Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Θαλασσινό νερό > Θαλασσινό νερό - Γενικά

Θαλασσινό νερό - Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες.

 
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Prev Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Next
  #11  
Παλιά 18-11-04, 15:39
symbil Ο χρήστης symbil δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 06-05-2004
Περιοχή: Γλυφάδα
Μηνύματα: 52
Προεπιλογή

Λοιπον γαυρε το κοστος θα το βρεις μονος σου.
Το μονο που μπορει καποιος να κανει για να βοηθησει ειναι να αναφερει τις απαιτησεις που εχει ενα reef οπως το εχει βιωσει ο ιδιος και συμφωνα με αυτα που εχει διαβασει.

Οποτε :
1. Φωτισμος. Εδω δεν μπορεις να κοψεις και πολλα πραγματα. Πρεπει να πας για λαμπες MH ή PC ή T5. Για PC και T5 αναλογία 1:1. Αριθμος τουλάχιστον 4. Για MH θα χρειστείς και λάμπες φθορίου μπλέ.
Προσωπική επιλογή T5 λόγω απόδοσης / τιμή αλλά και επειδή θέλουν αλλαγή ανά μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.
2. Currents. Εδώ μπορείς να το πας σταδιακά. Πάντως σαν στόχο να έχεις τα currents που υπάρχουν στην θάλασσα σε μικρά βάθη (όσον αφορά την ισχύ αλλά και την κίνηση). Μιλάμε δηλαδή για πολύ πράγμα. Για Wavemaker δεν τον θεωρώ απαραίτητο αρχικά τουλάχιστον. Τα ισχυρότερα ρεύματα πρέπει να υπάρχουν κοντά στην επιφάνεια του νερού για πολλούς λόγους και θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν τυχαίας κατεύθηνσης.
3. Αμμωνία. 0 με κάθε κόστος και τρόπο. Ευτυχώς στην θάλασσα έχουμε πολλές επιλογές. Ο βράχος βοηθάει πολύ σε αυτό, όπως και ο βυθός ο οποίος θα γίνει ζωντανός αργά ή γρήγορα. Το skimmer επίσης είναι απαραίτητο εργαλείο, όσο πιο καλό γίνεται. Από φίλτρα το φίλτο άμμου είναι άπεχτο αλλά θέλει προφίλτρο.
4. ΝΟ2. Όπως αμμωνία.
5. ΝΟ3. Έδω είναι όλα τα λεφτά. Εδώ είναι και η μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα ενυδρεία. Πρέπει να είναι όσο πιο κοντά στο μηδέν γίνεται.
Λύσεις : Skimmer πάνω από όλα, Live Rock, Live Sand, Macroalgea.
Όχι overstocking, overfeeding, δυστηχώς τα βιολογικά φίλτρα ενισχύουν το πρόβλημα, νερό RO. Δεν προτείνω συσκευές denitrification.
6. Αλλαγές νερού. RO σίγουρα.
7. Ασβέστιο, ανθρακική σκληρότητα. Πολύ σημαντικά για reef. Δεν προτείνω Calcium reactor.
8. Salinity. 35 ppt δηλαδή 35 γραμμάρια αλατιού ανα λίτρο νερού, αλλα να έχεις υπόψη σου ότι τα αλάτια που κυκλοφορούν δεν φτιάχνουν το θαλασσινό νερό όπως υπάρχει στην φύση. πχ. αλάτι με νερό RO 30 ppt, ασβέστιο και alcalinity λιγότερο από ότι πρέπει.
9. Trace elements. Strontium και Iodide.
10. PO4. Όσο λιγότερο γίνεται.
11. Θερμοκρασία. Σταθερή πάνω από τους 26 κάτω από τους 30. Το chiller είναι από χρήσιμο μέχρι απαραίτητο.

Ιδιαιτερότητες reef
1. Είναι ένα φοβερά δυναμικό σύστημα. Αυξημένες τιμές σε NO3,SiO2 και PO4 θα το μετατρέψουν σε ένα αποκρουστικό πράγμα με algea, διάτομα, cyanobacteria, τα οποία πέρνει μήνες για να φύγουν σκωτόνοντας τα ασπονδυλα σου.
2. Σταθερότητα στην θερμοκρασία. Μεγάλες αλλαγές στην θερμοκρασία είναι απαράδεκτες. Θερμοκρασία άνω των 30-31 είναι θάνατος.
3. Calcium, Strontium και Iodide. Προσθήκη αναλόγως, ειδικά για ασβέστιο μέτρηση και πρόσθηκη συχνά.
4. Φωτισμός και κυκλοφορία νερού. Κάθε ασπόνδυλο (κοράλια) έχει τις δικές του απαιτήσεις, τις οποίες πρέπει να γνωρίζεις πριν το αγοράσεις. Σε πολλά από αυτά οι απαιτήσεις είναι ακραίες (πχ acropora).
5. Οι ασυμβατότητες όργανισμών δεν συγκρίνονται με κάνένα άλλο τύπο ενυδρείου. Τα πιο ωραία από τα θαλασσινά ψάρια (Angels, Butteflies) που κυκλοφορού δεν μπαίνουν σε reef. Τα πίο έυκολα,φτηνά, διαδεδομένα στο εμπόριο reef ψάρια (damsels) ειναι τόσο επιθετικά όσο και οι αφρικάνες. Με δύο διαφορές δεν συλλαμβάνονται καθόλου εύκολα και τα ψαρια που σκωτόνουν έχουν παλλαπλάσια αξία. Το reef θέλει τεράστια προσοχή στην αγορά οργανισμών αλλιώς θα πετάς συνεχώς χρήματα, το ένα θα σκοτώνει το άλλο.
Προσωπική πικρή εμπειρία.
Κάποτε είχα αγοράσει ένα Buttefly το οποίο ποτέ και για 6 μήνες δεν πείραξε ασπόνδυλο. Μετα 6 μήνες αποφάσισα να αγοράσω 1 Eyphilia και 1 Giniopora (60 € εκαστο), μετά από 2 μέρες τα κοράλια δεν υπήρχαν, τα ξέσκησε. Αλλάζω πλεύση αγοράζω 4 reef ψαράκια firefish (20 € έκαστο), μετά από 1 μέρα δεν υπήρχαν γιατί δεν τα γούσταρε καθόλου ένα blue damsel που έχω εδώ και 2 χρόνια. Από τότε και 2 μήνες μετά δεν έχω καταφέρει να συλλάβω ούτε το Butterfly ούτε το damsel και μάλλον ούτε πρόκειται αν δεν διαλύσω όλο το ενυδρείο.

Τώρα ένα καλό που έχει το reef στην συντήρηση του είναι οι πολλές επιλογές που έχεις στο να πετύχεις ορισμένα πράγματα. Αν ψάξεις στο Internet θα βρεις super reef ενυδρεία με τον εξής εξοπλισμό : πολύ ζωντανό βράχο, πολύ φως , πολύ κυκλοφορία, chiller και ένα πολυ καλό skimmer.

Για να καταλήξω πριν προχωρήσεις σε reef μάθε για τις απαιτήσεις του, και τις απαιτήσεις των οργανισμών που ζουν σε αυτό και το τι ακριβώς κάνει ο εξοπλισμός που υπάρχει και τα θετικά του και τα αρνητικά του. Προχώρα σιγά-σιγά με αγόρα εξοπλισμού και ζωντανών οργανισμών.
Απάντηση με παράθεση
 


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 
Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 09:45.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,17002 seconds with 12 queries