Να πω κι εγω μια 'γνωμη' γιατι πριν 2 χρονια περιπου, λιγο-πολυ τα ιδια επαθα κι εγω, αν και ο Delta, τα εχει ηδη πει πολυ σωστα και αναλυτικα.
Για μενα υπαρχει καταρχην ενα πολυ σοβαρο διλλημα: θελεις να ασχοληθεις με το χομπυ καπως σοβαρα ή απλα θελεις να κρατησεις αυτο το ψαρακι κι οσο...ζησει; Εαν ανηκεις στην 1η κατηγορια, εχε υποψην σου οτι πρεπει να τα...σκασεις. Τα ψαρια ειναι ομορφο να τα βλεπεις, αλλα θελει χρημα για να τα χαιρεσαι, με ημιμετρα δεν κανεις δουλεια. Κι εγω ξεκινησα με ενα δοχειο του ενος λιτρου, μεχρι που αποφασισα οτι μ αρεσει η ασχολια και εδωσα αρκετα χρηματα για να μπορεσω να φτιαξω κατι σχετικα καλο.
Στα 12 λιτρα που εχεις το ψαρακι, ακομα και να ξεπερασει το προβλημα που εχει, αυριο-μεθαυριο θα σου παρουσιασει αλλο προβλημα. Ο,τι και να κανεις τωρα, οσα τεστ και να παρεις, σε εξοδα θα μπεις, και...δουλεια δεν θα κανεις (ασε που προσωπικα τα τεστ αμμωνιας, δεν τα εχω και τοσο σε εκτιμηση οσον αφορα την ακριβεια σε αυτο που δειχνουν) Ισως ομως χρησιμο να ηταν ενα τεστ api No3. Αν δεν εχεις μετρησιμα no3, τοτε πιθανοτατα δεν επιασε το μπολι που εβαλες (δεν ειναι τοσο απλο το μπολι, οσο ισως παρουσιαζεται και πολλες φορες δεν πιανει) Δεν θα μου φανει καθολου παραξενο να εχεις ηδη αμμωνια, και αυτη να ευθυνεται για τα προβληματα που παρουσιαζονται στο ψαρακι. Αν δεν εχεις σκοπο να μεταφερεις το ψαρακι αμεσα, σε μεγαλυτερο χωρο, για μενα προσωπικα τα τεστ ειναι αχρηστα.
Το να πας να παρεις ενα ενυδρειο σαν αυτο που σου προτεινει ο Delta μαζι με φιλτρο κατω απο 130 ευρω δεν γινεται να μην δωσεις, και αν προσθεσεις και κατι αλλα που χρειαζονται, ανετα θα φτασεις τα 200+ . Κι αν μετα διαπιστωσεις οτι δεν τρελλενεσαι με το χομπυ; Ειναι διλλημα...
Εγω θα ελεγα να του βαλεις αλατι, μιας και ηδη συστηνεται κατι τετοιο, πιστευω καλο θα του κανει (θελει προσοχη πως βαζουμε το αλατι και πως το βγαζουμε απο μεσα) Σε 12 λιτρα νερο, εγω δεν θα εβαζα τπτ αλλο μεσα, ουτε αμμο ουτε ριζες. Θα το αφηνα τελειως κενο, μονο το ψαρακι και το φιλτρο.
Η λυση του κουτιου απο ικεα που ανεφερε και ο takis, ειναι ισως μια καλη (φτηνη) ιδεα. Αγοραζεις το κουτι, παιρνεις κι ενα καλο εσωτερικο φιλτρο ή ενα φτηνο εξωτερικο και με σχετικα λιγα χρηματα, μπορεις να στησεις ενα 'ενυδρειο'. Το κρατας για λιγο καιρο, βλεπεις αν σ αρεσει αυτη η ενασχοληση και μετα αποφασιζεις πιο...ψυχραιμα αν θα κινηθεις σε ενα κανονικο ενυδρειο.
Στο βαθος του μυαλου, εχε υποψη σου, οτι το ψαρακι μπορει να μην την βγαλει καθαρη. Εχει φαει ηδη την αμμωνια του και δυσκολο το βλεπω να επιβιωνει. Δεν φταις εσυ για αυτο. Αλλα σκεψου οπως σου ξαναειπα αν θελεις γενικα να ασχοληθεις.
|