|
Περιβάλλον δεξαμενής (τεχνητής λίμνης) Η άγρια πανίδα που συγκεντρώνεται περιμετρικά της δεξαμενής μας. Ποιά η σωστή διαχείρηση, η μέριμνα και η υπευθυνότητα του ιδιοκτήτη? |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|||
|
|||
Αnax immaculatus -μεταμορφωση.
Περπατωντας στα βουνα της Σαμου, ειχα την τυχη να φωτογραφισω αυτη τη σπανιοτητα ! Με μεγεθος μεγαλυτερο της πιο γνωστης Anax imperator, ειναι η μεγαλυτερη λιβελλουλα της Ευρωπης και μια απο τις πιο σπανιες επισης.
Η εξαπλωση της Αnax immaculatus εκτεινεται κυριως στην Ασια και στην Κυπρο και στην Ευρωπη αναφερεται μονο στην ΝΑ Ελλαδα. Γι αυτο το λογο βρισκεται στην κοκκινη λιστα με τα απειλουμενα ή ευαλωτα ειδη και προστατευεται. Το ματι μου επεσε τυχαια σε μια κοιλοτητα σαν μικρο υδραγωγειο και διεκρινα κατι παραξενο μεσα στο μισοσκοταδο. Εσκυψα προσεκτικα και μολις το ματι μου συνηθισε στο σκοταδι, ειδα μια τεραστια λιβελλουλα νε εχει μολις μεταμορφωθει σε τελειο εντομο. λιγο πιο διπλα, υπηρχε αλλο ενα παλιο κελυφος προνυμφης πραγμα που σημαινει οτι τουλαχιστον αλλο ενα ατομο πεταξε απο εκει πριν λιγες μερες. Η προνυμφη ειναι πολυ μεγαλη και τα σαγονια της εφιαλτικα... Εβαλα το χερι μου προσεκτικα και εβγαλα το εντομο μαζι με το κελυφος για να μην το βλαψω, και την (θηλυκια) τοποθετησα πανω σε ενα χαμηλο κλαδι , ωστε να την βγαλω μερικες φωτογραφιες.. Δεν μπορουσε ακομα να πεταξει. Ο σκελετος δεν ειχε σκληρυνει αρκετα και τα ματια της ηταν ακομα γαλκτωδη και θολα. Αφου εβγαλα τις φωτος που ηθελα, την αφησα εκει κρυμμενη αναμεσα στα κλαδια και εφυγα. Μεχρι το βραδυ, σιγουρα θα ειχε καταφερει να απογειωθει, αρχιζοντας το ντεμπουτο της ως ενας επιδεξιος και κορυφαιος εναεριος θηρευτης. Ακομα δεν μπορω να πιστεψω την τυχη μου. Το ειδος αυτο το ηξερα μονο απο φωτογραφιες και πραγματικα εξεπλαγην τρομερα που αντικρυσα ενα ασιατικο ειδος στο νησι. Νομισα οτι αναφεροταν μονο στην Ροδο και στην Κυπρο στους χαρτες εξαπλωσης αλλα τελικα ισως να υπαρχει και σε αλλα μεγαλα νησια του Β.Αιγαιου. Ισως παλι να ειναι η πρωτη φωτογραφιση και αναφορα στην Σαμο αυτου του ειδους. |
|
||||
|
||||
Απλά καταπληκτικό!!!!!!
Συγχαρητήρια!!!! |
|
||||
|
||||
Που πηγες βρε ανθρωπε και την ξετρυπωσες!!
|
||||
|
||||
εγω ουτε που θα ακουμπουσα αυτο το θηριο
|
|
||||
|
||||
Mπράβο βρε ¶λεξ!!! Πρόκειται όντως για πολύ σπάνιες φώτο αν σκεφτεί κανείς ότι τέλειο έντομο μου δίνεται η ευκαιρία να το δω μια-δυο φορές το χρόνο.
Από τα μεγαλύτερα έντομα που έχω δει, το πέταγμα του μεγαλόπρεπο και θορυβόδες (όπως το περιέγραψε πέρυσι ο Μιχάλης). Προσωπικά το είδα με τα μάτια μου να συλλαμβάνει λεία στον αέρα. Δε μου έχει δώσει μέχρι σήμερα ευκαιρία να το φωτογραφίσω, έστω και με την παλιοφωτογραφική μου.
|
||||
|
||||
Τα σαγονια της λιβελούλας τρομακτικα... τα δικα μου επεσαν στο πατωμα..... Ευγε!
|
|||
|
|||
Πανεμορφο πλασμα και πανεμορφες φωτογραφιες.
Μπραβο Αλεξανδρε!!!!
|
||||
|
||||
απιστευτα ομορφη φωτογραφια
|
|
||||
|
||||
πολυ δυνατες οι φωτο!!!!! μπραβο
|
||||
|
||||
Απιστευτες φωτο Αλεξ!!!
|
||||
|
||||
Πραγματική άνασσα!!! Αλέξανδρε, ευχαριστούμε πολύ που μοιράστηκες αυτές τις μοναδικές στιγμές μαζί μας! Εγώ νοιώθω σαν να ήμουν εκεί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
«...όταν μια πόρτα στη ζωή κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Ευτυχισμένος θα είναι ο άνθρωπος που δεν θα σταθεί να κλαίει μπροστά στην κλειστή πόρτα, αλλά θα ψάξει να βρει την ανοικτή και να ευτυχήσει.» [B]Helen Keller [ |
|
||||
|
||||
πως απο κατι τοσο ασχημο βγηκε κατι τοσο ομορφο πραγματικα η φυση ειναι μαγεια....
|
|
||||
|
||||
Καλησπέρα. Το μόνο που έχω να πω είναι ευχαριστώ για τις πανέμορφες
εικόνες που μας χαρίζεις, είτε είναι στα ενυδρεία σου είτε είναι στην φύση
|
|||
|
|||
Η φυση οντως ακομα και στον μικροκοσμο της ειναι εκπληκτικη !
Αυτο το νησι , καθε φορα που λεω οτι το ξερω και εχω δει ολο το φυσικο του κοσμο, παντα με διαψευδει και ανακαλυπτω κατι καινουριο. Εχω καταχωρησει μερικα ασιατικα και αφρικανικα ειδη πτηνων στην ορνιθολογικη εταιρια, εχω καταγραψει μια ασιατικη νυχτοπεταλουδα, μια αφρικανικη πεταλουδα και 2 ειδη πεταλουδων ακομα που δεν αναφερονται στην Σαμο. Τωρα αυτη η λιμπελλουλα και στο μελλον ποιος ξερει.. Αστειρευτη φυση, πανεμορφο νησι και γεματο σπανιες εκπληξεις απο αλλες ηπειρους. Σας ευχαριστω που σας αρεσε. Μολις βρω χρονο θα ανεβασω νεο ενδιαφερον θεμα σχετικα με ενα σπανιο φυτο με ασχημη οψη που απο την αρχαιοτητα ηταν γνωστο για την δραση του στον ανωδυνο τοκετο, και 2 σπανιες πεταλουδες που αλληλοσυνδεονται. |
|
||||
|
||||
Kαι καμια φωτο απο καμια "σπανια" τουριστρια στο νησι μας καλοδεχουμεν η θα ηταν...
Με τι μακρο και τι φλας εχεις τραβηξει ρε Αλεξ αυτες τις φωτο-ξυραφι? Πες και τις παραμετρους αν τις εχεις προχειρες...
|
||||
|
||||
Αλεξανδρε την αλλη φορα θα με παρεις και μενα στη Σαμο να πηγαινουμε μαζι για εξερευνησεις..
υπεροχες οι φωτογραφιες!! χτυπησες φλεβα εδω....τεντωνω τις κεραιες μου και περιμενω...
|
||||
|
||||
Είσαι απίστευτος φίλε!!
Πάντα τέτοια!! |
|
|||
|
|||
Ευχαριστω Νασο.
Δημητρη απο τουριστριες, αυτη την εποχη μονο...γριουλες. Ειναι η εποχη των ΚΑΠΗ τωρα Το exif των φωτογραφιων θα το ποσταρω οταν παω σπιτι γιατι γραφω απο τη δουλεια. Πανο, μπαινω στα χωραφια σου. Ειναι πολυ ενδιαφερον κι εχω και πληρες φωτορεπορταζ |
|
||||
|
||||
κι εγώ! πολύ ενδιαφέροντα θέματα!!!
«...όταν μια πόρτα στη ζωή κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Ευτυχισμένος θα είναι ο άνθρωπος που δεν θα σταθεί να κλαίει μπροστά στην κλειστή πόρτα, αλλά θα ψάξει να βρει την ανοικτή και να ευτυχήσει.» [B]Helen Keller [ |
|
|||
|
|||
Παράθεση:
Τα στοιχεια της φωτογραφιας ειναι: Παράθεση:
|
|
|||
|
|||
Όντως πανεμορφο..
Μια και μιλάμε για λιβελούλες να σας πώ τί έπαθα και εγώ.. Έχω ένα μικρό (από τα Τζάμπο) ενυδρειάκι-γυάλα, και είπα να βάλω δυο θηλυκά γκάπι για να γεννήσουν (σήμερα είδα τα μικρά και μετέφερα τις μάνες σε άλλο χώρο, μαζί με χρυσόψαρα). Προκειμένου να διασφαλίσω την επιβιωση των νεογνων μόλις γεννηθούν έπρεπε να βάλω φυτά στο χώρο, αλλά αυτά που είχα στα ενυδρεία ήταν μικρά. Έτσι έκανα την (λίγο απερίσκεπτη) κίνηση να φέρω κερατόφυλλο και Egeria από τη λίμνη. Λέω απερίσκεπτη γιατί μετά από κάποιο διάστημα παρατήρησα μια αρπακτική προνύμφη λιβελούλας΄, που προφανώς είχε μεταφερθεί σαν αυγό από τα φυτά της λίμνης, να κολυμπάει μαζί με τα γκάπι στο ενυδρείο.. Ευτυχώς δεν είχα κάποιο ατύχημα με τα ψάρια και κάποιες μέρες μετά αντίκρυσα αυτό μέσα στο ενυδρείο, απομεινάρι της μεταμόρφωσης.. Κοιτώντας στο παράθυρο, την εντόπισα |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|