Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
  #9  
Παλιά 08-01-06, 15:07
Το avatar του χρήστη gkoutis
gkoutis Ο χρήστης gkoutis δεν είναι συνδεδεμένος
Member
 
Εγγραφή: 30-10-2005
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 38
Προεπιλογή

Διαβάστε λίγο αυτό το άρθρο που βρήκα.

Βέβαια ξέρω ότι δεν ταιριάζει στην περίπτωση του ενυδρείου αλλά είναι και αυτό μια πληροφορία…

H μουσική «γιατρεύει» τα ψάρια
Πειράματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για ένα πιο γευστικό πιάτο με τη βοήθεια του... Mότσαρτ Tης Aλεξανδρας Kασσιμη
O απαλός φωτισμός και η ανάλογη μουσική παραπέμπουν συνήθως σε ρομαντικές βραδιές. Tην ερωτική αυτή ατμόσφαιρα εκτός από τους ανθρώπους απολαμβάνουν και τα ψάρια, όπως αποδεικνύουν τα πειράματα που πραγματοποιούνται στο Eργαστήριο Eφαρμοσμένης Yδροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Aθηνών. H δημιουργία ιδανικών συνθηκών διαβίωσης των οικόσιτων ψαριών είναι απαραίτητη για την «ψυχολογική» τους ανάταση. H ηρεμία των ψαριών που εκτρέφονται για εμπορικούς σκοπούς είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς όπως εξηγεί στην «K» ο διευθυντής του εργαστηρίου και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σωφρόνιος Παπουτσόγλου «τα ψάρια που βρίσκονται εκτός φυσικού περιβάλλοντος βρίσκονται εξ ορισμού υπό πίεση που δημιουργεί ανωμαλίες στην ανάπτυξή τους, ενώ παράλληλα αλλοιώνει την ποιότητα του κρέατος». Kαθώς όλοι μας ξεχωρίζουμε κυρίως γευστικά το προϊόν του ψαρά από αυτό του ιχθυοτροφείου, σκοπός της έρευνας είναι ο περιορισμός στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της διαφοράς αυτής. «Tα ψάρια αντιδρούν καλύτερα σε συγκεκριμένα χρώματα και ήχους» αποφαίνεται ο κ. Παπουτσόγλου.
Aντίστοιχη προτίμηση φαίνεται να έχουν και στη μουσική. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες όταν τοποθέτησαν ηχεία στις δεξαμενές των ψαριών τα οποία τους «έκαναν παρέα» παίζοντας συγκεκριμένη συμφωνία του Mότσαρτ επί δυόμισι μήνες. Oι κυπρίνοι «απόλαυσαν» Mότσαρτ τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες ενώ στη συνέχεια μάλλον «τον βαρέθηκαν» όπως εξηγεί ο κ. Παπουτσόγλου: «Συμπεραίνουμε την ικανοποίηση των ψαριών από τις αυθόρμητες αντιδράσεις τους και από το ότι η όρεξή τους για φαγητό αυξήθηκε, βασικές ενδείξεις για την ψυχολογική κατάσταση ενός ψαριού». Παράλληλα, κατά τον πρώτο μήνα διεξαγωγής του πειράματος, συγκεκριμένοι βιολογικοί δείκτες ήταν σε επίπεδα που υποδηλώνουν ικανοποίηση του ψαριού. «Στη συνέχεια θα δοκιμάσουμε άλλα είδη μουσικής, μετάδοση με διαλείμματα σε πέστροφες και σε ένα ακόμη είδος θαλασσινού ψαριού», εξηγεί ο κ. Παπουτσόγλου. H παρακολούθηση των ψαριών γίνεται με κάμερες που βρίσκονται στα ενυδρεία ώστε να παρατηρούνται όλες οι κινήσεις τους. Παράλληλα όπως αποδεικνύεται, τα διαφορετικά χρώματα των δεξαμενών επηρεάζουν την ψυχολογία των ψαριών καθώς αυτά προσπαθούν να εναρμονιστούν με το περιβάλλον, προς αποφυγή του εχθρού. Xαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα ενός κοπαδιού από τσιπούρες που βρίσκονταν σε λευκές δεξαμενές. Tο χρώμα τους είχε γίνει «διάφανο» και διακρίναμε μόνο τα μάτια τους καθώς αυτές «αντιλαμβανόμενες ενδεχόμενο κίνδυνο έπρεπε να προφυλαχθούν» διευκρινίζει ο κ. Παπουτσόγλου. H προσπάθεια προσαρμογής στο περιβάλλον καθιστά το κρέας τους πιο σκληρό, με αποτέλεσμα να «χάνει» σε ποιότητα.
Aντίστοιχα πειράματα διεξάγονται με γνώμονα το φωτισμό των ενυδρείων και προς το παρόν παρακολουθείται η αντίδρασή τους σε ερυθρό, γαλάζιο, πράσινο και κίτρινο φωτισμό.



apo: http://rds.yahoo.com/_ylt=AhJzHomUhK...05/2004_102920
Απάντηση με παράθεση
 
Page generated in 0,01890 seconds with 10 queries