|
||||
|
||||
Μαύρη άλγη σε μερικά απο τα φυτά μου.. πως να την αφαιρέσω?
καλημέρα σε όλους,
Εδώ και μια εβδομάδα παρατήρησα ότι σε μερικά απο τα φυτά μου στο μεγάλο ενυδρείο αναπτύχθηκε μια μαύρη άλγη γύρω απο τα φύλλα. Πως μπορώ να την αφαιρέσω? Τι πρέπει να κάνω? Τα φυτά μου είναι πολύ καλά σε εμφάνιση..έχουν γίνει τεράστια..γέμισαν το ενυδρείο έχουν γίνει ύψος 120 εκατοστά και γέμισα λουλλούδια. Τα φυτά που έκανα κάτι άσπρα λουλλουδάκια έκανα κάτι τεράστια φύλλα και έφτασαν στο καππάκι του ενυδρείου. Υπάρχει περίπτωση να έχει αυτό καμία σχέση με το φως..αφού σε κάποια σημεία κρύβουν το φως τα φύλλα? και κάτι να γίνετε με αυτή την εμφάνιση άλγης? Περιμένω με ανυπομομησία την βοήθεια σας. Σε λίγο θα σας στείλω και φωτο..για να δείτε τι εννοώ. Ευχαριστώ Νόνη
|
||||
|
||||
μαυρη σαν τριχα,η σαν γλιτσα....??
|
|
||||
|
||||
Δεν είμαι πολύ σήγουρη..νομίζω σαν τρίχα ..θα στείλω φωτο τώρα
|
||||
|
||||
πολυ φως σε φυτα που θελουν το αναποδο(η λαθος φασμα φωτισμου παραλληλα...)
|
|
||||
|
||||
μικρανα τις φωτο.. για να τις στείλω..
Ελπίζω να μπορείς να καταλάβεις..τι είδος είναι και να με βοηθήσεις.
|
||||
|
||||
ορίστε ακόμη μία
|
||||
|
||||
Να μειώσω τον φωτισμό? Φωτίζω 12 ώρες.
Το λάθος φάσμα φωτισμού δεν το κατάλαβα τι ακριβώς εννοείς ? και ευχαριστώ που με βοηθάς.
|
||||
|
||||
ειχα κατι σαν αυτο (μαλλον bba)
1. μειωσα σταδιακα το φωτισμο απο 12 σε 10 ωρες 2.προσθεσα στη λιπανση μου ιχνοστοιχεια (flurish) 3.αυξησα το co2 4.θεραπεια με flurish exel (διπλη δοση καθημερινα για 1 εβδομαδα) αποτελεσμα...bba ΤΕΛΟΣ απο κει και περα φροντιζω για την σταθεροτητα των ρουτινων και των παραμετρων. |
|
||||
|
||||
Ευχαριστώ πολύ.. θα κάνω ακριβώς ότι μου έγραψες.
Πάω να αγοράσω flurish exel γιατι δεν έχω. Νάσε καλά Νονη
|
||||
|
||||
Το κατάλληλο πόστ την κατάλληλη μέρα! Χθές παρατήρησα και εγώ την ίδια ακριβώς άλγη στα φυτά μου...Δεν έχω πολλά, ανούμπια, κρυπτοκορίνες και aponogeton (ένα με βολβό). Στο τελευταίο εμφανίστηκε περισσότερο, αλλά και λίγο στην ανούμπια. Έκοψα μερικά φύλλα απο το aponogeton (αυτά που είχαν την περισσότερη άλγη) και μείωσα λίγο απο χθές τον φωτιμό (μέχρι να τον κόψω τελείως). Τώρα πρέπει να παραγγείλω και εγώ flurish exel γιατί εδώ δεν υπάρχει. Βέβαια έχω πολύυυυ λιγότερη άλγη απο τη noni, αλλά λογικά θα αναπτυχθεί αν δεν το προσέξω, ε; Τί άλλο θέλει; Συχνές αλλαγές; Ευχαριστώ!
|
|
||||
|
||||
η "θεραπεια" με flurish exel δεν ειναι πανακεια.
Σημασια εχει τα θρεπτικα να ειναι σε ισσοροπια και ακριβως η ποσοτητα που χρειαζεται να καταναλωθει απο τα φυτα. το περισευμα το τρωει η αλγη και μεγαλωνει.
Η ρουτινα και η τηρηση της οταν βρεθει αυτη η ισσοροπια ειναι αυτη που θα μας εξασφαλισει ενα καθαρο ενυδριο. λιγο μπακαλιστικο ολο αυτο αλλα ελπιζω να βοηθησει |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Και επειδή έχεις 'ευαίσθητα' ψάρια πριν πειράξεις οτιδήποτε καλό είναι να ξέρεις τι συμβαίνει τώρα. Δηλαδή πρέπει να ξέρεις τις τιμές των βασικών παραμέτρων στο ενυδρείο και να τις διορθώσεις (αν χρειάζεται) ομαλά. Μια γρήγορη και περισσότερο τυχαία εκτιμηση είναι ότι άλλαξε κάτι στην ποσότητα co2. Υπάρχει τέτοια περίπτωση ;
|
||||
|
||||
εεεε... μετρήσεις κάνεις? Αν ναι, ποιες είναι αυτές?
|
|
||||
|
||||
Ξέχασα στο προηγούμενο μήνυμα να πώ ότι δεν έχω co2! ¶λλα αφού έχω λίγα φυτά και είχαν μιά χαρά ανάπτυξη, δεν πίστευα ότι το χρειαζόμουν...Τώρα το χρειαζόμαστε και για την άλγη; Οι παραμέτροι μου είναι γενικά σταθερές, pH 7,1, NO3 40, αμμωνία 0, ΝΟ2 0, γενικά σταθερά. Αλλά έχω το ενυδρείο 10 μήνες, τώρα εμφανίστηκε πρώτη φορά, υπήρχε περίπτωση να εμφανιστεί νωρίτερα ή πάντα κάνει κάπου τόσο καιρό;
|
|
||||
|
||||
...τοτε ψαξε αλλου.
Υ.Γ. NO3=40 φροντισε να φτασει 25 και κατω(αλλαγες νερου) |
|
||||
|
||||
Έχουμε και λέμε:
Οι λάμπες δε θέλουν αλλαγή, η μία είναι λιγότερο απο 8μηνο και η δεύτερη ακόμα πιο φρέσκια... Λιπάσματα ίσως είναι υπερβολικά και τα μειώνω. Οι αλλαγές γίνονται κανονικά, αλλά μάλλον θα τις κάνω λίγο συχνότερες αυτή τη περίοδο. Τάιζα πολύ, το σταμάτησα εδώ και καμιά 10ριά μέρες όμως. ¶ν αγοράσω συσκευή co2, δε πρέπει να το γεμίζω κάθε λίγο καιρό απο κάπου αυτό; Πώς θα το γεμίζω εδω που βρίσκομαι όμως; Να δώ πως θα κατεβάσω τα ΝΟ3, ποτέ δεν έχουν πέσει κάτω απο 40, ελπίζω με τις αλλαγές. Γιά πες μου για το co2... Ευχαριστώ! |
|
||||
|
||||
αλλαγες νερου,και μπολικο κερατοφυλλο....
|
|
||||
|
||||
Ευχαριστώ klaz. Θα κάνω αύριο που δέ δουλεύω πάλι αλλαγή (έκανα προχθές ξανά). Κερατόφυλλο ότι έχω, έχω, δε μπορώ να αγοράσω απο εδώ, δεν υπάρχει φυσικά!
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
Ευχαριστώ πολύ! Θα δώ τι θα κάνω...
|
|
||||
|
||||
CO2 νομίζω η αιτία
καλημέρα σε όλους,
Εντόπισα τελικά πιο ήταν το προβλημα. Αδείασε η μπουκάλλα του CO2 και αναγκάστηκα να την στείλω για γέμισμα. Εμεινα μία εβδομάδα χωρίς CO2 και νομίζω είναι αυτό το πρόβλημα. Σήμερα την έβαλα σε λειτουργεία. Κάνω αλλαγές νερού κάθε 2 ημέρες. Οι μετρήσεις μου είναι πολύ καλές και οι λάμπες μου ακόμη δεν θέλουν αλλαγή. Οσο για λύπανση όλα καλά γιατί τα φυτά μου έγιναν τεράστια και δεν προλαβαίνω να κλαδεύω. Πιστεύω να είναι αυτό το πρόβλημα και να φύγει η άλγη. Αφαίρεσα αρκετά φύλλα και κάπως καθάρισε.
|
||||
|
||||
Προσοχή στην ποσότητα που θα ξεκινήσεις να παρέχεις πάλι co2.
Σιγά -σιγά μέχρι να 'πέσει' το pH στο όριο που είχες πριν.
|
||||
|
||||
...και σιγα σιγα θα φυγει και η αλγη, υπομονη
|
|
|||
|
|||
Αφού έχεις λίγα μόνο φυτά και μάλιστα είναι αργής ανάπτυξης, δεν χρειάζονται λιπάσματα στο ενυδρείο σου (άντε καμιά ταμπλέτα βυθού για τις κρυπτοκορίνες μια φορά το δίμηνο).
|
|
||||
|
||||
Προς το παρόν, τόσες μέρες πέρασαν και παρόλο που έκανα 2 αλλαγές, η δεύτερη 50%, η άλγη παραμένει ίδια, δεν έχει αυξηθεί, αλλά είναι στα ίδια επίπεδα. Θα δούμε σε μερικές μέρες ακόμα. Χθές έκανα τη δεύτερη αλλαγή και μεθαύριο θα κάνω κι άλλη...
|
|
||||
|
||||
δεν υποχωρεί τόσο γρήγορα η άλγη,
για τα νιτρικά κάνε καλή σκούπα βυθού στις αλλαγές και μέτρησε καλού κακού τα νιτρικά της βρύσης μπας και είναι ψηλά από εκεί. |
|
||||
|
||||
Το γεγονός και μόνον οτι έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα σημαίνει οτι ήδη έχεις σταματήσει την ανάπτυξή της! ¶ρα είσαι σε αρκετά καλό δρόμο!!!
|
||||
|
||||
Παιδιά χθες έκανα μια ακόμα αλλαγή και είμαι σε καλό δρόμο πιστεύω...Δεν έχω χρησιμοποιήσει τίποτα απο φάρμακο ή κάτι τέτοιο για να την μειώσω, μόνο μείωση φωτοπεριόδου και συχνότερες αλλαγές. Η βελτίωση ευτυχώς είναι αισθητή. Μή φανταστείτε ότι είχε πολύ, δηλαδή σε φωτογραφία δε θα τη βλέπατε με τίποτα, αλλά εγώ με το μάτι την έβλεπα και έπρεπε να την προλάβω! Όλα καλά, νομίζω...
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
υπομονη χρειαζεται |
|
||||
|
||||
Είχες δίκιο, λίγε μέρες πρίν που ξανάλεγες για υπομονή. Σας ευχαριστώ όλους!
|
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
Παρόμοια Θέματα | ||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Τρύπες στα φυτά μου και άλγη | Meliteas | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 13 | 14-07-06 08:31 |
Μαύρη spot άλγη; | leonm | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 3 | 13-06-06 22:26 |
Πως Φυτεύουμε τα Φυτά ; | AngleV | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 22 | 10-11-05 14:12 |
Λέω να δοκιμασω την τυχη μου....με φυτά. | GFON | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 10 | 02-03-05 11:52 |
Μπορώ με τα ψάρια που έχω να βάλω φυτά στο ενυδρείο μου; | SaKreK | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 4 | 29-09-04 08:59 |