|
Εγγραφή | Συχνές Ερωτήσεις | Social Groups | Ημερολόγιο | Αναζήτηση | Σημερινά Μηνύματα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
![]()
ναι, δεν ειναι απαραιτητο αλλα καλο ειναι...
εξ αλλου με τα γκαπακια καλο ειναι να παρεις απο δυο διαφορετικες πηγες
|
||||
|
||||
![]()
Καλησπέρα και πάλι,
Βρίσκομαι στη διαδικασία στρωσίματος του ενυδρείου εδώ και 8 ημέρες και στη ρίζα που έχω βάλει μέσα, παρατήρησα σε ορισμένα σημείο ένα πολύ λεπτό στρώμα από χνούδι άσπρο. Είναι πολύ λεπτό και φαίνεται μαλακό. Τι μπορεί να είναι αυτό; |
|
||||
|
||||
![]()
Μυκητας
Συνηθως κανει το κυκλο του και φευγει μονος του ή τον τρωνε τα αλγοφαγα (χωρις προβλημα)
|
||||
|
||||
![]()
γιατί πρεπει να είναι στειρος? ειμαι καινουργιος στον χώρο΄...
|
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
για να μην μεταφερεις παθογονα μεσα στο ενυδρειο καλο ειναι να αποστειρωσεις τα παντα η τεσπα οσο περισσοτερα πραγματα μπορεις. Το πιο βασικο ειναι βεβαια ο βυθος που αν τον δεις σαν επιφανεια αποικησης μικροοργανισμων ειναι χιλιομετρα ολοκληρα. Κατα τη διαρκεια του στρωσιματος και μετα με την εισαγωγη ψαριων θα αποκτησει πολυ γρηγορα τα ετεροτροφα που χρειαζεται και ολη την απαραιτητη βιολογια
|
||||
|
||||
![]()
Γιατι οχι κατω απο 5 εκ ο βυθος?
Οσο πιο βαθυς ειναι, τοσο πιο ευκολο ειναι να δημιουργηθουν αναεροβιες. Και αν δεν ειναι πολυυυυυ βαθυς μπορει να ερθουν τα μεσα εξω, ειτε μονα τους, ειτε με καποιο αγαρμπο σκαψιμο ή μεταφυτευση
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Αυτο να τ αφησουμε να μιλησουμε για βυθους καπου σε κανενα μελλοντικο θεμα? ( πολυ συντομα δε λεω σε κανα διμηνο ) Ακομα μαθαινω ![]() ![]() Παντως η δουλεια που γινεται στις αναεροβιες αν γινεται σωστα ειναι αναντικαταστατη. Εχω πεσει με τα μουτρα και διαβαζω σχετικα με βυθους εδω και λιγο καιρο (να ευχαριστησω και τον cogarg γιατι εκει που νομιζα πως ειχα καταλαβει τα παντα πριν μερικες μερες μου προτεινε ενα βιβλιο το οποιο τελικα ειναι οντως πολυτιμο για οποιον θελει να μαθει κατι παραπανω, και τον kgf12345 που με εβαλε στο τριπακι ) Btw νομιζω τα cm ειναι τα γενικα αποδεκτα για φυτεμενα απ ολους μας χωρις να εμβαθυμνουμε το θεμα...
|
||||
|
||||
![]()
ΟΚ μελετα αλλα να κοιτας για τι ειδος ενυδρειο μιλαει το καθε αρθρο (αλμυρο ή γλυκο)
|
||||
|
||||
![]()
φυτεμενο κι αρμυρο μαλλον δεν παιζει :P
![]() ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Γιατι? Ο βυθος πρεπει να εχει απαραιτητα και φυτα?
Τα αλμυρα δεν εχουν βυθο?
|
||||
|
||||
![]()
τεσπα, αποκλειστικα για φυτεμενο ειναι ολα αυτα που διαβαζω. Τα νταμαρια δε με ενδιαφερουν (στην παρουσα φαση) οποτε δεν ψαχνω τετοιες πληροφοριες
|
||||
|
||||
![]()
Καλημέρα,
Σήμερα είναι η δέκατη μέρα στρωσίματος του ενυδρείου μου και είπα να κάνω τεστ νερού (αμμωνία, NO2, NO3) να δω πως πηγαίνει. Οι μετρήσεις μου δείχνουν: Αμμωνία - 8ppm + NO2 - 0ppm NO3 - 5pmm - Καταχρήν γιατί έχουν εμφανιστεί από τώρα NO3; Δεν είναι παράξενο; Στο υπόμνημα που διάβασα για το στρώσιμο ενυδρείο με αμμωνία λέει ότι τα NO3 εμφανίζονται μετά από 2-3 εβδομάδες. Επίσης η αμμωνία γιατί είναι τα ύψη; Το τέστ νερού το έκανα 24 ώρες αφού έριξα αμμωνία, που υποτίθεται πρέπει να δείχνει μηδέν. Δε ξέρω τι γίνεται λίγο τα φώτα σας.. Αυτό πάντως που έκανα εγώ, ήταν να μειώσω στο μισό τη δόση της αμμωνίας που ρίχνω κάθε μέρα. Ορίστε και δυο φωτογραφίες για να δείτε και εσείς. |
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
Τωρα, τα μηδενικα νιτρωδη και μετρησιμα νιτρικα μου φαινονται περιεργα, γιατι εστω και αν εμφανιστηκαν νιτρικα, λογικα θα επρεπε να μετρας και νιτρωδη, περα απο αμμωνια. Περιμενε κανεναν εμπειροτερο, αλλα κανε ενα κοπο και ξανακανε τα τεστακια για σιγουρια.
|
||||
|
||||
![]()
@silve992
μεχρι να ολοκληρωθει ο κυκλος του αζωτου και να στρωσει,μπορει να δεις διαφορα περιεργα στις μετρησεις σου και για οσο μετρας αμμωνια μεσα.εσενα σε ενδιαφερει πρωτα να μηδενισει η αμμωνια,δευτερον να εμφανιστουνε νιτρωδη,και τριτον να μηδενισουνε τα νιτρωδη και να μετρας μονο νιτρικα.μεχρι να γινουν αυτα συνεχιζεις να προσθετεις αμμωνια.προσπαθησε να την κρατας σταθερη την αμμωνια (με τη αναλογη δοσολογια)μεχρι να εξαφανιστει τελειως και η αμμωνια και τα νιτρωδη.μολις εξαφανιστουνε και μετρας μονο νιτρικα θα κανεις αλλαγη και θα βαλεις ψαρι η ψαρια,σε μικρο αριθμο στην αρχη. παντως εχω την εντυπωση οτι αυτο δεν συμβαινει συχνα αν κανεις στρωσσιμο με τροφη.ισως γιατι η τροφη δεν δημιουργει αμμωνια τοσο αμμεσα αλλα γινεται πιο σταδιακα και δινει περισσοτερο χρονο στα διαφορα βακτηρια να αναπτυχθουνε πιο "ομαλα"...ισως να κανω λαθος ομως και να μην εχει τοση σημασια. @nick74 δε μας το λες και σεμας το βιβλιο μπας και το βρουμε να μορφωθουμε κιεμεις? ![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Σήμερα έριξα τη μισή ποσότητα αμμωνίας μέσα, αύριο αν είναι δε θα ρίξω καθόλου και την επόμενη μέρα θα μετρήσω πάλι να σας πω.
|
|
||||
|
||||
![]()
Ριξε κανονικα αμμωνια και μη μετρας καθε μερα, μονο αγχος και απορριες θα εχεις. Μετρα ανα 4-5 μερες κι ολα θα πανε καλα
![]() kgf12345> το βιβλιο που μου συστησε ο cogarg και που διαβαζω τελευταια ειναι το 'Ecology of the planted aquarium' της Diana Walstad. Ειναι πραγματικα πολυ ενδιαφερον και το βρισκεις σε e-book (για αμεση αποκτηση χωρις αναμονες)
|
||||
|
||||
![]() Παράθεση:
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Να ρωτήσω κάτι που μου ήρθε.
Επειδή έχω αντίστροφη όσμωση, και το αναμιγνύω με νερό βρύσης 70% ΑΟ και 30% νερό βρύσης, αντιχλώριο θα πρέπει να βάζω μόνο όσο είναι το 30% του νερού της βρύσης δηλαδή; Επίσης αν πέσει λίγο παραπάνω αντιχλώριο (επειδή δεν μπορώ να υπολογίσω τα χιλιοστά) κάνει κακό; |
|
||||
|
||||
![]()
Το σιγουρο ειναι οτι το χλωριο δεν πρεπει να μπαινει στο ενυδρειο, και για τα ψαρια και για τη βιολογια (ειναι παρεμποδιστικος παραγοντας στη νιτροποιηση).
Αν ειναι μεγαλη η ποσοτητα του χλωριου που θα μπει, αργα ή γρηγορα θα υπαρξουν προβληματα που ισως δεν γινουν κατανοητα οτι προηρθαν απο αυτο. Ωστοσο αν κανεις παλαιωση του νερου, το χλωριο εξατμιζεται σε λιγες ωρες, δλδ αν το αφησεις σε ενα ανοιχτο δοχειο (με μεγαλο στομιο) για 6-12 ωρες και περισσοτερο, εξατμιζεται. Αν υπαρχει και αεροπετρα γινεται ακομα πιο γρηγορα. Για 30% βρυση, εγω δεν θα το εβαζα χωρις αντιχλωριο, αν δεν ειχε εξατμιστει το χλωριο. Καλο ειναι, χωρις λογο να μη βαζεις παραπανω αντιχλωριο. (πχ το prime μπορει και αποτοξικοποιει αμμωνια και μπορει σε ωρα αναγκης να χρησιμοποιηθει μεχρι 5πλη δοση, αλλα δημιουργουνται και αλλες χημικες αντιδρασεις, κυριως με το rerox, που δεν ειναι επιθυμητές χωρις σοβαρο λογο). Μπορεις για ευκολια στη δοσομετρηση, να χρησιμοποιεις σύριγγα (απο φαρμακειο).
|
||||
|
||||
![]()
Αν κάνω λοιπόν παλαίωση του νερού όπως λες δε χρειάζεται καθόλου αντιχλώριο; Πάει δηλαδή το Prime που έχω αγοράσει;
|
|
||||
|
||||
![]()
Δεν παει.
Ολο και καπου θα χρειαστεις αμεση αποχλωριωση ή μετα απο καμια απολυμανση.
|
||||
|
||||
![]()
Α δηλαδή αν βάζω το αντιχλώριο Prime στο νερό, μπορώ κατευθείαν να το βάζω και στο ενυδρείο;
Νόμιζα ότι θα πρέπει να μείνει μερικές ώρες μέχρι να κάνει "δράση". |
|
||||
|
||||
![]()
Το αντιχλωριο δρα αμεσα.
Δεν αφηνουμε το νερο να προετοιμαστει λογω αντιχλωριου, αλλα γιατι το νερο της αλλαγης ειναι καλο να μενει σε ενα ανοιχτο δοχειο για μερικες ωρες για να εξισορροπουνται τα αερια, ph και να ερχεται η θερμοκρασια του, κοντα σε αυτη του ενυδρειου
Γραφει ελευθερα και ανεπηρεαστα την αποψη του και ευχαριστει το GAB που του δινει αυτη τη δυνατοτητα. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη delta66 : 04-09-12 στις 21:08 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]()
Ωράια, ωστόσο όσον αφορά για το νερό της αντίστροφης όσμωσης δε χρησιμοποιούμε αντιχλώριο σωστά; Γιατί προφανώς δεν υπάρχει χλώριο...
|
|
||||
|
||||
![]()
Καλημέρα,
Παιδιά αρχίζω λίγο να ανησυχώ καθώς είναι η πρώτη μου φορά που στρώνω ενυδρείο με αμμωνία και γενικότερα που στήνω ενυδρείο. Χθεσινές μετρήσεις που έκανα είναι: Αμμωνία: 7-8ppm, NO2: 0, NO3: 5ppm Στην αρχή έβαζα αρκετή αμμωνία, μέχρι που εμφανίστηκαν τα NO2. Μετά υποτίθεται ότι κάθε 24 ώρες (όπως γράφει στο υπόμνημα) η αμμωνία μηδενίζεται. Ε εμένα ποτέ δεν έχει καν μειωθεί ούτε μια φορά. Μείωσα εγώ την ποσότητα της αμμωνίας αλλά οι μετρήσεις δείχνουν τα ίδια. Και επίσης γιατί μου δείχνει NO3 ενώ δεν υπάρχουν καθόλου NO2; Μήπως έχω κάνει κάτι λάθος; Ανησυχώ λίγο... |
|
||||
|
||||
![]()
πρέπει να είχες ρίξει πάρα πολύ αμμωνία. απλώς το τέστ μετράει μέχρι εκεί μπορεί να έχει φτάσει 20-30-40-50... μήπως να έκανες καμια αλλαγή νερού μπας και τη μείωνες μηχανικά;
|
|
||||
|
||||
![]()
Οκ υπαρχει το tutorial που αν το ακολουθισεις πιστα θα κατανοησεις τη λειτουργια του κυκλου του αζωτου (μια φορα στη ζωη του καλο ειναι να το εφαρμοζει καποιος κατα γραμμα) αλλα υπαρχει και η εμπειρικη μεθοδος (η οποια ακολουθειται απο το δευτερο στρωσιμο και μετα) οπου η ποσοτητα της αμμωνιας δεν παιζει και κανεναν ιδιεταιρο ρολο κι απλα ταιζεις μπολικη αμμωνια ειτε με τη μια, ειτε βαζοντας μεγαλες δοσεις και ετσι στρωνεις παρα πολυ γρηγορα (o alexcun18 εστρωσε σε 6 μερες! κι εγω εχω στρωσει σε 10).
Δε σε προτρεπω να ακολουθησεις αυτη τη μεθοδο γιατι με την κλασσικη παιρνοντας μετρησεις κατανοεις περισσοτερα πραγματα, αλλα απλα μη σε απασχολει η ποσοτητα της αμμωνιας, (8ppm μια χαρα ειναι) απλα φροντισε παντα να τρεφονται τα βακτηρια. Οταν δεις τα NO3 να τερματιζουν την κλιμακα ειτε μετρας αμμωνιες ειτε οχι το ενυδρειο εχει στρωσει κι απο κει και περα εξακολουθεις να ταιζεις καθημερινα μεχρι να αποφασισεις να βαλεις ψαρια. Οταν το αποφασισεις, κανεις μια ολικη αλλαγη νερου, και σε 24 ωρες μετρησεις. Αν δεν εχεις υψηλα no3 βαζεις ψαρια κανονικα ------------------------- Παράθεση:
ΚΑΜΙΑ αλλαγη! γιατι να τη μειωσει? ![]() Σε στρωσιμο με αμμωνια τα πραγματα ειναι πολυ πιο απλα απ οσο φαινονται, και δεν εχει σημασια ποσο ειναι η αμμωνια προς τα πανω (αν ριξεις πχ το μισο μπουκαλι παλι μια χαρα θα στρωσει) αλλα αυτο που πρεπει να αποφευγουμε ειναι να μη μεινουν αταιστα τα βακτηρια. Η διαδικασια με τις στανταρ τιμες γινεται για να κατανοησει ο αρχαριος τον κυκλο του αζωτου (να βλεπει σιγα σιγα μηδενισμους και τετοια) κι οχι γιατι ετσι κανει καλυτερο στρωσιμο...
![]() Βγαλτε τους μονομαχους απο τις γυαλες και τα δεκαλιτρα και βαλτε μεσα τον petshop-ά που σας το προτεινε. Γλυφτες ΔΕΝ υπαρχουν (λετε ο Αμαζονιος να εχει τζάμια) ? ![]() Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Nick74 : 12-09-12 στις 08:20 Αιτία: Automerged Doublepost |
|
||||
|
||||
![]()
υπέθεσα ότι έχει στρώσει και απλώς έχει παρά πολύ αμμωνία και αργεί να καταναλωθεί
|
|
||||
|
||||
![]()
με 5 ppm no3 δεν εχει στρωσει, απλα αρχισε καπως να υπαρχει βιολογια (οχι ικανη για ψαρι βεβαια)
Οταν τα nο3 πανε τερμα τοτε λεγεται στρωμενο
|
||||
|
||||
![]()
σωστός παράλειψή μου
![]() |
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
βοήθεια για στήσιμο ενυδρείου | astrapcian | Αρχάριοι γλυκού νερού | 7 | 23-01-12 16:40 |
Βοήθεια στο στήσιμο ενυδρείου | loki21 | Αρχάριοι γλυκού νερού | 13 | 07-09-10 17:25 |
Βοήθεια για στήσιμο καινούριου ενυδρείου | Always_Learning | Γλυκό νερό - Γενικά | 8 | 30-04-10 16:02 |
Στήσιμο ενυδρείου - Βοήθεια! | Andrews | Αρχάριοι γλυκού νερού | 9 | 23-01-10 14:10 |
Στήσιμο ενυδρείου γύρω στα 450 lt.βοήθεια | xaftel | Αρχάριοι γλυκού νερού | 57 | 08-05-08 16:03 |