Παράθεση:
Μου είπαν ότι ο άνθρακας είναι καλύτερος σαν υλικό να απορροφά ρύπους σε περίπτωση που κάνω φαρμακευτική αγωγή. Όχι ότι είναι κακό υλικό, απλά δεν ενδείκνυται για βιολογικό υλικό, και ότι είναι καλύτερα στο φίλτρο μου να καταλάβει χώρο το πιο καλό βιολογικό (όπως το siporax). Τον άνθρακα τον φύλαξα για ένα μικρότερο φίλτρο που έχω, ως συμπληρωματική φίλτρανση, όταν και αν χρειαστεί.
|
ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ πορωδες υλικο ειναι μια χαρα βιολογικο.
Σε μεγαλες ποσοτητες ακομα και μη πορωδη ειναι μια χαρα (μερικοι εχουν βαλει με μια χαρα αποτελεσματα ακομα και ουπατ) ενω σε μικρα φιλτρα ειναι προτιμοτερα τα οσο πιο πορωδη υλικα γινεται, ωστε να δημιουργειται οσο γινεται μεγαλυτερη επιφανεια για αποικηση.
Το καλυτερο υλικο σε επιφανεια δεν ειναι το siporax αλλα η απλη ταπεινη παμφθηνη ελαφροπετρα.
Το πλεονεκτημα του siporax ειναι οτι επειδη ειναι ψημενες ινες γυαλιου δε φθειρεται με το χρονο οποτε δε θελει ποτε συμπληρωμα, ενω ελαφροπετρα προφανως πρεπει να συμπληρωσει καποιος λιγη επειτα απο χρονια (οποτε μιλαμε για αχρηστο πλεονεκτημα).
Ο ενεργος ανθρακας καλο ειναι να μπαινει σε ολα τα νεοστημενα ενυδρεια.
Απο κει και περα στα φυτεμενα τον βγαζουμε μετα απο λιγες μερες γιατι ειναι -συμφωνα με οσα γνωριζουμε μεχρι τωρα- αχρηστος αφου την αποτοξικοποιηση του νερου την κανουν τα φυτα, και επισεις δρα ανταγωνιστικα στα φυτα μας απορροφωντας τις ρυπογονες ουσιες τις οποιες τα φυτα τις χρησιμοποιουν ως τροφη (οταν λεμε φυτεμενο εννωουμε φυτεμενο, οχι ενυδρειο που απλα εχει μια ανουμπια οπως τα συνηθη χρυσοψαραδικα). Τωρα σε περιπτωση μη φυτεμενων οπως ειναι τα αφρικανικα και τα χρυσοψαραδικα υπαρχουν διαφορες αποψεις για το αν η μονιμη χρηση ειναι απαραιτητη η οχι, αλλα προσωπικα αν ειχα τετοιο ενυδρειο θα τη θεωρουσα ευεργετικη (μπορει να κανω και λαθος, αλλα οπως και να χει σε τοσο μικρο ενυδρειο μαλλον μονο καλο θα κανει).
Επισεις ανθρακας που χρησιμοποιηθηκε δεν ξαναχρησιμοποιειται (μονο στις γλαστρες)
Παράθεση:
Δεν ξέρω αν συνέβη αυτό, επειδή δεν έχω εμπειρία, αλλά από τότε όλες οι μετρήσεις μου είπε ότι είναι πολύ καλές, και τα ψαράκια φαίνονται να είναι πολύ καλά, χωρίς παράξενες συμπεριφορές.
|
απλα μην ξαναεμπιστευτεις πετσοπαδες σε τιποτα. Ειναι ελαχιστοι αυτοι οι οποιοι πραγματικα γνωριζουν, και ως αρχαριος ακομα και σε αυτους να πεσεις δεν εχεις δυνατοτητα να τους αξιολογησεις, οποτε πας με τη λογικη του "ολοι τους ειναι ασχετοι μεχρι αποδειξεως του διαφορετικου".
Τα ψαρια οπως ολοι οι εξωθερμοι οργανισμοι δεχονται ρυθμιση της θερμοκρασιας του σωματος τους απο το περιβαλλον τους ΑΜΕΣΑ (δεν εχουν μηχανισμους να ρυθμιστει η θερμοκρασια του σωματος τους απο τη ροη του αιματος) κατι που σημαινει πως ανεβοκατεβαζοντας τη θερμοκρασια του νερου τους ανεβοκατεβαζεις ΑΚΑΡΙΑΙΑ και τη θερμοκρασια του οργανισμου τους.
Ο ανθρωπος που οσο να ναι ειναι πιο ανθεκτικος σε ολα μπορει να ζησει σε μια διαφορα θερμοκρασιας σωματος λιγο κατω απο 35 εως λιγο πανω απο 42 (7 βαθμοι διαφορα απο την υποθερμια ως το εγκεφαλικο), κι αυτες οι μεταβολες γινονται σταδιακα λογο του ρολου του αιματος ως ρυθμιστη θερμοκρασιας.
Στα ψαρια θελει πολυ λεπτο χειρισμο και ποτε μεγαλα αποτομα σκαμπανευασματα (1-2 βαθμοι ειναι οριακη ασφαλης μεταβολη).
Εχε υπ οψη σου οτι το θερμικο σοκ σκοτωνει ακομα και υγειεστατα ψαρια, ποσο μαλλον ψαρια που εχουν υποστει προσφατα δηλητηριασεις απο αμμωνια