Διοξείδιο (ή όχι) τη νύχτα, ανατάραξη, και Ph
Προσπαθώ να βρώ μια ισορροπία με το διοξείδιο, και ήθελα να ακούσω γνώμες απο τους έμπειρους στο θέμα, γιατί σαν πολύ σκαμπανεβάζει το επίπεδο CO2 και Ph:
Το ενυδρείο είναι 180λ φυτεμένο, με φωτοπερίοδο 10 ώρες. Το διοξείδιο ανοίγει 1 ώρα πριν τα φώτα, και κλείνει 1/2 ώρα μετά. Το έκανα αυτό γιατί απ'ότι διάβαζα δε χρειάζεται διοξείδιο τη νύχτα, γιατί απελευθερώνουν αρκετό υποτίθεται τα φυτά.
Αλλά: Ενώ με βάση το ΚΗ μου (11) τα επίπεδα CO2 είναι καλά στη διάρκεια της φωτοπεριόδου (Ph περίου 7.1-7.2), το πρωί, βρίσκω το Ph στο 7.8 περίπου, δηλαδή ανεβαίνει όλη νύχτα, ενώ θα περίμενα να μην έχει τόση μεγάλη διακύμανση, λόγω της εκπνοής των φυτών.
Σκέφτομαι 3 εναλλακτικές λύσεις:
1) Ανοίγω το διοξείδιο ακόμη πιό νωρίς πριν τη φωτοπερίοδο, ώστε να προλάβει να ανεβεί η συγκέντρωσή του. Αυτό όμως δε με γλυτώνει από τις διακυμάνσεις του Ph...
2) Μειώνω την ανατάραξη του νερού - αν και δε μου φαίνεται υπερβολική - κάνει έναν πολύ αμυδρό κυματισμό ο οποίος είναι ορατός στο 40% περίπου της επιφάνειας του νερού όπως βλέπω το ενυδρείο από πάνω. Μήπως αυτό φταίει που μου "φεύγει" όλο το διοξείδιο το βράδυ;
3) Αφήνω το διοξείδιο μονίμως ανοιχτό, αλλά σε χαμηλότερη ροή φυσαλίδες/λεπτό, ώστε να μην αλλάζει τόσο πολύ το Ph μέρα/νύχτα.
Αντιοικονομικό μάλλον;
|