Γεια σου Βαρβάρα!
Το φίλτρο είναι το Άλφα και το Ωμέγα, θα επιλέξεις με βάση τα λίτρα και τα ψάρια όπως σου είπαν και πιο πάνω αλλά να πάρεις το καλύτερο δυνατό που σηκώνει η τσέπη σου, μην κάνεις οικονομία εκεί.
Στο θερμοστάτη αντίθετα μπορείς να μην επιλέξεις για παράδειγμα τον ΕΗΕΙΜ που έχει ένα τριαντάρι στα 200-300 watt, της Tetra που έχω μια χαρά είναι, στο εικοσάρικο. Υπάρχουν και λίγο πιο οικονομικοί. Εκεί όμως καλό θα είναι να πάρεις ένα κοντρόλερ θερμοκρασίας!
Σχετικά με το φωτισμό, μην τρελαίνεσαι, ότι θες μπορείς να βάλεις. Βάλε μας καμιά φωτογραφία και γράψε τι διαστάσεις έχει το ενυδρείο σου για να γίνουν προτάσεις ακριβώς. Φυτά, έτσι και αλλιώς, πρέπει να ξεκινήσεις με τα εύκολα, τα οποία δεν έχουν ανάγκη για πολύ φως. Στο φωτισμό μπορείς και στο μέλλον να επέμβεις, αν πάρεις την απόφαση να βάλεις co2 και να πας σε κάτι πιο εξειδικευμένο.
Για υπόστρωμα εγώ θα επέλεγα το
flourite seachem. Είναι λίγο ακριβό αλλά μπορείς να κάνεις ανάμειξη με απλό χαλίκι ή άμμο. Χώμα όταν λες εννοείς ενεργό υπόστρωμα;
Η δημιουργία ενός ενυδρείου είναι ένα πολύ συναρπαστικό μέρος του χόμπι! Μόνο γρίφος δεν είναι. Απλά πρέπει να έχεις ένα 100% ολοκληρωμένο πλάνο στο μυαλό σου σχετικά με το τι θες να κάνεις, έτσι ώστε να μην οδηγηθείς σε λάθος επιλογές εξοπλισμού. Εκεί χάνονται τα πιο πολλά χρήματα κατά τη γνώμη μου.