Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Stavros7
Τα εχω διαβασει ολα παραπανω αλλα να σταθω σε αυτο,εγω οπως αναφερα εχω οι λαμπες μου ειναι 28w T5 με μηκος 59mm...Εαν λοιπον παρω 2 Grolux που 28+28=56 δια 120λ κανει περιπου 0,4 ...Οποτε απο αυτο συμπερενω οτι συμφωνεις και εσυ στο να μπουν 2 Grolux??σε συνδιασμο με seachem flurish Και diy co2..μπορω να δω μια φωτο με αυτο το χρωματισμο που λετε του ροζ απο τις 2 grolux εαν τελικα ακταληξω σε αυτες (αν και προς τα εκει κλεινω)?
|
Θα πρέπει να υπολογίζεις τα καθαρά λίτρα του ενυδρείου σου και όχι τα μεικτά..
Επειδή έχουμε το ίδιο ενυδρείο και το ίδιο ακριβώς φωτιστικό, ο φωτισμός σου με την μέθοδο του watt ανά λίτρο είναι πάνω από 0,5 περίπου 0,55 ενδεχομένως και 0,6W/L δεν ξέρω να σου πω σίγουρα, εξαρτάται πόσο "φορτωμένο" έχεις το ενυδρείο σου με πέτρες, χαλίκια, διακοσμητικά, κλπ κλπ.
Συνεπώς έχεις μέτριο φωτισμό ή μέτριο προς υψηλό άρα κάτα τη δική μου γνώμη είσαι μέσα στο όριο του μη προτιμώμενου για Grolux..
Υ.Γ. τεσπά.. επειδή θεωρώ ότι το κουράσαμε πολύ το θέμα, έχεις πλέον 3 ολόκληρες σελίδες γεμάτες με αναλυτικές απόψεις περί του θέματος: κάποιοι συμφωνούν και κάποιοι διαφωνούν, είναι καθαρά επιλογή δική σου να επιλέξεις τι φωτισμό θα βάλεις στο δικό σου ενυδρείο
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από manos76
...μια παρένθεση.. φιλε nospanos έγραψες... Εγω ολα αυτα που παρεθεσα ητανε επισημάνσεις εμπειρότερων στο χόμπι... Πρίν 9 χρόνια που άρχισα να προσπαθώ να έχω φούλ φυτεμένο με ευκολα και δυσκολα φυτα, όλοι οι εμπειροι που εγραφαν σε αυτο και αλλα φορουμ υποστηριζαν με νυχια και με δοντια οτι η καλυτερη λαμπα ειναι η grolux στα 4900κ αντε το πολυ και μια απλη στα 6500κ απο τα 6500κ και πανω θεωρουσαν καταστροφικη μια λαμπα για φυτεμενο.. με πιο πολλα kelvin.. εγω εβλεπα οτι με την aquarelle phillis τα φυτα πηγενανε σφαιρα χωρις προβληματα... τωρα που η grolux βγένει στα 8500κ , τσιμουδιά!....
|
Ακριβώς επειδή είμαι αρχάριος φυσικό είναι να συμβουλευθώ τους παλιότερους και τους εμπειρότερους για να μου δώσουν την κατάλληλη συμβουλή για το ενυδρείο μου... πόσο μάλλον όταν αυτοί οι άνθρωποι είναι συντονιστές ή/και έχουν χιλιάδες δημοσιεύσεις περί ενυδρειακών θεμάτων. Και μη μου πεις ότι δε λένε κάτι αυτά γιατί τότε απλούστατα αυτοί οι άνθρωποι δε θα είχαν ούτε τις υπεύθυνες θέσεις που έχουν, ούτε θα δημιουργούσαν pinned topics και ευρετήρια για σημαντικά ενυδρειακά ζητήματα που όλοι μας θα ανατρέχαμε σε αυτά όταν είχαμε το παραμικρό πρόβλημα και σίγουρα αν έδιναν λανθασμένες πληροφορίες όπως πιστεύεις, τότε δε θα υπήρχε μόνο ένας (εσύ στην προκειμένη περίπτωση) να τους αμφισβητήσει αλλά αρκετές δεκάδες μπορεί και εκατοντάδες χομπίστες!
Τώρα για να σου απαντήσω και σε αυτά που έγραψες, θεωρώ ότι ερμηνεύεις τα πράγματα λάθος ή τα βλέπεις από λάθος οπτική γωνία...
Απλούστατα γιατί δεν έχει αλλάξει αυτή η συμβουλή και ακόμα και σήμερα θα σου απαντήσουν με τον ίδιο ή με παρόμοιο τρόπο: ακόμα και τώρα θα σου πουν ότι μια λάμπα των 10.000 Κέλβιν είναι καλό να αποφεύγεται για φυτεμένο ενυδρείο λόγω των ανεπιθύμητων άλγεων. Για να μεγιστοποιήσεις τις πιθανότητες να έχεις ένα σωστό φυτεμένο θα σου προταθούν 1) ή 1 λάμπα μεταξύ 2.000-4.000K & 1 6.500 2) ή 1 λάμπα Grolux & 1 άλλη λευκή, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι δεν πρέπει μετά να μεριμνήσουμε για κατάλληλο υπόστρωμα, λίπανση, διοξείδιο, κλπ.
Υπάρχει βέβαια και ο συνδυασμός 1
x Sylvania Grolux & 1
x Sylvania AquaStar, στον οποίον εκ πρώτης ματιάς θα πει κάποιος "μα καλά, γιατί προτείνουν την AquaStar που έχει 10.000 Κέλβιν και όχι κάποια άλλη λάμπα με 10.000Κ?". Η απάντηση προφανώς θα βρίσκεται στην ίδια την εταιρεία η οποία διαθέτει τη συγκεκριμένη λάμπα ως συμπληρωματική με την Grolux. Υπάρχουνε πάντως αρκετοί χομπίστες που έχουν τον συγκεκριμένο συνδυασμό στο ενυδρείο τους χωρίς κάποια περίεργη αναφορά. Για να είμαι ειλικρινής αυτήν δεν την έχω δοκιμάσει για να εκφέρω προσωπική άποψη, γι αυτό και συμβαδίζω με αυτά που γράφονται δημόσια (αν υπήρχαν κάποια πρόβληματα πχ με άλγες θα είχανε αναφερθεί).
Επειδή η Grolux ξαναυπενθυμίζω ότι έχει τεχνητό(="πειραγμένο") φάσμα το οποίο δεν προσομοιάζει το φάσμα της φύσης, δηλαδή του φυσικού φωτός του ήλιου, τα 8.500 Κέλβιν δε μπορούν να συγκριθούν με τα Κέλβιν των άλλων λαμπτήρων πλήρους ή μερικού φάσματος, οπότε είναι λάθος να την χαρακτηρίζουμε με Κέλβιν τη συγκεκριμένη λάμπα.
Θεωρείς τυχαίο το γεγονός ότι η ίδια η Sylvania δεν αναφέρει τα Κέλβιν στη συσκευασία των Grolux και γενικότερα δεν "προωθεί" τη συγκεκριμένη λάμπα με βάση τα Κέλβιν??
Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από manos76
με αυτο θέλω να πω οτι όλοι στην πραγματικότητα κάνουμε οτι θεωρουμε εμεις σωστο και οτι μας πλασάρουν οι άλλοι.. και όχι αυτο που πραγματικα χρειάζετε. πριν 9 χρονια η γνωση και η μοδα έλεγαν η λαμπα πρέπει να ειναι ειδικη για φυτα εως 4900κ το πολύ 6500κ τωρα δεν βλέπω κανένα να κατακρίνει τα 8500κ.. οσο περνανε τα χρονια δηλαδη θα μαθενουμε και αλλα πολλα τα οποια θα απορίπτουν τα πάλια που θεωρουσαμε σωστα.. οποτε μην φερνουμε σαν αποδεικτικο στοιχειο την οποια εμπειρια καποιου , για να περασει αυτο που υποστηρίζουμε... ολοι αρχαρειοι ημαστε...
|
Νομίζω πως απάντησα σε αυτό ακριβώς παραπάνω, αναφέροντας ότι τα 8.500K της Grolux είναι τεχνητά και δεν αποτελούν μέτρο σύγκρισης με τα ίδια Κέλβιν μιας άλλης λάμπας...
Επειδή έγραψες την πρόταση "
όλοι στην πραγματικότητα κάνουμε οτι θεωρουμε εμεις σωστο και οτι μας πλασάρουν οι άλλοι.. και όχι αυτο που πραγματικα χρειάζεται", μάλλον μπερδεύεις το GAB με κάποιους άλλους κερδοσκοπικούς ιστότοπους...
Το GAB δεν έχει δώσει τα χέρια με κανένα μαγαζί και με κανέναν πετσοπά της κακιάς ώρας (αυτούς με τα χρυσόψαρα στις γυάλες και τους μονομάχους στα ποτηράκια) με σκοπό να προωθεί κατ' αποκλειστικότητα αυτούς και τα προϊόντα τους με πλάγιο ή/και υπόγειο τρόπο και ως αντάλλαγμα αυτοί να το χαρτζιλικώνουνε!
Βάση του παραπάνω, εδώ στο φόρουμ που βρισκόμαστε, τα παιδιά δίνουν πληροφορίες μόνο βασισμένες σε γνώσεις και εμπειρία, χωρίς να καθοδηγούνται από κανέναν έμπορο και από καμία στοχευμένη "άνωθεν" οδηγία...