Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Αρχάριοι γλυκού νερού

 
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Prev Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Next
Παλιά 22-12-13, 11:17   #1
Ξεκίνημα ενυδρείου - επείγον! Γνώμες
 
Το avatar του χρήστη Elenikgr
Elenikgr
Member
Εγγραφή: 05-12-2013
Περιοχή: Ηράκλειο Κρήτης
Μηνύματα: 31

Εμφάνιση έκδοσης για εκτύπωση Αποστολή αυτής της σελίδας μέσω email
Elenikgr Ο χρήστης Elenikgr δεν είναι συνδεδεμένος 22-12-13, 11:17
Αξιολόγηση: (0 votes - average)

Το Σάββατο το πρωί χάσαμε ένα ψαράκι.Έστησα το μεγάλο ενυδρείο την Πέμπτη το βράδυ, (52.8 λίτρα καθαρά) παρενέβην στο φίλτρο κόβοντας μικρό μέρος του σφουγγαριού, συμπληρώνοντας το κενό με ενυδρειακό υαλοβάμβακα sera και γεμίζοντας το κλουβάκι του βιολογικού υλικού με sera siporax mini (πήρε ένα ολόκληρο πακετάκι) αφού αφαίρεσα τον άνθρακα λόφω του ότι -απ' ότι μου είπαν στο pet shop - εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηριδίων που τα χρειάζομαι απελπισμένα , μου είπε να τον κρατήσω και να τον βάλω σε άλλο μικρότρερο φίλτρο ως συμπληρωματικό σε περίπτωση που θα θελήσω να κάνω κάποια θεραπεία και χρειαστώ απορρόφηση. Έστησα το ενυδρείο ακολουθώντας ευλαβικά τις οδηγίες από εδώ, έβαλα σε λειτουργία, έβαλα το θερμοστάτη στους 28 για την καλύτερη ανάπτυξη των βακτηριδίων σημείωσα ημερομηνίες, κι έριξα τροφούλα για να ανεβάσω την αμμωνία, και να ξεκινήσω τον κύκλο μου.
ΑΛΛΑ:
Παρά τις καθημερινές αλλαγές νερού στο μικρό ενυδρείο και την πολλή προσοχή στους μικρούς του κατοίκους, δυστυχώς το ασημί μας fancy μας άφησε το Σάββατο το πρωί. Παρά του ότι ήταν ζωηρό, λαίμαργο, πολύ κινητικό... ξαφνικά το Σάββατο το πρωί κολυμοπούσε με δυσκολία έναντι στη ροή του φίλτρου, παρά του ότι δεν έδειχνε να έχει δυσφορία στην αναπνοή. Φαινόταν σαν να μην μπορούσε να καταδυθεί... Επίσης γύριζε και στο πλάι, και ρολάριζε στην επιφάνεια. Τα συμπτώματα έδειχναν νυκτική κύστη, οποτε αποφάσισα να κάνω την πρώτη λύση - νηστεία και μπιζελάκι την επομένη. Έκανα αλλαγή του νερού στο 30% και έβαλα σε σωστή αναλογία αλάτι. Τα άλλα δύο μια χαρούλα, δραστήρια και κινητικά, έπαιζαν με τα χαλικάκια όπως πάντα... μια ώρα μετά, κι ενώ είχε αρχίσει φαινομενικά να συνέρχεται (κολυμπούσε περίπου 10 εκ. κάτω από την επιφάνεια και ήταν πιο δραστήριο, πήγα να απλώσω ρούχα. Η κόρη μου ήλθε στα μισά κλαίγοντας και μου είπε ότι το ασημί ψαράκι δεν κολυμπούσε.
ΧΑΜΟΣ (γιατί πρέπει ΠΑΝΤΑ να πεθαίνουν ΜΟΝΟ αυτά που λατρεύουν τα παιδιά Επί 1 ώρα προσπαθούσα να ηρεμήσω τρεις που κλαίγαν καθισμένοι στη σειρά... Ο σύζυγος πήρε ένα φίλο που προ 10 ημερών (το έμαθα χτες, έστησε ένα ενυδρείο σαν το δικό μας με 2 fancy). Ήλθε το παιδί με υγρά τεστ και στικ παραμάσχαλα, και άρχισε σχολαστικά να μετρά. Το σοκ:
Μηδέν αμμωνία στο μικρό ενυδρείο (φαίνεται ότι έστρωσε τελικά).
Μετράει το μεγάλο ενυδρείο και σημείωνε τις μετρήσεις σε ένα χαρτί. Μου είπε ότι ο κύκλος είχε αρχίσει φυσιολογικά αλλά τα ψαράκια μας ήταν σε οριακό σημείο, γιατί ναι μεν ήταν μια χαρά η αμμωνία, αλλά οι καθημερινές αλλαγές νερού 'έπαιζαν' με τη βιολογία, γιατί φεύγανε πολλά βακτήρια εκτός και τα εναπομείναντα δεν προλάβαιναν τους ρύπους... δεν θα την πάλευαν ένα μήνα στο μικρό. έφυγε επί τόπου, πήγε σπίτι του και έφερε ένα μπουκαλάκι με Tetra Safe Start. Έβαλε σχεδόν το μισό μπουκάλι στο ενυδρείο και με σύριγγα 7 ml στο φίλτρο, κατ' ευθείαν από τη σήτα του φίλτου. Μετά κάναμε καφέ.
Μία ώρα μετά μετράει.
Μηδέν αμμωνία.
Μηδέν νιτρώδη.
0,25 νιτρικά
0 χλώρια
7,8 PH

Έβγαλε μόνος του το θερμοστάτη, αφαίρεσε 5 λίτρα νερό από το ενυδρείο και πρόσθεσε 6 λίτρα νερό κρύο με αλάτι/seachem prime που έφερε επίσης μαζί του. Μετά από 15 λεπτά η θερμοκρασία ήταν στους 21.
Μου είπε να περιμένω ακόμη μία ώρα, και μετά να βάλω τα ψαράκια που μας απέμειναν (ένα ακόμη fancy calico κι ένα comet που μετά τις διακοπές μετακομίζει σε έναν γνωστό με μεγάλο ενυδρείο). Έκανα τη μεταφορά με τη σακούλα κλπ. κλπ.

Το απόγευμα ξαναήλθε κι έκανε μετρήσεις.
0 αμμωνία.
0 νιτρώδη.
0,20 νιτρικά

Μου είπε ότι με τον ίδιο τρόπο έστησε το δικό του ενυδρείο, που τρέχει με καθημερινές μετρήσεις τέλεια... έχω ήδη παραγγείλει υγρά τεστ από το ιντερνετ (μια και στο ΜΟΝΟ πετ που βρήκα τα API τα ΄χει 21!!!! ευρώ το κουτί) και μου είπε ότι θάρχεται κάθε απόγευμα να μετράει αλλά είναι σίγουρος πως δουλεύει, γιατί είναι το τρίτο ενυδρείο που στήνει με το safe start. Τα ψαράκια μας σήμερα το πρωί ήταν μια χαρά, δραστήρια, κινητικά, έριξα ελάχιστη τροφή (μου είπε ότι τα βακτήρια θέλουν ρύπους, αλλά να ταϊζω με πολλή τσιγκουνιά, σε 2-3 μέρες μια μέρα νηστεία και μετά μπιζελάκι, και να το κάνω 1 φορά την εβδομάδα και δεν θάχω πρόβλημα).

Συμπεράσματα;
Ξέρω ότi το ενυδρείο είναι μικρό για 2 χρυσόψαρα, αλλά κατάφερα να βρω σπίτι για το comet οπότε θα μας μείνει το fancy calico. Έχω φυτέψει αραιά, κι έχω συννενοηθεί για περισσότερα κλαδέματα για να το πυκνώσω. Περιέχει προς το παρόν υπόστρωμα JBL στους 2,5 πόντους, σκούρο χαλίκι ψιλό, ένα ξύλο mopani που μούλιασε απί μια βδομάδα και ζεματίστηκε, τρεις ριζούλες μικρότερες που ζεματίστηκαν, και μια πέτρα που ΕΙΝΑΙ ασβεστολικθική (άφρισε με το άκουα φόρτε) αλλά δεν τη βγάζω ακόμη αφού το PH και η σκληρότητα μετρούνται συμβατές με τα ψάρια μας.
Και λέω: ΜΗΠΩΣ το safe start δούλεψε;
Ψάχνοντας στο ίντερνετ, διάβασα μόνο καλές κριτικές για το συγκεκριμένο προϊόν. Τυχαίο; Δεν θέλω να διαφημίσω αλλά είχα ξαναβάλει άλλων τύπων βακτήρια (στο μικρό)χωρίς αποτέλεσμα (το μικρό είναι σε λειτουργία παρπάνω από μήνα) και γι΄αυτό ξεκίνησα το στρώσιμο με την τροφή για να κάνω σωστή δουλειά.
Παρακολούθώ στενά, και ο φίλος θα ξανάρθει το βράδυ για μετρήσεις..
__________________
"...you can put a man on trial but you can't make the guilty pay... and you can cage an animal but you can't take away the rage..."

#nomorebullshit
C.C. 17/05/2017
Εμφανίσεις: 8689
Απάντηση με παράθεση
 


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Γνώμες για κατασκευή ενυδρείου QuakeGG DIY . Φτιάχτο μόνος σου 19 23-07-13 19:46
Ξεκίνημα Ενυδρείου Panikos DIY . Φτιάχτο μόνος σου 4 16-01-13 22:41
Ξεκίνημα νέου ενυδρείου xristoss Τεχνικά θέματα για ενυδρεία με ασπόνδυλα 1 22-04-12 06:55
ξεκίνημα ενυδρείου mikrosaquaristas Αρχάριοι γλυκού νερού 7 01-03-11 13:51
Ξεκίνημα ενυδρείου απο την αρχή cobalt Αρχάριοι γλυκού νερού 5 06-01-08 16:45

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 12:34.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,11101 seconds with 13 queries