|
Εγγραφή | Συχνές Ερωτήσεις | Social Groups | Ημερολόγιο | Αναζήτηση | Σημερινά Μηνύματα | Σημειώστε όλα τα forums ως διαβασμένα |
![]() |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
|
||||
|
||||
![]()
τα λεντ εχουν μικρες ανοχες στην ταση πιστευω αν δεν καουν με παραπανω ταση σιγουρα θα πεσουν πιο γρηγορα.
|
|
||||
|
||||
![]()
περισσοτερη ενταση θα ειχε καποιο αποτελεσμα??...αν μπορει να φτιαχτει μετασχηματιστης που να βγαζει πανω απο 4000mA?
|
||||
|
||||
![]()
δεν νομιζω οτι θα βοηθουσε για σιγουρα θα το ψαξω και θα σου πω αν και νομιζω οτι τραβανε συγκεκριμενη ενταση
|
|
|||
|
|||
![]()
1. "τα λεντ εχουν μικρες ανοχες στην ταση πιστευω αν δεν καουν με παραπανω ταση σιγουρα θα πεσουν πιο γρηγορα". broson, συμφωνω κατι τετοιο συμβαινει.
2. Σας παραθετω το παρακατω σχεδιο. Ειναι το τυπικο σχεδιο της συνδεσμολογιας ledstrip. Δε θυμαμαι που το βρηκα ακριβως πριν καιρο. Εδω εξηγει πολλες απο τις αποριες. Κατα τη γνωμη μου ισως μια απο τις αντιστασεις ελαττωματικη ή ενα τροφοδοτικο switching του εμποριου φτηνο που δε σταθεροποιει σωστα και αυξομοιωνει την ταση του αντι να κρατα καρφι 12,00 Volt, μπορει να κανει τη ζημια. Ποσοι απο σας ξερετε οτι η ΔΕΗ "χορευει" την ταση σε ρυθμο disco? Εχω καψει 3 τροφοδοτικα PC ως τωρα εξαιτιας της ΔΕΗ κ μια μητρικη!! Για το λογο αυτο δεν εμπιστευομαι τα switching και δημοσιευσα το σχεδιο: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=41109 Συμπερασματα και προταση: Επειδη ενα-ενα δεν ελεγχονται τα λεντ αν επεσαν ουτε μια-μια οι αντιστασεις, ας μας πουν αυτοι που εχουν led: - μετρωντας με ψηφιακο πολυμετρο σε φουλ φωτισμο το βολτομετρο πρεπει να δειχνει 12,00 Volt/και σε σειρα το αμπερομετρο τους να δειχνει τα ιδια Αμπερ οταν τα λεντ ειναι καινουργια κ τα ιδια μετα απο π.χ. 3 ή 6 μηνες. Δεν ξερω ισως να κανω καπου λαθος. Αν εχουμε κανενα προφεσορα ηλεκτρονικο ας μας διαφωτισει. Τα led ακομα ειναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ και δε συμφερει πανω στο χρονο η αλλαγη τους(χειροτερα κ απο λαμπες!!) * κ πριν κλεισω, αφου λυση στα PC μας ειναι το UPS, γιατι δεν κανουμε κ εδω το ιδιο?
|
||||
|
||||
![]()
Τα συνηθισμένα Led του εμπορίου είναι ή για 1,5V ή για 2,5V-3V (τα λένε super bright).
Μπορούν να βγουν για όποια ενδιάμεση τάση θέλεις, μέχρι 5V,αλλά το κόστος ανεβαίνει πολύ (δεν υπάρχουν συνήθως ετοιμοπαράδοτα). Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει Led που μπορεί να συνδεθεί απευθείας σε τροφοδοτικό 12V. ¶ρα: 1. Συνδέεις σε σειρά Led μέχρι να "πιάσεις" την τάση που θέλεις, πχ 8 (Led) των 1,5 V σε σειρά θα μπορούν να συνδεθούν σε 8 x 1,5V = 12V. Αυτή η διάταξη δεν χρησιμοποιείται, γιατί αν καεί 1 Led δεν ανάβει κανένα άλλο στην ίδια σειρά. 2. Συνδέεις σε σειρά με το Led μια αντίσταση πάνω στην οποία θα πέσει η διαφορά τάσης. πχ αν θέλεις να βάλεις 1 Led 1,5V με τροφοδοτικό 12V, τότε η αντίσταση πρέπει να πάρει επάνω της 10,5V. Την τιμή της αντίστασης θα την δώσει ο κατασκευαστής του Led γιατί εξαρτάται από το ονομαστικό μέγιστο ρεύμα λειτουργίας του Led. Εδώ είναι μια παγίδα των πωλητών Led: σου λένε ότι το Led είναι στo 1/3W (ας πούμε έχει 30mA ονομαστικό ρεύμα και το συνδέεις στα 12V, άρα 0,03 x 12= περίπου 1/3W) αλλά αυτή είναι η ισχύς που χάνεται πάνω στο Led ενώ χάνεται περισσότερη ισχύς πάνω στην αντίσταση (που είναι σε σειρά με το Led) την οποία δεν σου λένε (αφού δεν είναι χαρακτηριστικό του Led). Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας αν πιάσετε το Led ενώ είναι πολύ ώρα αναμμένο, δεν ζεματάει. Όμως από το φωτιστικό έρχεται θερμότητα, αυτή είναι ενέργεια που χάνεται πάνω στις αντιστάσεις. *Οι σοβαροί κατασκευαστές φωτιστικών Led θα δείτε ότι τα φωτιστικά τους λένε ότι είναι πχ 500W γιατί υπολογίζουν και τις απώλειες, ενώ προσθέτουν ανεμιστήρες για να κρατάνε σταθερή θερμοκρασία. Και δεν προσπαθούν να τα πουλήσουν ως ποιό οικονομικά σαν αρχικό κόστος, γιατί δεν είναι (όταν έχουν σταθεροποιητές και ανεμιστήρες). Προσπαθούν να τα πουλήσουν εκμεταλλευόμενοι τη διάρκεια ζωής των Led που δεν θέλουν τόσο συχνή αλλαγή όσο οι λαμπτήρες. Σχετικά με την τάση λειτουργίας των Led, αν είναι για 1,5V θα αντέξει μέχρι 2V (εννοείται ότι θα μικρύνει κατά πολύ η διάρκεια ζωής του, υπολογίστε στο 1/2) και συνήθως αντέχουν την διπλάσια ανάποδη τάση (αν τα συνδέσεις ανάποδα δεν ανάβουν αλλά αν βάλεις μεγάλη ανάποδη τάση, συνήθως τη διπλάσια καίγονται). Επίσης, αν πέσει επάνω του μικρότερη τάση επηρεάζει την διάρκεια ζωής (όχι τόσο πολύ όσο αν είναι μεγαλύτερη η τάση, αλλά επηρεάζει). Αν τα Led έχουν συνδεθεί σωστά, πέφτει επάνω τους δηλαδή η σωστή τάση, τότε έχουν απίστευτη διάρκεια ζωής, 20.000-30.000 ώρες. Αυτές οι ώρες είναι οι ώρες συνεχόμενης λειτουργίας των Led, επηρεάζεται πολύ όμως από τα άναψε σβήσε. Στην πράξη δηλαδή κανένα Led δεν θα αντέξει 20.000 ώρες, εκτός αν το ανάψεις σήμερα και το κλείσεις 833 ημέρες μετά δίνοντας του συνεχώς σταθερή 12V. Χαρακτηριστικές τιμές που δίνουν οι κατασκευαστές: Ρεύμα λειτουργίας Τάση λειτουργίας Μέγιστη τάση λειτουργίας Μέγιστη ανάστροφη (ανάποδη) τάση Ρεύμα που χρειάζεται για να το triggάρει (ίσα που να ανάψει) Γωνία φωτεινότητας Μήκος κύματος Αυτά, ότι άλλο θέλετε ρωτάτε, αν γνωρίζω θα σας απαντήσω.
|
||||
|
||||
![]()
Να θέσω ένα μικρό προβληματισμό μόνο σε αυτό που είπες ότι δε χρησιμοποιείται η εν σειρά σύνδεση των led. Δεν αντιλέγω στο λόγο που αναφέρεις, αλλά στο ότι δε χρησιμοποιείται. Συχνά (τουλάχιστον στο DIY) υλοποιείται έτσι ώστε να διαρρέεται το κάθε led από το ίδιο ρεύμα και για να ελαχιστοποιούνται οι απώλειες από τις αντιστάσεις (και το κόστος βέβαια, αλλά αυτό είναι σχετικό).
Και από όσο έχω καταλάβει, από τη στιγμή που λέει το παιδί που έχει ανοίξει το φωτιστικό ότι δεν έχει καμία αντίσταση, μιλάμε για ένα κύκλωμα όπου είναι σε παραλληλία τριάδες led συνδεδεμένων σε σειρά, όπου και τα μπλε και τα άσπρα έχουν ίδια forward voltage στα 4V (και για να μην μπερδευτείς έτσι όπως το γράφω άσπρο-μπλε-άσπρο παράλληλα με άσπρο-μπλε-άσπρο, κλπ). Διαφωνείς εσύ; Έχεις καταλάβει κάτι διαφορετικό; |
|
||||
|
||||
![]()
Αν εννοείς το κόστος αγοράς των αντιστάσεων, υπολόγισε ότι με 0,10¤ παίρνεις 100 αντιστάσεις (από εξωτερικό).
Αν εννοείς το κόστος από την πτώση τάσης πάνω στην αντίσταση και άρα την κατανάλωση σε Watt, ναι είναι σημαντικό πλεονέκτημα στο εν σειρά κύκλωμα, αλλά προσωπικά δεν θα το έκανα ποτέ γιατί θα πρέπει να ψάξεις ένα ένα τα Ledάκια να δεις ποιό κάηκε για να το αλλάξεις. Και αφού ο χρόνος είναι χρήμα, προτιμώ να κερδίσω χρόνο παρά Watt (προσωπικά). Νομίζω ότι οι κατασκευαστές το έχουν εγκαταλείψει από χρόνια. (Αν θυμάσαι τα παλιά λαμπάκια στα Χριστουγεννιάτικα δέντρα που όταν καιγόταν το λευκό δεν άναβε κανένα. Και ήταν και λαμπάκια, όχι Led, αλλά η σε σειρά τοποθέτηση του λευκού που είχε μια θερμική αντίσταση για να τα κάνει να αναβοσβήνουν, δημιουργούσε προβλήματα). Χωρίς φώτο δεν μπορώ να ξέρω πως τα έχει συνδέσει ο κινέζος. Υπάρχουν μικροσκοπικές αντιστάσεις, υπάρχουν ολοκληρωμένα που έχουν συνδιασμό αντιστάσεων στα ποδαράκια τους. Θα μπορούσε ακόμα το τροφοδοτικό να βγάζει άλλη τάση από τα 12V (μικρότερη) ή να την σπάει με κάποιο ποτενσιόμετρο πάνω στην πλακέτα, ή να έχει όπως λες παράλληλα κάποια εν σειρά κυκλώματα (ποιό πιθανό τα 4 Led να είναι δηλαδή από 3V το κάθε ένα, που συνήθως είναι και τα super bright. Αλλά επειδή είναι και κινέζος, δεν μπορώ να αποκλέισω να έχει βάλει 3 Led των 3V και να παίρνει το κάθε ένα 4V τελικά και λόγο της υπέρτασης να τα πουλάει για super super bright. Τελευταίο να έχει 3 Led των 4V γιατί είναι ποιό ακριβά και δεν συμφέρει σε τόσα πολλά Led).
|
||||
|
||||
![]()
Αν τα watt που λέει είναι αυτά που καταναλώνονται από τα led τότε δίνει μόνο 1,6A. Αυτό που ανάβει τα led είναι το ρεύμα και όχι η τάση, απλά στην περίπτωσή μας (όπως και σχεδόν πάντα εκτός ειδικών για εμάς εφαρμογών) το ρεύμα δημιουργείται από την τάση που δίνουμε, οπότε για περισσότερο ρεύμα χρειαζόμαστε περισσότερη τάση. Για να αυξήσεις μόνο το ρεύμα χρειάζεσαι ειδικό τροφοδοτικό, καμία σχέση με αυτά τα παλμοτροφοδοτικά που αγοράζουμε φθηνά παντού και μιλάμε για λεφτά! Αν θες να δοκιμάσεις κάτι πιο εύκολο από τα υπόλοιπα είναι να βρεις ένα τροφοδοτικό που να μπορεί να δώσει λίγο πάνω από τα 12V που δίνει το μαμίσιο, αλλά οι κίνδυνοι που έγραψαν όλοι παραπάνω δεν ακυρώνονται. Αν ξέρει κάποιος καλύτερα για το αν θα συνεχίσει να μειώνεται συνέχεια η ένταση τότε ίσως να αξίζει το ρίσκο (άμα μιλάμε για κάτι που πάει για φούντο ό,τι και να γίνει και γρήγορα), εγώ δεν έχω την πείρα να προτείνω κάτι πιο ειδικό.
|
|
|||
|
|||
![]()
Είναι λίγο άσχετο, αλλά νομίζω ότι μπορεί να βοηθήσει σε πειραματισμούς.
http://led.linear1.org/led.wiz Αύριο αν βρω χρόνο Πάνο θα ξεσκονίσω τα βιβλία μου και θα μπορέσω να βοηθήσω. Τώρα έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου αλλά δεν θέλω να τα γράψω γιατί δεν είμαι καθόλου σίγουρος |
|
||||
|
||||
![]()
πανο η εταση που τραβανε εχει να κανει και με την συνδεσμολογια
|
|
||||
|
||||
![]()
τι πληροφοριες πρεπει να παραθεσω για να βγει καποια ακρη??
χρηστο εσυ μπορεις να το δεις και απο κοντα...και γιατι οχι να το ανοιξουμε. ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Θα πω μέχρι εκεί που ξέρω. Τα κυκλώματα που φτιάχνονται για να ανάβουν τα led (εκτός αν μιλάμε για ηλεκτρονικά κυκλώματα με transistors όπου και δεν μπορώ να βοηθήσω γιατί έχει πρόβλημα το μυαλό μου με αυτά!) αποτελούνται από τα led σε διάφορες διατάξεις (δηλαδή εν σειρά, παράλληλα, συνδυασμούς, ανάλογα τι χρειαζόμαστε κάθε φορά) και απλούς αντιστάτες (σε κάποιες περιπτώσεις και χωρίς αυτούς) ώστε να φτάνει η τάση στα άκρα κάθε led στα 3,3V (κατά περίπτωση, αλλά συνήθως για τα λευκά εκεί είναι) ώστε να ανάβουν. Εφόσον μιλάμε λοιπόν για ένα τέτοιο κύκλωμα (όπως σχεδόν πάντα στις απλές εφαρμογές) και ξέρουμε ότι η τάση που το τροφοδοτεί είναι 12V τότε δε χρειάζεται να ελέγξουμε κάτι το ιδιαίτερο στο ίδιο το κύκλωμα. Ίσως μόνο τις αντιστάσεις για να δούμε αν έχουν την αντοχή για παραπάνω ρεύμα, αν θεωρήσουμε ότι οι κινέζοι τα έχουν όλα να λειτουργούν στο όριο. Εγώ απλά θα έδινα λίιιγο μεγαλύτερη τάση. Τώρα άμα το ανοίξετε και δείτε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα αυτό μπορεί και να μην έχει αποτέλεσμα, τουλάχιστον θετικό!
|
|
||||
|
||||
![]()
Παιδια μιας και ανοιξε αυτο το θεμα οποιος εχει γνωσεις ας τις ριξει στο τραπεζι για να βγαλουμε μια ακρη με το θεμα λεντ για φωτισμο ενυδρειου.
Ειχα σκοπο να επενδυσω σε πολυ κοπο και χρημα για να φτιαξω ενα φωτιστικο led που θα μου εβγαζε περα ενα 250αρι high tech αλλα απο οτι ακουω ισως ειναι κακη ιδεα. Οποτε ας μην το παρατησουμε το θεμα αλλα να προσπαθησουμε να βγαλουμε μια ακρη για τον χρονο ζωης,την αποδοση,την καταναλωση κ.α. ωστε μαζι με τον Πανο να γινουμε σοφοτεροι ολοι.
|
||||
|
||||
![]()
Αυτό που μπορώ να σου πω για αρχή είναι ότι τα καλής ποιότητας led αντέχουν σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας (δηλαδή ονομαστικό ρεύμα και θερμοκρασία) αρκετά χρόνια πριν χρειαστούν αλλαγή. Τώρα αυτό είναι πολύ γενικό, αλλά αν μου μιλάς για πολύ φυτεμένο που σε νοιάζει να μη χαθεί μεγάλο μέρος της φωτεινότητάς μπορεί αυτό να είναι σε 3 χρόνια. Αν μπορείς να βρεις για τα led που θες να χρησιμοποιήσεις τα στοιχεία που το δείχνουν αυτό θα είσαι ακόμα πιο σίγουρος, απλά είναι μια πληροφορία που δύσκολα τη δίνουν. Είναι του στιλ L75, L70, L50, δηλαδή οι ώρες μετά τις οποίες η φωτεινότητα είναι πλέον στο 75%, 70%, 50% (ημιζωή). Δυστυχώς δεν ξέρω να σε παραπέμψω σε κάποιο μαγαζί. Η κατανάλωση είναι σαφώς αρκετά μικρότερη από ότι αν χρησιμοποιείς λαμπτήρες φθορισμού. Στο θαλασσινό, λόγω των MH είναι μικρότερη η οικονομία που κάνεις, αλλά και εκεί σημαντική, νομίζω γύρω στο 40-60%. Αν θες να φτιάξεις κάτι τέτοιο μόνος σου κοίτα και εδώ για να έχεις κάτι πιο συγκεκριμένο στο μυαλό σου (όσο μπορεί να σε βοηθήσει, αν τελικά το δοκιμάσεις):http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=39807
|
![]() |
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
Εργαλεία Θεμάτων | |
Τρόποι εμφάνισης | |
|
|
![]() |
||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Utricularia gibba ...Έλεος | AQUA PURA | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 11 | 25-03-10 15:24 |
μειωση σκληροτητας | Πάνος | Γλυκό νερό - Γενικά | 12 | 25-02-08 13:23 |
Μειωση του ΡΗ | jimmy19111977 | Αρχάριοι γλυκού νερού | 6 | 11-01-08 14:51 |
Προβλημα μειωτη CO2 | vasilakis | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 9 | 01-02-07 00:26 |
Μειωση ph? | kifinas | Γλυκό νερό - Γενικά | 19 | 22-01-03 23:53 |