Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #5  
Παλιά 30-05-11, 14:49
Το avatar του χρήστη delta66
delta66 Ο χρήστης delta66 δεν είναι συνδεδεμένος
Professor
 
Εγγραφή: 29-09-2007
Περιοχή: Αθηνα
Μηνύματα: 19.360
Προεπιλογή

Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από stratigos24 Εμφάνιση μηνυμάτων
Καλησπερα σε ολους.

Μια ερωτηση θα ηθελα να κανω. Βλεπω πολλα ειδη ψαριων στα προφιλ τους (μιας και ψαχνω για το τι ψαρια να βαλω στο ενυδρειο) οτι καποιο πχ. θελει ph 5,5-7 με ειδανικο το 6,5. Ενα παραδειγμα ειναι αυτο και αλλα διαφορα αναλογα με το ψαρι, οπως κατι κιχλιδες 8,2 κλπ. Τα πετ σοπ που μας τα πουλανε τα εχουνε σε τετοιες συνθηκες ή σε οτι ph βγαζει το νερο τους εκει? Αμφιβαλλω πολυ για το οτι κρατανε το καθε ψαρι στο ph που πρεπει να ειναι.

Και ακομα, εκεινοι που προμηθευουν τα ψαρια, τα εχουν σε αναλογο νερο με αυτο που θελει το καθε ψαρι μεχρι να ερθουν στην Ελλαδα?

Ολα αυτα τα ρωταω διοτι εχω μια απορεια. Αν πχ, ενα ψαρι δεν το κρατανε στις παραμετρους που χρειαζεται γενικος, εκεινο δεν συνηθιζει (αν μπορω να το πω ετσι) ή καλυτερα εκεινο δεν προσαρμοζεται στο νερο εκεινο? Δηλαδη γιατι καποιος που θελει να βαλει ενα oscar να μην το εχει σε 8 ph αν τοσο για παραδειγμα βγαζει η βρυση του, αλλα θα πρεπει να το ριξει στο 6,5-7,5 ?

Δημιουργουνται ετσι προβληματα στα ψαρια?
Εχουμε να κανουμε με διαφορους παραγοντες που θα προσπαθησω να σου αναλυσω.

Καταρχην μη βαζεις ολα τα καταστηματα στο ιδιο τσουβαλι.
Υπαρχουν καποια που προσεχουν τις παραμετρους να ειναι σωστες εως ανεκτες.
Επισης υπαρχουν καποια ειδη που υποχρεωτικα ολα τα καταστηματα τα εχουν σε σωστο νερο αλλιως τα χανουν λογω ευαισθησιας.

Μετα παμε στο βασικο οτι τα ψαρια μενουν στα καταστηματα για λιγο καιρο.

Μετα παμε στο οτι με τις παραμετρους που αναγραφονται στα προφιλαδικα δεν σημαινει οτι αν ξεφυγουμε λιγο απο τα ορια, το ψαρι θα πεθανει αμεσα.
Αναλογα τη ευαισθησια του καθε ειδους και το χρονο παραμονης στο "λαθος" νερο, μπορει με την "καταπατηση" των οριων αυτων, να παρατηρησουμε απο μειωμενα χρωματα, αδιαφορια για αναπαραγωγη, οχι σωστες συμπεριφορες, μεχρι μειωμενο προσδοκιμο ζωης, μειωμενο ανοσοποιητικο και ως εκ τουτου ασθενειες κλπ

Το πιο σημαντικο για την επιβιωση τους κατα την παραμονη τους στα καταστηματα αλλα και κατεπεκτασιν στα ενυδρεια μας, ειναι η σχετικη σταθεροτητα των παραμετρων (ph gh kh θερμοκρασια) και το καθαρο νερο (απο αμμωνια, νιτρωδη, νιτρικα φωσφορικα κλπ).
(χωρις να αποκλειουμε την υπαρξη απαραδεκτων καταστηματων που ουτε αυτο δεν τους παρεχουν)

Για τη σωστη ομως διαβιωση των ψαριων και την ανταμοιβη μας με ωραιο χρωματισμο, σωστες συμπεριφορες, μεγαλο προσδοκιμο ζωης και φυσικα αναπαραγωγες, εμεις σαν χομπιστες κυνηγαμε και τις σωστες παραμετρους στο νερο, εκτος απο την σταθεροτητα τους και την καθαριοτητα του νερου.

Μετα εχουμε να κανουμε με τους εκτροφεις. Τα πιο "δυσκολα" ψαρια αναγκαστικα θελουν δεν θελουν θα τα διατηρησουν σε σωστο νερο για να αναπαραχθουν. Τα μικρα ωστοσο μπορουν να τα μεγαλωσουν οχι σε τοσο αυστηρα σωστο νερο απο παραμετρους.
(μη ξεχναμε οτι καποια ψαρια μπορει και να απαιτουν καπως διαφορετικες παραμετρους κατα την αναπτυξη σε σχεση με τα ενηλικα)

Μεσα σε ολα δεν ξεχναμε το σημαντικο οτι πολλα ειδη ψαριων, εχουν μαθει να ζουν καλα και σε παραμετρους πιο ουδετερες.

Μια προταση που κανω συχνα ειναι οταν στηνουμε ενα ενυδρειο να το εχουμε σε ουδετερες παραμετρους και αφου συμπληρωσουμε την συνθεση μας να αρχισουμε να βελτιωνουμε τις παραμετρους στις ιδανικες τιμες για τα ειδη του ενυδρειου μας.
Εκτος κι αν προμηθευομαστε ψαρια απο τα καταστηματα-εξαιρεσεις που ανεφερα πιο πανω.
__________________
O delta66 δεν εχει καμια σχεση με επαγγελματα που αφορουν το ενυδρειο και δεν εξαρταται απο σπονσορες, επαγγελματιες και διαφημισεις.
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα.
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,05144 seconds with 10 queries