Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   Αρχάριοι γλυκού νερού (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=34)
-   -   ανατάραξη επιφάνειας για οξυγόνωση του νερού (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=54338)

mikrosaquaristas 04-07-11 15:01

ανατάραξη επιφάνειας για οξυγόνωση του νερού
 
το έβαλα εδώ το τόπικ γιατί το θεωρώ πραγματικά αρχάρια απορία

όταν λέμε ανατάραξη επιφάνειας
εννοούμε να σχηματίζονται "μπουρμπουλήθρες" απο την "βίαιη" πρόσκρουση του νερού της επιστροφής του φίλτρου μας στο νερό του ενυδρείου?

η απλά να υπάρχει κίνηση?

ας πούμε αν βάλες ένα μικράκι εσωτερικό φίλτρο με την έξοδο να χτυπάει απο κάτω την επιφάνεια του νερού,δημιουργείται ένα ανασήκωμα του νερού και υπάρχει γενικά μεγάλη αναταραχή του νερού-αλλά δεν βλέπεις να δημιουργούνται μπουρμπουλήθρες και δεν ακούγεται το πλιτς πλίτς πλατς συνέχεια
αρκεί αυτό?

ή πρέπει να βλέπουμε μπουρμπουλήθρες?

halvas69 04-07-11 15:03

Αρκεί- αρκεί ;)
Δεν χρειάζεται να κάνει μπουρμπουλήθρες, αλλά κάτι σαν ελαφρύ κυματισμό.
Πως κάνει πχ τα δαχτυλίδια το νερό όταν πετάς μία πέτρα ;
Κάτι σαν αυτό σκέψου.

Κλεόβουλος 04-07-11 15:05

Εννοούμε να υπάρχει κυματισμός στην επιφάνεια και να μην είναι το νερό στάσιμο ;)

mikrosaquaristas 04-07-11 15:08

οκ-κατανοητό
Ευχαριστώ!:)

dimitrios 04-07-11 15:10

οποτε η αεραντλια ειναι περιτη;

delta66 04-07-11 15:19

Κι εγω απο τη δικη μου παρατηρηση τουλαχοστον, συμφωνω με τον ελαφρυ κυματισμο της επιφανειας για την ανταλλαγη των αεριων.

Ομως καποιο παλιος και εμπειρος χομπιστας με μεγαλα ψαρια (μαδαγασκαρη, κ. αμερικη κλπ) σε μεγαλα ενυδρεια, πιστευει οτι πρεπει η διαδικασια να ξεκιναει απο χαμηλα στο ενυδρειο με μεγαλη αεροπετρα και να σκανε μπολικες φυσαλιδες στην επιφανεια.
Δεν τον καλυπτει (και οπως υποψιαζομαι οχι μονο για οξυγονωση γιαυτο και υπογραμμισα "απο χαμηλα") η επιφανειακη αναταραξη μεσω φιλτρου ή κυκλοφορητη.
Εχει κανεις καποιο σχολιο επ αυτου?

mikrosaquaristas 04-07-11 15:22

μετράει οξυγόνο κανείς μας?

επίσης κάπου διαβάζω περι σχέσης μεταξύ ποσότητας οξυγόνου στο νερό και βιοαποικοδομησιμότητας των νιτρικών απο τα φυτά και την "βιολογία" του φίλτρου

δηλαδή δεν έχουν όλα τα συστήματα ίδιες ανάγκες και ίδιες καταναλώσεις οξυγόνου

kgf12345 04-07-11 15:31

απο οσο εχω παρατηρησει εγω στο δικο μου,καποιες φορες η απλη αναταραξη της επιφανειας απτο φιλτρο δεν αρκει.νομιζω οτι παιζουνε κιαλλοι παραγοντες ρολο,οπως η θερμοκρασια τα φυτα η ιχθυοφορτιση κλπ-ισως ακομη και ο φωτισμος.εχει τυχει να το αφησω μονο με αναταραξη απτο φιλτρο και οταν επεστρεψα τα ειδα ολα πανω τα ψαρια μεχρι και τις γαριδες.το ειχα και δουλευε ετσι αρκετες μερες και δεν υπηρχε κανενα προβλημα.παρολαυτα εκεινο το βραδυ προεκυψε.(συγκεκριμενα το βραδυ της αναστασης που μας περασε)και ευτυχως που δεν αργησα να επιστρεψω:rolleyes:
θελω να πω οτι ενω κατι μπορει να κανει δουλεια μπορει υπο ορισμενες προυποθεσεις να αποτυχει.ετσι απο τοτε αφηνω και την αεραντλια μεσα να λειτουργει μαζι με την αναταραξη του φιλτρου για ασφαλεια.φυλαγε τα ρουχα σου που λενε.εκτος αυτου νομιζω οτι ετσι κιαλλιως χρειαζεται μια δικλειδα ασφαλειας σε περιπτωση που υπαρξει προβλημα στο φιλτρο.μειωση ροης κλπ-ειδικα σε περιπτωση που λειπω απτο σπιτι....

in the pond 04-07-11 15:32

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από mikrosaquaristas (Μήνυμα 605849)
δηλαδή δεν έχουν όλα τα συστήματα ίδιες ανάγκες και ίδιες καταναλώσεις οξυγόνου

Εξαρτάται καθαρά από που αντλούμε νερό, το βάθος του ενυδρείου σε αναλογία με την επιφάνεια, το είδος των ψαριών και την ιχθυοφόρτωση. Γενικότερα όμως, οι διαστάσεις των έτοιμων ενυδρείων της αγοράς προβλέπουν ώστε να καλύπτουν τα ψάρια που θα φιλοξενηθούν με την ανατάραξη και μόνο.

Διαχωρισμό ψαριών με γνόμωνα τις απαιτήσεις τους σε οξυγόνο, θα έβλεπα στις περιπτώσεις ψαριών λίμνης με ένα γρήγορης και απότομης ροής ποτάμι. Στη δεύτερη περίπτωση, βλέπω χρήση αεραντλίας.;)

Η αλήθεια είναι ότι μόνο για ελάχιστα ψάρια για την ώρα, έχουν υπολογιστεί (με έρευνες) οι απαιτήσεις τους σε οξυγόνο.

Γιώργος Κ 04-07-11 16:03

Και σε δισκους η πολυ καλη αναταραξη της επιφανειας μπορει να μην ειναι αρκετη (εξαρταται την ηλικια, τον αριθμο σε συναρτηση με τα λιτρα που εχουμε) και πολυ συχνα χρησιμοποιουμε αεραντλια.
Φυσικα σε εκτροφης γιατι σε αγρια δεν συνισταται απο κανενα η αεραντλια ... οποτε παμε στη πολυ καλη αναταραξη της επιφανειας!

delta66 04-07-11 16:06

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Γιώργος Κ (Μήνυμα 605869)
Φυσικα σε εκτροφης γιατι σε αγρια δεν συνισταται απο κανενα η αεραντλια ... οποτε παμε στη πολυ καλη αναταραξη της επιφανειας!

Κανε ενα εξπλειν πλιζ του διαχωρισμου με βαση και την εμπειρια σου σε εκτροφης και αγριους

Γιώργος Κ 04-07-11 16:25

Βασικα ειχα ετοιμη τη καινουργια eheim αεραντλια να τη βαλω (αξιωθηκα επιτελους να τη παρω!) με λιγη ερευνα διαβασα πολλα αρθρα που ελεγαν οχι στην αεραντλια σε αγριους! Οι πιο πολλοι υποστηριζαν οτι τους ενοχλει! Φυσικα δεν εμεινα εκει και ρωτησα πιο "εμπειρους" οπως Bleher κοκ και μου ειπαν ακριβως το ιδιο πραγμα! Εντυπωση μου εκανε το γεγονος οτι μου προταθηκε πολυ καλη ροη στο ενυδρειο σαν αντισταθμισμα της ελλειψης της! (ειχα σκοπο να εχω πολυ λιγη! Χωρις τυφλα σημεια αλλα μικρη ροη! Για αυτο προτιμησα το ηλεκτρονικο pro3 για να "παιξω" με τη ροη και να εχω αφθονο χωρο για βιολογια)
Το δοκιμασα λοιπον και εγω και αφου παρατηρησα οτι δεν υπαρχει ελλειψη οξυγονου στα ψαρια και φυσικα να μη δειχνουν ενοχληση ... το υιοθετησα! Με την αεραντλια να καθεται στο ραφι!
Στους εκτροφης ειχα παντα αεραντλια! Ειδικα στις γεννες οσο πιο πολυ οξυγονο τοσο καλυτερα !

delta66 04-07-11 16:45

Ευχαριστω

Manuel 07-07-11 03:21

Φαντάσου την έξοδο του φίλτρου σου η οποία με τη ταχύτητα του νερού αναδιαταρράσει την επιφάνεια και δημιουργεί φουσκάλες. Αυτές οι φουσκάλες σπάνε αμέσως απελευθερώνοντας τα αέρια πίσω στην ατμόσφαιρα.

Όταν όμως έχει την αεραντλία στο βυθό σου οι φούσκες αυτές κάνουν ολόκληρη διαδρομή. Στη διαδρομή του απο το βυθό στην επιφάνεια, αλληλεπιδρούν πολύ περισσότερη ώρα στο νερό του ενυδρείου και έτσι διαλύεται περισσότερη ποσότητα αερίου.

Συμπέρασμα: Σαφώς καλύτερα να έχεις αεραντλία.

Επίσης η διαλυτότητα των αερίων στο νερό αυξάνει, όσο μειώνεται η θερμοκρασία. Όσο πιο κρύο το νερό, τόσο πιο μεγάλη διάλυση του O2 στο νερό. Γι'αυτό λοιπόν το καλοκαίρι που το νερό χτυπάει 30αρια, το Ο2, το οποίο διαλύεται στο νερό και μένει να αναπνεύσουν τα ψάρια, είναι λιγότερο.

Έχω την εντύπωση πως εάν έχεις φυτά, δεν χρειάζεται να έχεις αεραντλία. Τα φυτά μέσω της αναπνοής, σου δίνουν οξυγόνο. Το βράδυ μόνο κατά τη διαπνοή τους, ίσως χρειαστεί να ανοίγεις την αεραντλία.

Εγώ δεν έχω φυτά ακόμα, ευελπιστώ σύντομα να βάλω. Αυτά.

halvas69 07-07-11 09:54

Μπα....

mikrosaquaristas 07-07-11 12:27

μέτρηση οξυγόνου γίνεται?
είναι αξιόπιστη?

έτσι πείθονται όλοι . (σχεδόν όλοι δηλαδή-αλλά αυτοί που δεν πείθονται ούτε έτσι....δεν έχουν σωτηρία,έχω πάψει να ασχολούμαι καιρό....)

μπουρμπουλήθρες(ή φουσκάλες) τελικά δεν χρειάζονται ή χρειάζονται?
ιδού ή απορία :D

οι ενυδρειάδες λένε όχι
οι γεωλόγοι ναι :)

:cool:

delta66 07-07-11 12:41

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από mikrosaquaristas (Μήνυμα 606889)
μέτρηση οξυγόνου γίνεται?
είναι αξιόπιστη?

έτσι πείθονται όλοι . (σχεδόν όλοι δηλαδή-αλλά αυτοί που δεν πείθονται ούτε έτσι....δεν έχουν σωτηρία,έχω πάψει να ασχολούμαι καιρό....)

μπουρμπουλήθρες(ή φουσκάλες) τελικά δεν χρειάζονται ή χρειάζονται?
ιδού ή απορία :D

οι ενυδρειάδες λένε όχι
οι γεωλόγοι ναι :)

:cool:

Τεστ υπαρχει απο οτι ξερω.
Φυσικα μπορεις να το δεις και με το ματι αν δεν φτανει το οξυγονο (τα ψαρια κανουν gasping στην επιφανεια)

Αναλογα το ενυδρειο ειπαμε, μπορει να φτανει η αναταραξη απο την εξοδο του φιλτρου, μπορει να μη χρειαζεται καν σοβαρη αναταραξη απο το φιλτρο, μπορει και να χρειαζεται να γεμισεις αεροπετρες το ενυδρειο.

Η ερωτηση μου (που πηρα μια απαντηση απο τον manuel) ηταν τι δινει περισσοτερο και πως η αεραντλια, σε σχεση με την επιφανειακη αναταραξη που κανει το φιλτρο.
Δεν ειπα οτι ειναι απαραιτητη η αεραντλια.
Εγω αλλωστε στα στησιματα που κανω, καλυπτομαι με πολυ ελαφρια αναταραξη της επιφανειας μεσω του φιλτρου.

halvas69 07-07-11 14:10

Το μπα, το έγραψα για πλάκα μεν αλλά έχει την σημασία του.
Αν και αυτά έχουν ειπωθεί πολλάκις και γνωστά δεν κάνει κακό να τα επαναλάβουμε.

Ο Manuel βάζει τον παράγοντα φυσαλίδες που δεν το ανέφερε κανείς στην ανατάραξη καθώς απλά δεν υπάρχουν με την ανατάραξη.

Με την κίνηση της επιφάνειας του νερού επιτυγχάνουμε την ανταλλαγή των αερίων -αποδέσμευση CO2 στην ατμόσφαιρα και λήψη οξυγόνου από το νερό.
Όσο πιο έντονη η ανατάραξη τόσο πιο έντονη γίνεται η διαδικασία της ανταλλαγής.

Λόγω δε του τρόπου λειτουργίας των φίλτρων το οξυγονωμένο νερό της επιφάνειας θα κυκλοφορήσει προς τα κατώτερα στρώματα του ενυδρείου και μετά πάλι πίσω στην επιφάνεια.

Η αεραντλία κάνει παρόμοια δουλειά, δημιουργεί ανατάραξη με το σπάσιμο των φυσαλίδων στην επιφάνεια και δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω σε οξυγόνωση καθώς οι φυσαλίδες έχουν πολύ μικρή επιφάνεια και πάνε σφαίρα πάνω (δεν μένουν μέσα στο νερό) και η ροή του νερού προς τα κάτω είναι εξαιρετικά περιορισμένη σε σχέση με ένα φίλτρο.

Η ένταση της επιφανειακής ροής που παράγεται μεταξύ μιας αεραντλίας και ενός κυκλοφορητή γέρνει κατά πολύ προς τον κυκλοφορητή
Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε τις φυσαλίδες τις αεραντλίας θα ήταν με μια συσκευή διάχυσης σας αυτές που χρησιμοποιούμε για διοχέτευση CO2 στο ενυδρείο μας.

Χρήσιμη ναι κατά περιπτώσεις αλλά απαραίτητη όχι.

mikrosaquaristas 07-07-11 15:09

το gasping συμβαίνει λίγο πρίν το "κακό"
ας πούμε όταν το οξυγόνο φτάσει στο 0,1 (π.χ.)
απο όσο καταλαβαίνω όμως το πολύ οξυγόνο στο νερό ,μόνο καλό κάνει γιατί όλες οι αντιδράσεις που κάνει η "βιολογία" του φίλτρου μας ευνοούνται και τα φυτά επίσης το χρησιμοποιούν για τις δικές τους "αντιδράσεις"
οπότε , νομίζω, πως το πολύ οξυγόνο κάνει καλό
βέβαια,για τα φυτεμένα κυρίως, το πολύ οξυγόνο δεν θα πρέπει να σημαίνει και "πολύ διαφυγή διοξειδίου"
οπότε χρειάζεται να γίνει κάποια μελέτη (ή αν έχει γίνει να την βρούμε) σχετικά με πόσο οξυγόνο έχεις στο ίδιο σύστημα με μέτρια ανατάραξη-με ισχυρή ανατάραξη χωρίς μπουρπουλήθρες και με ισχυρή ανατάραξη με μπουρμπουλήθρες καθώς και με αεραντλία ταυτόχρονα

προσωπικά
επειδή μου αρέσει το ενυδρείο να μην ακούγεται καθόλου
αποφευγω μπουρμπουλήθρες και αερανλτίες γιατί ειδικά οι αερανλτίες κάνουν πολύ βόβμο και δεν μπορώ άλλο βιομηχανικό θόρυβο μετά την δουλειά μου.........

αλλά με ανησυχεί και το γεγονός της έλλειψης οξυγόνου βέβαια

delta66 07-07-11 15:15

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από mikrosaquaristas (Μήνυμα 606937)
αλλά με ανησυχεί και το γεγονός της έλλειψης οξυγόνου βέβαια

Δυσκολο να συμβει σε στρωμενο ενυδρειο με νορμαλ θερμοκρασιες, ποσοτητα ψαριων και φυτων και με καποια αναταραξη απο την εξοδο του φιλτρου.

mikrosaquaristas 07-07-11 15:26

πράγματι δεν έχει τύχει να δώ τα ψάρια μου στην επιφάνεια να σκάνε για αέρα(βέβαια τα έχω δεί ακίνητα στον πάτο του ενυδρείου........αλλά αυτό είναι άλλο θέμα...:( )
αλλά και πάλι
όπως ξαναείπα
άλλο η έλλειψη
και άλλο η επάρκεια
και ίσως και η περίσσεια να είναι και προτιμότερη :)

θα πάρω τέστ οξυγόνου :cool:

kingrim 07-07-11 15:38

θα συμβεί μόνο σε περίπτωση που γίνει ζημιά και κάτι μέσα στο ενυδρείο ''τρώει'' το οξυγόνο

πχ εμενα μου εχει συμβει οταν εκανα θεραπεια με melafix pimafix ειχα σχεδον 0 αναταραξη της επιφανιας (για να μην χανω co2) και η μπουκαλα ηταν στα τελευταια της και ειχε μια ασταθεια τοτε αρχησαν να ψοφανε οι γαριδες πρωτα οι αμανο μετα οι ρεντ cherry και σηκωσε το ενυδρειο αμμωνια η αμμωνια εκανε ακομα πιο ζορικα τα πραγματα και ετσι εχασα ενα καρο ζωντανα.

εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι δεν θα την παθεις απο ενα πραγμα αλλα απο συνδιασμο


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 20:04.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,02090 seconds with 10 queries