|
Εγγραφή | Συχνές Ερωτήσεις | Social Groups | Ημερολόγιο | Αναζήτηση | Σημερινά Μηνύματα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
Εξοπλισμός παροχής ιχνοστοιχείων Αντιδραστήρες κλπ |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|||
|
|||
![]()
Χαιρετε κυριοι και κυριες...μετα απο καποιο καιρο πολυ αραιας απουσιας απο τα δρωμενα ειμαι και παλι εδω
![]() Οπως ειδατε και απο την επικεφαλιδα οι αποριες μου απευθυνονται σε εμπειρους στο χωρο αυτο οι οποιοι εχουν πειρα και απο Kalkwasser αλλα και απο calcium reactors. Απο τοτε που πρωτοστεισα το Reef ενυδρειο μου εχουν περασει γυρω στους 6 μηνες. Πολλα εχω δει να συμβαινουν και ακομα περισσοτερα εχω διαβασει. Καποια συμπερασματα ηταν προβλεψιμα και καποια ηταν απο το πουθενα! Καταρχην τα ενυδρεια τροπικου υφαλου δεν ειναι για αρχαριους, δεν ειναι ομως ουτε και για ψιλο-προχωρημενους. Θελει πολυ διαβασμα, πολυ προσοχη, πολλες μετρησεις, καθαρισμους, αλλαγες και πανω απο ολα θελει παρα μα παρα πολυ χρονο και χρημα!!Αλλιως καποια στιγμη θα μεινεις να κλαις τον ωραιο σου ζωντανο βραχο + ζωντανη αμμο + οτι ασπονδυλα και κοραλια κτλ εχεις παρει. ![]() Ομολογω πως εαν ειχα φτιαξει ενα ενυδρειο τετοιου τυπου γυρω στα 400 λιτρα δεν θα μπορουσα να το συντηρισω και στην πορεια θα το αλλαζα, οχι μονο για λογους χρονου αλλα και λογους χρηματων. Το chiller ειναι απαραιτητο, ενας μηχανισμος για την σταθμη νερου το ιδιο, χωρια οι λαμπες που εκτος που προσθετουν συμαντικα ποσα ζεστης στο νερο μας θελουν και αλλαγη ολες το αργοτερο μια φορα το χρονο. Και ποσα αλλα ακομα... Λοιπον, στο θεμα μας. Εδω και αρκετο καιρο χρησιμοποιω kalkwasser για την προσθεση ασβεστιου στο ενυδρειο μου μαζι με το νερο που συμπληρωνω καθε 2 περιπου ημερες. Την μια φορα βαζω ασβεστονερο και την αλλη βαζω buffers τα οποια ειναι απολυτως αναγκαια στο reef ποιο συχνα και απο το ασβεστονερο. Το alkalinity η αλλιως η αλκαλικοτητα του νερου πεφτει απο ημερα σε μερα αρκετα γρηγορα και με τα buffers γινεται και δουλεια και το ph δεν παει στο θεο, κατι ομως που με το ασβεστονερο δυστηχως ειναι αναποφευκτο. ![]() Παραδειγμα. Εχω ph 8,20 και βαζω την κλασικη δοση νερου(4-5 λιτρα)απο αντιστροφη οσμωση με τα buffers. Αντε το ph να παει ακραια στο 8,30 ενω η αλκαλικοτητα παει απο το 2 στο 3,6 που ειναι και το ζητουμενο. Οταν ομως βαζεις ασβεστονερο, το ph θα παει μεσα σε 1 με 2 ωρες που κανει για να μπει ολο το μειγμα στο νερο γυρω στο 8,50 για να μην πω πως μπορει να παι κατα καιρους και στο 8,70!! Απο εκει και μετα την αλλη ημερα εχει πεσει και απο 8,7 στο 8,6 και παει λεγοντας. Σιγουρα ρολο παιζει και η ποσοτητα δειξιδιου του ανθρακα που εχεις στην υδατυνη στηλη σου αλλα δεν ειναι και ευκολο να ελενξεις αυτην την παραμετρο. Και το κακο ειναι οτι το ασβεστονερο ειναι σχεδον μονοδρομος για την αυξηση του ασβεστιου στο νερο. Δεν επειρεαζει την ανθρακικη σκληροτητα παρολο που τα τεστ στην αρχη διχνουν μια ανοδο της , μετα απο μια 2 ημερες ομως φαινετε σαν να μην ειχες βαλει τιποτα πριν...Ετσι τα buffers ειναι μονοδρομος για την αλκαλικοτητα του νερου. ![]() Απο οτι εχω διαβασει για τους calcium reactοrs εχουν την ικανοτητα εφοσον και καλορυθμιστουν να καρατανε την ανθρακικη σκληροτητα και κατα συνεπεια την αλκαληκοτιτα πανω απο 8 με 9 βαθμους και το ασβεστιο παρα πολυ ψηλα, πανω απο 440mg/l (νομιζω...). Εχουν ενα μεγαλο κοστος ιδιαοτερα μαζι με τα παρελκομενα οπως μπουκαλα CO2 και μανομετρα, ηλεκτρικες βανες για co2 και τελος ενα ηλεκτρονικο phμετρο το οποιο θα κλεινει την βανα σε περιπτωση που κατεβει παλυ το ph στον reactor. Εχω ακουσει και περιπτωσεις που χρησιμοποιουν και τα δυο σηστηματα μαζι γιατι υπαρχει και μεγαλη αναγκη ασβεστιου. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Σιγουρα δεν ρωταω λιγα αλλα μονο ετσι θα μπορεσω να τα βαλω σε μια ταξη, γιατι η εμπειρια δεν εχει υποκαταστατο. ![]() ![]()
"Αυτος που δεν εχει κανει ποτε λαθος, ειναι αυτος που δεν εχει δοκιμασει ποτε κατι καινουργιο" Albert Einstein "Οταν λες παντα την αληθεια, δεν χρειαζεται ποτε να θυμασαι τι ειπες" Μαρκ Τουαιην Reef Keeping - Coral Magazine - Advanced Aquarist |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Κατασκευη Calcium Reactor | accnt | DIY . Φτιάχτο μόνος σου | 18 | 15-03-16 06:12 |
Kalkwasser & Calcium Προσωρινή αντικατάσταση | mmbuna | Εξοπλισμός παροχής ιχνοστοιχείων | 5 | 10-11-06 06:45 |
Calcium dificiencey | newfish | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 2 | 21-11-03 11:06 |