμια λιμνη
Εγω πειραζει που ψιλό-χοντρό διαφωνώ
Εκτός της αναγκαστικής κυκλοφορίας για οξυγόνωση όλα τα αλλά παίζονται.
Γιατί να μη το συζητήσουμε? Αν δε βαριεστε
μη βαρατε απλα ενισταμαι κυριε προεδρε

exetlaios δε λες κανενα admin να σου αλαξει το nickname σε κατι ποιο ομορφο οπως thief
Παλιά 14-04-09, 20:09
Το avatar του χρήστη exetlaios
exetlaios Ο χρήστης exetlaios δεν είναι συνδεδεμένος
Member

Περιοχή: θεσσαλονικη
Προεπιλογή

Δεν θα το πιστέψεις φίλε αλλά το σκεφτόμουν να το αλλάξω..
Ισως το κάνω "copy paste".Πάντως είναι ένα τρομερά σημαντικό θέμα και θα επρεπε να το λύσουμε μια και καλή με την βοήθεια των παλαιότερων κατόχων λίμνης και μη.Αντε πάμε λίγο δυνατά.....
Ανδρος εύστοχη η παρατήρηση σου ως προς την ενόχληση των ψαριών στο πιο ζεστό καταφύγιο τους ασε που θα μείωνε και τις διαστάσεις του αλλά είναι αρκετό αυτό για να αφήσουμε τον πυθμένα ουσιαστικά χωρίς κάποιον μηχανισμο απομάκρυνσης βαρύτερων σωματιδίων τα οποια δεν πρόκειται να σηκωθούν απο μόνα τους απο εκεί....

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη exetlaios : 14-04-09 στις 20:09 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 14-04-09, 20:36
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από POURITANOS Εμφάνιση μηνυμάτων
Εγω πειραζει που ψιλό-χοντρό διαφωνώ
Εκτός της αναγκαστικής κυκλοφορίας για οξυγόνωση όλα τα αλλά παίζονται.
Γιατί να μη το συζητήσουμε? Αν δε βαριεστε
μη βαρατε απλα ενισταμαι κυριε προεδρε

exetlaios δε λες κανενα admin να σου αλαξει το nickname σε κατι ποιο ομορφο οπως thief
Πουριτανε μου οταν λεω κανονες γενικα, αναφερομαι σε λιμνες μεσα στα σωστα πλαισια δηλαδη.....αναφερομαι σε μερικα
1. Λιμνη χωρις μια δυνατη αντλια
2. Λιμνη χωρις ενα καλο φιλτρο για μηχανικο καθαρισμο κυριως
3. Λιμνη χωρις φυτα για βιολογικο καθαρισμο, οξυγονωση κ.λ.π στις σωστες αναλογιες.
4. Λιμνη χωρις περιποιηση
Τοτε αγαπητε....δεν λογιεται λιμνη

Τωρα εξαρταται απο το τι λιμνη θες. Με τα πιο πανω θα εχεις μια υγιες λιμνη και τα ψαρια θα σε ευγνομωνουν.

Τωρα με 2 παπυρους, ενα κυκλοφορητη και με ενα D.I.Y φιλτρο το οποιο δεν ξερεις αν θα κανει δουλεια και με τα koi που θα βαλεις μεσα τα οποια τρωνε και χεζουν ολη μερα και με το αγαπημενο τους χομπυ να ανακατωνουν το βυθο, τις γλαστρες και οτι φανταστεις πραγματικα δεν ξερω ποιο θα ειναι το τελικο αποτελεσμα.

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 15-04-09, 09:30
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Δηλαδή παιδιά, συμφωνείτε όλοι σε ένα θέμα όπου έχουν χυθεί τόνοι τυπογραφικου και ηλεκτρονικού μελανιού, καταρρήπτοντας παράλληλα τις τόσες εμπειρίες και έρυνες των ειδικών του κλάδου. Αν εμείς οι έλληνες είμαστε σε θέση να αλλάξουμε όλη την κατάσταση, αυτό είναι άλλο θέμα.

Τα πράγματα είναι τόσο απλά. Ο βυθός είναι ο χώρος όπου τα πάντα ξεκινάνε την αποσύνθεση τους, άρα μετά από αυτό, υπάρχουν κάποια παράγωγα, όπως νιτρικά και φωσφορικά άλατα. Στον βυθό πέφτουν και τα απομινάρια τροφής, τα περιττώματα των ψαριών, άρα εστίες νιτρωδών και αμμωνίας. Εκτός αυτόν, λόγω της βαρύτητας, όλες οι ακαθαρσίες παίρνουν την φόρα για το βαθύτερο σημείο.

Όπως είπα, το βαρύτερο νερό πηγαίνει πάντα προς τα κάτω. Αν η αντλία δεν βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο, τότε ουδέποτε θα πραγματοποιείται πραγματική και σωστή ανακύκλωση του νερού, αφίνοντας παράλληλα όλα αυτά που έχω αναφέρει πιο πάνω μέσα στη λίμνη.

Αυτή η κατάσταση έχει ως εξής:
1. Μη σωστή οξυγώνωση του νερού στα βαθύτερα σημεία της λίμνης (πράγμα που ειδικότερα τον χειμώνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα ψάρια).
2. Αφού τα νιτρικά και φωσφορικά άλατα θα παραμένουν στο νερό θα συναντούμε τακτικότατα έξαρση αιωρούμενης άλγης.
3. Ουδέποτε δεν θα απαλλακτούμε από την σκόνη και τα κατάλοιπα των ζημώσεων που θα πραγματοποιούνται στον πυθμένα.

Εδώ θέλω να πω ότι όντως συμφωνώ με την διαπίστωση του φίλου ότι κάθε λίμνη έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, αλλά παράλληλα έχει και τα σοβαρά της σημεία όπου απλά ακολουθούμε σωστά.

Παραθέτω ένα πολύ πρόχειρο σχέδιο...
Παράθεση:
Τωρα με 2 παπυρους, ενα κυκλοφορητη και με ενα D.I.Y φιλτρο το οποιο δεν ξερεις αν θα κανει δουλεια και με τα koi που θα βαλεις μεσα τα οποια τρωνε και χεζουν ολη μερα και με το αγαπημενο τους χομπυ να ανακατωνουν το βυθο, τις γλαστρες και οτι φανταστεις πραγματικα δεν ξερω ποιο θα ειναι το τελικο αποτελεσμα.
Άντρο, απλά χάρην αναφοράς, οι γνωστότεροι masters λιμνών δεν χρησιμοποιούν καθόλου φίλτρα της αγοράς. Ο τρόπος που το σκέφτεται ο φίλος πουριτανός δεν ξέρω. Για να είμαι και ειλικρινής δεν έχω καταλάβει ακόμα τι πρόκειται να κάνει. Απλά να υπενθυμίσω ότι ο χώρος φίλτρανσης πρέπει να έχει κάποια αναλογία σε σχέση με τα λίτρα της λίμνης. Π.χ. 4000λίτρα λίμνη-400 λίτρα χώρος φίλτρανσης, άρα υπόψην σου και ανάλογη ροή.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη in the pond : 15-04-09 στις 09:30 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 15-04-09, 10:07
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Επιτέλους ήρθε...χιχιχι
Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  pond.jpg
Εμφανίσεις:  316
Μέγεθος:  31,7 KB  

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 15-04-09, 17:18
Γηραιοί του GAB

Προεπιλογή

Παράθεση:
Δηλαδή παιδιά, συμφωνείτε όλοι σε ένα θέμα όπου έχουν χυθεί τόνοι τυπογραφικου και ηλεκτρονικού μελανιού, καταρρήπτοντας παράλληλα τις τόσες εμπειρίες και έρυνες των ειδικών του κλάδου. Αν εμείς οι έλληνες είμαστε σε θέση να αλλάξουμε όλη την κατάσταση, αυτό είναι άλλο θέμα.

Τα πράγματα είναι τόσο απλά. Ο βυθός είναι ο χώρος όπου τα πάντα ξεκινάνε την αποσύνθεση τους, άρα μετά από αυτό, υπάρχουν κάποια παράγωγα, όπως νιτρικά και φωσφορικά άλατα. Στον βυθό πέφτουν και τα απομινάρια τροφής, τα περιττώματα των ψαριών, άρα εστίες νιτρωδών και αμμωνίας. Εκτός αυτόν, λόγω της βαρύτητας, όλες οι ακαθαρσίες παίρνουν την φόρα για το βαθύτερο σημείο.

Όπως είπα, το βαρύτερο νερό πηγαίνει πάντα προς τα κάτω. Αν η αντλία δεν βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο, τότε ουδέποτε θα πραγματοποιείται πραγματική και σωστή ανακύκλωση του νερού, αφίνοντας παράλληλα όλα αυτά που έχω αναφέρει πιο πάνω μέσα στη λίμνη.

Αυτή η κατάσταση έχει ως εξής:
1. Μη σωστή οξυγώνωση του νερού στα βαθύτερα σημεία της λίμνης (πράγμα που ειδικότερα τον χειμώνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα ψάρια).
2. Αφού τα νιτρικά και φωσφορικά άλατα θα παραμένουν στο νερό θα συναντούμε τακτικότατα έξαρση αιωρούμενης άλγης.
3. Ουδέποτε δεν θα απαλλακτούμε από την σκόνη και τα κατάλοιπα των ζημώσεων που θα πραγματοποιούνται στον πυθμένα.

Εδώ θέλω να πω ότι όντως συμφωνώ με την διαπίστωση του φίλου ότι κάθε λίμνη έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, αλλά παράλληλα έχει και τα σοβαρά της σημεία όπου απλά ακολουθούμε σωστά.

Παραθέτω ένα πολύ πρόχειρο σχέδιο...

Άντρο, απλά χάρην αναφοράς, οι γνωστότεροι masters λιμνών δεν χρησιμοποιούν καθόλου φίλτρα της αγοράς. Ο τρόπος που το σκέφτεται ο φίλος πουριτανός δεν ξέρω. Για να είμαι και ειλικρινής δεν έχω καταλάβει ακόμα τι πρόκειται να κάνει. Απλά να υπενθυμίσω ότι ο χώρος φίλτρανσης πρέπει να έχει κάποια αναλογία σε σχέση με τα λίτρα της λίμνης. Π.χ. 4000λίτρα λίμνη-400 λίτρα χώρος φίλτρανσης, άρα υπόψην σου και ανάλογη ροή.
Φιλε μου Βασιλη να μου επιτρεψεις να διαφωνισω οχι μονο καθετα αλλα και οριζοντια

Εαν το σχεδιαγραμμα που εχεις ανεβασει ειναι μια λιμνη την οποια θα μπορουσε να φτιαξει καποιος οπως ειναι σχεδιασμενη και φυσικα ο μονος τοπος που θα μπορουσε η αντλια να μπει ειναι το βαθυτερο σημειο και αυτο ειναι μεγα λαθος.

Και εξηγουμαι: εαν π.χ το βαθυτερο σημειο της λιμνης απο την επιφανεια ειναι στο 1m και το επομενο επιπεδο βαθους απο την επιφανεια ειναι στους 50cm και αυτο ειναι αποτομο σαν γκρεμος και βαζαμε την αντλια στο επιπεδο 2 που ειναι τα 50cm ειναι φυσικο επομενο το νερο που μενει στο βαθυτερο σημειο με ολα αυτα τα υπολημματα να μην μπορει να αντληθει με αποτελεσμα ολων αυτων των επιπτωσεων που ειπες πιο πανω.

Τι εχω κανει εγω: το βαθυτερο σημειο της λιμνης μου ειναι σχεδον 1m. Απο εκει και περα ξεκινα ομοιομορφα μια ανηφορα χωρις αποτομους γκρεμους και φτανοντας στους 60cm τοποθετησα την αντλια. Με αποτελεσμα ολο το νερο να αντλειται ομοιομορφα χωρις να υπαρχουν φραγμοι μεσα στη λιμνη τους οποιους δεν θα μπορουσε να αντλησει η αντλια το νερο.

Παραθετω πιο κατω απο το manual της δικης μου αντλιας η οποια ειναι γερμανικη τις οδηγιες χρησης: Αν εισχωρησει στην αντλια χαλικι ή αμμος μπορει να καταστρεψει τη μοναδα λειτουργιας. Για να το αποφυγετε αυτο τοποθετειστε την αντλια σε ενα ειδικο ραφι αντλιων ή σε ενα ασφαλες βαθρο τουλαχιστον 20cm πανω απο τον πυθμενα της λιμνης. Ποτε μην καθιστατε την αντλια στο βαθυτερο σημειο της λιμνης. Εχοντας υποψην τα παραπανω σημειωστε και οτι το νερο που περιεχει πηλο ή αργυλο μειωνει τη διαρκεια ζωης της αντλιας λογω της συνεχους διαδικασιας κονιορτοποιησης.

Εδω και 2 χρονια που εχω τη λιμνη κανω τακτικοτατες μετρησεις του νερου.

Σε καμια περιπτωση δεν υπηρξε αμμονια, σε καμια περιπτωση δεν υπηρξαν νιτρωδη και οπως γνωριζεις Βασιλη που ειναι και το μεγαλο μου προβλημα ουτε νιτρικα. Αν και τωρα τελευταια κατι παει να γινει

Τωρα οσο αφορα τα D.I.Y φιλτρα ειναι θεμα γουστου ρε παιδια για ονομα του Θεου ο καθενας κανει οτι νομιζει.

Δεν λεω οτι ειναι κακο αλλα D.I.Y φιλτρα μονο σε μεγαλες λιμνες και αυτο λογω κοστους. Τωρα σε λιμνες 5000-10000 δεν βλεπω το λογο απο τη στιγμη που υπαρχουν τοσα εξιδεικευμενα συστηματα να ταλαιπωρουμαστε με D.I.Y. Ισως να ειναι και θεμα οικονομικου δεν λεω αλλα σε τετοια μικρα project γιατι να μην παω σε κατι πιο εξιδεικευμενο.

Κατι τελευταιο σχετικα με το βαθος της λιμνης μην ξεχνατε της κρυες μερες και νυχτες του χειμωνα οπου τα ψαρια πανε στο πιο βαθυ σημειο για τους λογους που ολοι ξερουμε. Φανταστειτε τωρα να ηταν η αντλια εκει μεσα στα μουτρα τους πως θα ενιωθαν

Πιο κατω παραθετω μια φωτο παρμενη απο τον περασμενο Γεναρη οπου τα ψαρια καθονται στο βαθυτερο σημειο. Φανταστειτε να ηταν εκει η αντλια

Εντελως φιλικα ρε δεν θελω κοντρες
Συνημμένα Thumbnails
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση

Όνομα:  DSC06998.jpg
Εμφανίσεις:  324
Μέγεθος:  63,8 KB  

Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)

Δικαιώματα - Επιλογές