06-01-15, 23:58 | #1 |
Θα ηθελα την βοηθειά σας παρακαλώ!
06-01-15, 23:58
Αξιολόγηση:
(0 votes - average)
Γεια σας! Ειμαι καινουρια στο χώρο των ενυδρείων και από τι καταλαβα διαβάζοντας διαφορα εδω μέσα μαλλον τα έκανα όλα λάθος. Να σας πω οτι οι γονείς μου εκανα δώρο στα αγόρια μου ενα ενυδρείο το καλοκαίρι και από τότε αρχισαν ολα.
Το ενυδρείο μας κ ο εξοπλισμός του είναι αυτό http://www.aquariumline.com/catalog/...o-p-17992.html Μεσα βαλανε χαλικακι χρωματιστό, τρια κοχυλια από τη θάλασσα, μια αριελ, και ενα πλαστικό φυτό. (όλα αυτά μπήκαν αφού έβρασαν) Από Ψαράκια είχε όταν μας το χαρισαν εναν πλακόστομο καφέ και ένα χρυσόψαρο(που είχε πιαστεί από μια λίμνη) Αυτά μας άφησαν χρόνους. Μετά μπήκε αλλος πλακόστομος και δυο χρυσόψαρα διχρωμα. Ο πλακόστομος μας αφησε και αυτός. Μετά ήρθαν 2 μικρα στη θεση του γλύφτη και ενα black moor kai ενα μικρο χρυσοψαρο. Τωρα πια κατοικουν 3 μικρά που δε ξερω τι ειναι αλλα κάνουν καλή δουλειά στο τζαμι και τρια χρυσοψαρα. μετρησεις εμαθα μολις χθες απο εδω μεσα πως επρεπε να κάνω και αυριο ελπίζω να πάω σε κάποιο πετσοπ να αγορασω τεστ. αλλαξα μια φορά νερό(ξερω ειναι λιγη) και αυτό τελειως λάθος. Εβαλα μεσα μια κατσαρόλα και αδειασα όσο περισσότερο νερό μπορούσα (για καλυτερα υποτίθεται) και μετα το ξαναγεμισα απειθειας από τη βρυση και χωρίς αντιχλώριο που δεν ηξερα οτι χρειάζεται. πηρα ομως μετα απο δυο μερες και τους εριξα (δυστυχως όμως εριξα απευθειας στο ενυδρειο και μαλλον εκανα και εκει λάθος). επισης να σας πω οτι ο θερμοστατης ηταν εκτος λειτουργιας και τωρα τον λειτουργω στους 28 αλλα το θερμομετρο λέει 24;;;; δε ξερω γιατι. Να σας πω ακόμα πως καθαρισα τρεις φορες το φιλτρο δυστυχως στη βρυση απο κατω. Μιας και ουτε για αυτο ειχα ιδεα. οποτε βιολογία δε παίζει να εχουμε. Οσο για στρωσιμο ρωτησα την μητερα μου και μου ειπαν οτι το αφησαν μια εβδομαδα μονο με το νερο πριν ρίξουν τα ψαρια. Το θεμα ειναι πως τωρα πια προσπαθω να κρατησω με νυχια και με δοντια τα ψαρακια μου ζωντανα αν και παρουσιαζουν συπτώματα που με οδηγουν σε διαφορες ασθενεις χρυσοψαρων και εχω μπερδευτει. Καταρχας το μικρό μου χρυσοψαρακι παρουσιάζει δυσκοιλιότητα αλλα ενταξει διαβασα να κάνω κάτι με αρακα. Τα αλλα δυο όμως που τα εχω και περισσότερο καιρο δεν ειναι πολυ ζωηρα και εκει που καθονται ακινητα ξαφνικα αρχιζουν και χτυπιουνται πανω στις πετρες. Α! και το πιο σημαντικο ειναι οτι ενω την μια μερα ηταν καλά την επόμενη ειχεενα σημαδακι στα βραχια κόκκινο. Το προηγουμενο βραδυ χτυπησε πάνω στο κοχύλι με φορα. Να είναι από αυτό ή να έχει μικρόβιο; Μπορω να κανω τιποτα τωρα για να δουλεψει σωστα το ενυδρειο η οτι και να βαζω θα μου πεθαινει; στις δυο τελευταιες φαινεται το ιδιο ψαρακι με μια μερα διαφορα. |
|
Εμφανίσεις: 5142
|
|
||||
|
||||
Κατά αρχή καλώς ήρθες.
Τα προβλήματα μάλλον είναι αρκετά, τα συμπτώματα που μου είπες , δείχνουν πως έχεις αμμωνία, και αυτό λόγω παντελούς έλλειψης βιολογίας. Κατά αρχήν κατεβάζεις σταδιακά τον θερμαντήρα, αυτή τη στιγμή πιο πολύ ζημιά κάνει, τα χρυσόψαρα δεν χρειάζονται ζεστό νερό, αλλά μη μειώσεις απότομα τη θερμοκρασία, θα είναι χειρότερο, σταδιακά μείωσε 1 με 2 βαθμούς κάθε ημέρα. ¶μεσα πρέπει να κάνεις αλλαγή νερού , και μάλιστα γενναία με νερό ίδιας θερμοκρασίας με του ενυδρείου με το ανάλογο αντιχλώριο, ακόμα και αν μπορείς να κάνεις 2 αλλαγές από 50% θα ήταν πολύ καλό. Μετά πρέπει να βρεις μπόλι, επειγόντως, μέχρι τότε θα πρότεινα καθημερινές αλλαγές με νερό ίδιας θερμοκρασίας με του ενυδρείου και αντιχλώριο και ελάχιστο τάισμα ή ακόμα μέρα παρά μέρα. Αυτά είναι τα άμεσα. Το ενυδρείο σου είναι υπερβολικά μικρό για τα ψάρια σου, φοβάμαι πως θα πρέπει να τα δώσεις αλλιώς θα χρειαστείς ενυδρείο πάνω από 200-240 λίτρα και με μήκος πάνω από 1,20. Τα χρυσόψαρα μεγαλώνουν πολύ, φτάνουν πάνω από 25 πόντους, έως και 35 ή παραπάνω. Θα σου πρότεινα να διαβάσεις για να καταλάβεις εδώ για αρχάριους http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=34 και εδώ για τα χρυσόψαρα http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=24
|
||||
|
||||
[QUOTE=takis_gt;869514]
Κατά αρχήν κατεβάζεις σταδιακά τον θερμαντήρα, αυτή τη στιγμή πιο πολύ ζημιά κάνει, τα χρυσόψαρα δεν χρειάζονται ζεστό νερό, αλλά μη μειώσεις απότομα τη θερμοκρασία, θα είναι χειρότερο, σταδιακά μείωσε 1 με 2 βαθμούς κάθε ημέρα. QUOTE] Εγω προτεινω να μην μειωσει την θερμοκρασια υπαρχουν και αλλα ψαρια στο ενυδρειο και τα χρυσοψαρα δεν παθαινουν τιποτα στους 24 βαθμους.
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Επίσης ξεχασα να σου πω να βάλεις αεραντλία ή αν δεν έχεις βγάλε την έξοδο του φίλτρου έξω από το νερό ή στην επιφάνεια να δημιουργεί ανατάραξη για να υπαρχει καλή οξυγόνωση. Φίλη μου ξεκίνα να δίνεις ψάρια γιατί και τα ψάρια δεν θα την βγάλουν αλλά και εσυ θα κουραστείς και θα απαγοητευτείς. Εχεις κάνει τα ίδια λάθη που κάναμε όλοι μας, και προσωπικά στην άρχή είχα κάνει ακριβώς τα ίδια και χειρότερα, αν υπάρχει θέληση και υπομονή όμως όλα διορθώνονται
|
|||
|
|||
Καλημέρα σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Στην αλλαγή πρέπει να βγάλω τα ψάρια από το ενυδρείο για να μμην τρομάζουν?
Μου είπες δύο από 50 % και μετά κάθε μέρα μέχρι να βρω μπόλι. Πόσο θα ήταν καλό να αλλάζω κάθε μέρα περίπου το ένα τρίτο? Το αντί χλώριο το υπολογίζουμε με το καινούριο νερό σωστά? Ξέρετε να δίνει κανείς από Πάτρα μπόλι? Έχουν 5 φίλοι ενυδρείο και παρόλο που τα θεωρούν υγείη μετά λένε πως χάνουν ψάρια και φοβάμαι να πάρω. Την θερμοκρασία την έχω επίτηδες εκεί γιατί τα άλλα ψαράκια είναι τροπικά. Τα μικρά μου φαίνονται πολύ Χαρούμενα. ------------------------- αεραντλια εχω και την εβγαλα οταν λειτουργουν ολα μαζι νιωθω ενα μικρο χτυπημα ρευματος οταν ακουμπαω το νερο. χτυπαει και τα ψαρια η μονο εγω κανω γειωση; Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη evikostas : 07-01-15 στις 08:28 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
|||
|
|||
Καλημερα, το αντιχλωριο το υπολογιζουμε στο νερο που αλλαζουμε. Τωρα επειδη το νερο σου ειναι γενικα ολο απο την βρυση θα προτεινα να βαλεις πρωτα στο ενυδρειο για τα λιτρα σου κ θα κανεις κ το νεο σου νερο για αλλαγη. Τωρα το 50% ειναι σωστο αλλα για νερο με πολλα νητρικα κτλ αλλα πιστευω οτι οι απωλειες σου εχουν να κανουν κ με το χλωριο. Αλλα 2 φορες απο 50% κ καθημερινα το 1/3 νομιζω οτι ειναι υπερβολη Τακη ειδικα με ετσι καιρο κ αλλαγες θερμοκρασιων κ το ολο στρεσαρισμα! Δεν ξερω αν ο φιλος/φιλη εχει δευτερο θερμαντηρα κοκ
|
|
||||
|
||||
Eκαλημέρα και καλώς ήρθες και από μένα!
Για το μπόλι βάλε μια αγγελία εδώ στο forum στην ενότητα μικρές αγγελίες και πιστεύω θα σε βοηθήσει κάποιος!! Όλοι μας κάναμε πολλά λάθη στο ξεκίνημα αλλά όπως σου είπε ο φίλος Τάκης χρειάζεται αρκετή υπομονή και αρκετό διάβασμα. Πάντως είσαι στο κατάλληλο και πιο σωστό forum για να σώσεις τα ψαράκια σου αρκεί να κάνεις ότι σου πουν οι πιο έμπειροι Καλή συνέχεια
|
||||
|
||||
Παράθεση:
ποτε, δεν τα βγάζουμε τα ψάρια, τρομάζουν και είναι χειρότερα, βγάζεις το νερό που θες και μετα προσθετεις σιγα σιγα με νερό ίδιας θερμοκρασίας με το νερό του ενυδρείου και αντιχλώριο στο φρεσκο νερό με τις αναλογίες του φρεσκου Παράθεση:
Βάλε μια αγγελία εδώ http://www.aquatek.gr/vb/forumdisplay.php?f=181 ή δες εδώ αν υπάρχει κάποιος στη Πάτρα http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=56373 Παράθεση:
Αν είναι τα CAE (έτσι μου φάνηκαν στη φωτό), να είναι χρούμενα, αλλά ειναι και διαολάκια, τα είχα και εγω στην αρχή με τα χρυσόψαρα. Να ξέρεις πως μπορεί να ενοχλουν τα χρυσόψαρα, δεν δαγκωνουν αλλά τσιμπάνε και τρομάζουν τα άλλα ψάρια Παράθεση:
Επίσης , αν στο σπίτι σου έχεις ρελε διαφυγής μη φοβάσαι, αν δεν έχεις φώναξε ηλεκτρολόγο να σου βάλει, το ΘΕΩΡΩ ΑΠΑΡΑΙΗΤΟ για τη δικια σου ασφαλεια άσχετα αν εχεις ενυδρείο ή όχι
|
|||
|
|||
θερμαντηρα δευτερο δεν εχω. Μαλλον πρεπει να αγορασω. Η μητερα μου εχει ενυδρειο που δεν εχει χασει ψαρια και ειναι πεντακαθαρο οπτικα όμως χθες ειδα το θερμομετρο της σπασμενο και τα μπαλακια που εχει μεσα προφανως εχουν σκορπιστει στο νερο. Αυτο δε θα επηρρεασει τα ψαρια της; Επειδη δεν ειχα ασχοληθει νωριτερα δε ξερω ποσο καιρο ειναι σπασμένο ισως ειναι καιρο κ δε το εχει προσεξει. Να τις παω κανενα δικο μου ψαρακι; να παρω μπολι απο εκει;
Σας ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σας. |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Το νερό μπορεί να το ζεσταίνει εστω με μια κατσαρολα , να ζεσταίνει μία κατσαρολα (οχι σε σημειο βρασμού) και να το ανακατευει με κρύο να το φέρνει εκει που πρεπει. Δεν είπα 2 φορες 50% καθημερινα, 2 φορες τώρα, μετά κάθε ημέρα όσο πιο πολύ μπορεί. Από προσωπική εμπειρία δεν θα πάθει κανεις τίποτα και ας κάνει και 2 φορες την μέρα 50% και παραπάνω, όταν είχα τα χρυσόψαρα στο μικρό, άλλαζα 40 λίτρα απο τα 55 πρωι βραδυ για ενα χρόνο, και όπως έχετε δει υπάρχουν και είναι τουμπανο. Οι αλλαγές αν γίνονται με την ίδια θερμοκρασία νερού και όχι απότομα δεν θα πάθουν τίποτα. Επίσης είπα 50% γιατι δεν έχουμε μετρήσεις να δουμε πριν την αλλαγη πόσο αμμωνία / νιτρωδη / νιτρικά έχουμε, χωρίς μετρήσεις είμαστε τυφλοί δυστυχως. Σε 84 λίτρα υπ΄ρχουν 6 ψάρια, 3 χρυσόψαρα και 3 cae, είναι υπερβολικα πολλά και φοβάμαι πως η αμμωνία θα είναι στα υψη, αυτο καταλαβα και απο τη συμπεριφορα των ψαριων που είπε η φίλη αλλά και απο τα κοκκινα βραγχια ------------------------- Παράθεση:
Μπολι μπορεις να πάρεις αρκει να είναι υγιες και να είναι δυνατό. Φοβάμαι μήπως και της μητερας σου το φίλτρο να μην είναι δυνατο, γιατι πολλοι δεν ξέρουν και πλενουν το φίλτρο στη βρυση, αν δεν τον εχει πλύνει ποτε στη βρυση τοτε μπορεις να παρεις. Για το θερμόμετρο πιστευω πως είναι οινοπνευματος, αν είναι υδραργυρου είναι επικυνδυνο και για σενα και για τα ψαρια αλλα και για το περιβαλον που θα τα πεταξεις αναγκαστικά. Πρεπει ομως να βγουν οπωσδηποτε, δες πρωτα όμως τι ειδος είναι πριν κανεις οποιαδήποτε κίνηση
Δεν απαντώ σε πμ για ενυδρειακά θέματα Φυλλάδιο GAB - Χρυσόψαρα Φυλλάδιο GAB - Μονομάχοι Τα ενυδρεία μου Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Τάκης : 07-01-15 στις 09:02 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
|||
|
|||
Η μητερα μου δε το πλενει στη βρυση εχει μεσα κατι σα νημα και αλλαζει αυτο οταν ειναι. Αλλαζει ομως πολυ σπανια σχεδον καθε εξαμηνο. Το ενυδρειο της ειναι ενα μετρο ισως κ περισσοτερο και εχει μεσα ενα χρυσοψαρο και ενα πλακοστομο. ξεχναει να τα ταισει καμια φορα. το φιλτρο τηςειναι τοσο δυνατο ρουφαι προς το μερος το και τα φυτα ακομα.
Το θερμομετρο ειναιαυτο με την βεντουζα που εχει κατω κατω ενα κοκκινο πλαστικο και κατι μπαάκια σαν σιδερενια πιο κατω (νομιζω πρεπει να ειναι υδράργυρος. το βγαζει αμεσως στις εικονες του google αλλα δε ξερω αν επιτρεπεται να βαλω το λινκ να σας το δειξω γιατι παραπέμπουν σε πετσοπ. Το φιλτρο μου σας φαινετα ενταξει για τα λιτρα του νερου; |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Αν είναι έτσι όπως λες για το φίλτρο του ενυδρείο της μητέρας σου πάρε μπόλι από εκεί, κομμάτι από σφουγγάρι ή βιολογικό υλικό ή και τα 2. Το φίλτρο από ότι κατάλαβα είναι εσωτερικό κι ήταν μαζί με το ενυδρείο, δεν ξέρω τι χώρο έχει και ποσά λίτρα ανά/ώρα. Αν νομίζεις πως το ενυδρείο της μητέρας σου είναι υγιές, και αν ασχοληθείς και με αυτό λίγο (αλλαγές κλπ) ίσως είναι καλύτερα να στείλεις εκεί μερικά χρυσόψαρα. Αυτό που αλλάζει η μητέρα σου είναι ενυδρειακό βαμβάκι και κρατάει όλα τα σκουπιδακια. Να ξέρεις , πως αν κάνεις μετρήσεις και στο δικό σου αλλά και στις μητέρας σου θα ξέρουμε σε τι κατάσταση είναι από ποιότητα νερού και έτσι θα είμαστε πιο σίγουροι για τις επόμενες κινήσεις ------------------------- Ειδα πιο καλά το λινκ που εβαλες για το ενυδρείο σου, εχει φίλτρο 300 λιτρα/ωρα, για το συγκεκριμμένο ενυδρείο είναι εντάξει, το προβλημα είναι όμως το ενυδρείο, δεν κάνει για χρυσόψαρα, για αυτό ή κρατας το ενυδρείο , δίνεις τα χρυσόψαρα και βάζεις άλλου είδους ψάρια μεσα πιο μικρά, ή κρατας τα χρυσόψαρα και παιρνεις άλλο ενυδρείο δυστυχώς. Δεν θέλω να σε απαγοητευσω και να σου δώσω ψευτικες ελπιδες, αλλα δυστυχώς ετσι είναι. Θεωρώ πως το χόμπυ μας είναι για να χαλαρώνουμε και όχι να αγχωνόμαστε και να γινόμαστε δέσμιοι του, και στην αρχή έτσι ξεκινήσαμε οι περισσότεροι (αν όχι όλοι)
Δεν απαντώ σε πμ για ενυδρειακά θέματα Φυλλάδιο GAB - Χρυσόψαρα Φυλλάδιο GAB - Μονομάχοι Τα ενυδρεία μου Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Τάκης : 07-01-15 στις 09:32 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
|||
|
|||
http://www.aquavivere.gr/shop-produc...ermometro-4439
καπως σαν κ αυτο ειναι. μετρησεις θα εχω μαλλον το απογευμα ισως και αυριο. οταν εχω νεα θα σας πω. ευχαριστω για την ωρα. |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Τρεχα βγαλε ακρη.
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Φίλη evikostas, δεν θέλω να σε τρομάξω αλλά δες τι λένε για τα θερμομετρα υδραργυρου https://www.google.gr/search?q=%CE%B...WEEsa0Ue2ygtAN από την άλλη όμως ας το ψαξουμε περισσότερο, αν θυμασαι τι χρώμα είχε το υγρο που εδειχνε τη θερμοκρασία θα βοηθούσε, αν ήταν κόκκινο (που συνήθως είναι) δεν είναι υδραργύρου, αν είχε μεταλλικο γυαλιστερό χρώμα τότε ήταν υδραργύρου. Πιστευω πως δεν πρεπει να ήταν οινοπνευματος γιατι από συνήθεια και τα αναλογικα θερμόμετρα με οινοπνευμα υδραργύρου τα έλεγαν. Επίσης τα μπιλάκια που βλεπεις στο βυθό, τι χρώμα έχουν αυτά, αν είναι μεταλικό ισως είναι υδραργύρου , αν μπορείς με κάτι μακρύ να τα ακουμπησεις (οχι με τα χερια, και αν μπορείς να μη βάλεις τα χερια μεσα στο νερό) να δεις αν είναι μαλακά ή σκληρα, αν όταν τα ακουμπας διαλύονται σαν να ειναι υγρο και έχουν μεταλικό χρωμα είναι υδραργύρου, αν είναι σκληρα δεν είναι. Δεν ξερω πως αλλιώς να σε βοηθήσω ------------------------- Το θερμόμετρο ήταν ακριβώς έτσι ;
Δεν απαντώ σε πμ για ενυδρειακά θέματα Φυλλάδιο GAB - Χρυσόψαρα Φυλλάδιο GAB - Μονομάχοι Τα ενυδρεία μου Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Τάκης : 07-01-15 στις 17:14 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
|||
|
|||
Ναι σαν και αυτο. Ξέρω για τον υδράργυρο. Γιαυτό και το είπα. Το υγρό ήταν κόκκινο.
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Εχει μεγάλο φίλτρο το ενυδρειο της μητερας σου για να παρεις μπολι ; Αν μπορεις παρε τεστ να κανεις μετρήσεις και στα 2 ενυδρεια μήπως μπορεσεις να βάλεις κάποια ψαρια στο άλλο
|
Παρόμοια Θέματα | ||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
θα ηθελα την γνωμη σας | PANAHSSS | Αρχάριοι γλυκού νερού | 6 | 07-04-14 20:42 |
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ | babis100nx | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 12 | 24-08-10 15:47 |
Πεθάνανε οι γαρίδες κατά τη μεταφορά ενυδρείου | @@nikos@@ | Γαρίδες του γένους Neocaridina | 15 | 20-06-10 19:29 |
θα ηθελα τα φωτα σας | naupaktos84 | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 3 | 02-01-09 15:20 |
θα ηθελα την γνωμη σας | ΑΝΤΩΝΗΣ1980 | Αρχάριοι γλυκού νερού | 1 | 31-01-08 22:39 |