|
Περιβάλλον δεξαμενής (τεχνητής λίμνης) Η άγρια πανίδα που συγκεντρώνεται περιμετρικά της δεξαμενής μας. Ποιά η σωστή διαχείρηση, η μέριμνα και η υπευθυνότητα του ιδιοκτήτη? |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|||
|
|||
Απρόσκλητος επισκέπτης
Πηγαίνοντας σήμερα στη λιμνη μου ειδα μια περιεργη κινηση που με παραξενεψε. Οχι δεν ηταν ο συνηθης βατραχος που εγκατασταθηκε μονιμα πια με τα κοι και τα χρυσοψαρα, αλλα μια περιεργη ουρα που κινηθηκε υποπτα κατω απο το φυλλο ενος νουφαρου. Μετα το ειδα κανονικα, ενα φιδακι ροζ χρωματος, γυρω στα 30 εκατοστα που κολυμπαγε προσπαθωντας να κρυφτει. Ξερει κανεις τί είδους φιδι μπορει να ειναι; Δεν εχω ξαναδει κατι παρομοιο με ροζ χρωμα σαν σκουληκι, εκτος και αν ειναι μωρο καποιου ειδους.. Με θορυβησε γιατι συνηθιζω να αραιωνω τα φυλλα απο τα νουφαρα με γυμνα χερια.... Τα ψαρια παντως δεν τα ειδα να εχουν καποια διαφορετικη συμεριφορα..
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Τέτοια ζωντανά, καλό είναι να τα απομακρίνουμε από τη λίμνη μας, όταν και αφού τα εντοπίσουμε. Πρώτο, γιατί προέχει η ασφάλεια μας και δεύτερο ο μίνι βιότοπος μας. Δεν έχουμε δα και την μεγαλύτερη έκταση λίμνης, με αποτέλεσμα οι απώλειες να είναι δυσαναπλήρωτες. Μην ξεχνάς ότι τα ψάρια στις λιμνούλες μας παίζουν τον παράγοντα του κυνηγού. Όλοι στις λίμνες καθαρίζουμε τα πάντα με το χέρι και καλό είναι που ήρθε αυτό το θέμα στο παρασκήνιο, για να προσέχουμε κιόλας. Αν έχεις δυκτάκι, πρέπει να απομακρίνεις τον απρόσκλητο επισκέπτη σου.
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Πάλι μιλιούνια οι γυρίνοι στη λιμνούλα μου Όσο για τον όφη... Ηλίαααααααα (Strahos) τα φώτα σου!!!!
«...όταν μια πόρτα στη ζωή κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Ευτυχισμένος θα είναι ο άνθρωπος που δεν θα σταθεί να κλαίει μπροστά στην κλειστή πόρτα, αλλά θα ψάξει να βρει την ανοικτή και να ευτυχήσει.» [B]Helen Keller [ |
|
|||
|
|||
Παράθεση:
Και μια και μιλαμε για φιδια θυμαμαι περισι που ειχα βρει αναμεσα στις πετρες που περιστοιχιζουν τη λιμνη ενα "πουκαμισο" από κανονικό φίδι, 1.5 μετρο.. Ευτυχώς δεν το συναντησα ποτε... |
|
|||
|
|||
Θα ειναι λιγο δυσκολο να το πιασεις .Εγω θα σου προτεινα να αδειασεις αρκετα την λιμνη σου για να μην μπορι να σου ξεφυγει ,η και τελειως για να καθαρισεις και απο τους γυρινους .
Μια που ειπα γυρινους πως και δεν ειδες τα αυγα τους για να κανεις νωριτερα εκαθαριση ;
|
|||
|
|||
Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
Α, εδώ, εγώ έχω πρόβλημα με τα βατράχια και κυρίως με τους γυρίνους.
Κάθε φορά που γεννά ένα βατράχι μαζεύω χιλιάδες αυγά και πετάω, πάντα όμως ένας καλός αριθμός μου ξεφεύγει και εκκολάπτονται αρκετά.
«...όταν μια πόρτα στη ζωή κλείνει, μια άλλη ανοίγει. Ευτυχισμένος θα είναι ο άνθρωπος που δεν θα σταθεί να κλαίει μπροστά στην κλειστή πόρτα, αλλά θα ψάξει να βρει την ανοικτή και να ευτυχήσει.» [B]Helen Keller [ |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Παράθεση:
Ροζ φίδι είναι μόνο ο Τυφλίνος (Typhlops Vermicularis) όπως στην φώτο. Είναι μικροσκοπικό φίδι και μοιάζει πολύ με σκουλίκι. Το είδες να κολυμπάει μέσα στο νερό ή στην επιφάνεια? Ποιο ήταν το μέγεθός του? Αναγνωρίζεις το φίδι της φώτο ή είδες κάτι άλλο? |
|
|||
|
|||
Παράθεση:
Γραφεις οτι δεν ειναι επικινδυνα τα νεροφιδα. Εννοεις δεν ειναι επιθετικα ή δεν ειναι δηλητηριώδη; Αυτο πάντως πολυ μικρο ηταν (αρκετα μεγαλυτερο παντως απο τυφλινο) για να πω οτι θα μπορουσε να προκαλεσει ασχημο δηγμα.. Παντως η λιμνη μου συνηθιζει να ελκει φιδια τετοια εποχη. Περυσι ειχα εναν τυφλιτη (αποδη σαυρα στην ουσια) που ειχε κανει φωλια σε ενα σημειο κατω απο το πλαστικο υποστρωμα της λιμνης. Προσφατα ειδα και αλλο ενα οχι κοντα στη λιμνη, πρεπει να ηταν δενδρογαλια (χαρακτηριστικα σχεδια, ομως σε καφε και κιτρινο). Και επισης το φιδι του οποιου το δερμα ειδα οπως εγραψα στις πετρες της λιμνης (1.30 μ) ήταν πρασινο με κιτρινη κοιλια, ουτε αυτο ξερω τί ειναι. |
|
||||
|
||||
Οι δικές μου γνώσεις λένε οτι όλα τα φίδια (που ζουν στην Ελλάδα) έχουν κάποιο δηλητήριο! Ελάχιστα είναι τόσο επικίνδυνα που να ανησυχούμε για την ζωή μας! Όπως και να έχει φίδι και να σε δαγκώσει κάτι θα σου κάνει!
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Παράθεση:
Για τα άλλα που είπες δύσκολο να πω. Η δενδρογαλιά δεν έχει χαρακτηριστικά σχέδια γιατί μοιάζει με άλλα 3 φίδια όταν αυτά είναι σε νεαρή ηλικία και πρέπει να είσαι πολύ έμπειρος για να τα ξεχωρίσεις και για το 2ο πράσινο φίδι ή Σαπίτης ήταν ή Natrix natrix, βγάλε μιά φώτο του δέρματος αν θέλεις και ανέβασέ την να σου πω σίγουρα. Μανώλη οι γνώσεις σου θέλουν update! Ρίξε μιά ματιά κι εσύ στο άρθρο. Γράφω ποια είναι δηλητηριώδη, ποια οπισθόγλυφα και ποια σωληνόγλυφα και ποια είναι επικίνδυνα. |
|
||||
|
||||
να συμπληρώσω πως στα ερπετά δεν υπάρχει απόλυτα σταθερός χρωματισμός κάθε είδους αλλά μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ακόμα και στην ίδια περιοχή ανάμεσα σε 2 άτομα του ίδιου είδους. Αν θέλεις ρίξε μιά ματιά στο άλμπουμ μου και πρόσεξε τα "Natrix Tessellata" και "Natrix Natrix" μπας και καταλάβεις ποιο ήταν (είναι) στην λίμνη σου
|
|
||||
|
||||
Ωραίο το άρθρο και χρήσιμο το update μου αλλα εύχομαι να μην συναντάω φιδάκια!!
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Japetus μου ήρθε μιά ιδέα... μήπως ροζ φίδι εννοείς αυτό : http://www.hlasek.com/eirenis_modestus_6266.html http://www.naturfotografien.de/Schla...E_modestus.htm Eirenis Modestus - "Νανόφιδο" ??? |
|
|||
|
|||
Strahos ευχαριστω για την απαντηση, θα παω το απογευμα στο κτημα και αν μπορεσω να το ξαναδω θα το φωτογραφησω (αν ειναι ακομα μεσα).
Στα χρωματα μοιαζει με το νανοφιδο, αλλα το κεφαλι δεν το θυμαμαι ετσι. Χθες παντως πλησιαζοντας στη λιμνη ακουσα ενα γρηγορο συρσιμο και βουτια στη λιμνη. Ο βατραχος δυσκολα να εκανε τετοιο ηχο αλλα και σαυρες δε νομιζω να μπαινουν στο νερο για να κρυφτουν. Με τον τυφλιτη (pseudopus apodus) παντως περυσι, δεν μπηκε ποτε μεσα στο νερο, λιαζοταν, επινε αλλα παντα κρυβοταν κατω απο το πλαστικο liner. Η λιμνη μου βρισκεται σε οικοπεδο που ειναι στην κορυφη λοφου αναμεσα σε δυο χαραδρες στις οποιες υπαρχουν μικρα ελη (στεγνωνουν συνηθως το καλοκαιρι). Δεν ηξερα οτι τα φιδια μπαινουν μεσα (περαν απο οταν ειναι αναγκη). Εδω ειναι μια περσινη φωτο (μολις ειχε μπει η ανοιξη και η λιμνη ειναι πολυ απεριποιητη, με τον τυφλιτη) Για αυτο που σου ειπα για δεντρογαλια, (το ειχα στο μισο μετρο αλλα μολις κινηθηκα να το πιασω μου εφυγε) μοιαζει πολυ με τη δευτερη φωτο στο: http://www.herp.it/indexjs.htm?Speci...ColubVirid.htm (Hieriophis viridiflavus). Για το αλλο που λες για σαπιτη, ναι μπορει να ειναι, θα σου στειλω φωτο απο το δερμα του. |
|
||||
|
||||
ωραία λοιπόν , περιμένω τις φωτογραφίες σου
Παράθεση:
|
|
|||
|
|||
Ναι Ηλια, σωστα μαντεψες, στην περιοχη της Μαρωνειας ειναι η λίμνη, περιοχή που εχει μεγαλο ενδιαφερον και ερπετολογικα μιλώντας.
Εχεις δικιο, οι χρωματισμοί μεταξυ ατομων του ιδιου ειδους μπορει να διαφερουν και δεν ειμαι ειδικος να μπορω να τα ξεχωρισω.. Σε οτι αφορα τη λιμνη, -ευτυχως ( ; ) - δεν το ξανασυναντησα. Για τους φιλους του φορουμ ανεβαζω δυο φωτογραφιες απο τη λιμνη (οπως ειναι τωρα, πριν προχωρησω στην ανακατασκευη της σε λιγο). Δεν ειχα φωτογραφικη ευκαιρη και ετσι δεν ξερω αν οι επομενες θα σε βοηθησουν καθολου, ειναι απο κινητο και out of focus... |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Οι φώτο δεν βοηθάνε και τόσο αλλά μου κάνει περισσότερο για Dolichophis caspius (Έφιος ή Αστραπόφιδο) χωρίς να αποκλείω τον Σαπίτη. Ένα από τα δύο σίγουρα. |
|
||||
|
||||
Τι καταπληκτικη που ειναι η λιμνη σου.. επαθα πλακα..
|
||||
|
||||
κανένα νέο με τον επισκέπτη?
|
|
||||
|
||||
Οντως πολυ ωραια η λιμνουλα σου!
|
|
|||
|
|||
Ευχαριστω κοριτσια για τα καλα σας λογια, αν προλαβω και καταπιαστω καποια στιγμη και την τελειωσω θα ξανανεβασω φωτο, ενας σκυλος μου ειχε τρυπησει το πλαστικο στο πλαι και ετσι η σταθμη μενει χαμηλα (φαινεται αυτο στη φωτο με τα ψαρια). Εχω παρει καινουριο liner, πηρα και μεγαλυτερο κυκλοφορητη, εφτιαξα και φιλτρο που δεν ειχε, αλλα δεν προλαβαινω να καθησω να τα φτιαξω γιατι πρεπει να χαλασει ολη η λιμνη (να την βαθυνω και λιγακι). Απο την αλλη, δεν ειναι και τοσο ασχημη οπως βλεπετε ακομα και ετσι..
Η αληθεια ειναι περιμενα να δω μηπως ειχα γεννητουρια πριν ξεκινησω οτιδηποτε, αλλα εδω και δυο χρονια που η σταθμη ειναι χαμηλη δεν βλεπω τιποτα, μαλλον τα τρωνε τα κοι γιατι δεν υπαρχει πολυς χωρος να κρυφτουν (αν και εχει φυτα μεσα ακομα και κερατοφυλλο)... Και τωρα τα θηλυκα χρυσοψαρα τα βλεπω καπως πιο αδυνατα Οσο θα κανω τις εργασιες, υπολογιζω 2-3 μερες οταν βρω χρονο, τα ψαρια και ίσως και τα νουφαρα θα μπουν σε εναν πλαστικο καδο (σαν αυτους τους τετρατροχους των σκουπιδιων αλλα μικροτερο) 400 λιτρων. Θα εχουν προβλημα εκει μεσα αν τους βαλω το νερο απο τη λιμνη τους και το φιλτρο να δουλευει; Οταν τελειωσω τις εργασιες και τα ξαναβαλω μεσα θα πρεπει να αφησω παλι καποιο χρονο προσαρμογης μονο με νερο και φυτα ή δεν εχει νοημα αφου το νερο θα ειναι το ίδιο; Το φυτο μεσα στη λιμνη δεξια με τα μακρια φυλλα, το μαζεψα περυσι απο ενα ποταμι, μηπως αναγνωρίζει κανεις τί είναι; Εχει πεταξει κατι λουλουδια τωρα που ανεβηκαν ενα μετρο πανω απο τα φυλλα. Ηλία, δεν ξαναειδα καποια υποπτη κινηση μεσα στη λιμνη. Παρολα αυτα βρηκα ενα καινουριο δερμα χθες κοντα της, αλλα πολυ μεγαλυτερο απο το φιδι που ειδα στη λιμνη, εμοιαζε πολυ με αυτο που ανεβασα, και στο μηκος και στα σχεδια. Μπορει να ειναι από το ίδιο; πόσες εκδύσεις παθαινουν τα φιδια; |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Παράθεση:
Τώρα που θα αδειάσεις την λίμνη σου έχε τον νου σου, ίσως ξεπροβάλει. Αν μπορείς φωτογράφισέ το και στείλε φώτο να δούμε αλλιώς άσ'το να πάρει τον δρόμο του. Μπορείς να βάλεις ένα χοντρό χάντι εργασίας και να το πιάσεις άφοβα αν είναι μικρό όπως είπες, αν είναι μεγάλο καλύτερα όχι αν δεν αναγνωριστεί και σιγουρευτείς ότι δεν είναι οχιά. |
|
|||
|
|||
Λοιπον ειχα καποιες εξελιξεις με το θεμα... Καταρχήν κατι μυριζε ασχημα την Τριτη που πηγα (μετα απο 5 μερες χωρις έλεγχο) και ειδα τον εφιό (ή τον σαπίτη ψόφιο αναμεσα στα χορτα στο πλάι της λίμνης. Δεν μπορεσα να καταλαβω πώς πέθανε, ίσως τον τραυματισε καποιο ζώο και κρυφτηκε ωσπου ψοφησε;
Μετα απο αυτο ειπα να ξεκινησω με τη λιμνη και εβαλα το καινουριο φιλτρο να δουλευει μονο του για να αποκτησει τα απαιτουμενα βακτηρια. Δεδομενου οτι η λιμνη εχει ηδη την απαιτουμενη ισορροπία, σε πόσο χρονο θα πρεπει να υπολογιζω ότι θα είναι ετοιμες οι καλλιεργειες στο φιλτρο; Φτανουν μερικες μερες, ωστε να το χρησιμοποιησω μετα στο καδο με τα ψαρια ενοσω φτιαχνω τη λιμνη; Και στο αρχικο θεμα τωρα, πηγαινοντας σημερα το ειδα... Δεν ξερω αν ηταν το ιδιο φιδι -ισως και οχι γιατι θυμαμαι πως κοκκινοφερνε αυτο που ειδα στην αρχη- αυτο ήταν πάντως σιγουρα ενα νεροφιδο νατριξ-νατριξ που κολυμπουσε και μολις με ειδε βγηκε και κρυφτηκε. Προλαβα ομως να το δω πολυ καθαρα ωστε να σιγουρευτω για το ειδος του... Ειδικα οι παραλληλες γραμμες που διατρεχουν ολο το μηκος του ειναι χαρακτηριστικες... Μικρο σχετικα σε μηκος (μισο μετρο) μου θυμισε μια μερα πριν απο δυο χρονια που γυρνουσα σπιτι κοντα στην Ισμαριδα λιμνη. Προκειται για μια προστατευομενη περιοχή αρκετα μακρια απο κατοικημενους χωρους ώπου η προσβαση μεχρι πριν λιγο καιρο ήταν δυσκολη. Τώρα έχει ασφαλτο περιμετρικα της στα νοτια και στα δυτικα της. Γυρνουσα λοιπον ενα καλοκαιριατικο απογευμα, αρκετα ζεστή μερα, είχε όμως βρεξει παρα πολυ το προηγουμενο βραδυ και το πρωι. Πλησιαζοντας στην περιοχή είδα κατι που δεν εχω ξαναδει ποτε μου... Πάνω στην ασφαλτο ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ μικρα νεροφιδα, ειχαν εγκαταλειψει τη λιμνη και λιαζονταν στην ασφαλτο. Ηταν τοσα πολλα που ηταν αδυνατο να μην τα πατησω οσο σιγα κι αν πηγαινα και προσπαθουσα να τα αποφυγω.. Ειχα μαλιστα μαζεψει και ενα για να μπορεσω να το αναγνωρισω. Δεν ξαναειδα κατι παρομοιο.... Οσο το νεροφιδο παραμενει στη λιμνη, υπαρχει κινδυνος για τα μικρα ψαρια; |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Παράθεση:
Εγώ πάντως θα προτιμούσα να έχω μία λίμνη με νερόφιδο παρά με ψάρια ίσως να έβαζα κάποια μεγάλα κόι για να μην μπορούν να φαγωθούν. Πάντως να ξέρεις ότι αν το φίδι σου είναι αρκετά μικρό για να φάει κάποιο ψάρι σου (ή τα ψάρια σου είναι αρκετά μεγάλα για να φαγωθούν από αυτό), θα βοηθήσει στο να τρώει βατράχια, φρύνους, γυρίνους και μικρά τρωκτικά. Παράθεση:
|
|
|||
|
|||
Παράθεση:
αμα πολλαπλασιαστει? τι γινετε μετα? |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Τα φίδια αμύνονται όταν δεχτούν επίθεση. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από νερόφιδο, όπως βλέπεις και στις φώτο κάτω, όπως και από τα περισσότερα φίδια της Ελλάδος. Αν ήταν δικιά μου η λίμνη και είχα και γέννες θα ένιωθα όπως νιώθει ο κάθε ενυδρειάς που έχει γέννα στο ενυδρείο του! για άλλους ίσως να ήταν μπελάς. Γι'αυτό είπα πως αν δεν το θέλει ο japetus μπορεί να το πιάσει και να το μεταφέρει σε ασφαλές, μακρυνό μέρος που υπάρχουν κι άλλα του είδους του. photos taken from http://www.balcanica.cz/ |
|
||||
|
||||
Δυστυχώς υπάρχει προκατάληψη και αγνοία ακόμα και γω που γράφω αυτά είμαι πολύ επηρεασμένος αρνητικά
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Σωστά αυτά, αλλά μπορεί να είναι και παραπλανητικά για κάποιον που δεν γνωρίζει καθόλου από φίδια. Από μικρό παιδί έχω μανία με τα βουνά και τη φύση γενικότερα και έτσι έχω συναντήσει αμέτρητα φίδια. Οι οχιές λοιπόν μπορεί απλώς με το που θα σε δούν από απόσταση 10 μέτρα, να πάρουν επιθετική στάση και να κάνουν κατά πάνω σου. Ενώ λοιπόν πράγματι τα περισσότερα φίδια φεύγουν ή φέρονται αμυντικά, μπορεί κάποιος να κινδυνέψει αν δεν τα ξεχωρίζει. Με την ίδια λογική ακριβώς, λέω και ότι έχω δει πολλές φορές οχιά να κολυμπάει κανονικά, οπότε πάλι μπορεί να παραπλανηθεί κανείς. Το ότι τα ελληνικά δηλητηριώση δεν είναι κόμπρες, ισχύει, αλλά δεν είναι και γούτσου-γούτσου. Να δηλώσω τέλος ότι τα φίδια τα συμπαθώ και ότι δεν τα λέω αυτά με προκατάληψη. |
|
|||
|
|||
Εγω βρε παιδια δεν εχω προβλημα με τα φιδια, σχεδον καθε χρονο εβλεπα στον κηπο μου και ποτε δεν τα κυνηγουσα.... Και οσες φορες ειχα συνάντηση με φιδι στο βουνο ή στην εξοχη ποτε δεν ενιωσα απειλη ίσα-ισα παντα προσπαθουν να ξεφυγουν πριν πλησιασεις. Σε δυο περιπτωσεις γνωστων που ισχυριζονται οτι τους δαγκωσε φιδι, εκαναν το λαθος να το πατησουν κατα λαθος. Γι αυτο και οταν εισαι σε πυκνη βλαστηση πρεπει να περπατας με βαρια βηματα.
Το οτι ο κηπος μου ειναι ενας λειτουργικος βιοτοπος που προσελκυει καθε ειδους ζωα με κανει και χαιρομαι αφανταστα. Ειδικα τα φιδια παντως ειναι πολυ ντροπαλα ζωα και αν υπαρχει συνεχης ανθρωπινη παρουσια στο χωρο, σπανια εμφανιζονται. Το οποιο προβλημά μου με τα φιδια αφορα στους φιλους και στους επισκεπτες μου, μια και δεν ειναι και οτι καλυτερο για μενα να προπαθω να τους εξηγησω οτι καποια απο τα ζωα που περιφερονται δεν ειναι βλαβερα.. Προπερσι ηταν μια φιλικη παρεα σπιτι μου όταν ερχεται στη μαμα του ενα εξαχρονο κοριτσακι, "μαμα, μαμα έλα να δεις ένα φίδι!" Καταλαβαινετε πώς αντεδρασε η μαμα και γιατι δεν ξαναηρθαν για επισκεψη... |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|