Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γενικά > DIY . Φτιάχτο μόνος σου

DIY . Φτιάχτο μόνος σου Ο τίτλος τα λέει όλα.

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 09-09-17, 17:09
Λάμπρος.Τ Ο χρήστης Λάμπρος.Τ δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 10-11-2015
Περιοχή: Μοσχάτο
Μηνύματα: 1.520
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από energy52 Εμφάνιση μηνυμάτων
Συμφωνω απολυτα με τον Σπυρο! Λαμπρο εχω βγαλει το καπακι εντελως τωρα το καλοκαιρι για να χω καλυτερη ψυξη κι εννοειται χωρις προβλημα..εχει μεινει μονο το πισω μερος που κρατανε τα ανεμιστηρια..Το μυστικο ειναι να βρισκονται κοντα στην επιφανεια για να πετυχουμε εξατμιση
Ok .... αν μπορείς να έχεις τα ανεμιστηράκια τόσο κοντά στο νερό ώστε να αποφεύγεις τις απώλειες στο αέρα που βγάζουν, τοτε ναι.
Οι περισσότεροι όμως (όπως και εγώ) τα έχουμε σε κάποιο πλαίσιο στην ίδια επιφάνεια με το καπάκι το οποίο απέχει 7 εκατοστά από την επιφάνεια του νερού.
Ξέρεις τι απόδοση έχουν τα ανεμιστηράκια σε απόσταση 7 - 8 -9-10 εκατ ? και με ανοικτό περιβάλλον γύρω τους ???
Αντίο ζωή (Μαρθα Βούρτση - Ελένη Χατζηαργύρη).
Εκτός και πάς όπως είπα πιο πάνω σε πιο δυνατά ανεμιστηρια ή όπως λες και εσύ αν τα ανεμιστηράκια ακουμπάνε σχεδόν το νερό.
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 09-09-17, 17:32
Το avatar του χρήστη Themis_aqua
Themis_aqua Ο χρήστης Themis_aqua δεν είναι συνδεδεμένος
Support Team
 
Εγγραφή: 15-01-2015
Περιοχή: Λαμια
Μηνύματα: 1.632
Προεπιλογή

Κατσε να το μετρησω Λοιπον.. 3,7 εκατοστα απ την επιφανεια του νερου.
Επισης βγαζοντας το καπακι εχω και λιγοτερο θορυβο..
__________________
Θέμης
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 10-09-17, 00:55
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Το μόνο που θέλουμε για να γίνει ψύξη με ανεμιστήρες είναι να προκληθεί εξάτμιση.
Με την αναταραξη του νερου διευκολυνουμε την εξατμιση, ενω ταυτροχρονα πρεπει να εχουμε πυλες διαφυγης των υδρατμων (αλλιως επιστρεφουν πισω και χανεται η ψυξη).

Τι καλυτερο λοιπον απο ανοιχτο καπακι για διαφυγη των υδρατμων?
Καποιοι επιτυγχανουν καποια ψυξη στο ενυδρειο τους ανοιγωντας απλα το καπακι. (Δισκαδες κυριως, που δεν θελουν και σοβαρη μειωση της θερμοκρασιας).

Αν δεν γινεται να εχουμε ανοιχτο καπακι, δημιουργουμε τρυπες στο καπακι. (Αν βαλουμε ανεμιστηρες να βγαζουν τον αερα προς τα εξω βοηθαμε ακομα περισσοτερο. Εχει πολυ περισσοτερο θορυβο ομως ετσι και εκ πειρας οι τρυπες σκετες φτανουν. Ενω ο ανεμιστηρας που χαλαλιζουμε βαζωντας τον να βγαζει αερα, μας δινει καλυτερο αποτελεσμα ψυξης οταν χτυπαει την επιφανεια του νερου).

Οσο περισσοτερο λοιπον αναταρασεται η επιφανεια του νερου και οσο μεγαλυτερες οι πυλες διαφυγης του αερα αυτου, τοσο καλυτερη ψυξη εχουμε.
Ο ανεμιστηρας εχει διπλη δραση, και δημιουργει αναταραξη και διωχνει τον αερα πανω απο την επιφανεια του νερου για να μην επιστρεφουν πισω οι υδρατμοι.



Λιγα πραγματα για την ψυξη απο βιβλιο φυσικης β γυμνασιου που επιβεβαιωνουν και θεωρητικα τα παραπανω.
Παράθεση:

Πώς προκαλείται η εξάτμιση;

Ορισμένα μόρια, όταν βρεθούν στην επιφάνεια του υγρού και κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, καταφέρνουν να υπερνικήσουν την ελκτική δύναμη των υπόλοιπων και να διαφύγουν στο περιβάλλον (για παράδειγμα στον αέρα).
Η εξάτμιση γίνεται μόνο από την επιφάνεια του υγρού και σε οποιαδήποτε θερμοκρασία. Ακόμη και στη διάρκεια του χειμώνα και στις πολικές περιοχές το νερό των λιμνών και των ωκεανών εξατμίζεται και έτσι δημιουργούνται τα σύννεφα και συντηρείται ο κύκλος του νερού. Δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα αυτή τη διαδικασία γιατί οι υδρατμοί, δηλαδή το νερό σε αέρια κατάσταση, είναι αόρατοι.

Εξάτμιση, θερμότητα και μικρόκοσμος.
Επειδή κατά την εξάτμιση διαφεύγουν μόρια τα οποία έχουν μεγαλύτερη κινητική ενέργεια από τα υπόλοιπα, η θερμοκρασία του υγρού ελαττώνεται. Η εξάτμιση είναι μια διαδικασία ψύξης. Προκειμένου να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία του υγρού που απομένει, θα πρέπει θερμότητα να μεταφερθεί από το περιβάλλον σ' αυτό, όπως συμβαίνει και στο βρασμό. Μάλιστα η θερμότητα που απαιτείται για την εξάτμιση είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη θερμότητα βρασμού. Για την εξάτμιση του νερού από τα ρούχα, τις λίμνες ή τους ωκεανούς, η απαιτούμενη θερμότητα προέρχεται από τον ήλιο.
Όταν ρίξουμε λίγο οινόπνευμα στο χέρι μας, αισθανόμαστε ψύχος. Πώς ερμηνεύεται αυτό το φαινόμενο; Καθώς το οινόπνευμα εξατμίζεται, η θερμοκρασία του ελαττώνεται και από το χέρι μας μεταφέρεται θερμότητα στο ψυχρότερο οινόπνευμα.

Η εξατμιση απο τη μερια της εξαρταται απο:
Α. Από την επιφάνεια του υγρού. Πράγματι, όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια ενός υγρού, τόσο πιο γρήγορα εξατμίζεται. Γι' αυτό απλώνουμε τα ρούχα για να στεγνώσουν.
Β. Από τη θερμοκρασία του υγρού. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία ενός υγρού, τόσο εντονότερα κινούνται τα μόριά του και τόσο ευκολότερα διαφεύγουν από το υγρό. Η εξάτμιση λοιπόν γίνεται πιο γρήγορα. Γι' αυτό το καλοκαίρι, που η θερμοκρασία είναι υψηλότερη, η ταχύτητα εξάτμισης του νερού μιας λίμνης είναι μεγαλύτερη.
Γ. Από την ύπαρξη ρευμάτων και την υγρασία του αέρα. Τα μόρια που διαφεύγουν, δεν εγκαταλείπουν οριστικά το υγρό. Συχνά, συγκρούονται με άλλα ίδια μόρια και επιστρέφουν στο υγρό. Με αυτό τον τρόπο η εξάτμιση γίνεται πιο αργά. Όταν λοιπόν ρεύμα αέρα παρασύρει μακριά από την επιφάνεια τα μόρια του υγρού που διαφεύγουν, η εξάτμιση γίνεται πιο γρήγορα. Γι' αυτό, όταν φυσά άνεμος, τα ρούχα στεγνώνουν γρηγορότερα. Για τον ίδιο λόγο, η ταχύτητα εξάτμισης είναι μικρότερη, όταν στον αέρα υπάρχει μεγάλη ποσότητα υδρατμών (μεγάλη υγρασία), δηλαδή τότε η εξάτμιση γίνεται πιο αργά.
Δ. Από το είδος του υγρού. Σε κάποια υγρά, όπως το οινόπνευμα, η βενζίνη και ο αιθέρας, οι δυνάμεις μεταξύ των μορίων είναι ασθενείς. Έτσι, τα μόριά τους εύκολα διαφεύγουν από την επιφάνεια του υγρού. Τέτοια υγρά που εξατμίζονται γρήγορα ονομάζονται πτητικά.
-------------------------
Οσο για την ερωτηση του θεματος
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Μπάμπης Εμφάνιση μηνυμάτων
Ο αδερφός μου έχει ένα ενυδρείο περίπου 270λίτρα. Πρόσφατα λόγω έλλειψης ψύξης έχασε μέσα σε 2 ημέρες παρα πολλα ψαράκια οπότε ξεκινάμε για την αγορά ενός stc1000 και την τοποθετηση ανεμιστήρων.
Έχω ήδη 4 8αρια ανεμιστηρακια υπολογιστή. Πιστεύεται ότι θα τον καλύψουν;
Ισως ναι, ισως και οχι.
Παιζει ρολο η διαφορα θερμοκρασιας χωρου και νερου που θελουμε να επιτυχουμε.
Παιζει ρολο και η υγρασια.
Παιζει ρολο η ροη αερα των ανεμιστηρων και η τοποθετηση τους, οπως και η δυνατοτητα διαφυγης των υδρατμων.

Προσωπικα ειχα δυσκολευτει να κατεβασω με 4 χ 80αρια (και μαλιστα απο τα πιο δυνατα που κυκλοφορουν) στους 27C τη θερμοκρασιας σε ενυδρειο 200 λιτρων, με θερμοκρασια χωρου 33C.
Οταν ανοιξα το μπροστινο καπακι εγιναν ολα πιο ευκολα.
Αλλο παραδειγμα. Σε 500 λιτρα εχω 3 χ 120αρια (δυνατα) και κατεβαζω 7 βαθμους ανετα, χωρις ανοιχτο καπακι. Οι εξοδοι του αερα ειναι μια τρυπα 120mm και το ανοιγμα της ταιστρας.
Επι της ουσιας σε ενυδρειο 270 λιτρων θα τοποθετουσα 2 χ 120αρια konig και θα αφηνα χωρο μηπως χρειαστει και τριτο
Αν δεν χωρουσαν τα 120αρια, θα εβαζα 3 ή 4 χ 90αρια konig

ΥΓ επρεπε να ξεκληριστεί το ενυδρειο για να παρει αποφαση να βαλει ψυξη? εστω ενα σκατοανεμιστηρακι προχειρα τοποθετημενο να κατεβαζει λιγο, δεν μπορουσε?
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη delta66 : 10-09-17 στις 00:55 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 10-09-17, 06:22
Το avatar του χρήστη DEXFISH
DEXFISH Ο χρήστης DEXFISH δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 17-02-2014
Περιοχή: Χίος
Μηνύματα: 856
Προεπιλογή

Μπάμπη ένα ένα μας τα λες. Έχεις αδερφό με ενυδρείο; Συμφωνώ σε όλα με τον Σπύρο. Να προσθέσω ότι τα 12αρια σχεδόν πάντα είναι και πολύ πιο αθόρυβα. Πρόσφατα άλλαξα τα 3 8αρια με 3 12αρια και είδα διαφορά στον θόρυβο. Τα άλλα δεν παλευονταν αν και έκαναν πολύ καλά τι δουλειά τους. Ας το κάνετε τώρα αλλά μάλλον θα βοηθήσει για του χρόνου. Τώρα πια πάει το καλοκαίρι
__________________
Σταύρος ο cheap-ης
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 10-09-17, 12:28
Μπάμπης Ο χρήστης Μπάμπης δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 23-02-2017
Περιοχή: Μυτιληνη
Μηνύματα: 576
Προεπιλογή

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις αν και μπερδεύτηκα λίγο. Θα τα μελετήσω καλύτερα.

Ναι έχω αδερφό ο οποίος έχει μεγάλο ενυδρείο.

Όμως τώρα άρχισα και τον βάζω στο σωστό δρόμο.

Δεν έκανε συχνές αλλαγές νερού, τώρα ξεκίνησε τις εβδομαδιαίες.

Δεν είχε ψύξη τώρα βάζουμε.

Έχει λίγα πλαστικά φυτά που δε θέλει να τα βγάλει αλλά θα τον καταφέρω.

Σιγά σιγά οι αλλαγές.

Για την ψαροσυνθεση δεν μιλάω. Θα τα δούμε εν καιρό.
-------------------------
Τωρα που τα μελετησα καλυτερα!!!

Αν δηλαδη την κατασκευη μου την βαλω σε οσο το δυνατον μικροτερη αποσταση απο το νερο με το ανοιγωμενο τμημα απο το καπακι του ενυδρειου πανω απο τα ανεμηστηρακια να λειπει τελειως θα κανω δουλεια;

Δηλαδη σαν το λινκ που μας εβαλε ο delta66 αλλα με βεργες οι οποιες θα ειναι περαστες (με τρυπουλες) στο πλαι απο το καπακι ωστε να κατευει κοντα στο νερο

Ας πουμε οτι, στο προχειρο σχεδιο, ειναι το καπακι και το μπροστα 1/3 ειναι το τμημα που ανοιγω-κλεινει στο ενυδρειο για τροφη και καθαρισμα, ενω οι κοκκινες γραμμες ειναι οι βεργες στις οποιες θα δεσω τα ανεμηστηρακια.

καπως ετσι το φανταζομαι



Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Μπάμπης : 10-09-17 στις 12:28 Αιτία: Automerged Doublepost
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 10-09-17, 13:42
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Να μην ειναι κολλητα στο νερο και παιρνουν νερα και καουν.
Καμια 10αρια cm μακρυα ειναι ΟΚ.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 11-09-17, 12:45
Λάμπρος.Τ Ο χρήστης Λάμπρος.Τ δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 10-11-2015
Περιοχή: Μοσχάτο
Μηνύματα: 1.520
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από delta66 Εμφάνιση μηνυμάτων
Το μόνο που θέλουμε για να γίνει ψύξη με ανεμιστήρες είναι να προκληθεί εξάτμιση.

Συμφωνώ. Όμως την εξάτμιση δεν την προκαλούν οι ανεμιστήρες. Η εξάτμιση υφίσταται από μόνη της.

Με την αναταραξη του νερου διευκολυνουμε την εξατμιση, ενω ταυτροχρονα πρεπει να εχουμε πυλες διαφυγης των υδρατμων (αλλιως επιστρεφουν πισω και χανεται η ψυξη).

Πιο σωστή διατύπωση είναι να δημιουργηθεί ένα κανάλι αέρα το οποίο θα μεταφερει το νέφος της εξάτμισης εκτός του χωρου με αποτέλεσμα αυτό να μην επιστρέφει (γιατί όσο και να θέλουμε πάντα ένα μέρος επιστρέφει) στο νερό.

Τι καλυτερο λοιπον απο ανοιχτο καπακι για διαφυγη των υδρατμων?
Καποιοι επιτυγχανουν καποια ψυξη στο ενυδρειο τους ανοιγωντας απλα το καπακι. (Δισκαδες κυριως, που δεν θελουν και σοβαρη μειωση της θερμοκρασιας).

Εαν ανοίξεις εντελώς τα καπάκια σε ένα ενυδρείο, ουσιαστικά καταργείς το "κανάλι αέρα" που περιέγραφα πριν.
Σαν αποτέλεσμα έχουμε:
1. Σε περίπτωση που η επιφάνεια του νερού είναι μεγάλη και η απόσταση των ανεμιστήρων (για 80αριδες μιλάω έτσι) είναι μεγαλύτερη των 7 εκατοστών, τότε ουσιαστικά δεν δημιουργούμε "κανένα" κανάλι μεταφοράς του αέρα εκτος του ενυδδρείου. Ουσιαστικά ο αέρας απλά ίσως (αν είναι πολύ δυνατοί οι ανεμιστηρες) να προωθήσει το νέφος πιο δίπλα και ουσιαστικά να χάσουμε όλη την ενέργεια.
2. Σε περίτωση που τοποθετήσουμε πιο ισχυρούς ανεμιστήρες 120αριδες η πιο μεγάλους και μειώσουμε την απόσταση από την επιφάνεια του νερού, και κατα συνέπεια δημιουργήσουμε πιο δυνατή μεταφορά του "νέφους", τότε ναι μπορούμε να πετύχουμε μεγάλη μείωση της θερμοκρασίας.


Αν δεν γινεται να εχουμε ανοιχτο καπακι, δημιουργουμε τρυπες στο καπακι.
Συμφωνώ και το εξήγησα πιο πάνω.
(Αν βαλουμε ανεμιστηρες να βγαζουν τον αερα προς τα εξω βοηθαμε ακομα περισσοτερο. Εχει πολυ περισσοτερο θορυβο ομως ετσι και εκ πειρας οι τρυπες σκετες φτανουν. Ενω ο ανεμιστηρας που χαλαλιζουμε βαζωντας τον να βγαζει αερα, μας δινει καλυτερο αποτελεσμα ψυξης οταν χτυπαει την επιφανεια του νερου).

Οσο περισσοτερο λοιπον αναταρασεται η επιφανεια του νερου και οσο μεγαλυτερες οι πυλες διαφυγης του αερα αυτου, τοσο καλυτερη ψυξη εχουμε.
Ο ανεμιστηρας εχει διπλη δραση, και δημιουργει αναταραξη (ανεμιστήρας 80αρις που δημιουργέι ανατάραξη σε επιφάνεια νερού και μάλιστα σε απόσταση πάνω από 10 εκατοστά όπως γράφεις πιο κάτω δεν υπάρχει) και διωχνει τον αερα πανω απο την επιφανεια του νερου για να μην επιστρεφουν πισω οι υδρατμοι.



Λιγα πραγματα για την ψυξη απο βιβλιο φυσικης β γυμνασιου που επιβεβαιωνουν και θεωρητικα τα παραπανω.
-------------------------
Οσο για την ερωτηση του θεματος

Ισως ναι, ισως και οχι.
Παιζει ρολο η διαφορα θερμοκρασιας χωρου και νερου που θελουμε να επιτυχουμε. Συμφωνώ
Παιζει ρολο και η υγρασια. Συμφωνώ
Παιζει ρολο η ροη αερα των ανεμιστηρων και η τοποθετηση τους, οπως και η δυνατοτητα διαφυγης των υδρατμων.

Προσωπικα ειχα δυσκολευτει να κατεβασω με 4 χ 80αρια (και μαλιστα απο τα πιο δυνατα που κυκλοφορουν) στους 27C τη θερμοκρασιας σε ενυδρειο 200 λιτρων, με θερμοκρασια χωρου 33C.
Οταν ανοιξα το μπροστινο καπακι εγιναν ολα πιο ευκολα. (Αν δεν υπήρχαν τρύπες ικανοποιητικές προκειμένου να δημιουργηθεί καναλι μεταφορά αέρα σαφεστατα και δεν θα πετύχαινες αυτό που ήθελες.)
Αλλο παραδειγμα. Σε 500 λιτρα εχω 3 χ 120αρια (δυνατα) και κατεβαζω 7 βαθμους ανετα, χωρις ανοιχτο καπακι. Οι εξοδοι του αερα ειναι μια τρυπα 120mm και το ανοιγμα της ταιστρας. Εδώ λοιπόν αρχίζεις και περιγράφεις αυτό που λέω πιο πάνω.
Επι της ουσιας σε ενυδρειο 270 λιτρων θα τοποθετουσα 2 χ 120αρια konig και θα αφηνα χωρο μηπως χρειαστει και τριτο
Αν δεν χωρουσαν τα 120αρια, θα εβαζα 3 ή 4 χ 90αρια konig

ΥΓ επρεπε να ξεκληριστεί το ενυδρειο για να παρει αποφαση να βαλει ψυξη? εστω ενα σκατοανεμιστηρακι προχειρα τοποθετημενο να κατεβαζει λιγο, δεν μπορουσε?
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από delta66 Εμφάνιση μηνυμάτων
Να μην ειναι κολλητα στο νερο και παιρνουν νερα και καουν.
Καμια 10αρια cm μακρυα ειναι ΟΚ.
προφανώς δεν αναφέρεσαι σε 80αρια εται ???

Και αφού λοιπόν το έχουμε ρίξει στις παραθέσεις ας παραθέσω και εγώ κάτι από τα χρόνια που διάβαζα....
https://repository.kallipos.gr/bitst..._chapter_8.pdf
Κεφάλαιο 8: Ψύξη και συστήματα διανομής ψύξης.

Σε περίμενα Σπύρο να έρθεις να τα πουμε από κοντά αλλά τελικά...με έβαλες να γράφω !!!
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Ψύξη ενυδρείου με ψύκτρα isidor DIY . Φτιάχτο μόνος σου 61 08-10-16 13:31
ψύξη ενυδρείου με μοτέρ ψυγείου marios psilopoulos DIY . Φτιάχτο μόνος σου 23 13-05-14 17:10
Ψύξη ενυδρείου μέσω ψύκτη πόσιμου νερού tallguit DIY . Φτιάχτο μόνος σου 8 20-03-14 10:25
Μια λύση για την ψύξη του ενυδρείου μου Misirlis Aquarium DIY . Φτιάχτο μόνος σου 14 01-03-14 11:12
Ερωτήσεις για ψύξη ενυδρείου stratosss DIY . Φτιάχτο μόνος σου 25 27-07-13 10:37

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 18:15.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,06583 seconds with 14 queries