|
Ασθένειες - Θεραπείες θαλασσινού νερού Ασθένειες ,θεραπείες ,παράσιτα |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]()
Ολα τα ψάρια τρώνε εκτός από το copperband butterfly το οποίο το έχω 1
μήνα και τσιμπάει μόνο τον βράχο.Τις γαρίδες μου τις τρώει το hawk. Επειδή μου αρέσουν πολύ τα angels μπορώ να βάλω όταν στρώσει το ενυδρείο Regal ή bicolor ή blueface angel;Επεδή έχω και ασπόνδυλα.Σας ακούω να γελάτε νομίζω. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
αν θέλεις τη γνώμη μου κάνε το species tank με έμφαση στις ανεμώνες και μην βάζεις άλλα κοράλια μέσα. Αλλιώς ξεφορτώσου τις ανεμώνες και βάλε συνδυασμούς που σκοτώνουν. |
|
||||
|
||||
![]()
Ενα από τα ομορφότερα πράγματα στα ενυδρεία μου είναι τα clown να χαιδεύονται μέσα στις ανεμώνες.Θα ρισκάρω να τις κρατήσω.
Σήμερα και στα 2 ενυδρεία έβαλα κάρβουνο και αύξησα την κυκλοφορία στο 18χ λίτρα νερού/ώρα.Το blue face angel είναι το map ή maculosus angel νομίζω.Διάβασα ότι πολύ χρήσιμα είναι τα scarlet hermit,τα nassarius glams,τα Mexican red hermit και τα Emerald mythrax crabs.Είναι αλήθεια; Μπορώ να τα βρώ και πού;Παρακαλώ στείλτε μου μήνυμα με τα καλύτερα μαγαζιά για reef με τηλέφωνά τους για να δώ αν μπορώ να παραγγέλνω διάφορα.Επίσης γράψτε μου τίτλους βιβλίων στα αγγλικά που να τα έχουν όλα όμως καί οδηγίες για αρχάριους αλλά και όλα τα ψάρια καί τα ασπόνδυλα και τις απαιτήσεις του καθενός.Υπάρχει τίποτα στα ελληνικά; ![]() θα σας ενοχλώ πολύ συχνά. :P :P :P
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
|
|
|||
|
|||
![]()
Μα ρε μάνο , δε παιζεσαι ,έχεις επενδύσει στο χόμπι μερικες χιλιαδες ευρό και δεν μπήκες στο κόπο να διαβάσεις ένα βιβλίο ή έστω κάποιο αξιοπιστο site ? Εγώ θα σου πρότεινα πάντως να διαβάσεις καλήτερα τις οδηγίες χρήσης ενος φίλτρου r/o και ολα θα γίνουν πιο εύκολα . Η κρήτη έχει νερό ακατάληλο εξαιτιας της αυξιμένης αγροτικης δραστηριότητας και της υπαρξης βαρέων μετάλων και αλλάτων
ο clown σου , αν δεν κανεις κατι με τον φωτισμό δεν θα χαμουρευεται για πολους μήνες ακόμη , με φθωρισμού θες τουλάχιστον τρεις ακόμη λάμπες με ανακλαστήρες και πολες προσευχες , εγω σου προτίνω μια μικρη Metal Halide 75-120w αλλά και πάλι θα πρέπει να επέμβεις στο hood του ενυδρίου |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
|
|
|||
|
|||
![]()
Για Reef θα σου προτεινα το
Aquarium Corals : Selection, Husbandry, and Natural History του Eric H. Borneman. Ειναι στα Αγγλικα. Ειναι πολυ αναλυτικο οσον αφορα την φροντιδα των κοραλιών σε ενυδρεια. Καλύπτει πλήρως τα παντα γυρω απο Soft Corals - Hard Corals - Gorgonians. Οχι ανεμωνες ή αλλα ασπονδυλα. Κατα την γνωμη μου δεν αναφερεται σε αρχαριους αλλα παρολα αυτα σου δινει να καταλαβεις τι γινεται στους τροπικους υφαλους και τι μπορει να κανεις εσυ στο ενυδρειο σου για να πετυχεις τις καλυτερες δυνατες συνθηκες. Αν ψαχνεις ενα βιβλιο για το πως θα αντιμετωπισεις την αλγη, πως θα κανεις αλλαγες νερου κλπ τοτε δεν σου κανει. Παντως Μανο αν θελεις να κρατησεις ανεμωνες και κοραλια που φωτοσυνθετουν στο ενυδρειο σου τοτε ο φωτισμος που εχεις ειναι ανεπαρκεις. Δεν ξερω αν θα βαλεις ΜΗ ή Τ5 ή πολλες λαμπες φθωριου παντως να ξερεις οτι ενα ζωο που φωτοσυνθετει μπορει να κρατηθει σε ενυδρειο με μη επαρκή φωτισμο για αρκετους μηνες το τελος ομως ειναι προδιαγεγραμμενο. Οσον αφορα τις Ανεμωνες ειναι απο τα πιο απαιτητικα ζωο σε φως. Απο αυτα που ξερω ειναι εξισου απαιτητικα με τα Clams και SPS. Υπαρχουν παντως πολλα ειδη κοραλιων και ανεμονων που δεν φωτοσυνθετουν ή δεν εξαρτονται απολυτα απο την φωτοσυνθεση. |
|
||||
|
||||
![]()
Παιδιά καλημέρα οι διαστάσεις των ενυδρείων μου είναι 150Χ50Χ55 και το μικρό 120Χ41Χ45 αι τα δύο είναι της JUWEL καί το πρόβλημα με τον
φωτισμό είναι τα καπάκια τα οποία παίρνουν μόνο 2 λάμπες φθορίου 40w έκαστος και ανακλαστήρες. ![]() Παιδιά και κάτι άλλο, για οξυγόνωση αρκεί ένας κυκλοφορητής να αναδεύει την επιφάνεια ή χρειάζεται και παραγωγή φυσσαλίδων από έναν άλλο με περιστρεφόμενη κεφαλή; ![]() ![]() Την χρήση καραντίνας την θεωρείτε επιβεβλημένη σε νέα ψάρια και για πόσες μέρες;Σας ακούω να γελάτε ήδη ![]() ![]() ![]() Πολλές φορές μετά από λίγες μέρες στην καραντλινα έχω χάσει αρκετά ψάρια χωρίς αιτία (μετρήσεις όλες καλές.) Στα ενυδρεία μου με 75 και 48 κιλά ζωντανό βράχο και με 6-7 ασπόνδυλα ήδη χωρίς τις γαρίδες και με 8 ψάρια μικρού και μεσαίου μεγέθους ΄πόσα ψάρια και ασπόνδυλα μπορώ να βάλω ακόμα; Μήν με πυροβολήσετε. ![]()
|
|||
|
|||
![]()
καλημέρα παιδιά ,
Μια ανεμώνη δε χριάζετε πολλες ΜΗ για να διατηριθεί και μια 50αρα πχ χωράει μερικές φορές σε μικρα ενυδρία χωρίς ιδιετερη μετατροπή του hood , με μια 75άρα , σε μια ακτινα 20-30cm χωράει μια μεσαια ανεμώνη κσι δυο τρια κοράλια μέσων φωτισινθετικών απαιτίσεων μπορείς δηλαδή να χωρίσεις το ενυδρίο σε ζώνες και να τοποθετήσεις τα όπια ζωντανά ανάλογα με τις απαιτήσεις τους Τώρα , το θέμα με την αναδευση είναι σχετικό , Αν καταφερεις να έχεις μια καλή ροή σε όλο το ενυδρείο με διαφορετικη κατα σημεία ταχυτητα νερού και το σκιμμερ δουλευει όλο το εικοσιτετραωρο τότε δε χριαζεσαι προσθετη παραγωγη φυσαλίδων , οι οποίες για πολλα ειδη οργανισμων και ιδιαιτερα σπόγγων είναι επικύνδινες |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Αφού έχεις καταντίνα βγάλε τα tang βάλε τα εκεί και δοκίμασε το hyposalinity (το έχω αναφέρει σε άλλο topic). Ξεκίνα άμεσα την επένδυση σε φως και περίμενε 2-3 βδομάδες αφού βάλεις τις καινούργιες λάμπες για να επιστρέψουν τα tang. Όσο για το σχόλιο σου Μάνο για μετρήσεις θα σου πω ένα. Οι μετρήσεις είναι καλό να γίνονται αλλά η παρατήρηση των ψαριών σου είναι πολύ καλύτερη. Τα ζώα σου θα σου πουν πότε κάτι δεν πάει καλά. Εκεί λοιπόν έχεις ένα από τα καλύτερα όργανα που υπάρχουν. Τα tang σου λένε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτό είναι δεδομένο. Εσύ πρέπει να βρεις τι δεν πάει καλά. |
|
||||
|
||||
![]()
Νίκο όπως είδες έχω συγκεκριμμένο καπάκι με 2 λάμπες.Οι λάμπες που
αναφέρεις είναι φθορίου;Απλώς αντικαθιστώ τις παληές με αυτές; Εάν ναί μόνο την power ή και την blue marine;
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
|
|
|||
|
|||
![]()
Kalhmera Mano,
Ti upostrwma exeis?Gia tis astheneies pisteuw pws grhgorh kai polu kalh lush einai oi garides katharistes, tis poies an tis baleis bradu endexomenws na min sou tis peiraksoun h psari giatros pou bebaia den antexei polu, alla tha dwsei kapoia bohtheia. Gia tis allages nerou an emena dipla sth thalassa tha xrhsimopoiousa nero apo th thalassa me ligo sera, efoson bebaia exeis kai ena kalo skimmer h to proetoimazeis me kana mikro skimmeraki kana duo meres prin.Etsi apofeugeis ton ponokefalo tis saliniti kai tou ph kai mporeis xwris polla eksoda kai baboura na kaneis suxnwteres gia na peftei to nitrat{to opoio den nomi ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Δεν μπορώ να βάλω γαρίδες καθαριστές γιατί μου τις τρώει το Hawkfish.
Υπόστρωμα έχω αραγωνίτη ζωντανό, περίπου 8 cm ύψος Σε παρακαλώ γράφε με ελληνικούς χαρακτήρες.
|
|||
|
|||
![]()
Το διαβασα ότι σου τισ τρώει αλλά αν τισ βάλεισ βράδυ, θα μπορέσουν να βρουν καταφύγιο.Με τόσο αραγονίτη μου κάνει εντύπωση το nitrat σου.Το βυθό τον καθαρίζεις ελαφρώς?
|
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
"Αυτος που δεν εχει κανει ποτε λαθος, ειναι αυτος που δεν εχει δοκιμασει ποτε κατι καινουργιο" Albert Einstein "Οταν λες παντα την αληθεια, δεν χρειαζεται ποτε να θυμασαι τι ειπες" Μαρκ Τουαιην Reef Keeping - Coral Magazine - Advanced Aquarist |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Γιατί τη μία γράφεις Ellinika και την άλλη γκρικλισ; |
|
||||
|
||||
![]()
Παιδιά καλημέρα.
![]() χρησιμοποιώντας πάντα την HYDRO CLEAN που συνδέεται με λάστιχο και ρουφάει νερό αναδεύοντας τον αραγωνίτη.Ρουφάει και λίγο αραγωνίτη αλλά τον ρίχνω ξανά μέσα.Μετά βάζω σε γουβά χλιαρό νερό από την βρύση και την κατάλληλη ποσότητα αλατιού της Red Sea ή της Sera και λίγο αντιχλώριο, το αφήνω να δράσει λίγο και μετά 10 λεπτά το βάζω στο ενυδρείο.Ξέρω τώρα με πυροβολείτε όλοι ![]() Περιμένω σχόλια και υποδείξεις και όχι πολύ γκρίνια,σιγά σιγά θα βελτιωθώ. ![]() ![]()
|
|||
|
|||
![]()
Μια ερωτηση μόνο το αλάτι διαλύεται ή απλά κάθεται στον πάτο της λεκάνης?Έχω πάντως ακούσει και χειρότερα όπως ανακάτεμα σε μπουκάλι κοκα-κολα....
Για τις sera έλεγα to aqutan.Η αλμυρότητα δεν είναι τόσο προβλημα από τις θάλασσές μας. |
|
|||
|
|||
![]()
Έχω παρατηρήσει πως τα ψάρια κανα δυο μέρς πριν αφήσουν τα εγκόσμια σταματάνε να τρώνε.
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() ![]() ![]() ![]() και χώρις να το περάσει πρώτα απο μια uv να ΄φαει τους τύχόν ασυμβατους οργανισμους με τα ήδη υπάρχοντα; Για να κανουν παρτύ τα δικά μας βακτηρια στο νερο του;;;; αν προλάβουν... Οτι έχει μέσα θα το σκοτώσει η αποτομη αλλαγη της συγκεντρωσης αλάτων στο νερο... Ας προσεχουμε λίγο τι γράφουμε...... Αλέξανδρος
|
|||
|
|||
![]()
H αλμυρότητα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη θερμοκρασία, γι΄αυτό όταν μετράς εδώ φαίνεται 1028!
|
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
Παράθεση:
Καλό είναι να διαβάσεις λίγο και να μην αναφέρεις πράγματα που μπορεί ΤΥΧΑΙΑ να συμβαίνουν σε εσένα. |
|
|||
|
|||
![]()
νικο βλεπω πας για δευτερη κιτρινη
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
λογω ζεστης μετραμε 1028-30;;;; Δηλαδη όλες οι επιστημονικές μελέτες που τονιζουν οτι η μεσόγειος λόγο του κλειστου της χαρακτήρα έχει salinity 1031 σε 17-21 βαθμούς κελσιου μεση ετησια μεταβολη θερμοκρασιας (που σε κλειστους κολπουςε και παράλια πχ Κρητη κτυπαει γιατην πλακα του 31-32 βαθμους) είνια αχρηστες... ![]() ![]() ![]() χμμμ οκέϋ Μπορω να έχω βιβλιογραφια γιαυτο που λες σε παρακαλω;;;;; Και παρεπιπτωντως δεν πιστευω να ριξεις ακουταν στο θαλλασσινο ![]() ![]() ![]() Σκοπευείς να ρίξεις πρωτα χλώριο μεσα στο νερο για απολύμανση;;;; Γιατι μονο έτσι δικαιολογήται η χρήση αντιχλώριου σε reef.... (που βεβαια με την χρήση του χλώριου δεν θα μείνει τίποτα) Αλέξανδρος
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
|
|
|||
|
|||
![]()
Μιστερ Niktso,επειδή πολύ κριτική έφαγα και δεν είχα σκοπό να σπαταλίσω το Σαββατοκύριακό σου να απαντάς σε μένα και τις ''βλακείες'' που κατ' εσέ γράφω,θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου.Κατ' αρχήν ποτέ δε γράφω κάτι που δε το έχω δοκιμάσει ή τώρα ή στο παρελθόν ή το έχω δει να λειτουργεί σε άλλα ενυδρεία.Σε καμιά περίπτωση δε διεκδίκησα δάφνες αυθεντίας, ουτε το ''παίζω'' αλάνθαστος κ.τ.λ.Τρίτον δε είμαι ο Ωνάσης και γι' αυτό δε μπορώ για ένα μικρό ρεεφ να ξοδέψω τουλάχιστον 3000ευρώ,που πιστεύω πως το θεωρείς τουλάχιστον απαραίτητο, και να θέλω και κοντά τα 100 κάθε μήνα για αλλαγές, τροφές, βιβλία κ.τ.λ.
Έτσι λοιπόν προσπαθώ να βρω εναλλακτικές μεθόδους, να διορθώνομαι και να ακούω.Έχω δει αρκετά συστήματα και μάλιστα αρκετά μεγάλα σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, πως λειτουργούν. Από αυτά λοιπόν εκκινόντας διατυπώνω τισ απόψεις μου σε ένα φορθμ, νομίζω ελεύθερο, που δε συζητάνε μόνο οι 100 καλύτεροι ωκεανολόγοι του κόσμου.Σε εμένα μπορεί όλα αυτά να έγιναν από τύχη από την καλή μου την καρδιά, δεν ξέρω.Αυτό είδα, αυτό έκανα και δεν είχα πρόβλημα.Δεν σκοπεύω να φέρω ποτέ στο ενυδρείο μου το πιο δύσκολο οργανισμό και ούτε και θέλω να πάρω αυτό το ρίσκο.Θα κρατήσω τα λεφτά αυτά να πάω να τον δω από κοντά. Νομίζω πως και οι περισσότεροι που θέλουν να ασχοληθούν ή βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα του Ηοββυ αυτού, και δεν έχουν τη δική σου γνώση-όχι υποτιμητικά-μοιράζονται το ίδιο άγχος.Αν αρχίσουμε να αποθαρρύνουμαι τον κόσμο δεν πρόκειται ποτέ να ανοίξει μαγαζί κοντά στο φίλο μας τον Κρητικό και αυτός κάποια στιγμή θα βαρεθεί.Για το νερό λοιπόν που σε εξόργησε τόσο το λέω επειδή έχω κάνει αρκετές ανάλογες αλλαγές μέχρι τώρα, χωρίς πρόβλημα.Για το ακουταν,ίσως θυμάμαι το όνομα λάθος. Πάντως οι ''επιθέσεις'' σου αν και καταλαβαίνω πως εκκινούν και από τη δική σου θέληση να προαχθεί και να προαχθεί σωστά το χόμπι, εκνευρίζουν όταν πέρνουν τη μορφή προσωπικής κόντρας και αντιπαλότητας.Δεν έχω κάτι να χωρίσω μαζί σου ούτε με κανέναν άλλο-εκτός ίσως από την ομάδα-και νομίζω πως δε θα ήταν τόσο καλό αν όλοι ρωτάγαμε εσένα και εσύ απαντούσες σε όλους.Μέσα στην απάντηση,τη γνώμη και την εμπειρία που θα μοιραστεί ο καθένας που αφιερώνει το χρόνο του για να γράψει σε συνδυασμό με την αντίθετη άποψη που θα εκφράση κάποιος άλλος, μπορεί ο καθένας να πάρει αυτό που θέλει και να επέλθει πρόοδος και αποτέλεσμα.Ιδίως όταν μιλάνε άτομα που δεν έχουν κανένα προσωπικό όφελος-όπως π.χ. να πουλήσουν τα μεγαλύτερα skimmer που έφεραν-ο διάλογος είναι πιο πραγματικός και ουσιαστικός. Δεν είμαι σε θέση να σε κρίνω , αλλα ούτε και εσύ εμένα.Καθείς κρίνεται για αυτά που λέει και κυρίως για το πως τα διατυπώνει.Ξέρεις ότι όποιος φώναξε πολύ συνήθως οι άλλοι φύγανε γιατι δεν άντεχαν το θόρυβο. Ξέρω τα λιγότερα από όλους όσους γράφουν εδώ,οκ το δέχομαι, αλλά νομίζω πως έχω το δικαίωμα να λέω αυτά που νομίζω σψστά , έστω και για να αποτελέσουν εφαλτήριο να ειπωθεί κάτι το σωστό. Κλείνωντας θα επαναλάβω πως δεν έχω κανένα δόλο ούτε αμέλεια να καταστρέψω το ενυδρείο κανενός.Λέω αυτό που έκανα και ίσως από τύχη, δε μου δημιούργησε πρόβλημα.... |
|
|||||||||
|
|||||||||
![]()
Αγαπητέ immerback. Σε παρακαλώ πολύ μπορείς να μου διελευκάνεις τις απορίες; Ανοίγεις κάποιες πρωτοποριακές λύσεις τις οποίες θα ήθελα να εξηγήσεις.
Παράθεση:
Παράθεση:
Αντε και μία τέταρτη. Πες μας τη χημική σύνθεση του νερού στο Αιγαίο και τη μέση χημική σύνθεση στον Ειρηνικό αφού τα περισσότερα κοράλια που πουλούνται στην Ελλάδα είναι από εκεί. Πέμπτη. (τι να κάνω μου βγαίνουν). Να υποθέσω ότι ως επιστήμονας πήρες 10 σαρκόφυτα (που είναι από τα εύκολα και ανθεκτικά μαλακά κοράλια),τα αγόρασες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές ώστε να εξασφαλίσεις ότι δεν προέρχονται από το ίδιο κόψιμο και επομένως δεν είναι γενετικά ίδια, ακολούθησες τη μέθοδο που είπες και είχες επιτυχία τουλάχιστο 80%; Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Σε παρακαλώ απάντησε στις απορίες μου. Έχεις επαναστατικές απόψεις και φυσικά πριν τις ακολουθήσω θέλω να πειστώ. |
|
|||
|
|||
![]() Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
![]()
Παιδιά δεν χρειάζονται πολλές αντιπαραθέσεις όλοι αγαπάμε αυτό το χομπυ
και θέλουμε να πετύχουμε και να βάλουμε και άλλους να ασχοληθούν με αυτό. ![]() ![]() Τρία ψάρια έχουν ακόμα άσπρα στίγματα τί κάνω τώρα;Εχω αυξήσει την κυκλοφορία στο 18Χ.Να σταματήσω το Exodin, να κάνω αλλαγή 25% με αντιχλώριο να βάλω μπρός το skimmer και την UV που τα είχα σταματήσει λόγω Exodin και ότι ζήσει έζησε; ![]()
|
|