ευχαριστω

ξερεις αυτο με το βαθος του νερου ειναι ενα θεμα που ακομα δεν εχω αποφασισει τελικα τι ειναι καλυτερο...
νομιζω πως οταν υπαρχει χωρος,το καλυτερο ειναι να υπαρχουν επιλογες.
και βαθια σημεια και ρηχα.
αυτο το ειδα και σε ενυδρειο,αλλα ακομη πιο πολυ στη λιμνη.
σε αυτο το ενυδρειο το νερο φτανει στα 15 εκατοστα στο πιο βαθυ του και στα 4-5 στο πιο ρηχο.
τα ψαρια κινουνται το ιδιο ανετα και στα δυο σημεια.
οσον αφορα το ζευγαρωμα,σε ολες τις περιπτωσεις (και στη λιμνη και στα ενυδρεια) προτιμουσαν να κανουν φωλιες στα πιο ρηχα σημεια
(υποψιν οτι στη λιμνη το πιο ρηχο ειναι περιπου 30-40 εκατοστα).
αλλα ειδα επισης πως αυτο τελικα δεν παιζει τοσο μεγαλο ρολο για τα ψαρια, οσο παιζει το ποσο τα βολευει χωροταξικα και ποσο τα βοηθαει η διακοσμηση.(φυτα,φυλλα κλπ)
δηλαδη αν τους δωσεις δυο σημεια να διαλεξουν, ενα βαθυ με φυτα και πολυ καλυψη και ενα ρηχο εκτεθειμενο,θα προτιμησουν το βαθυ και ας ειναι βαθυ.
αλλα και παλι αυτο δεν ειναι στανταρ.σιγουρα υπαρχουν κιαλλα κριτηρια για το ψαρι που δεν τα ξερω.
σε αυτο το ενυδρειο,το ψαρι εχει κανει τωρα 3 φωλιες.
μια στα ρηχα κατω απο ενα φυλλο,μια στα βαθια παλι κατω απο φυλλο,και μια ακριβως διπλα παλι στα βαθια εκτεθειμενη ομως στον αερα,διπλα σε φυτο.
ισως επειδη ειναι γωνια σαυτο το σημειο και το φυτο την κλεινει καπως,να δημιουργει μια ασφαλεια.
δεν ξερω.
παντως αυτο που εχω δει ειναι πως το σημαντικοτερο ειναι να βολευει τα ψαρια η διακοσμηση και η ροη και οχι τοσο πολυ το βαθος.
αν και σιγουρα το μικρο βαθος βοηθαει σε περιπτωση γεννας.
αλλα και η άπλα επισης βοηθαει.
ας ειναι μικρο το βαθος δηλαδη,το να υπαρχει χωρος ειναι σημαντικο.
ενταξει τωρα σαυτο το ενυδρειο μαυτες τις διαστασεις δεν μπορω να παιξω παρα πολυ.ιδανικα θα ειχε εναμιση μετρο μηκος και μισο τουλαχιστον πλατος και θα το εκανα οπως τη λιμνη

αλλα δυστυχως δεν χωραει στο δωματιο
και υπαρχει και ο κινδυνος να πηδηξουν απεξω,οποτε αναγκαστικα το εχω τοσο.
παντως τα ψαρια δεν τα βλεπω να τα πειραζει ιδιαιτερα,πηγαινουν οπου θελουνε
παντως,αυτο που εχω παρατηρησει και στα ενυδρεια και στη λιμνη,ειναι πως φαινεται(τουλαχιστον στα δικα μου ενυδρεια και ψαρια)να προτιμουν βαθια σημεια για "κοινωνικη" συμπεριφορα
(κολυμπι,παιχνιδι μεταξυ τους η ακομα και με τη ροη του φιλτρου)και ρηχα σημεια για αναπαραγωγη.(αρκει οπως ειπα να βολευει το στησιμο)