|
Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες. |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Για επίδοξους μποστάνιδες
Οδηγίες προς ναυτιλλόμενους για επίδοξους μποστάνιδες Αποφασίσατε ότι θέλετε να κάνετε το μεγάλο βήμα ? είστε έτοιμοι να αλλάξετε την «ψαροκασέλα» σας, σε ένα υπέροχο υποβρύχιο κήπο? Να μερικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξετε για να ξεκινήσετε σωστά και χωρίς στρες το καινούριο σας «καμάρι» 1. Αποφασίζετε τι είδος φυτεμένου ενυδρείου θέλετε και πόσο χρόνο/ χρήμα μπορείτε να διαθέσετε για την φροντίδα του. Α) Χαμηλών απαιτήσεων (Lowmaintenance ) θεωρείτε ένα ενυδρείο για το οποίο διαθέτετε ελάχιστο χρόνο για την συντήρηση των φυτών που έχετε σε αυτό. Σημειώστε ότι με λίγο μεράκι και φαντασία μπορείτε να κάνετε θαύματα ακόμα και σε ένα τέτοιο ενυδρείο. Πως μπορείτε να το κάνετε αυτό ? Απλά……….. επιλέγοντας φυτά τα οποία οι ανάγκες τους για φως κλάδεμα και λίπανση είναι ελάχιστες. Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα φυτά? Ανούμπιες, κρυπτοκορύνες εχινόδοροι, μεγαλώνουν αργά και δεν θέλουν σχεδόν ποτέ κλάδεμα. Τα είδη Microsorum πιάνονται σε πέτρες και ξύλα μεγαλώνουν αργά και δεν χρειάζονται πολύ φώς. Η Vesiculariadubyana (Javamoss) το οποίο είναι φυτό επιφάνειας επίσης μπορεί να πιαστεί πάνω σε ξύλα ή πέτρες και οι απαιτήσεις του σε φώς και λίπανση είναι ελάχιστες. Έτσι λοιπόν χρησιμοποιώντας την φαντασία σας λίγα ξύλα ή πέτρες και φυτά με ελάχιστες απαιτήσεις σε φως και λίπανση μπορείτε να φτιάξετε ένα μικρό ή μεγάλο υποβρύχιο θαύμα που η μόνη του ανάγκη θα είναι φυσικά οι τακτικές αλλαγές (κάθε εβδομάδα) και λίγο λίπασμα που και που. Αυτό φυσικά είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα από τα φυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε ένα ενυδρείο χαμηλών απαιτήσεων. B) Υψηλών απαιτήσεων, fullplanted, βουτιά στα δύσκολα, όπως θέλετε πέστε το, το θέμα είναι ότι το όνειρο σας είναι ένας υποβρύχιος κήπος όπως ακριβώς οι φωτογραφίες που βλέπετε στους διάφορους διαγωνισμούς και τα site του internet. Φυσικά εδώ θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι απαιτητέ χρόνος, υπομονή διάβασμα και τακτική φροντίδα. Το αποτέλεσμα όμως θα ανταμείψει την προσπάθεια σας. Ήρθε η ώρα για μια ακόμα απόφαση θα είναι Ολλανδικού στιλ ή Αμάνο ? τι σημαίνει αυτό ? Ολλανδικού στιλ ονομάζονται τα ενυδρεία στα οποία κυριαρχούν πολλά είδη φυτών είναι πυκνοφυτεμένα παρόλα αυτά κάθε τι είναι στην θέση του. όταν τα βλέπεις έχεις την αίσθηση ότι βλέπεις μια καλοτακτοποιημένη ζούγκλα που κάθε τι είναι σε αρμονία Ο κύριος Αμάνο δεν χρειάζεται νομίζω συστάσεις, το μινιμαλιστικό στιλ των ενυδρείων του έχει δημιουργήσει σχολή και έχει χιλιάδες οπαδούς ανά τον κόσμο. Όπως και η φιλοσοφία των Γιαπωνέζικων κήπων, βασίζετε στην θεωρία της επιδίωξης του ελάχιστου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορείς να έχεις μέσα στο ενυδρείο σου ένα μόνο φυτό, μερικές πέτρες και πάλι να έχεις ένα μικρό θαύμα στο σπίτι σου. Γ) Και φυσικά υπάρχει και το δικό σου στιλ. Μπορείς να αγνοήσεις όλα τα παραπάνω και να αφήσεις την δημιουργική φαντασία σου, να κάνει θαύματα. 2. Πως ξεκινάω λοιπόν, ποια είναι τα πράγματα που θα πρέπει να έχω υπόψη μου πριν προβώ σε αγορές ?
Καλό είναι να έχουμε μια γενική ιδέα για το που θα τοποθετηθούν τα φυτά οι πέτρες ή και τα ξύλα πριν ξεκινήσουμε τις εργασίες (έτσι θα γλιτώσουμε κόπο και χρόνο)
Πάντα φιλικά, Εύα
|
||||
|
||||
Μπράβο Εύα, έγραψες ένα πολύ χρήσιμο άρθρο !
Δεν ξέρω αν χρειάζεται κάτι περισσότερο...., αν πρόσθετα κάτι θα ήταν λίνκς σε κάθε κατηγορία (κυρίως στην 2) ώστε να διαβάζει ο αναγνώστης κάτι περισσότερο σε αυτό που τον ενδιαφέρει. Ευχαριστούμε
|
||||
|
||||
Link σε επιλεγμένα θέματα ή σε άλλα υπομνήματα είναι μια καλή ιδέα. Όχι μόνο για το συγκεκριμένο αλλά και για άλλα παρόμοια θέματα.
Caverman |
|
||||
|
||||
Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, ελπίζω μόνο να μην ξέχασα κάτι σημαντικό …………
Το σκέφτηκα και εγώ αυτό με τα link αλλά δεν ξέρω πώς να το κάνω εδώ, χωρίς να φαίνετε το …….. http:// Ασε που δεν μπορώ να κάνω edit το μήνυμα μου……… μήπως κάποιος φανταστικός μοδεράτορας θα μπορούσε να βοηθήσει????
|
||||
|
||||
[url=η διεύθυνση της ιστοσελίδας με http]οτι θες(π.χ. η διεύθυνση χωρίς http)[/ url]
Στο δεύτερο tag,δεν έχουμε κενό ανάμεσα στο / και στο url...
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Στο μέσο του παραθύρου που γράφουμε το μήνυμα έχει ένα εικονάκι με την υδρόγειο και ένα συνδετήρα. (Εισάγεται Link). Μαρκάρεις την λέξη που θέλεις, πατάς το κουμπί και ανοίγει ένα παράθυρο που κάνεις paste την διευθυνση που θέλεις να κάνεις λίνκ. Δεν ξέρω αν αυτό σε βοηθήσει
|
||||
|
||||
Σε ευχαριστώ Γιάννη μου, αυτό ήθελα και φυσικά δεν το είχα προσέξει ……….. γεράματα………..
|