|
DIY . Φτιάχτο μόνος σου Ο τίτλος τα λέει όλα. |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|||
|
|||
Δεν εχω μπλε καλώδιο, συνδέω χωρίς τον αντάπτορα. Μαύρο με μαύρο και κόκκινο με κοκκινο.
Δοκίμασα και τη πρόταση του Σπύρου με τον σένσορα, το ίδιο... Θα έρθουν τα konig να γίνει η δουλειά. |
|
||||
|
||||
Μάνο τι χρώματα καλώδια έχει ;
Μαύρο , Κόκκινο , Κίτρινο , και το άλλο λογικά είναι το PWM, τι χρώμα έχει αυτό ;
|
||||
|
||||
Και αυτό το λέω γιατί σε αυτό το σχέδιο βλέπω να υπάρχει κύκλωμα για το PWM που λειτουργεί με 3 ή 5 volt (control μπλε κουκίδια)
και δεν ξέρω τι θα συμβεί αν τους στείλεις 12volt, αυτό βασικά ρυθμίζει τη ταχύτητα, αν δεν είναι συνδεμένο τότε ο ανεμιστήρας λειτουργεί στη μέγιστη ταχύτητα πηγή από εδώ http://www.pcbheaven.com/wikipages/How_PC_Fans_Work/
|
|||
|
|||
Έχω κοκκινο-κιτρινο-μαύρο στο καλώδιο του φις και ένα άλλο διπλό καλώδιο που καταλήγει σε πλαστικό αισθητήρα θερμοκρασίας.
Αν συνδέσω κόκκινο-κόκκινο και μαύρο-μαύρο γυρνάει, το κίτρινο όπου και να το συνδέσω δεν κάνει διαφορά. |
|
|||
|
|||
Παράθεση:
Δεν είναι έτσι σε εσένα? Για το κίτρινο σου είχα γράψει και πριν τι κάνει. Και αυτό και το μπλέ είναι άχρηστα στη δουλειά που τα θέλουμε. |
|
||||
|
||||
Το βρήκα τι φταίει
σύνδεσε το ανεμηστηράκι , και βάλε το πιστολάκι να χτυπάει τον σένσορα, όχι στο πολύ καυτό και το λιώσεις , στη χαμηλή σκάλα δεν είναι PWM τα ανεμιστηράκια σου δοκίμασε τώρα https://www.arctic.ac/eu_en/arctic-f9-tc.html
|
||||
|
||||
Παράθεση:
λειτουργούν στη μέγιστη ταχύτητα απο τους 38 βαθμούς και πάνω
|
|||
|
|||
Παράθεση:
Πρώτη φορά το ακούω αυτό Τάκη. Αν είναι έτσι όντως είναι πρόβλημα γιατί ανοίγει στους 38 βαθμούς (όχι ψάρι δεν θα ζήσει, αλλά λίγο ακόμη και ψήνει καφέ). |
|
||||
|
||||
Δυστυχώς ναι Λάμπρο, τώρα το βρήκα που είδα τις φωτογραφίες του Μάνου και είδα πως λέει για αισθητήρα, ούτε εγώ ήξερα πως υπάρχουν τέτοια ανεμιστηράκια.
|
|||
|
|||
Αυτό πρέπει να είναι, δοκίμασα βέβαια με το πιστολάκι στον αισθητήρα αλλά δεν κατάλαβα διαφορά. Δε θα ασχοληθώ άλλο μαζί τους, ότι είναι τώρα...
|
|
|||
|
|||
Αυτα τα ανεμιστηρακια δουλευουν μονο με θερμοκρασια.
οπως δειχνει και στα τεχνικα απο 0-32 βαθμους γυρναει με 500 στροφες, 32-38 ανεβαζει σταδιακα, στους 38 εχει τις μεγιστες στροφες. Αλλα και παλι στο βιντεακι φαινεται πολυ ψοφιο, κανε μια μετρηση με το πολυμετρο την ωρα που δουλευει να δεις τι ταση εχει, μηπως εχει θεμα και το τροφοδοτικο, γιατι κοβοντας τον αισθητηρα και ενωνοντας τα καλωδια (οπως ειπες οτι εκανες) επρεπε να βλεπει μεγιστη θερμοκρασια (μηδενικη αντισταση) και να γυρναει με τις μεγιστες στροφες |
|
|||
|
|||
Ελπίζω να μην έχω θέμα και με το τροφοδοτικό. 2-3 μέρες υπομονή θα κάνω να έρθουν τα konig και συνεχίζω με αυτά .
|
|
||||
|
||||
Ετσι και αλλιώς δεν μπορείς να τα δουλέψεις, όντως κόψε κάπου στη μέση τα καλώδια του αισθητήρα και ένωσε τα μεταξύ τους να δεις πως δουλεύουν , δοκίμασε και χωρίς να τα ενώσεις
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Θα συμφωνήσω με τα παιδια εδω, ψόφιο φαίνεται το ανεμιστηρακι έτσι όπως είναι στο βίντεο |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Γιαυτο πιστευω οτι εχουν γινει λαθος συνδυασμος καλωδιων στη συνδεσμολογια.
|
||||
|
||||
Παράθεση:
The temperature sensor is on a 40 cm cable and can be placed in the warm areas of your computer. This assures temperatures no higher than 38 °C anywhere in the case and supports the cooling of your CPU or graphics card. On the other side this fan keeps the noise level absolutely minimal and only increases the speed if necessary. https://www.arctic.ac/eu_en/arctic-f9-tc.html
|
||||
|
||||
Ρε τα ατιμα, σε μπελα μας βαλανε
|
|||
|
|||
Δεν διευκρινιζει αν το μετρησε με φορτιο η οχι. Μπορει στον αερα να δειχνει σωστη ταση και μολις παρει φορτιο να ψοφαει.
Εδω φαινεται ακριβως πως δουλευει, αλλα με κομμενο αισθητηρα και ενωμενα καλωδια επρεπε να γυρναει φουλ. |
|
|||
|
|||
Απο αυτα ομως μαθαινουμε...
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
-Μα κι εγω αυτο σκεφτηκα, αν βγει ο αισθητηρας εκτος, πως ξερει το ανεμιστηρι οτι ειμαστε κατω απο 38C και γυριζει αργα?
|
|||
|
|||
οι αισθητηρες αυτοι ειναι ntc thermistor και εχουν καποια αντισταση,
οταν η αντισταση αυτη μηδενιζει "βλεπουν" την μεγιστη θερμοκρασια. Αν κοψεις απλα τα καλωδια κανονικα δεν παει στην μεγιστη αλλα στην χαμηλοτερη θερμοκρασια (εξαρταται βεβαια και το κυκλωμα πως εχει οριστει, μπορει να εχει μια στανταρ θερμοκρασια αν δεν "βλεπει" τον αισθητηρα) αν ομως ενωσεις τα καλωδια η αντισταση γινεται μηδεν, οποτε εκει παει στην μεγιστη θερμοκρασια που μπορει να διαβασει. Αυτο ειναι το διαγραμμα του πιο διαδεδομενου, τον ιδιο χρησιμοποιει και ο stc |
|
||||
|
||||
Βρε Μάνο , ετσι για να μας φύγει η απορία, κόψε τα καλώδια του αισθητήρα και δοκιμασε ετσι κομμένα αλλά και ενωμένα μεταξύ τους να δούμε πως δουλεύουν
|
|||
|
|||
Εμένα πάντως για να μου φύγει η απορία και για το γμτ.. θα πάω να πάρω ένα να δω τι παίζει με αυτό το ανεμιστηράκι.
|
|
|||
|
|||
Για εγκυκλοπαιδικούς λόγους και μόνο, και χωρίς να περιμένω οτι θα βγει άκρη και θα τα χρησιμοποιήσω...
https://www.youtube.com/watch?v=UOBkVNirW_U Κατ' αρχάς συγνώμη για την ποιότητα του βίντεο... Στην αρχή έχω συνδέσει τα καλώδια στο τροφοδοτικό και έχω ενωμένα τα καλώδια του αισθητήρα θερμοκρασίας. Βλέπεται πώς γυρίζει… Μετράω το τροφοδοτικό, δίνει 12V. Στη συνέχεια κόβω με ψαλίδι τα καλώδια των αισθητήρων, λογικά δεν κάνουν επαφή, δεν βλέπω διαφορά στη ταχύτητα που γυρίζει ο ανεμιστήρας. Και πάλι το τροφοδοτικό δίνει 12V. |
|
||||
|
||||
Μάνο, βραχυκύκλωσε και τα καλώδια χωρίς τον αισθητήρα να δουμε τι κάνει
|
|||
|
|||
Ποια καλώδια? Στην αρχή είχα ενώσει (στρίψει) τα καλώδια του αισθητήρα, και δούλευε όπως δούλευε ... και μετά έκοψα το καλώδιο για να μην κάνουν επαφή. Συνέχισε να δουλεύει το ίδιο, ή εγώ τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω κάποια διαφορά.
Πριν λίγο το ξαναέβαλα στη πρίζα μήπως και έπρεπε να σταματήσει και να ξαναπάρει μπροστά, αλλά δεν έγινε κάτι… Μην το ψάχνετε άδικα, απλά δε δουλεύουν. |
|
||||
|
||||
Εκοψες δηλαδή τον αισθητήρα χωρίς να ενώσεις τα καλώδια και δοκίμασες
Μετά ένωσες μεταξύ τους τα κομμένα καλώδια χωρίς τον αισθητήρα και δοκίμασες πάλι Σωστα ;
|
|||
|
|||
Όπως (δεν) φαίνεται στο βίντεο είχα κόψει και ενώσει τα καλώδια του αισθητήρα θερμοκρασίας και συνέδεσα τον ανεμιστήρα στο τροφοδοτικό. Δούλευε στα 12V με μια συγκεκριμένη ταχύτητα.
Καθώς δούλευε, έκοψα με ψαλίδι παρακάτω τα καλώδια του αισθητήρα θερμοκρασίας ώστε να μην κάνουν επαφή. Ο ανεμιστήρας συνέχισε να δουλεύει το ίδιο. Έβγαλα το τροφοδοτικό από τη πρίζα. Αργότερα, ξαναέβαλα το τροφοδοτικό στη πρίζα με τα καλώδια του αισθητήρα κομμένα και χωρισμένα για να μην κάνουν επαφή. Δεν είδα διαφορά στην ταχύτητα. Να σημειώσω οτι στη συνδεσμολογία έχω ενωμένα κόκκινο με κόκκινο και μαύρο με μαύρο, το κίτρινο (3ο καλώδιο από το ανεμιστηράκι) στον αέρα. |
|
||||
|
||||
Βάλε και μία τα καλώδια του αισθητήρα ενωμένα μεταξύ τους, βραχυκύκλωσε τα δηλαδή
|
|||
|
|||
Μα αυτό είναι το πρώτο πράγμα που έχω κάνει στο βίντεο... Τώρα πάλι τα γύμνωσα και τα έστριψα να κάνουν επαφή, δεν κάνει διαφορά.
Δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν έχω καμία ιδιαίτερη αγωνία να δω γιατί δε δουλεύουν, μην το ψάχνεται άδικα. Θα βάλω άλλα και τέλος. |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
Παρόμοια Θέματα | ||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
180 lit. χρυσόψαρα | manos3 | Ενυδρεία με χρυσόψαρα | 243 | 20-08-17 16:00 |
DIY Fan Flap Σύστημα ψύξης | Qbrain | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 27 | 01-03-13 14:07 |
Σύστημα ψύξης/θερμανσης σε rio 240 | Maverick | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 25 | 09-05-11 22:14 |
Σύστημα ψύξης σε (μελλοντικό) χρυσοψαροενυδρέιο! | Τηλέμαχος | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 75 | 22-08-10 19:04 |
Εξωτερικό σύστημα ψύξης | manolis1976 | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 4 | 23-02-09 19:32 |