|
Μεσογειακό Ότι έχει σχέση με τη ζωή και τη διατήρηση Μεσογειακού ενυδρείου |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
|||
|
|||
![]()
Βασίλη αν δεν ρωτάς θεωρητικά, θα στα πιάσω εγώ.... και pavo και μπαρμπουνάκια και γλώσσα και όλα αυτά που βλέπουμε με τη μάσκα.
Τώρα για τα άλλα, θα πας να κάνεις δημόσιες σχέσεις (με το αζημείωτο...) σε μια τράτα... και όλα καλά...
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Μην υποβαθμιζουμε την σημασια της ποικιλιας σε ενα ενυδρειο ...ακομα και τα reef ενυδρεια στην Ελλαδα απογειωθηκαν οταν ξεκινησαν οι μαζικες παραγγελιες διαφορων κοραλιων ...παλια -απο οτι ακουω- παλευαν 5 χομπιστες γυρω απο μια εφιλια ....τωρα την ''κουρευουμε'' για να μην μας πιανει χωρο ... |
|
|||
|
|||
![]()
Η όλη συζήτηση τείνει να πάρει το χαρακτήρα...καλλιστείων.
Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και άλλες κατηγορίες, όπως κιχλίδες Αφρικής και κιχλίδες Αμερικής…. και ότι άλλο μπορούμε να συγκρίνουμε. Οι γνώμες, όπως καταλαβαίνετε, είναι εντελώς υποκειμενικές και είναι μάταιο να προσπαθούμε να επιβάλουμε την δική μας στους υπόλοιπους. Τα πάντα είναι σχετικά. Βασίλη, πραγματικά δεν γνώριζα ότι συλλέγεις τους οργανισμούς του τροπικού σου ενυδρείου, προσωπικά με εξορμήσεις στην Ερυθρά, την Ινδονησία ή την Καραϊβική. Πραγματικά σε θαυμάζω. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι περισσότεροι Μεσογειακοί οργανισμοί, που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε ένα φυσικό σύστημα, βρίσκονται σε βάθος μερικών εκατοστών έως μερικά μέτρα, κυρίως στις αποχές των βραχωδών ακτών ή τους υφάλους. Ο τρόπος συλλογής τους είναι πανομοιότυπος με τον αντίστοιχο των τροπικών οργανισμών και στις περισσότερες περιπτώσεις ο απαιτούμενος εξοπλισμός είναι η μάσκα με αναπνευστήρα και μια απόχη. Σίγουρα άτομα που δεν έχουν βυθίσει το κεφάλι τους στη θάλασσα δεν θα τα καταφέρουν. Τα περισσότερα ψάρια, που φαίνονται στην παραπομπή μου αλλά και στις υπόλοιπες, είναι ψάρια που ζουν σε βάθος λίγων εκατοστών. Ειδικά το pavο, τα gobies κλπ συλλαμβάνονται πανεύκολα με μια απόχη με ή χωρίς δόλωμα. Τα αλανιάρικα ή κοπαδιάρικα ψάρια, συλλέγονται με δίχτυα, κιούρτους ενώ τα ψάρια και οι οργανισμοί μεγάλου βάθους, συλλέγονται από τις «νόμιμες» επαγγελματικές τράτες και δυστυχώς καταλήγουν νεκρά πίσω στη θάλασσα, αφού δεν έχουν κανένα εμπορικό ενδιαφέρον. Όσον αφορά τα τροπικά ψάρια, σας αναφέρω ότι τα ενδημικά ψαράκια πιάνονται με απόχες και παγίδες, τα κοπαδιάρικα με δίχτυα και του μεγάλου βάθους με καταδυτικό εξοπλισμό και με όλα τα παραπάνω αναφερθέντα. Αναφέρω δύο παραδείγματα. Οι Λευκόστερνοι πιάνονται με δίχτυα ενώ το flameangelή Loricullus, μόνο με καταδυτικό εξοπλισμό, αφού ζει σε βάθος μεγαλύτερο των 40 μέτρων και επιπροσθέτως απαιτεί προσαρμογή κατά την ανάδυσή του. Με τα παραπάνω, θέλω να επισημάνω, πως και τα τροπικά ψάρια έχουν βαθμούς δυσκολίας κατά τη συλλογή τους, γιατί απλούστατα είναι οργανισμοί με ένστικτο αυτοσυντήρησης και κάποιο σχετικό δείκτη νοημοσύνης, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τα ξαδέρφια τους Μεσογειακά. Συμπερασματικά, τελειώνοντας, θα έλεγα πως η συλλογή Μεσογειακών οργανισμών, δεν αποτελεί κάτι το διαφορετικό από την αντίστοιχη των τροπικών. Απλά στη Μεσόγειο δεν υπάρχει εμπορευματοποίηση των οργανισμών αυτών, με σκοπό τη διατήρησή τους σε κλειστά συστήματα (κατά τη γνώμη μου, καλύτερα), έτσι ο χομπίστας είναι υποχρεωμένος να βρει μόνος τρόπους για το σκοπό αυτό. Και πιστέψτε με δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο. Δεν απαιτεί κόπο, αλλά τρόπο. Για όσους βέβαια, δεν τα έχουν καλά με το υγρό στοιχείο, σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι άλλοι να βοηθήσουν.
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Αν επιμενεις , θα φανει ...και τοτε συνεχιζουμε. Το να κανουμε ενα διαλογο για ενα θεμα δεν ειναι τοσο δυσκολο νομιζω.Ειναι καποιες φορες προτιμοτερο απο το κυρηγμα ή το μονολογο. Τα τροπικα ψαρια μου τα αγοραζω απο τα κατα τοπους καταστηματα τα οποια νομιμως εισαγαγουν ψαρια απο χωρες του εξωτερικου με σκοπο τη διάθεσή τους στο ενυδρειακό εμπόριο.Οκ με αυτο ? Κανω μερικες ερωτησεις για το Μεσογειακο ενυδρειο με καποια χιουμοριστικη αλλα καθολου δεικτικη διαθεση. Επικεντρωνομαι στο θεμα της συλλογης οργανισμων στο επιπεδο του απλου χομπιστα...αλλωστε κανεις απο τους συμμετεχοντες νομιζω , δεν εχει Μεσογειακο ωστε να τιθεται θεμα προστριβης . Εχεις εσυ Νικο ? Ειναι καποιο απο τα τεσσερα ενυδρεια σου μεσογειακο ? Αν ναι , θα ηταν ωραιο να μας το παρουσιαζες καποτε. Αν οχι , γιατι οχι? Τελος , οσο αφορα την δικη μου εξοικειωση μου με το υγρο στοιχειο ,παροτι καποτε σου ειπα, μαλλον την ξεχασες... |
|
|||
|
|||
![]()
Θα παρακαλούσα να εστιάσουμε στην συζήτησή μας....
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Συμφωνω να συνεχισουμε τη κουβεντα ... ακολουθω οποιοδηποτε υφος.
Θα παρακαλουσα τον χομπιστα NPS να μας αποσαφηνισει/ενημερωσει : 1) ειναι υπερ τελικα της εμπορευματοποιησης των μεσογειακων ειδων ή οχι? Πρεπει να μπουν σε ενυδρειακα μαγαζια ή οχι ? Παραπανω θεωρει πως ειναι καλυτερα οχι. Ή μηπως πρεπει να εμπορευονται σαν τα τροπικα ωστε καποιοι ανικανοι (σαν εμενα) ή Αυστριακοι ή ανθρωποι που δεν εχουν χρονο για βουτιες να μπορουν να τα προμηθευονται ? Γιατι να τους στερησουμε το δικαιωμα στο hobby ? (που τα διαβασα αυτα ...απο καπου τα ξεσηκωσα) 2)Να με παραπεμψει σε βιβλιογραφια οπου αναφερεται οτι το loriculus δεν ζει σε βαθος μικροτερο των 130 ποδων.Θα ειναι χρησιμο κατα την επομενη εξορμηση μου στις τροπικες θαλασσες. |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Νεος στο αλμυρο νερο & προβληματα | kamberman | Θαλασσινό νερό - Γενικά | 79 | 21-12-10 01:45 |
ΧΡΗΣΗ DI ΣΕ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ? | ΠΟΛΑΤΟΓΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 6 | 14-05-07 11:00 |
εμβολιασμοσ σε αλμυρο νερο!!γινετε? | joe21r | Θαλασσινό νερό - Γενικά | 4 | 09-03-06 23:44 |
Μεσογειακό ενυδρείο -help | bakogiannisd | Μεσογειακό | 2 | 19-12-05 11:44 |