Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου

Επιστροφή   Greek Aquarist's Boards - Φόρουμ συζητήσεων γιά το χόμπυ του Ενυδρείου > Γλυκό Νερό - Γενικά > Γλυκό νερό - Γενικά

Γλυκό νερό - Γενικά Οτι δεν εμπίπτει στις εξειδικευμένες κατηγορίες.

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 27-02-16, 00:09
Το avatar του χρήστη kgf12345
kgf12345 Ο χρήστης kgf12345 δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 08-03-2011
Περιοχή: rio atabapo(μεσα)-alto rio ilioupoli
Μηνύματα: 7.894
Προεπιλογή Απονιτροποιηση στο ενυδρειο

Μετα απο μια ενδιαφερουσα συζητηση που ειχαμε με το Σπυρο εδω,ανοιγω το θεμα για να υπαρχει και να γινει κουβεντα ανετα εδω,
χωρις να κινδυνευουμε να βγουμε οφτοπικ στο θεμα του συμφορουμιτη.

η "διαφωνια" με λιγα λογια,βρισκεται στο οτι υπαρχουν διισταμενες αποψεις οσον αφορα το αν ειναι εφικτη η απονιτροποιηση στο κοινο βιολογικο φιλτρο που εχουμε ολοι μας η οχι.

η δικια μου αποψη- και το λεω χωρις να εχω διαβασει πολυ συγκεκριμενα στο θεμα(εκτος απο λιγο διαβασμα που εχω κανει οσον αφορα την απονιτροποιηση σαν διαδικασια) και οτι εχω μπορεσει να παρατηρησω στα ενυδρεια μου τα λιγα χρονια που ασχολουμαι- ειναι οτι η απονιτροποιηση συμβαινει στα φιλτρα μας και το στηριζω κυριως στο οτι ειδα διαφορα στα μετρησιμα νιτρικα μετα απο αλλαγη φιλτρου.(απο μικροτερο σε μεγαλυτερο με περισσοτερα υλικα).

δεκτο,οπως ειπα και στο Σπυρο σημερα σε μια μικρη κουβεντουλα που ειχαμε τυχαια,
οτι η απονιτροποιηση μπορει να μην συμβαινει στο ποσοστο που θα θελαμε σε ενα απλο βιολογικο φιλτρο,αλλα δεν παυει να συμβαινει.

επισης δεκτο πως αυτο που παρατηρησα ισως να ηταν συνδιασμος πραγματων που οδηγησαν σε μειωση ΝΟ3.
Ισως δηλαδη το γεγονος πως αυξηθηκε η ροη και η κυκλοφορια στο βυθο,να μειωσε τους ρυπους στο βυθο και αυτο απο μονο του, να μειωσε την παραγωγη νιτρικων και οχι να μειωθηκαν λογω απονιτροποιησης.

αλλα....
τα ενυδρεια με τα φιλτρα για τα οποια μιλαω,δεν ειχαν τοσους ρυπους στο βυθο που να δικαιολογουν τοσο γρηγορη μειωση ενω επεφτε πολυ ταισμα,
και τη μεγαλυτερη διαφορα την ειδα κυριως μετα απο αλλαγη του υλικου απο ετοιμα του εμποριου,σε ελαφροπετρα.

τι πιστευω οτι συμβαινει με την ελαφροπετρα τωρα.
λογω του τυφλου σχηματος της,του μεγεθους της και της επιφανειας της(πολυ μεγαλος αριθμος πορων σε διαφορα βαθη-σε σχεση με αλλα υλικα),και ισως ακομα και η συσταση της,

πιστευω πως ευνοει την αναπτυξη βακτηριων απονιτροποιησης σε μεγαλυτερο βαθμο αποτι αλλα υλικα.
η εξωτερικη επιφανεια του υλικου καλυπτεται πρωτη(εχει σημασια αυτο) απο τους ρυπους του ενυδρειου,και εκει με τη βοηθεια του οξυγονου(μεσω της ροης του φιλτρου) και της παρουσιας αμμωνιας,αρχιζει η νιτροποιηση.

στα βαθυτερα σημεια κατω απτα νιτροποιητικα και νιτρικοποιητικα βακτηρια(και εδω βοηθανε οι ποροι με το μεγαλυτερο βαθος της ελαφροπετρας που λεω πιο πανω)

αναπτυσονται απονιτροποιητικα βακτηρια, αφου τα καλυμενα απο βακτηρια και βρωμια εξωτερικα στρωματα,(το βιοφιλμ που λεει και η sera πιο κατω)προσφερουν περιβαλον υποξικο(αναεροβιο) για να ζησουν και να πολλαπλασιαστουν και να γινει απονιτροποιηση.

αυτο που παρατηρησα εγω,ειναι πως οσο μεγαλυτερο το φιλτρο και οσο περισσοτερα υλικα υπαρχουν, τοσο γινεται και απονιτροποιηση σε μεγαλυτερο ποσοστο.
η ροη δεν παιζει ρολο,αφου δεν ειναι η ιδια σε ολη την επιφανεια των υλικων,ειδικα οταν μιλαμε για μεγαλυτερα φιλτρα οπου τα υλικα ειναι πιο απλωμενα σε μεγαλυτερα καλαθια κλπ.

και φυσικα παιζει ρολο(προσωπικη αποψη ειναι αυτο)
και το ειδος του υλικου.Πιστευω πως συμβαινει με ολα τα υλικα.
Αλλα με την ελαφροπετρα παρατηρησα τη μεγαλυτερη διαφορα.

Σπυρο μετα τη σημερινη κουβεντα μας εκατσα και το εψαξα ακομα λιγο.
Και επεσα πανω σε αυτα.

καταρχην η ιδια η Sera στην περιγραφη του σιποραξ αναφερει:

https://www.sera.de/en/news/news/art...fessional.html

"It allows the formation of particularly powerful biofilms that grow into the tunnels and pores and cover their walls.
Not only nitrifying and denitrifying bacteria multiply within the siporax biofilms, but also those that break down organic substances."

μεταφραση:
Επιτρεπει τη δημιουργια ιδιαιτερα ισχυρων βιοφιλμ, που αναπτυσονται στα τουνελ και τους πορους και καλυπτουν τα τοιχωματα.(του siporax)
Σε αυτα τα βιοφιλμ δεν αναπτυσονται μονο νιτροποιητικα και απονιτροποιητικα βακτηρια,αλλα και εκεινα που διασπουν οργανικες υλες.

(τωρα με αυτο το τελευταιο δεν εχω καταλαβει σε τι αναφερεται ακριβως η sera και γιατι κανει αυτο το διαχωρισμο στο τελος,αλλα τεσπα- νομιζω δεν ειναι αυτο το θεμα μας-αν και ισως εχει και αυτο τη σημασια του σε αυτο που λεω πως η ελαφροπετρα κανει καλυτερη δουλεια...)

Μετα απο αυτο διαβασα και αυτο(ενταξει δεν ειναι μελετη οπως θα ηθελα,αλλα εχει βιβλιογραφια στο τελος)
θα μεταφρασω μονο τα επιμαχα σημεια με κοκκινο παρακατω.

http://fishchum.okstate.edu/featured...considerations

"Denitrification
Denitrification is the process in which nitrate is reduced to nitrogen gas. This is performed by microbes that use nitrate in place of oxygen for respiration (denitrifiers). These microbes are called β€œanaerobic” because they can exist in the absence of oxygen. Some are even killed by oxygen (strict anaerobes).

Denitrification can only occur in the absence of oxygen so it was originally thought that this process would not occur in an aquarium.
It was thought that since oxygenated water was pulled through the filter medium (undergravel filters, canister filters, sponge filters, etc.), that there was nowhere for anaerobic microbes to live.
However, it is now known that microbes grow in communities called biofilms.
The inner layers of a biofilm actually lack oxygen because the outer layers of the biofilm use it to respire. Therefore, the inner layers lack oxygen and the microbes there will perform denitrification.

The realization of the biofilm concept suggests that even obligate anaerobes exist in the aquarium and the filter media. It is interesting to note that when undergravel filters were very popular, these hobbyists had good success with their fish tanks. The presence of a relatively thick layer of substrate probably enhances the formation of oxygen-depleted pockets that foster the growth of anaerobes. This is another area we have not fully understood and much research remains to be done."

Η απονιτροποιηση μπορει να συμβει μονο σε αναεροβιο περιβαλλον,ετσι υπηρχε αρχικα η αποψη πως δεν μπορει να συμβει σε ενυδρειο.
Πιστευοταν οτι αφου οξυγωνομενο νερο περναγε απτα υλικα του φιλτρου(φιλτρα βυθου,κανιστρα,σφουγγαροφιλτρα κλπ) δεν υπηρχε μερος οπου θα μπορουσαν τα αναεροβια βακτηρια να ζησουν.
Αλλα,τωρα γνωριζουμε πως τα βακτηρια αναπτυσονται και ζουν σε κοινοτητες που ονομαζονται βιοφιλμ.Τα εσωτερικα στρωματα του βιοφιλμ,εχουν απουσια οξυγονου γιατι αυτο το χρησιμοποιουν τα εξωτερικα στρωματα.Αρα,τα εσωτερικα στρωματα δεν εχουν οξυγονο και τα βακτηρια που ζουν εκει θα κανουν απονιτροποιηση.* ( σημειωση δικια μου-αλλιως δεν θα ζουσανε-αφου το αξυγονο τους το παιρνουν απο τη διασπαση των νιτρικων.)

και λοιπα και λοιπα ενδιαφεροντα...

τωρα μπορουμε να κανουμε κουβεντα αν θελετε

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη kgf12345 : 27-02-16 στις 00:49
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 27-02-16, 00:30
Το avatar του χρήστη Κωστας Malawi
Κωστας Malawi Ο χρήστης Κωστας Malawi δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 29-05-2013
Περιοχή: Αιγαλεω
Μηνύματα: 2.043
Προεπιλογή

εγω παρολο που στα φιλτρα μου εχω σιποραξ ειδα μειωση νιτρικων οταν εβαλα και το τριτο φιλτρο.θεωρητικα εφοσον η διάσπαση της αμμωνιας γινοταν κανονικα με τα δυο φιλτρα τα οποια παρεπιπτοντως ποτε δεν αφησα να μπουκωσουν δεν θα επρεπε να παρατηρησω καμια μειωση νιτρικων παρα μονο καλυτερη κυκλοφορια νερου.παρολα αυτα συνεβη..δεν μπορω με σιγουρια να στηριξω την παρατηρηση μου και μπορει να οφειλεται σε αλλους παραγοντες που δεν θα ετυχε να παρατηρησω.

η ολη διαδικασια ειχε ως εξης.αρχικα με τα δυο μου φιλτρα πριν την εβδομαδιαια αλλαγη νερου τα νιτρικα εφταναν 40με την προσθηκη του τριτου φιλτρου αρχισα ταυτοχρονα αλλαγες καθε τρεις μερες και σιγα σιγα τις αραιωσα παλι στην εβδμαδα.τα νιτρικα δεν ξανανεβηκαν ποτε τοσο ψηλα και ασχετα με το ποσο θα ταισω(συνηθως πολυ μεγαλες ποσοτητες) πριν την αλλαγη δεν πιανουν ποτε ουτε τα 20.

και για την ποσοτητα βιολογικου.πριν (με τα δυο φιλτρα) ειχα 4 λιτρα σιποραξ,τωρα εχω 12 λιτρα.

αν βγαλετε ακρη πειτε μου
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 27-02-16, 00:39
Το avatar του χρήστη kgf12345
kgf12345 Ο χρήστης kgf12345 δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 08-03-2011
Περιοχή: rio atabapo(μεσα)-alto rio ilioupoli
Μηνύματα: 7.894
Προεπιλογή

αλλος ενας ευχαριστημενος πελατης.
το ιδιο πραγμα παρατηρησες στην ουσια που λεω κ εγω.
με διαφορετικο υλικο.

αν καποια στιγμη αποφασισεις να αλλαξεις το σιποραξ με ελαφροπετρα πεστο μου πλιζ, θαχει ενδιαφερον
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 27-02-16, 00:42
Το avatar του χρήστη Κωστας Malawi
Κωστας Malawi Ο χρήστης Κωστας Malawi δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 29-05-2013
Περιοχή: Αιγαλεω
Μηνύματα: 2.043
Προεπιλογή

στο καινουριο ενυδρειο θα αντικαταστησω το σιποραξ με ελαφροπετρα σταδιακα γιατι τα εχει τα χρονακια του
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 27-02-16, 00:43
Το avatar του χρήστη nicpapa
nicpapa Ο χρήστης nicpapa δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 12-04-2009
Περιοχή: Ρόδος
Μηνύματα: 2.212
Προεπιλογή

Δεν το θεωρω αδυνατο.
Χρησιμοποιω ελαφροπετρα στα ενυδρεια μου , αλλα δεν μπορω να γνωριζω αν μειωνουν τα νιτρικα μιας και ολα ειναι φυτεμενα και προσθετω νιτρικα.
Θα μπορουσαμε να το δοκιμαζαμε σε δυο πανομοιοτυπα στημενα ενυδρεια με ιδια ιχθυοφορτιση. Στο ενα απλα υλικα στο αλλο ελαφροπετρα, τοτε θα γινοτανε ξεκαθαρο.
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 27-02-16, 00:46
Το avatar του χρήστη kgf12345
kgf12345 Ο χρήστης kgf12345 δεν είναι συνδεδεμένος
Γηραιοί του GAB
 
Εγγραφή: 08-03-2011
Περιοχή: rio atabapo(μεσα)-alto rio ilioupoli
Μηνύματα: 7.894
Προεπιλογή

ναι
εχω σκοπο να το κανω μολις μπορεσω.απλα δεν εχω δυο ενυδρεια αυτη τη στιγμη,ουτε δυο φιλτρα

το μεγαλυτερο προβλημα,ειναι οτι δεν εχουμε τροπο να υπολογισουμε εκτος εργαστηριου την μειωση λογω απονιτροποιησης και οχι απο αλλους παραγοντες.

το μονο που μπορουμε να κανουμε ειναι να μετρησουμε νιτρικα.
δεν μπορουμε να ξερουμε οτι η πιθανη μειωση ειναι λογω απονιτροποιησης η λογω καποιου αλλου παραγοντα.

αυτο ειναι το προβλημα.
αν βαλουμε το ιδιο υλικο σε μεγαλυτερο φιλτρο δηλαδη δεν μπορουμε να ειμαστε σιγουροι οτι η μειωση που βλεπουμε ειναι λογο μεγαλυτερου ποσοστου απονιτροποιησης η απλα γιατι αυξηθηκε το νερο.
(αφου με μεγαλυτερο φιλτρο-αρα και μεγαλυτερη η διαλυση νιτρικων σε μεγαλυτερη ποσοτητα νερου).

ετσι ενας τροπος να μειωσουμε τους παραγοντες που δεν μπορουμε να υπολογισουμε,ειναι αν αλλαξουμε μονο τα υλικα.
εγω παρατηρησα διαφορα.
αλλα θα πρεπει να το παρατηρησει και αλλος για να ισχυει.

βεβαια αποσο καταλαβαινω εγω τουλαχιστον η θεωρια μου ειναι σωστη με βαση αυτα που διαβαζω και παραθεσα πιο πανω.
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 27-02-16, 00:51
Το avatar του χρήστη Κωστας Malawi
Κωστας Malawi Ο χρήστης Κωστας Malawi δεν είναι συνδεδεμένος
Senior Member
 
Εγγραφή: 29-05-2013
Περιοχή: Αιγαλεω
Μηνύματα: 2.043
Προεπιλογή

και ιδια να ειναι η ιχθυοφορτιση οι ρυποι δεν θα ειναι ποτε οι ιδιοι.καλυτερα να γινει το πειραμα με συγκεκριμενη ποσοτητα ρυπων οπως πχ τροφης ισης ποσοτητας και στα δυο.
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 27-02-16, 00:52
Το avatar του χρήστη tsala
tsala Ο χρήστης tsala δεν είναι συνδεδεμένος
Goldyrator
 
Εγγραφή: 11-04-2012
Περιοχή: Δράμα - Βέροια
Μηνύματα: 6.445
Προεπιλογή

Συμφωνω με τον Νικο..
Θα πρεπει να στηθουν πανομοιοτυπα ενυδρεια.
Προσωπικα, δεν εχω παρατηρησει κατι, εχω αλλαξει φιλτρα κλπ , αλλα δεν ετυχε να μετρησω μεγαλες διαφορες στα νιτρικα..
Θα ειχε ενδιαφερον παντως, αν και απ το να καιω 2-3 φιλτρα , προτιμω να κανω ανα 3 μερες αλλαγη
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα


Συνδεδεμένοι χρήστες που διαβάζουν αυτό το θέμα: 1 (0 μέλη και 1 επισκέπτες)
 

Δικαιώματα - Επιλογές
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας

Που θέλετε να σας πάμε;

Παρόμοια Θέματα
Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Μπολι απο ενυδρειο με γκαπι σε ενυδρειο με χρυσοψαρα lordpektroni Αρχάριοι γλυκού νερού 3 26-11-14 23:37

No_parrots

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 14:10.


Forum engine powered by : vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2000-2016 Greek Aquarists Board
Page generated in 0,09061 seconds with 14 queries