Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου (http://www.aquatek.gr/vb/index.php)
-   DIY . Φτιάχτο μόνος σου (http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=28)
-   -   κατασκευη καδου για βιολογικο υλικο... (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=37356)

thanasis76 29-01-10 15:34

κατασκευη καδου για βιολογικο υλικο...

καλησπερα!! επιδη χρειαζομαι πολυ βιολογικο υλικο για το ενυδρειο μου αποφασισα να φτιαξω ενα diy καδο 10 λιτρων και να τον βαλω σε σειρα στο ενα φιλτρο...
φωτογραφιες απο τα υλικα και τον καδο το απογευμα...:D:D

Neoklis 29-01-10 15:45

πως ακριβως σκεφτεσαι να το κανεις?
δες και για φθηνο βιολογικο υλικο... http://petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1847
και http://www.aquaristic.net/shop.php/s...1%20l%20loose/

thanasis76 29-01-10 16:01

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Neoklis (Μήνυμα 410734)
πως ακριβως σκεφτεσαι να το κανεις?

βασικα φιλε μου δεν εχει να κανω και πολυ δουλεια....

μετα απο ψαξιμο και σκεψη βρηκα εναν παλιο μεγαλο θερμο.
το ανοιξα και εβγαλα απο μεσα το δοχειο του....
θα κανω μια τρυπα χαμηλα και θα μπει εκει πλαστικη σωλινα με πλαστικα παξιμαδια και σιλικονη για πιο σιγουρια και απο που θα ειναι η εισαγωγη του νερου
στο καπακι πανω καπακι πανω θα βαλω ακριβος την ιδια σωλινα και θα ειναι η εξαγωγη.
το καπακι ειναι βιδωτο και θα σφραγιστει με σιλικονη παλι.
μεσα στον καδο θα μπει στον πατο μια εξεδρα πλαστικη για να εχει κενο για την μουργα και ολο το υπολοιπο θα γεμισει με σιποραξ.....
το απογευμα θα ειναι ετοιμο και θα εχω και φωτο....:grin::grin:

αν εχετε καμια γνωμη η ιδεα σε κατι που ισως δεν ειναι σωστο πειτε το....

Neoklis 29-01-10 16:03

ωραιος! περιμενουμε φωτο το απογευμα..!!!
Δες τα λινκ πιο πανω...;)

thanasis76 29-01-10 16:03

δες και για φθηνο βιολογικο υλικο... http://petcumulus.gr/index.asp?page=product&pid=1847
και http://www.aquaristic.net/shop.php/s...1%20l%20loose/[/QUOTE]

ναι φιλε για το υλικο το εχω δει...:grin::grin:
σε ευχαριστω...
βιοπλαλες εχω παρει τις ιδιες απο εκει πιο παλια...
εχω στο μυαλο μου και την ελαφροπετρα... που ειναι το ιδιο πορωδες με το σιποραξ....
τι λετε???

thanasis76 29-01-10 18:28

12 Συνημμένο(α)
οπως σας ειπα ηταν ευκολη η κατασκευη και σας ανεβαζω φωτο:rolleyes::rolleyes:

tsilojohn 29-01-10 18:35

θαναση αυτο θα το συνδεσεις σε σειρα με το αλλο φλτρο?
η θα ειναι με δικο του κυκλοφορητη?

Κλεόβουλος 29-01-10 18:36

:smt041Θανάση είσαι μάστορας.
Έχω ένσταση όμως για τις χάλκινες συνδέσεις.Πρέπει να τις αλλάξεις με πλαστικές.

almost 29-01-10 18:42

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Κλεόβουλος (Μήνυμα 410800)
:smt041Θανάση είσαι μάστορας.
Έχω ένσταση όμως για τις χάλκινες συνδέσεις.Πρέπει να τις αλλάξεις με πλαστικές.

Συμφωνώ.

Και να ρωτήσω, αν δεν έχεις σκοπό να αυξήσεις την ιχθυοφόρτιση, τι θα τρώνε τα καλά βακτηρίδια που θα έχει τελικά το siporax;
Το ρωτάω γιατί κάπου είχα διαβάσει ότι τελικά δεν θα αποικηθεί όλο (με την έννοια ότι δεν θα εκμεταλευτείς όλη τη δυναμική του) το υλικό όταν είναι περισσότερο από ότι χρειάζεται, απλά θα έχει πιο αραιές αποικίες.

thanasis76 29-01-10 19:24

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από almost (Μήνυμα 410802)
Συμφωνώ.

Και να ρωτήσω, αν δεν έχεις σκοπό να αυξήσεις την ιχθυοφόρτιση, τι θα τρώνε τα καλά βακτηρίδια που θα έχει τελικά το siporax;
Το ρωτάω γιατί κάπου είχα διαβάσει ότι τελικά δεν θα αποικηθεί όλο (με την έννοια ότι δεν θα εκμεταλευτείς όλη τη δυναμική του) το υλικό όταν είναι περισσότερο από ότι χρειάζεται, απλά θα έχει πιο αραιές αποικίες.

αυτο για τις χαλκινες θα το κοιταξω αν υπαρχουν πλαστικες...
αν και νομιζω πως δεν....:smt009:smt009
την ιχθυοφορτιση δεν θα την αυξησω αλλα επιδη θα εχω μεσα 5 μικρα δισκακια χρειαζοντε πολυ σιποραξ...
οταν ειναι μικρα τα δισκακια και για κανενα χρονο που περνουν μποι:D
πρεπει να ταιζουμε 5-6 φορες την μερα και καλα....
εκτος απο τις τροφες του εμποριου φανταζου οτι θα τρωνε καθε μερα και μοσχαροκαρδια που ειναι πολυ επιβλαβης για το νερο....

οσο για τον καδο θα μπει σε σειρα οπως λεω και στην αρχη....

almost 29-01-10 19:32

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από thanasis76 (Μήνυμα 410816)
αυτο για τις χαλκινες θα το κοιταξω αν υπαρχουν πλαστικες...
αν και νομιζω πως δεν....:smt009:smt009

Βάλε τις βάνες τις Eheim, εκτός αν το DIY θέλεις να είναι και low badget ;)

thanasis76 29-01-10 19:35

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από almost (Μήνυμα 410821)
Βάλε τις βάνες τις Eheim, εκτός αν το DIY θέλεις να είναι και low badget ;)

χαχαχα ποσο πιο low badget???? :smt041:smt041 μονο 8 ευρω κοστισε:D:D:D
απλα οι τρυπες και οι διαμετρο στις βολτες ειναι 1/2 ιντσα.
αρκετα μεγαλη για να βαλω βανακια νομιζω....

Foveras 29-01-10 19:36

Θαναση μπορω να ρωτησω πως συνδεονται σε σειρα, γιατι η ιδεα σου ειναι φοβερη και ισως στο μελλον οταν αποκτησω εμπειρια αρα και δισκους θα μου χρειαστει.

thanasis76 29-01-10 19:40

[QUOTE=Foveras;410823]Θαναση μπορω να ρωτησω πως συνδεονται σε σειρα, γιατι η ιδεα σου ειναι φοβερη και ισως στο μελλον οταν αποκτησω εμπειρια αρα και δισκους θα μου χρειαστει.[/QUO

περνεις την σωλινα που περνει το νερο απο το ενυδρειο και βαζεις ενδιαμεσα τον καδο...:D:D

almost 29-01-10 19:45

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από thanasis76 (Μήνυμα 410822)
χαχαχα ποσο πιο low badget???? :smt041:smt041 μονο 8 ευρω κοστισε:D:D:D
απλα οι τρυπες και οι διαμετρο στις βολτες ειναι 1/2 ιντσα.
αρκετα μεγαλη για να βαλω βανακια νομιζω....

Απευθείας οι βάνες στο κουτί, όχι στο παξιμάδι.
Βγάζεις το παγιμάδι και βάζεις τις βάνες.
Ο μεγάλος σωλήνας της eheim είναι 16/22 που σημαίνει ότι η βάνα έχει διάμετρο 16mm. H 1/2΄είναι 12.7 mm.
Ανοίγεις και άλλο την τρύπα στου κουτί και βάζεις τις βάνες.
-------------------------
Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από thanasis76 (Μήνυμα 410825)

περνεις την σωλινα που περνει το νερο απο το ενυδρειο και βαζεις ενδιαμεσα τον καδο...:D:D

Ή τον κάδο τον βάζεις στην έξοδο του φίλτρου, για να σου έχει κάνει το φίλτρο μηχανική φίλτρανση και να μπουκώνει λιγότερο (ο κάδος) ;)

thanasis76 29-01-10 19:48

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από almost (Μήνυμα 410827)
Απευθείας οι βάνες στο κουτί, όχι στο παξιμάδι.
Βγάζεις το παγιμάδι και βάζεις τις βάνες.
Ο μεγάλος σωλήνας της eheim είναι 16/22 που σημαίνει ότι η βάνα έχει διάμετρο 16mm. H 1/2΄είναι 12.7 mm.
Ανοίγεις και άλλο την τρύπα στου κουτί και βάζεις τις βάνες.

Ή τον κάδο τον βάζεις στην έξοδο του φίλτρου, για να σου έχει κάνει το φίλτρο μηχανική φίλτρανση και να μπουκώνει λιγότερο (ο κάδος) ;)

στο πρωτο δεν νομιζω να το χαλασω.... τωρα που βγηκε μια χαρα και μου αρεσει...
μετα αν μεινει εστω και λιγο σιλικονη θα εχω διαρροη...

τον καδο στην εξοδο του φιλτρου ουτε για αστειο....:D:D:D

Foveras 29-01-10 19:55

Πανευκολο.
Φανταζομαι στη εξοδο λες οχι γιατι θα κοψει την ροη του κυκλοφορητη του φιλτρου σωστα;

paco 29-01-10 19:56

θαναση δες στα ειδη κηπου για καμια συστολη πλαστικη η καποιον ανταπτορα

thanasis76 29-01-10 19:59

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από Foveras (Μήνυμα 410831)
Πανευκολο.
Φανταζομαι στη εξοδο λες οχι γιατι θα κοψει την ροη του κυκλοφορητη του φιλτρου σωστα;

οχι βασικα γι αυτο....
αν το βαλεις στην εξοδο για να δουλεψει το φιλτρο πρεπει να πρεσασει το φιλτρο νερο μεσα στον καδο και μετα να βγει στο ενυδρειο.. αρα εχουμε πιεση του καδου....
αν το βαλεις να τραβαει απο τον καδο δεν εχουμε καθολου πιεση του καδου απλα υπαρχει εκει σαν ενδιαμεσο δοχειο...

almost 29-01-10 20:30

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από thanasis76 (Μήνυμα 410830)

τον καδο στην εξοδο του φιλτρου ουτε για αστειο....:D:D:D

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από thanasis76 (Μήνυμα 410834)
οχι βασικα γι αυτο....
αν το βαλεις στην εξοδο για να δουλεψει το φιλτρο πρεπει να πρεσασει το φιλτρο νερο μεσα στον καδο και μετα να βγει στο ενυδρειο.. αρα εχουμε πιεση του καδου....
αν το βαλεις να τραβαει απο τον καδο δεν εχουμε καθολου πιεση του καδου απλα υπαρχει εκει σαν ενδιαμεσο δοχειο...

Με την ίδια ταχύτητα που κατεβαίνει το νερό στην είσοδο του φίλτρου, με την ίδια ταχύτητα ανεβαίνει από την έξοδο του φίλτρου (αν η είσοδος και η έξοδος γίνεται με ιδίου διαμέτρου σωλήνα). Άρα, το ίδιο θα πρεσαριστεί το νερό μέσα στον κάδο, είτε πριν είτε μετά τον βάλεις.

Η ταχύτητα αυτή, είναι η ταχύτητα που μπορεί να δώσει ο κυκλοφορητής (εξαρτάται από την δύναμη του, από την αντίσταση που θα συναντήσει το νερό, από την διάμετρο του σωλήνα κα).

Όπου και να το βάλεις, είτε πριν είτε μετά, όταν μπουκώσει ο κάδος θα σου κόψει την ίδια ταχύτητα.

*Νόμος Μπερνούλι, αντίστοιχος της αρχής διατήρησης της ενέργειας για τα υγρά.

thanasis76 29-01-10 22:21

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από almost (Μήνυμα 410851)
Με την ίδια ταχύτητα που κατεβαίνει το νερό στην είσοδο του φίλτρου, με την ίδια ταχύτητα ανεβαίνει από την έξοδο του φίλτρου (αν η είσοδος και η έξοδος γίνεται με ιδίου διαμέτρου σωλήνα). Άρα, το ίδιο θα πρεσαριστεί το νερό μέσα στον κάδο, είτε πριν είτε μετά τον βάλεις.

Η ταχύτητα αυτή, είναι η ταχύτητα που μπορεί να δώσει ο κυκλοφορητής (εξαρτάται από την δύναμη του, από την αντίσταση που θα συναντήσει το νερό, από την διάμετρο του σωλήνα κα).

Όπου και να το βάλεις, είτε πριν είτε μετά, όταν μπουκώσει ο κάδος θα σου κόψει την ίδια ταχύτητα.

*Νόμος Μπερνούλι, αντίστοιχος της αρχής διατήρησης της ενέργειας για τα υγρά.

αν το καδο τον βαλεις να γεμιζει και αφου γεμισει να αδειαζει θα δεχθει πιεση για να γεμισει και να να ανεβασει το νερο πανω....
αν ομως το το βαλεις να τραβαει το φιλτρο απο τον καδο ποτε δεν θα δεχθει πιεση γιατι ποτε δεν θα γεμισει μεχρι πανω ο καδος....
νομος δικος μου!!!!:smt041:smt041

almost 29-01-10 22:51

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από thanasis76 (Μήνυμα 410911)
αν το καδο τον βαλεις να γεμιζει και αφου γεμισει να αδειαζει θα δεχθει πιεση για να γεμισει και να να ανεβασει το νερο πανω....
αν ομως το το βαλεις να τραβαει το φιλτρο απο τον καδο ποτε δεν θα δεχθει πιεση γιατι ποτε δεν θα γεμισει μεχρι πανω ο καδος....
νομος δικος μου!!!!:smt041:smt041

Δεν παίζει κάτι τέτοιο στους άλλους κάδους.. για το δικό σου δεν ξέρω :D

george 29-01-10 22:54

Θυμάμαι ένα παλιότερο ποστ εδώ που κάποιος το είχε προσπαθήσει και τινάχτηκε το καπάκι στον αέρα.

thanasis76 29-01-10 22:55

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από george (Μήνυμα 410932)
Θυμάμαι ένα παλιότερο ποστ εδώ που κάποιος το είχε προσπαθήσει και τινάχτηκε το καπάκι στον αέρα.

να βαλω ενα απλο σχεδιακι που εχω.
με την λογικη την δικια μου...
να μου πειτε...??

thanasis76 29-01-10 23:00

1 Συνημμένο(α)
στο σχεδιο οπως το εχω σκεφτει ο καδος δεν θα γεμιζει ποτε...
εχω αδικο???
ειναι κατι που δεν εχω σκεφτει???

lion 29-01-10 23:02

Αν ο κάδος μπει στην είσοδο, δημιουργείται υποπίεση στο εσωτερικό του και μειώνεται ο κίνδυνος διαρροής. Αν μπει στην έξοδο δημιουργείται πίεση.
Το δοχείο σου πάντως δεν μου φαίνεται αρκετά ανθεκτικό...

thanasis76 29-01-10 23:06

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από lion (Μήνυμα 410939)
Αν ο κάδος μπει στην είσοδο, δημιουργείται υποπίεση στο εσωτερικό του και μειώνεται ο κίνδυνος διαρροής. Αν μπει στην έξοδο δημιουργείται πίεση.
Το δοχείο σου πάντως δεν μου φαίνεται αρκετά ανθεκτικό...

αυτο προσπαθω να τους πω κι εγω....
αλλα μου την λενε με νομους και με τετοια...
το δοχειο ειναι πολυ γερο...
δεν ζουλιετε καν...
εχει παχυ τοιχος

kalts.greg 29-01-10 23:14

?

1 Συνημμένο(α)
το ίδιο ετοιμάζω και εγώ . το δοχείο θα έχει μια ελαφρά πίεση από μέσα προς τα έξω η οποία όμως δεν είναι μεγάλη λόγω της μικρής αντίστασης που δημιουργούν τα μεγάλα κενά που έχει το σιποραξ ανάμεσά του. το κυρίως πρόβλημα είναι να βρεις το κατάλληλο δοχείο που να σφραγίζει ικανοποιητικά , παρέχοντας πρόσβαση για συντήρηση , με λογικό βάρος και τιμή .

thanasis76 29-01-10 23:17

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από kalts.greg (Μήνυμα 410946)
το ίδιο ετοιμάζω και εγώ . το δοχείο θα έχει μια ελαφρά πίεση από μέσα προς τα έξω η οποία όμως δεν είναι μεγάλη λόγω της μικρής αντίστασης που δημιουργούν τα μεγάλα κενά που έχει το σιποραξ ανάμεσά του. το κυρίως πρόβλημα είναι να βρεις το κατάλληλο δοχείο που να σφραγίζει ικανοποιητικά , παρέχοντας πρόσβαση για συντήρηση , με λογικό βάρος και τιμή .

το δοχειο στο εδειξα πιο πανω....
δεν εχεις κανενα μεγαλο θερμο???
Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από kalts.greg (Μήνυμα 410946)

παντος ετσι οπως το εχεις σχεδιασει εσενα φιλε θα εχει πιεση...
για να ανεβει το νερο κανα μετρο θα δωσει αρκετη πιεση στο δοχειο σου...

almost 29-01-10 23:23

Παράθεση:

Αρχική Δημοσίευση από thanasis76 (Μήνυμα 410938)
στο σχεδιο οπως το εχω σκεφτει ο καδος δεν θα γεμιζει ποτε...
εχω αδικο???
ειναι κατι που δεν εχω σκεφτει???

Η έξοδος σου είναι στο πάνω πάνω μέρος του δοχείου, άρα για να έχει αέρα μέσα θα πρέπει να τραβάς από το δοχείο λίγο χαμηλότερα.
Πρέπει να βάλεις ένα μικρό σωλήνα εσωτερικά, συμφωνείς;

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 18:11.

Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board

Page generated in 0,02580 seconds with 10 queries