|
|
|||
|
|||
Rio 125 και φωτισμός!
Καλησπέρα,
Εχω ενα Rio 125 lt (μεικτά) high light και θέλω να το κάνω μελλοντικά βαρύ φυτεμένο. Οι λάμπες που έχω αυτη τη στιγμή είναι οι εξής: (1x 28W T5 Juwel Day light + 1x28W T5 Nature) + (1x 14W T8 arcadia plant + 1x14W T8 arcadia day)= 84 W συνολικά Αρα στα 84/125 = 0.672 W/lt. Οι δύο T8 της είχα απο ενα πενηντάλητρο ενυδρειάκι και της εβαλα απλά πρόσθετα το καλοκαίρι. Ανάβοντας με την παρακάτω σειρα της λάμπες Αναμα 14α Αναμα 14β Αναμα 2x28 και στο κλεισιμο Σβήσιμο 2χ28 σβήσιμο 14β σβήσιμο 14α Είναι κάτι σαν προσομοίωση της ανατολή δύσης... Αν μείνω με αυτόν τον φωτισμό αρκεί ? Η πρέπει να βάλω ακόμα ενα ζευγάρι high lite 2χ28 W Τ5 και να αφαιρέσω της T8. Έτσι θα εχω σαν συνολικό φωτισμό 4χ28 Τ5=112 W Αρα 112W/ 125 litra = 0.896 W/lt μήπως είναι υπερβολη? Τι μου προτείνεται? Η αλήθεια είναι οτι πολύ απαιτητικά φυτά δεν έχω όμως όταν μεγαλώνουν πολύ τα φυτά τα χαμηλά δεν αναπτύσονται... |
|
|||
|
|||
-Εχε υπ'οψιν οτι δεν εχεις 125 λιτρα νερου αλλα καπου στα 100 καθαρα ,οποτε οι αναλογιες αλλαζουν...
-Με δεδομενο το παραπανω εχεις αναλογια περιπου 0,85watt/lit που πιστευω οτι ειναι πολυ καλα,αναλογα βεβαια και ποσο "βαρυ" θα γινει το ενυδρειο και τι φυτα θα βαλεις...
|
||||
|
||||
ελπιζω να σε και απο τις αλλες δυο παραμετρους σε αναλογια ε?co2-λιπασματα
τωρα αυτο που λες για τα χαμηλα ειναι και θεμα στησιματος των φυτων κλαδεματος κτλ οχι μονο φωτισμου
|
|||
|
|||
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις...
Ηθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα...η προσαρμογή μιας νέας λάμπας πως γίνεται? Αυξάνουμε μία ώρα κάθε βδομάδα? |
|
||||
|
||||
Κατ'αρχήν εγώ διαφωνώ με το "καθαρά λίτρα".. Νομίζω ότι θα πρέπει να μετράμε τα λίτρα από την επιφάνεια του νερού μέχρι εκεί που ξεκινάει το χαλίκι, και να μήν αφαιρούμε τίποτα από όλο αυτό (είτε έχουμε εσωτερικό φίλτρο, είτε ρίζες, είτε πέτρες, είτε οτιδήποτε), καθώς το φως δεν έχει κάποιο μαγικό τρόπο να πηγαίνει μόνο στα καθαρά λίτρα, πηγαίνει παντού..
Τώρα, το αν είναι υπερβολή ή όχι, εξαρτάται από τα φυτά σου.. Είναι αν δεν κάνω λάθος πολλά τα ενυδρεία στα οποία ξεπερνούν και το 1 watt/lt.. Τώρα, σαφώς και τα ψηλά φυτά τα κλαδεύεις/αραιώνεις για να φωτίζονται καλά, επίσης ανούμπιες, ή κρυπτοκορίνες κ.τ.λ. τις βάζεις σε σκιερά σχετικά μέρη, και από κει και πέρα, αν έχεις κενό χώρο και έχεις κάποιο γρασιδάκι και δεν προχωράει, κάνε αυτό που λες με τις λάμπες.. Υ.Γ. Για CO2 δε ρωτάω, αν θυμάμαι καλά έχεις μπουκάλα..
Pseudoeftropheus sentonographius sp. "ροζ" Το (νυν) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με mikrogeophagus ramirezi): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=326855 Το (πρώην) ενυδρείο μου (Juwel Rekord 70, φυτεμένο, με ζωοτόκα): http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=269530 Diogo, ο μονομάχος μου: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=26837 |
|
|||
|
|||
Η αλήθεια είναι οτι και εγώ εχω τις επιφυλάξεις μου για αυτό το θέμα με τα λίτρα...Δηλαδή αμα γεμίσουμε ενα ενυδρείο με πέτρες αυξάνεί η αναλογία watt/lt αλλα ο φωτισμός παραμένει ίδιος!
|
Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες) | |
|
|
Παρόμοια Θέματα | ||||
Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
Φωτισμός... | Kotsos | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 5 | 22-05-08 16:42 |
Φωτισμός | panagiotis265 | Φυτεμένα Ενυδρεία Γενικά | 2 | 11-04-08 17:58 |
Φωτισμός!!! | flying_guardian | Αρχάριοι γλυκού νερού | 18 | 23-01-08 03:13 |
Φωτισμός | theodor72 | Αρχάριοι γλυκού νερού | 9 | 03-01-08 09:54 |
Φωτισμός | leonm | Εξοπλισμός - Τεχνολογία Γλυκού νερού | 3 | 31-08-07 00:33 |