|
||||
|
||||
Υπάρχει κάποιος γενικός μπούσουλας βατ ή λουμενζ ανα λίτρο??
|
||||
|
||||
Από προσωπική εμπειρια και μονο θα έλεγα πως με μισο βατ με 0,7 βατ ανα λιτρο μεγαλώνεις άριστα sps με power led πάντα ,τα λεντ βγαζουν περισσοτερα παρ με λιγότερα λούμεν
Κώστας Πληροφορίες ενυδρείου : Reef Main display800l , Sump 200l Lighting : DIY custom multichip led Circulation: 3xwp60 jebao , jebao dct12000,Skimmer Atb big econo , Calsium reactor : Shuran jetstream 1, Zeo reactor Diy Cooling Tr20, Heating Eheim Jager Auto top off DIY , ROWw |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
5χ3W white 6000-6500K 5χ3W cool white 10000K 5χ3W blue 460-465nm 5χ3W royal blue 445nm στα 100 λίτρα... κομπλε?? είναι καλός συνδιασμός χρωμμάτων?
|
||||
|
||||
κοτσο τι επιφάνεια έχεις να καλύψεις?
καλητερη αναλογια για εσενα θα ηταν πιστευω χωρις να ξερω τις διαστασεις σου: 8 λευκα (4 cool-2 warm) 8 royal blue 2 blue 2 UV(τα βιολετι-μοβ) μεγαλη προσοχη χρειαζεται και η τοποθετηση που θα τους κανεις στην επιφανεια της ψυκτρας σου.. πχ τα blue-uv πρεπει να μουν στον κεντρικο αξονα σε ισες αποστασεις για να πιανουν ολο το ενυδρειο και τα υπολοιπα σε ομοιμορφη κατανομη στην υπολοιπη ψυκτρα με μια χ αποσταση απο το τελος του ενυδρειου.. οπου χ ενα νουμερο αναλογο με τις διαστασεις σου..
|
||||
|
||||
Φίλε μου κάνεις τις σωστές ερωτήσεις ...εγώ εμπειρία έχω από royal blue455nm κατά την γνώμη μου έχει την καλύτερη ανταπόκριση από τα περισσότερα ςπς στο ενυδρείο μου ακόμα πιστεύω πως αυξάνουν το ποσοστό επιβίωσης των νεοεισαχθέντων κοραλλιων ,λευκά στα 10000κ ..δείνουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη ,λευκά στα 16000κ μικρότερη ανάπτυξη μέτρια χρώματα, royal blue445nm μέτρια προς καλή ανταπόκριση από της ακροπόρες το ίδιο και το χρώμα, οι μοντιπόρες δεν έχουν κανένα θέμα ,τα μαλακά ισως και καλύτερα... Οπότε από αυτά που έχω δει μέχρι τώρα γιατι σε κανά δυό εβδομαδες θα δοκιμασω το dreamled )θα έλεγα ο κορμος να αποτελείται από λευκα 10000κ και royalblue455nm σε αναλογία 3λευκά-2 μπλε σε ποσοστό 80% τουλάχιστον και 10% royalblue445nm και εγω τώρα θα δοκίμαζα και τα uv σε ποσοστό 10%
Κώστας Πληροφορίες ενυδρείου : Reef Main display800l , Sump 200l Lighting : DIY custom multichip led Circulation: 3xwp60 jebao , jebao dct12000,Skimmer Atb big econo , Calsium reactor : Shuran jetstream 1, Zeo reactor Diy Cooling Tr20, Heating Eheim Jager Auto top off DIY , ROWw |
|
||||
|
||||
Το ένα είναι 90χ30, και είναι 80 λίτρα, και σε αυτό δεν έχω τίποτα ακόμη απο κοράλια, και το αλλο είναι βαθύ 100 λίτρα, με επιφάνεια 45χ40, και σε αυτό έχω MH και ελάχιστα μαλακά..
οπότε καταλήγω 10χ3W white 10000K 10x3W royalblue 455nm στο κάθε ενυδρείο και στο μέλον θα βάλω και κανένα uv
|
||||
|
||||
jimbit22 σε βλεπω που παρακολουθεις το θεμα.!
λοιπον εγω θα παρω τελικα το πακετακι που ελεγα αλλα μου ξυνιζουν λιγακι τα λεντακια |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
|
||||
|
||||
Παράθεση:
οι κινεζοι εχουν φιξ γραμες παραγωγης για να εχουν χαμηλο κοστος, δηλ τα τσιπακια που ειναι μεσα στα λεντ ειναι ιδια σε αρκετες μαρκες(μεσα σε ενα product range πχ φθηνα τριβατα), αυτο που αλλαζει ειναι τα σπεκς και οι πιστοποιησεις που δινουν(αυτες πληρωνεις).. Παράθεση:
και στο μεγαλο εχεις περιπου 55 υψος οποτε και βαζεις φακους.. σωστα?? ps παρε ντιμαριζομενους γιατι θα τα καψεις!! Παράθεση:
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Φακούς για ποιο λόγο?? για να τα εστιάσω πιο πολύ?? ντιμαριζόμενους? φακούς? κάτι δεν έπιασα εδω
|
||||
|
||||
Sorry driver ηθελα να πω..
Ναι στους 60 πόντους ύψος θέλει φακούς για να φτασει σωστά το φως κάτω.. Εαν δεν βαλεις φακους το φως θα αντανακλάται απο το γυαλί του ενυδρειου πριν φτάσει κάτω..
|
||||
|
||||
Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
Εαν καλύπτουν τις ανάγκες σου ναι..
Απλά να ξέρεις και με λεντ απο το εμπαυ να την βγάλεις η δουλεια που θες θα γίνει.. Τι μεταφορικά εχεις μαζι με την ψυκτρα;
|
||||
|
||||
Φακοί 60 μοίρες είναι καλά? http://www.ebay.com/itm/20x-Led-Lens...item3376d874e3
αυτοί πως κουμπώνουν? κολητοί μπαίνουν?? ντραιβερ με τις τιμες που βλεπω θα φτιαξω μόνος μου..
|
||||
|
||||
Πως θα φτιάξεις μονος σου driver; ( με ενδιαφερει)
Δεν εχω μεγάλη εμπειρία περι φακών αλλα αν δεν το βάλεις ψηλά επάνω απο το ενυδρειο 80-90αριδες που ειπε ο Κώστας θα ειναι μερβεγιε.. Τους φακούς τους κόλλας με μια σταγόνα απο την κόλλα που θα βάλεις τα λεντ για να μπορείς να τους βγάλεις αν χρειαστεις..
|
||||
|
||||
Παράθεση:
πες οτι παιρνω αυτο το κιτ με αυτους τους driver μ αυτους τους φακους με με.. μετα μπορω να παρω οτι λεντ θελω και να το κολλησω πανω στο ''πανελ'' που θα φτιαξω? |
|
||||
|
||||
Με pwm λέω.. αυτοί στο ιμπει πως ειναι??
|
||||
|
||||
καλοι αλλα μη ντιμαριζομενοι.. και αν δεν τους τερματιζεις σε λεντακια δεν καινε τοσο..
Παράθεση:
οταν αγωραζεις ενα ακριβο λεντ τα λεφτα που δινεις πανε περισσοτερο στιε με τρισεις και στις πιστοποιησειςμπαρα σε κατι αλλο.. επισεις αφου φτιαχνουμε μονοι μας το επιθιμιτο φασμα του φωτιστικου μας η χρωματικη ακριβεια των λευχων πχ ειναι λιγοτερο σημαντικη αφου προσθετουμε μονοι μα τις μπαντες που χρειαζομαστε.. τωρα αμα μου ελεγες να διαλεξω για εσενα αναμεσα σε cree και φθηνα απο ebay θα σου ελεγα τα πρωτα, ενω απο brigelux και φθηνα απο ebay θα σου ελεγα τα δευτερα(παρομοιες γραμμες προιοντων.. εαν ενα πακετο driver πχ maxwellen εχει σπεκς (τυχαια νουμερα) 30-50volt στα 700μΑ μπορεις πανω του να βαλεις πρακτικα οτι λεντ ταιριαζει σε αυτα τα σπεκς πχ σε αυτον τον driver εαν θες να βαλεις λεντ που εχουν forward voltage=3,8v στα 700mA θα εβαζες 50/3,8=13,16 και 30/3,8=7,89 απο τα 8-13 που επιτρεπονται θα εβαζες το πολυ 10-12 λεντ οπιοδηποτε τυπου που δουλευουν μεσα σε αυτες τις παραμετρους λειτουργειας.. την ποσοτητα των λεντ που μπορεις να βαλεις σε καθε driver την βρισκεις με αυτον τον τροπο(ασχετα εαν λεει ηδη ενα νουμερο..
|
||||
|
||||
PWM ειναι εξορισμού ντιμαρισμα.. Κατσε να ερθουν τα λεντ και θα δουμε
|
||||
|
||||
Επιδη εχω κάνει το ίδιο πράγμα να ξέρεις οτι το pwm δεν ειναι constant current παρά ε αφήνει να ρυθμίσεις το RMS current δηλ οι παλμοί που θα τρώνε τς λεντ θα ειναι ανάλογοι της τάσης τροφοδοσίας..
Για να πετύχει σε εμένα εβαλα λεντ με Vf=4V και τα τρέχω 3 σε σειρά.. Εαν βάλεις λεντ με Vf=3,8V η τάση του παλμου του pwm θα πρέπει να ειναι11,4 εαν έχεις 3 λεντ σε σειρά.. Εαν ειναι παραπανω θα εχεις μείωση του χρόνου ζωής των λεντ..
|
||||
|
||||
To pwm ουσιαστικα αναβοσβήνει τα λεντάκια..
ανάλογα με την σχεση του χρόνου αναμένα/σβηστά (duty cycle) πετυχαίνεις την ανάλογη φωτεινότητα.. Προφανώς και θα είναι παραπάνω η τάση, με την αντίστοιχη αντίσταση..
|
||||
|
||||
ναι αλλα ο παλμος πρεπει να ειναι και ο αναλογος, αυτο λεω..
μπορει να τα αναβοσβηνεις αλλα η ταση ανανματος πρεπει να ειναι σωστη.. αμα το φτιαξεις και το μετρισεις με πολυμετρο θα σου δειξει πχ 700mA αλλα αυτο δεν θα ειναι σωστο, παρα το λεντ μπορει να τρωει παλμους του 1A αλλα ο μεσος ορος του συνολικου αθροισματος του ρευματος σε μια χρονικη περιοδο να ειναι 700mA πραγμα που ειναι λαθος..
|
||||
|
||||
Αυτό που λες γενικά είναι λάθος.. απο την στιγμή που τροφοδοτείς τα λεντ με τάση, πρέπει να έχεις αντίσταση σε σειρά..
Και η αντίσταση θα είναι ανάλογη.. όχι η τάση..
|
||||
|
||||
το να εχεις αντισταση σε σειρα ειναι αντιαποδοτικο, πετας ενεργεια σε μορφη θερμοτητας, και γιαυτο θες driver..
εαν πας να παρακαμψεις τον driver με το pwm χρειαζεσαι σωστες τασεις και για να αποφυγεις το thermal runaway των λεντ βαζεις το pwm με σωστες μετρησεις δεν χρειαζεσαι αντισταση.. ------------------------- εδω βαλε το array των λεντ θου θες να φτιαξεις και πες μου ποση ενεγεια θα πετας.. ------------------------- Αλλο πραγμα να βαλεις αντίσταση σε λεντ των 20mA και αλλο σε λεντ των 700mA..
3dpg.gr/3D Printers Greece 30lit amano-red cherry shrimp 60lit blue pearl shrimp 130lit hi-tech φυτεμένο RIP Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη jimbit22 : 10-11-12 στις 12:56 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
Δεν είναι τόσο πρόβλημα να πετάξω 4-5W στα 50-60..
Απ την άλλη δεν μπορείς να υπολογίσεις πια είναι η σωστή τάση, αφου αυτή ποικίλει ακόμα και στην ίδια παρτίδα λεντ, αλλα αλλάζει και με την θερμοκρασία.. Εγώ το pwm θα το βάλω για ντιμάρισμα.. για driver θα έχω αντιστάσεις..
|
||||
|
||||
Δεν είναι τόσα, ειναι πολλά παραπάνω.. Κανε την εξομοίωση και θα το δεις..
Φιλικά παντα.. Σε κάθε μου απάντηση επαίρνα ως δεδομένο οτι δεν θα βάλεις αντιστάσεις..
|
||||
|
||||
4 γραμμες θα έχω απο 5 λεντ σε καθε μια, και το τροφοδοτικό μου είναι απο λαπτοπ 19 βολτ..
άρα 5χ3,5=17,5 1μιση 2 βολτ πρέπει να φάω... επι 700mA 1-1,5W σε κάθε γραμμη..
|
||||
|
||||
μια παυση να συνεχισω εγω (τον τρελαναμε τον jimbit22 )
για τα 60 λιτρα θελω να παρω 40 λεντ 15 ασπρα 15 royal blue 5 ροζ και 5 μωβ uv αν χρειαστει! ο dimmer σ αυτη την περιπτωση θα αλλαξει ετσι? συμφωνα μ αυτα που διαβασα.! θα παω σ εναν μεγαλυτερο απ αυτους που μου δινει οποτε και παλι παμε στο ebay |
|
||||
|
||||
Μια αντισταση 2.2 Ω των 2 βατ τουλάχιστον σε κάθε γραμη και θα καίει 1.1 βατ η κάθε μία.. βαζεις 5αρες για να εισαι οκ.. το κυκλωμα για το pwm που ειχα ποσταρει πιο παλια με το LM324 το εχεις η θα φτιαξεις δικο σου?
------------------------- Παράθεση:
το κιτ απο το ακουασταιλ ειχε 14 λεντ, κοιτας τωρα καποιο αλλο? αν ναι γραψτο μου να δω τους drivers.. χρειαζομαι και αλλες λεπτομερειες για τα λεντ για να σου πω..
3dpg.gr/3D Printers Greece 30lit amano-red cherry shrimp 60lit blue pearl shrimp 130lit hi-tech φυτεμένο RIP Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη jimbit22 : 10-11-12 στις 13:30 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
|
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
Παρόμοια Θέματα | ||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
???φωτισμος??? | manos_samos | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 9 | 12-01-11 17:23 |
φωτισμος | dimis_george | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 2 | 01-09-10 19:22 |
Φωτισμος | Satriani | Φωτισμός | 5 | 05-03-09 06:49 |
φωτισμος | tak660x | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 13 | 20-09-07 07:11 |
φωτισμος?? | dinos99 | Αρχάριοι γλυκού νερού | 16 | 11-09-07 17:04 |