|
Σαλιγκάρια ...και άλλα μαλάκια γλυκού νερού. |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΔΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ
Καλημέρα σε όλους
Χθες συζητούσα με έναν φίλο, ο οποίος ξεκινά την προσπάθεια του να στήσει ένα κοινωνικό ενυδρείο με γκαπις και ρεντ τσερις και κάποια στιγμή αναρωτηθήκαμε ποιο είδος σαλιγκαριού θεωρείται πιο "χρήσιμο" σε ένα τέτοιο ενυδρείο? Διαβάζοντας το παράρτημα του Αλεξ, έγραφε τα παρακάτω : "Αντί επιλόγου τα είδη σαλιγκαριών που αναφέρθηκαν θα πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα ενυδρεία και τουλάχιστον από ένα είδος ανάλογα το βιότοπο. Ειδικά σε κοινωνικά ενυδρεία ή σε μη αυστηρά βιοτοπικά τα είδη Physa Fontinalis, Apple snails, Melanoides Turbeculata και Neritina Natalensis θεωρώ ότι είναι απαραίτητη προσθήκη αφού είναι εξαιρετικοί καθαριστές καταναλώνοντας όλα τα ανεπιθύμητα στοιχεία στο ενυδρείο μας όπως άλγη, περιττή τροφή, σάπια φύλλα και φυτά και επιπλέον λειτουργούν και ως “συναγερμός” σε περίπτωση υπέρβασης των παραμέτρων του ενυδρείου μας." Θα ήθελα τη γνώμη σας, ποιο είδος σαλιγκαριού θεωρεί ο καθένας σας, από την εμπειρία που έχει, πιο χρήσιμο σε ένα κοινωνικό ενυδρείο? Να ρυπαίνει λίγο, να είναι καθαριστής, να ενοχλεί ελάχιστα τους άλλους συγκατοίκους...κλπ Επίσης, υπάρχουν είδη σαλιγκαριών τα οποία μπορούν να συνδυαστούν σε ένα κοινωνικό ενυδρείο, ώστε να αυξηθούν τα οφέλη? Και μια παράλληλη ερώτηση : Οι λαθρεπιβάτες τρώνε τα φύλλα των υγιών φυτών?
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Εθνικού Θαλάσσιου Ενυδρείου της Βρετανίας και των πανεπιστημίων του Πλίμουθ και του Έξετερ, η παρατήρηση των ψαριών την ώρα που κολυμπούν «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, μειώνοντας το στρες και οδηγώντας σε κατάσταση ηρεμίας. |
|
||||
|
||||
Τα physa και τα melanoides είναι συνηθισμένοι λαθρεπιβάτες, έχω και από τα 2, δεν λερώνουν πολύ και δεν τρώνε υγιή φυτά. Το μόνο τους πρόβλημα είναι ότι αναπαράγονται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς και χρειάζεσαι κάποιον θηρευτή τους να κρατάει την ισορροπία. Στα melanoides δίνω ένα συν, γιατί χώνονται στο βυθό. Έτσι σου ανακατεύουν το βυθό, αποτρέποντας τη δημιουργία αναερόβιων περιοχών που μπορεί να δημιουργηθούν τοξικά για τα ψάρια αέρια και καταναλώνουν τα υπολείμματα τροφής που χώνονται ανάμεσα στο υπόστρωμα, και επιπλέον δραστηριοποιούνται κυρίως νυχτερινές ώρες, οπότε δε σε επηρεάζουν αισθητικά. Τα apple τα προσθέτεις κατ'επιλογή, λερώνουν πολύ αλλά κι αυτά δεν τρώνε φυτά. Είναι όμως όμορφα. Neritina δεν έτυχε ποτέ να πετύχω.
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
1. Ποιον θηρευτή έχεις επιλέξει για τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια? 2. Όταν λες χώνονται στον βυθό, εννοείς ότι φέρνουν τα πάνω κάτω ή απλά ανακατεύουν επιφανειακά τον βυθό? 3. Με τα apple snail, έχω προσωπική εμπειρία...δεν ξέρω αν προσφέρουν έστω και το ελάχιστο!!! Εννοώ πως εκτός από βόλτες, κάνουν τπτ άλλο??? (thanks για τις απαντήσεις!)
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Εθνικού Θαλάσσιου Ενυδρείου της Βρετανίας και των πανεπιστημίων του Πλίμουθ και του Έξετερ, η παρατήρηση των ψαριών την ώρα που κολυμπούν «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, μειώνοντας το στρες και οδηγώντας σε κατάσταση ηρεμίας. |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
2.Είναι σαν σφήνες. Αν έχεις ψηλό βυθό παίζει να μην τα δεις καθόλου μέχρι να γίνουν εκατοντάδες. Αλλά αν παραταϊζεις ή έχεις προβλήματα νερού τότε παίζει να βγουν διαδήλωση στα τζάμια σου... 3. Τα apple εκτός του ότι είναι όμορφα και βγάζουν το σώμα τους έξω από το κέλυφος (σε σχέση ας πούμε με τα nerita) δε μου κάνουν και μένα δουλειά... Αντίθετα τα nerita καταβροχθίζουν και την καφέ και την πράσινη άλγη και αισθητικά είναι πολύ όμορφα αλλά και μικρότερα από τα apple... Το μόνο αρνητικό είναι ότι άμα σου κάτσει θηλυκό τότε θα σου γεμίσει κάθε σκληρή επιφάνεια του ενυδρείου με αυγουλάκια τα οποία δε σκάνε (μην περιμένεις μωράκια, θέλουν υφάλμυρο) και αφαιρούνται πάρα πολύ δύσκολα... Τέλος αν έχεις άλγη μπορείς να ρίξεις και Ramshorn αλλά αν τη φάνε όλη τότε παίζει να την πέσουν και στα φυτάκια σου... Physa έχω στο γαριδάδικο και είναι πανέμορφα αλλά ακόμα δεν έχω δει να καθαρίζουν τίποτα... Επίσης έχω και ένα Lymnaea το οποίο είναι πανέμορφο αλλά επικίνδυνο για την πρασινάδα σου... |
|
||||
|
||||
τα apple είναι χομπιστικα σαλιγκάρια
πάντως ότι τροφή μένει κάτω την τρώνε |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
------------------------- Το ερώτημα ενός άσχετου είναι : Πότε (χρονικά) πρέπει να προστεθεί το Anentome Helena? Και τι γίνεται αν τελειώσουν τα "θηράματα"?
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Εθνικού Θαλάσσιου Ενυδρείου της Βρετανίας και των πανεπιστημίων του Πλίμουθ και του Έξετερ, η παρατήρηση των ψαριών την ώρα που κολυμπούν «ρίχνει» την αρτηριακή πίεση και τους καρδιακούς παλμούς, μειώνοντας το στρες και οδηγώντας σε κατάσταση ηρεμίας. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη ChocolatePuma : 05-10-12 στις 10:10 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
εννοώ τα βάζεις επειδή σου αρέσουν όχι για τη δουλειά που κάνουν. (λογικά περισσότερο βρωμίζουν παρά καθαρίζουν)
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Απλά το θέμα είναι, πως τελικά υπάρχουν και πιο χρήσιμα είδη από τα apple snail Επίσης δεν ξέρω, αν υπάρχουν συνδυασμοί ειδών, που αυξάνουν τα οφέλη. Το έχει δοκιμάσει κάποιος?
|
||||
|
||||
Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Τα σαλιγκάρια εκεί, πολλαπλασιάζονται με τους ίδιους ρυθμούς? Οι θερμοκρασίες δεν παίζουν ρόλο? (¶μα σε ζάλισα...με ενημερώνεις!!!)
|
||||
|
||||
Δεν πέφτουν και σα λιμασμένα τα helena.. αν τα υπόλοιπα είναι σε μεγάλους αριθμούς, φαντάσου ότι θες κάνα δίμηνο για να δεις διαφορά! Αν τελειώσει η τροφή τους (πράγμα απίθανο αν έχεις τα υπόλοιπα σαλιγκάρια λίγο καιρό, όχι με το που θα βάλεις 2-3 να ρίξεις τα helena) μπορείς να ρίχνεις που και που καμιά ταμπλέτα βυθού για σαρκοβόρα.
Αλλιώς αν θες άλλους θηρευτές (με πρόσθετες δυσκολίες όμως ο καθένας) πας σε dwarf puffer ή botia. |
|
||||
|
||||
Τα σαλιγκαρια τα θεωρω παρεξηγημενα. Προσωπικα ποτε δεν προσπαθησα να ελενξω τον πλυθισμο τους, οσα θελουν ας ειναι, να γινουν εκατομμυρια αποκλειεται γιατι δεν υπαρχει τροφη για τοσα οποτε υπαρχει ετσι κι αλλιως ελεγχος. Αν παλι πολλαπλασιαστουν τοσο σημαινει πως υπαρχει αρκετη τροφη, οποτε απο το να μεταβληθει σε αμμωνια καλυτερα να τη φανε αυτα.
H προσφορα των σαλιγκαριων στο να κρατανε το βυθο υγειη και οξυγωνομενο ειναι ανεκτιμητη. Σε ενυδρειο γεματο σαλιγκαρια δε χρειαζονται σκουπες βυθου κτλ που αφαιρουν πολυτιμη βιολογια. Τα apple snail τα βαζουμε για τον ιδιο λογο που βαζουμε ψαρια, επειδη μας αρεσουν. Οσον αφορα την "προσφορα" τους ειναι ακριβως ιδια με των ψαριων (απλα βρωμιζουν)
Βγαλτε τους μονομαχους απο τις γυαλες και τα δεκαλιτρα και βαλτε μεσα τον petshop-ά που σας το προτεινε. Γλυφτες ΔΕΝ υπαρχουν (λετε ο Αμαζονιος να εχει τζάμια) ? Και τα γατοψαρα ειναι κανονικα ψαρια κι οχι καθαριστες, οποιος θελει καθαριστρια, εχει στη Χρυση Ευκαιρια |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
|
||||
|
||||
ουτε για πλακα... να μου χαλασουν ολο το οικοσυστημα? ενα ειδος υπαρχει οσο υπαρχει τροφη. (ακομα κι οι δεινοσαυροι οταν ξεμειναν εξαφανιστηκαν ως ειδη παρολο που βασιλευαν 200+ εκατομμυρια χρονια ) Οποτε αν τα σαλιγκαρια πολλαπλασιαζονται σημαινει πως καλα κανουν γιατι υπαρχει παραπανω τροφη, και με αυτο το δεδομενο το αφηνω να ελενχεται ο πλυθισμος τους με αυτο τον τροπο. (τους ριχνω και λιγες βυθοτροφες για να τα κραταω σε μεγαλο πλυθισμο, ξερεις τι καλη δουλεια κανουν στο βυθο? )
Βγαλτε τους μονομαχους απο τις γυαλες και τα δεκαλιτρα και βαλτε μεσα τον petshop-ά που σας το προτεινε. Γλυφτες ΔΕΝ υπαρχουν (λετε ο Αμαζονιος να εχει τζάμια) ? Και τα γατοψαρα ειναι κανονικα ψαρια κι οχι καθαριστες, οποιος θελει καθαριστρια, εχει στη Χρυση Ευκαιρια |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Γιατί τους ρίχνεις επιπλέον τροφή, αφού συντηρούνται με την τροφή που πλεονάζει?
|
||||
|
||||
ramshorn snails σου προτινω. ! οι καλυτεροι καθαριστες!
|
|
||||
|
||||
εγω με τη σειρά μου θα προτείνω zebra snails ..αυτα διατηρώ εδω και πολύ καιρο....παρααα πολυ καλοι καθαριστες..ομορφο χρωμα το μονο μειονέκτημα...αν πέσεις σε θυληκο(ευτυχως εγω δεν εχω πεσει ακομα) γενναει κατι ασπρα αυγα τα οποια βγαινουν παρα πολυ δυσκολα απο τη διακοσμηση σου ή τα τζαμια
|
|
||||
|
||||
στο δικό μου ενυδρείο χωρητικότητας 126 λίτρα, έχω ήδη 2 apple snail.
σκέφτομαι να προσθέσω 1-2 ακόμα. τι προτείνετε να βάλω τα οποία να ταιριάζουν με τα άλλα? |
|
||||
|
||||
Για εμενα μην βαλεις zebra nerite,ειχα καποτε ενα και εκανε αυγα τα οποια δεν εκκολαφθηκαν και οι ριζες(μοπανι)που ειχα μεσα στο ενυδρειο εγιναν πουτ....δεν φευγουν με τιποτα. apple snail ειχα και μου αρεσαν παρα πολυ απλα σε εμενα πρωσοπικα ειχαμε καθε λιγο και λιγακι τσαμπι...κατω απο το καπακι,μην πω τσαμπια!βεβαια εαν δεν τα προσεξεις απο δυο σαλιγγαρια μπορει να γινουν 100..
Παντως τα φυτα δεν τα ενοχλουσαν,αυτα απο εμενα |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Απλα ειπα υποθετικα οτι ΑΝ ο αριθμος τους αυξανοταν κατα πολυ αυτο θα σημαινε πως υπαρχει πολυ τροφη. Επι πλεον σε ενα υγειες ενυδρειο ζουν και πολλα χρονια οπως εχω διαπιστωσει
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
Παρόμοια Θέματα | ||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ 54Λ | CHRIS_APOEL | Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων | 7 | 17-05-11 06:40 |
Αντιεμπορικο ενυδρειο (κοινωνικο) | daimosth | Παρουσιάσεις κοινωνικών ενυδρείων | 30 | 12-05-11 13:06 |
Ερωτηση για κοινωνικο ενυδρειο | Μαρια-Νικος | Αρχάριοι γλυκού νερού | 9 | 19-03-10 01:59 |
Oasis...Κοινωνικο ενυδρειο! | Dimis | Παρουσιάσεις Φυτεμένων Ενυδρείων | 14 | 06-03-09 13:29 |