Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Φυτεμένα Ενυδρεία > Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά

Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες.

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 07-12-05, 18:43
Το avatar του χρήστη gsa
gsa Ο χρήστης gsa δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 16-07-2005
Περιοχή: Πάτρα
Μηνύματα: 75
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Juan
Αυτό και μόνο του δείχνει ότι οι τιμές στο ενυδρείο σου μεταβάλοντε...... κάτι λέγαμε για ισορροπία πριν..
Αν έχεις αντίρρηση στο ότι πρέπει να κρατάμε ένα ενυδρείο με σταθερές τιμές (και τις σωστές βέβαια) θα την άκουγα ευχάριστα. Το ενυδρείο κάθε μέρα κάνει μια 'δραστηριότητα'-κατανάλωση, αν δεν συμπληρώσης αυτή την 'κατανάλωση' πως θα είναι σταθερά τα στοιχεία.
Τώρα αν το ενυδρείο σου δουλεύει έτσι και πάει καλά όπως λες...άστο όπως είναι ... είναι το "ιδανικό" αυτό !
(Κάποιος μου το έλεγε σήμερα στην συνάντηση)
Τώρα με το τελευταίο ποστ άλλαξε λίγο οπτική το θέμα....
Μέχρι τώρα λέγαμε για τα φυτά και την άλγη (...και τις συχνές αλλαγές νερου)
Εδώ είμαστε λοιπόν.
Από τα λεγόμενά μας ... και από την πραγματικότητα ... υπάρχουν δύο "πορείες" στο κλειστό σύστημα του ενυδρείου.
1. Ο δρόμος προς τις σταθερές τιμές (από το ph 8 της βρύσης που ξεκινάμε εδώ στην Πάτρα π.χ. στο ιδανικό 7 για ψάρια και φυτά ή 6,5 ή 7,5 ανάλογα με το τι έχει ο καθένας). Αυτός ο δρόμος είναι μακρύς και οδηγεί σταδιακά στις σταθερές τιμές.
2. Η καθημερινότητα η οποία αλλάζει τα δεδομένα μέσα στο 24ωρο. Μπορεί εγώ για παράδειγμα να μετράω 7,5 Ph αυτό όμως είναι στιγμιαίο ... και κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας αυτό θα αλλάζει (φαντάζομαι ότι θα είναι ημιτονοειδής αυτή η καμπύλη).

Επομένως, για αυτό πιστεύω ότι το σύστημα είναι χαοτικό, οι μικρές καθημερινές αποκλίσεις αν ξεπεράσουν το όριο που το ενυδρείο του καθενός αντέχει τότε οδηγούν κατά περίπτωση και σε απρόβλεπτα αποτελέσματα. Θα το παρομοίαζα με το εξής: μπορείς να προκαλέσεις αναταράξεις στην επιφάνεια του ενυδρείου σου ώστε να σχηματίζονται μικρά κύματα σε αυτό ... αλλά αν το παρακάνεις τότε κάποια στιγμή θα το νερό θα πεταχτεί έξω από το ενυδρείο.
Έτσι, μπορεί μικρές αλλαγές να γίνουν και να μην προκαλέσεις κανένα πρόβλημα στο σύστημα του ενυδρείου και μπορεί μία θεωρητικά μικρότερη αλλαγή (υπερβολικό τάισμα για μία και μόνο ημέρα) να ταράξει τόσο πολύ το σύστημα ώστε να γίνει ασταθές και να οδηγήσει προς κάποια αδύναμη κατάσταση (σάπισμα του ποιο ασθενούς φυτού, καφέ στίγματα στα φύλλα κ.λ.π. με συνέπειες απρόβλεπτες).

Σε όλα αυτά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι έχεις "σταθεροποιητικούς" παράγοντες ώστε να "σβήνουν" γρήγορα τις αποκλίσεις που ενδεχομένως δημιουργούνται από τις μικρές καθημερινές αλλαγές.
__________________
Η κοινωνία τελματώνει με τα πολλαπλάσια του ενός. Αρκεί ένα πολλαπλάσιο του δύο για να εμφανιστεί σύνθεση.
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 08-12-05, 01:40
Το avatar του χρήστη lasal
lasal Ο χρήστης lasal δεν είναι συνδεδεμένος
Banned
 
Εγγραφή: 22-04-2003
Περιοχή: Thessaloniki
Μηνύματα: 2.296
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από gsa
(φαντάζομαι ότι θα είναι ημιτονοειδής αυτή η καμπύλη).

μπορείς να προκαλέσεις αναταράξεις στην επιφάνεια του ενυδρείου σου ώστε να σχηματίζονται μικρά κύματα σε αυτό ... αλλά αν το παρακάνεις τότε κάποια στιγμή θα το νερό θα πεταχτεί έξω από το ενυδρείο.

Σε όλα αυτά το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι έχεις "σταθεροποιητικούς" παράγοντες ώστε να "σβήνουν" γρήγορα τις αποκλίσεις που ενδεχομένως δημιουργούνται από τις μικρές καθημερινές αλλαγές.
1. Πόση ειναι η απόκλιση της ημιτονοειδής καμπύλης που εννοείς?

2. Μπορείς να μου πεις τον τρόπο να πετάξω το νερό έξω απο το ενυδρείο? Με ενδιαφέρει και θέλω να το κάνω.

3. Εχεις να προτείνεις κάποιους σταθεροποιητικούς παράγοντες?
Ειναι ενδιαφέροντα αυτά που λές ομως απαντησε πρώτα στον scalare που προηγείται και μετά απαντάς και σε μένα

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη lasal : 08-12-05 στις 01:42
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 09-12-05, 00:42
qstavrosq Ο χρήστης qstavrosq δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 05-10-2004
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 233
Προεπιλογή

Φίλε gsa ας τα πάρουμε ένα ένα.
Καταρχήν τι εννοείς λέγοντας χαοτικό ? Επειδή περιγράφεις την μαθηματική-Φυσική χρήση του όρου θεωρώ ότι χρησιμοποιείς την έννοια χαοτικο-χάος όχι με την ευρύτερή της σημασία αλλά όπως αυτή περιγράφεται από την Φυσική και τα μαθηματικά. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά διότι μπορεί να έχει σχέση με την ευρύτερη σημασία του όρου π.χ άμα ρίχνεις πολύ φαΐ στο ενυδρείο ή άμα κάνεις αλλαγές κάθε αγίου ...&*@,. ανήμεα θα γίνει χάος στις τιμές του ph και των νικτρικών και δεν συμμαζεύεται αλλά αυτό δεν έχει καμμία σχέση με την φυσικομαθηματική υπόσταση του όρου χάος.
Τελείως θεωρητικά : "What scientists and mathematicians mean by chaos is very much related to the spirit of the definitions given above. We state that systems are chaotic if they:
1) are deterministic through description by mathematical rules.
2) have mathematical descriptions which are nonlinear in some way.

Πιο συγκεκριμένα "
the general meaning of chaos implies unpredictability of the path.Αlthough in principle we can predict how a system will behave to an arbitrary level of precision, in practice we can't find the initial starting point of the system accurately enough to be able to predict in detail what will happen beyond a short period of time. Small mismeasurements eventually add up to a big discrepancy between calculated and observed behavior
"
Δηλαδή χαοτικό θα ήταν ένα σύστημα ενυδρείο για το οποίο δεν θα μπορούσες να προβλέψεις τι θα συμβεί αν π.χ προσθέσεις 5 ml αμμωνίας. Στο συγκεκριμένο σύστημα ξέρεις ! ΄Περιμένεις εκ των προτέρων ότι η περιεκτικότητα σε αμμωνία θα αυξηθεί. Τώρα αν δεν μπορείς να προβλέψεις π.χ πόσο ακριβώς θα αυξηθεί το ph αν προσθέσεις συγκεκριμένο νερό στο ενυδρείο είναι άλλου παππά ευαγγέλιο και δεν έχει να κάνει με χαοτικό σύστημα σε καμμία περίπτωση. Ο καλύτερος όρος που ταιριάζει στο ενυδρείο είναι "σύστημα σε ασταθή ισσορροπία" . Για να γίνω πιο κατανοητός σκέψου μία σφαίρα (ένα βόλο) που ισσορροπεί πάνω στην μύτη ενός μικρού λοφίσκου. Ο αέρας είναι ελεύθερος να φυσίξει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.Αυτό σημαίνει ότι η σφαίρα μπορέι να πέσει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Θα μπορούσες αναλογικά να θεωρήσεις και αυτό το σύστημα χαοτικό πράγμα βέβαια που είναι λάθος. Τα σύστημα αυτό βρίσκεται σε ασταθή ισσορροπία διότι οποιαδήποτε μεταβολή θα εκτρέψει το σύστημα από την αρχική κατάσταση και το σύστημα δεν θα επιστρέψει σε αυτήν. Υπάρχει αίτιο και αποτέλεσμα. Όταν δρά το αίτιο (αέρας) γνωρίζεις εκ των προτέρων το αποτελέσμα(εκτροπή της σφαίρας από την θέση ισσορροπίας). Τώρα αν δεν γνωρίζεις π.χ ακριβή διεύθυνση ή μέτρο της ταχύτητας της σφαίρας αυτό δεν έχει να κάνει με χαοτικό σύστημα ...


Υ.Γ: Μην πάρεις προσωπικά και κακοπροαίρεται οτι είπα(ότι δηλαδή προσπαθώ να αποδείξω ότι είσαι λάθος). Απλώς ως Φυσικός το θέμα με τσίγκλισε δεν μπορούσα να μην τοποθετηθώ

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη qstavrosq : 09-12-05 στις 00:45
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 10-12-05, 14:06
Το avatar του χρήστη gsa
gsa Ο χρήστης gsa δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 16-07-2005
Περιοχή: Πάτρα
Μηνύματα: 75
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από qstavrosq
Τελείως θεωρητικά : "What scientists and mathematicians mean by chaos is very much related to the spirit of the definitions given above. We state that systems are chaotic if they:
1) are deterministic through description by mathematical rules.
2) have mathematical descriptions which are nonlinear in some way.
Επειδή μιλάμε για χημεία (ούτε μαθηματικά που είναι η επιστήμη μου ούτε φυσική που αναφέρεις ότι είναι η δικιά σου) εγώ θα αρκεστώ στην σκέψη ότι "οι κανόνες που υπάρχουν μέσα σε ένα ενυδρείο περιγράφονται από κάποιο μη γραμμικό σύστημα διαφορικών εξισώσεων" επομένως ακουμπάει εξ΄ορισμού και το 1 και το 2 του ορισμού σου.

Δοκίμασε σε μία οποιαδήποτε μηχανή αναζήτησης "chemical chaos aquarium"
__________________
Η κοινωνία τελματώνει με τα πολλαπλάσια του ενός. Αρκεί ένα πολλαπλάσιο του δύο για να εμφανιστεί σύνθεση.
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 10-12-05, 23:42
Το avatar του χρήστη Juan
Juan Ο χρήστης Juan δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 29-09-2004
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 964
Προεπιλογή

Φοβάμαι ότι μιλάμε για διαφορετικά πράγματα και είναι και ο λόγος που δεν έχουμε βγάλει κάποιο συμπέρασμα.
Οι απόψεις σου gsa και αυτά που έχεις διαβάσει με βρίσκουν σύμφωνο αλλά δεν κατάλαβα που διαφωνούμε (όλοι μαζί);
Ισχύουν για τα φυτά αλλά όχι για όλα. Όπως και ο ίδιος είπες
Παράθεση:
Εκείνο που πρέπει να κρατήσει κάποιος είναι ότι όσο και αν φαίνεται παράξενο τα δύο πρώτα επαρκούν για τη διατήρηση των φυτών στο ενυδρείο (μιλάω πάντα για low-tech ενυδρείο).
Αυτό που χαρακτηρίζει ως «low-tech (maintains)» ενυδρείο είναι τα φυτά και οι συνθήκες, έτσι δεν είναι ;
Τα φυτά τα χωρίσαμε λοιπόν (εμείς οι χομπίστες) σε κάποιες κατηγορίες σε συνάρτηση με τον ρυθμό ανάπτυξης και με τις συνθήκες-απαιτήσεις για την διατήρηση τους.
Αυτά λοιπόν τα στοιχεία που δίνεις, μπορούν να εφαρμοστούν με επιτυχία, στα Χαμηλών απαιτήσεων συστήματα (και πάλι δύσκολο είναι , μακροπρόθεσμα .) Η κουβέντα από την άλλη πλευρά γίνεται για ενυδρεία υψηλών απαιτήσεων οπότε για να δουλέψει με αυτή την λογική είναι αδύνατον.
Παράθεση:
Επιπλέον, γιατί εκτός από την επιστημονική πλευρά υπάρχει και αυτή που βλέπουν τα ματάκια μας, αν το ενυδρείο είχε εξαντληθεί με αυτές τις συνθήκες που του επιβάλω δεν θα έπρεπε αυτό να φαίνεται στο χρώμα των φυτών, στην ανάπτυξή τους, στο πόσο γρήγορα σαπίζουν φύλλα κ.α.
Τώρα έχω αποφασίσει να μην βάζω τίποτα στο ενυδρείο και να περιμένω να μου δείξουν τα φυτά τις ζητάνε και μετά να τους το προσφέρω. Αυτό όμως απαιτεί μεγάλη εμπειρία. και στον χρόνο αντίδρασης αλλά και στον τρόπο.
Αν τα φυτά σου είναι λίγο απαιτητικά αυτό που γράφεις θα το δεις με τα μάτια σου κάποια στιγμή.

Όλα καλά, αλλά ξεφύγαμε από το θέμα της άλγης.

Για αυτή την άλγη τι λένε τα βιβλία σου ;

Υ.Γ. Δες πάλι αυτό το μύνημα του Lasal αφού διαβάσεις προηγουμένος το πρόβλημα.
#30
__________________
"The answers to all questions are to be found in nature."
Takashi Amano


Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Juan : 10-12-05 στις 23:51
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 11-12-05, 00:25
Το avatar του χρήστη gsa
gsa Ο χρήστης gsa δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 16-07-2005
Περιοχή: Πάτρα
Μηνύματα: 75
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Juan
Φοβάμαι ότι μιλάμε για διαφορετικά πράγματα και είναι και ο λόγος που δεν έχουμε βγάλει κάποιο συμπέρασμα.Για αυτή την άλγη τι λένε τα βιβλία σου ;
Και εγώ δε νομίζω ότι διαφωνούμε αλλά πιανόμαστε από κουβέντα σε κουβέντα και πάμε αλλού.

Σχετικά με το ερώτημα η απάντηση που προκύπτει από τα βιβλία στο πρόβλημα της συγκεκριμένης άλγης είναι η απάντηση #14 απλά έδωσα αρχικά την απάντηση #9 επειδή νομίζω ότι είναι δύσκολο να βρει κάποιος νούφαρο οπότε έβαλα τα αμέσως επόμενα "καλά" φυτά.

Επειδή έχω πολύ καλή αυτογνωσία και γνωρίζω ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια ήμουν πολύ προσεκτικός ώστε να απαντήσω στο συγκεκριμένο ερώτημα συνεκτιμώντας τα φυτά που αναφέρει ότι έχει στο ενυδρείο του ο scalare και τίποτα παραπάνω. Με λίγο ψάξιμο στις απαντήσεις μου θα δεις ότι μόνο σε αυτήν τη θεματολογία - γύρω από τα φυτά δηλαδή - έχω δώσει κάποιες δειλές απαντήσεις. Δεν θέλω να το παίξω ούτε φυσικά είμαι ειδικός. Μαθηματικός είμαι ... και εκεί αν θές πάμε τις κόντρες μας.
__________________
Η κοινωνία τελματώνει με τα πολλαπλάσια του ενός. Αρκεί ένα πολλαπλάσιο του δύο για να εμφανιστεί σύνθεση.
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 12-12-05, 10:04
Το avatar του χρήστη Juan
Juan Ο χρήστης Juan δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 29-09-2004
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 964
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από gsa
Και εγώ δε νομίζω ότι διαφωνούμε αλλά πιανόμαστε από κουβέντα σε κουβέντα και πάμε αλλού.
........
Δεν θέλω να το παίξω ούτε φυσικά είμαι ειδικός. Μαθηματικός είμαι ... και εκεί αν θές πάμε τις κόντρες μας.
Από την απαντησή σου κατάλαβα ότι κάτι σε πείραξε, πράγμα που δεν το θέλω.... όπως καταλαβαίνεις και εγώ δεν είμαι ειδικός και λεω απλά την γνώμη μου, μην το χαλάσουμε

Υ.Γ. 'Κόντρες' ειδικά στα μαθηματικά δεν θέλω να βάλω (είναι κάτι που δεν πιστευω) , αλλά είναι μια άλλη κουβέντα αυτό !
__________________
"The answers to all questions are to be found in nature."
Takashi Amano

Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 11-12-05, 00:06
Το avatar του χρήστη gsa
gsa Ο χρήστης gsa δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 16-07-2005
Περιοχή: Πάτρα
Μηνύματα: 75
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από scalare
Σε ρωτησα πανω σε αυτα που λες εσυ... και οχι τα βιβλια που διαβαζεις...

Στο ενυδρειο το 54αρι σου, εχεις υποστρωμα; αν ναι ποιο; το νερο που βαζεις 1 φορα στης 3 βδομαδες τι ΡΗ ΚΗ εχει;

Τελικα τα φυτα σου τρεφοντε μονο με το φως, της πολυ μικρες αλλαγες νερου, τα παραγωγα του μεταβολισμου των ψαριων και των βακτηριδιων;; και απολυτος τιποτα αλλο; ουτε Co2; ουτε λιπασμα; ουτε....

Αν μου δωσεις μια εικονα του ενυδρειου σου θα καταλαβω καλητερα.
Τωρα για το βιβλιο που διαβασες...αστο..εχω διαβαση και εγω βιβλια πανω σε αυτα τα θεματα εχω δει αμετρητα ντοκιμαντερ γυρο απο των υδροβιο κοσμο και οχι μονο και....υπαρχουν πολλες θεωριες... γιατι η φυση συνεχως εξελησετε....
Επειδή η πείρα μου στα ενυδρεία είναι σχετικά μικρή - ελάχιστη θα έλεγα - θεωρώ ότι το σωστό είναι να μεταφέρω κυρίως αυτά που διαβάζω και όχι αυτά που πιστεύω.

Σε γενικές γραμμές το νερό της βρύσης στην Πάτρα (Αγία Σοφία γιατί όσοι ξέρουν από Πάτρα γνωρίζουν για το περίφημο δίκτυό της) είναι γύρω από τις παρακάτω τιμές:
- 8 ph
- 12-16 GH
- 6/7 ΚΗ
- 0 ΝΟ2
- διάφορες μικρές τιμές ΝΟ3

Στο 54άρι ξεκίνησα με απλό χαλίκι και πριν από ένα μήνα πρόσθεσα flourite (2 εκατοστά πάχος) για να ενισχύσω τη δράση στις ρίζες. Ο φωτισμός (ο μανίσιος της Juwel) λειτουργεί 12 ώρες με χρονοδιακόπτη και δεν έχω προσθέσει ποτέ λίπασμα.

Σήμερα έκανα μετρήσεις (πριν από λίγο τέλειωσα) και τα αποτελέσματα είναι:
- 7.2 ph
- 14 GH
- 6 ΚΗ
- 0 ΝΟ2
- 30 ΝΟ3 (αν και έχω αμφιβολία με τις σταγόνες γιατί ήτανε στα τελειώματα και λόγω πίεσης μάλλον έπεσαν παραπάνω - με τα sticks το βλέπω στις αποχρώσεις 10-25)

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα δύο φυτά που πρόσθεσα πριν από 8 ημέρες Limnophila sessiliflora και Ceratopteris thalictroides αναπτύσσονται τάχιστα (περίπου 1 εκατοστό την ημέρα η Limnophila) ενώ το Crinum thaianum που έχει μπει πριν από 1 μήνα ακριβώς έχει διπλασιαστεί (επειδή έχει μικρό ύψος το 54άρι έχουν διασχύσει όλο το μήκος του ενυδρείου και το μεγαλύτερο από αυτά αρχίζει την επιστροφή).

Επειδή όμως όπως λες και εσύ καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι σε αυτά που διαβάζουμε και ακούμε θα πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου πως θα πάει το πράγμα.
__________________
Η κοινωνία τελματώνει με τα πολλαπλάσια του ενός. Αρκεί ένα πολλαπλάσιο του δύο για να εμφανιστεί σύνθεση.
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 10-12-05, 13:49
Το avatar του χρήστη gsa
gsa Ο χρήστης gsa δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 16-07-2005
Περιοχή: Πάτρα
Μηνύματα: 75
Προεπιλογή

Φίλε lasal ακολουθούν οι απαντήσεις με το ανάλογο χιούμορ.

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από lasal
1. Πόση ειναι η απόκλιση της ημιτονοειδής καμπύλης που εννοείς?
:
Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλό. Ας το περιορίσουμε μόνο στο ph. Είναι η συνισταμένη δύο ανεξάρτητων κινήσεων. Στη διεύθυνση Function-Plot Applet μπορείς να πειραματιστείς ώστε να έχεις οπτική απεικόνιση.
1η: φθίνουσα καμπύλη που συγκλίνει στο ph=7 ξεκινόντας από την τιμή του ph της βρύσης του καθενός.
2η: Ημιτονοειδής (το μήκος είναι δεδομένο αφού μιλάμε για τον ημερήσιο κύκλο αλλά για το πλάτος της είναι διαφορετικό ανάλογα με το τι περιέχει το ενυδρείο του καθενός)

Για να βρεις το πλάτος στο δικό σου ενυδρείο θα μπορούσες να δοκιμάσεις μετρήσεις του ph κάθε μισή ώρα μέσα σε ένα 24ωρο. Από τις ωριαίες μετρήσεις θα μπορούσες να βγάλεις την εκτίμηση του πλάτους ενώ από τις αντίστοιχες ενδιάμεσες μισάωρες να βγάλεις εκτίμηση του σφάλματος (συνήθως κερδίζεις ακρίβεια ενός δεκαδικού ψηφίου)

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από lasal
2. Μπορείς να μου πεις τον τρόπο να πετάξω το νερό έξω απο το ενυδρείο? Με ενδιαφέρει και θέλω να το κάνω.
:
Δοκίμασε ακριβώς αυτό με τις αναταράξεις αλλά φρόντισε ... να έχεις ανοίξει το καπάκι.

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από lasal
3. Εχεις να προτείνεις κάποιους σταθεροποιητικούς παράγοντες?
Ειναι ενδιαφέροντα αυτά που λές ομως απαντησε πρώτα στον scalare που προηγείται και μετά απαντάς και σε μένα
Ο βασικότερος είναι ποικιλία φυτών σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης τους.
__________________
Η κοινωνία τελματώνει με τα πολλαπλάσια του ενός. Αρκεί ένα πολλαπλάσιο του δύο για να εμφανιστεί σύνθεση.
Απάντηση με παράθεση
  #10  
Παλιά 10-12-05, 13:03
Το avatar του χρήστη gsa
gsa Ο χρήστης gsa δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 16-07-2005
Περιοχή: Πάτρα
Μηνύματα: 75
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από scalare
Βρε φιλαρακο gsa πολυ χαοτικα μας τα λες.....

Τα φυτα σου μιας και δεν τα ριχνεις λιπασμα που βρισκουν τον fe και το k ??? Αυτα ειναι τα βασικα συστατικα που χρειαζοντε σε καπια ποσοτητα τα υδροβια φυτα για αναπτυξη και υγεια!!! ...και δεν βρισκοντε στην απαιτουμενη ποσοτητα που θελουν τα φυτα στο νερο που πινουμε... τα ιχνοστοιχεια ας υποθεσουμε οτι ειναι αρκετα στο νερο της υδρευσης

Αν αλλαζεις το 1/10 του νερου μια φορα τον μηνα ...τοτε το νερο του ενυδρειου σου ειναι πολυ φτωχο σε ιχνοστοιχεια γιατι σε αυτο το διαστημα εχουν κταναλωθει...

Δεν θελω να σε αμφισβητησω αλλα μου φαινονται λιγο περιεργα ολα αυτα...
Καταρχήν δεν αμφισβητείς εμένα αφού αυτά δεν είναι απόψεις δικές μου αλλά επιστημονικές θέσεις που έχω διαβάσει.

Σε όλα αυτά οι απαντήσεις περιγράφονται αναλυτικά σε δύο κεφάλαια του βιβλίου "Ecology of the planted aquarium":
Ειδικότερα:
- Κεφάλαιο 2: "Plants as water purifiers": σχετικά με το ρόλο που παίζουν στο "καθάρισμα" του νερού τα φυτά.
- Κεφάλαιο 6: "Sources of plant nutrients" όπου σε λίγες γραμμές αναφέρει ότι τα φυτά ζούν:
1. από το υπόστρωμα,
2. από το φαγητό των ψαριών (αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ταϊστε το ενυδρείο και όχι τα ψάρια),
3. με τα ιχνοστοιχεία του νερού (αλλαγή νερού)
4. με το λίπασμα (το οποίο ταϊζει και την άλγη).

Αν μελετήσει κάποιος τους πίνακες που παραθέτει θα δεί ότι ένα καλό υπόστρωμα για φυτά προσφέρει στοιχεία που ορισμένα από αυτά -όχι όλα - εξαντλούνται ύστερα από χιλιάδες χρόνια !

Εκείνο που πρέπει να κρατήσει κάποιος είναι ότι όσο και αν φαίνεται παράξενο τα δύο πρώτα επαρκούν για τη διατήρηση των φυτών στο ενυδρείο (μιλάω πάντα για low-tech ενυδρείο).

Επειδή όμως ένα ενυδρείο εκτός από φυτά ... ασφαλώς ... έχει και ψάρια που απαιτούν "καθαρό" και σταθερό νερό εκεί αρχίζουν να μπαίνουν οι περιορισμοί ώστε οι συνθήκες να είναι σωστές και για αυτά.

Επιπλέον, γιατί εκτός από την επιστημονική πλευρά υπάρχει και αυτή που βλέπουν τα ματάκια μας, αν το ενυδρείο είχε εξαντληθεί με αυτές τις συνθήκες που του επιβάλω δεν θα έπρεπε αυτό να φαίνεται στο χρώμα των φυτών, στην ανάπτυξή τους, στο πόσο γρήγορα σαπίζουν φύλλα κ.α.

Τέλος, επειδή δεν είμαι δογματικός και όταν κάνω κάποιο λάθος αμέσως το παραδέχομαι, μόλις αυτό που βλέπω και μετράω αρχίσει να αλλοιώνεται να είσαι σίγουρος ότι θα το γράψω γιατί το σημαντικό είναι να φαίνεται η αλήθεια και όχι αυτό που νομίζω ή νομίζουμε ότι ισχύει.
__________________
Η κοινωνία τελματώνει με τα πολλαπλάσια του ενός. Αρκεί ένα πολλαπλάσιο του δύο για να εμφανιστεί σύνθεση.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Αλγη για πουλημα!!!! Pritanis Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά 6 18-02-05 11:42
Phosphates (PO4)- Αλγη Emmanuela Γλυκό νερό - Γενικά 6 24-03-03 22:37
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΦΥΤΑ ΜΟΥ newfish Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά 0 27-12-02 17:34
Algae eaters newfish Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά 0 24-12-02 21:59
Algae, algae prevention, algae eaters, Tolis Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά 0 15-12-02 05:36

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 01:57.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,15896 seconds with 13 queries