Μα το flipover ειναι ενα απο τα συμπτωματα και του προβληματος
νηκτικης κυστης.
Ωστοσο, η ασταθεια στο κολυμπι, μπορει να προερχεται απο διαφορετικες αιτιες, πχ απο δυσλειτουργια νηκτικης κυστης (οταν δεν λειτουργει σωστα η νηκτικη κυστη, μαζευεται αερας κι ετσι τουμπαρει το ψαρι), ειτε απο δυσλειτουργια του εντερου, ειτε απο θερμικο σοκ (κατι που επηρεαζει την νηκτ. κυστη) μετα απο λαθος στην αλλαγη νερου (πχ με πιο κρυο νερο), και ακομα και απο στενοτητα χωρου (που κανει το ψαρι να μην εξασκειται κολυμπωντας), ενω επηρεαζει την κυστη και η ποιοτητα του νερου (πολλα νιτρικα ή/και νιτρωδη, αμμωνια στο νερο). Η αμμωνια επιπλεον μπορει να καταστρεψει οργανα του ψαριου και τα προβληματα (οπως αυτο) να φανουν αργοτερα, οταν πλεον δεν ειναι πια μετρησιμη στα τεστ.
Βασικη αιτια ειναι και τα γεννετικα προβληματα στην κυστη.
Νιτρικα, νιτρωδη, αμμωνιες κλπ δεν εχεις (αλλα ειχες), λαθος στην αλλαγη δεν εκανες. Το ψαρι ωστοσο μπορει να την ειχε "πατησει" απο αυτα, πριν το παρεις εσυ ή να ηταν εκ γενετής το προβλημα.
Αν πχ το προβλημα λυνοταν με τον αρακα θα ηταν προβλημα του εντερου (δυσκοιλοτητα).
Ο αρακας δεν μπορει να βοηθησει στη νηκτικη κυστη, αν εχει δυσλειτουργια νηκτικης κυστης, γιαυτο και δεν εκανε τιποτα σοβαρο ο αρακας.
Αν δεν ειναι τιποτα απο αυτα, ειναι βακτηριακη μολυνση. (συνηθως οταν υπαρχει υγρο και οχι αερας στην κυστη)
Οπως καταλαβαινεις δεν ειναι ευκολο πραγμα η διαγνωση και η ανακαλυψη της αιτιας.
Γιαυτο σου ειπα πιο πανω, να μη καναμε τσαμπα θεραπειες χωρις να ξερουμε τι φταιει, γιατι μπορει να κανουμε κακο αντι για καλο στο τελος.
Νομιζω πως πρεπει να δοκιμασεις πια, το φαρμακο, οσο "βαρυ" κι αν ειναι. Μεγαλυτερο ενυδρειο τωρα, δεν σωνει την κατασταση, την προλαμβανει.
Το φαρμακο της interpet διαβασα καπου οτι περιεχει
Bronopol 1,045mg/100mls,
Formaldehyde 1,800mg, and
Benzalkonium Chloride 500mg.
Τα πιανει ολα δλδ, αντιμικροβιακο, αντιπαρασιτικο, αντισηπτικο.
Χρειαζεται μεγαλη προσοχη στη χρηση του και τηρηση ολων οδηγιων και προφυλαξεων.
Θα χασεις καμποση βιολογια, αλλα μπολιαζεις αν δεις ανοδο τιμων.
Αν μπορεις να του κανεις "εγχειρηση" (παρακεντηση), επανειλημμένως (με μια δεν περναει), μαζι σου και παω πασο με το φαρμακο.
Οταν σου ειχα πει απο την αρχη οτι το ανετο ενυδρειο γλυτωνει απο πολλα προβληματα, δεν το πηρες σοβαρα, προτιμησες το 60λιτρο και εδωσες τη χρηματικη διοφορά σε ζουμια, τεστ, φιλτρακια κλπ. Με 400-500 ευρω που εχεις δωσει μεχρι τωρα θα αγοραζες .... λιμνη.
Δεν τα γραφω για να σου βαλω χερι, (εχουμε γνωριστει και μιλησει κι απο κοντα και ειμαστε φιλοι) αλλα για να τα διαβαζουν οι υπολοιποι.